140. Nya HTML-element och attribut som boostar prestanda och tillgänglighet 🚀

En uppdatering av webben som som du inte vill missa – de senaste HTML-elementen och attributen som levlar upp ditt game! Vi går igenom hur tekniker som direkt kan förbättra prestanda och användarupplevelse.
Lazy loading stöds nu av webbläsare, vilket innebär att du inte längre behöver komplicera din kod med externa bibliotek för att fördröja bildladdning. Vi diskuterar också Fetch Priority, en teknik som låter dig finjustera vilka resurser som ska laddas först och snabbast.
Vi pratar också om nykomlingarna i HTML-familjen: SelectList, Dialog, Details & Summary, Popover och Search. Dessa element syftar till att förenkla och förbättra vanliga uppgifter som utvecklare ofta har behövt bygga egna lösningar för.
Vi tar även en snabbtitt på Stack Overflow's 15-årsjubileum och diskuterar varför Sofia's kund har blockerat ChatGPT och får tillbaka HTTP-koden 418 (I’m a tea pot)🫖.

🤓 Svårighetsnivå: 2/5

🔗 Länkar:
StackOverflow Infographic över de senaste 15 åren
Can I Use?
Läs mer om:
Lazy loading
Fetch priority
<SelectList>
<dialog>
<details> och <summary>
<search>

💬 Ställ en anonym fråga eller insändare som vi kan ta upp i podden!

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar