173. AI, RAG och likheter mellan skateboard och programmering

Vi gästas av veteranutvecklaren Denis Sopovic för ett djupdyk i AI-världen och dess påverkan på utvecklare. Vi snackar om hur verktyg som GitHub Copilot kan boosta din produktivitet och kreativitet, och funderar på om AI kommer ta över utvecklarjobben eller öppna upp för nya möjligheter. Vi utforskar hur öppen källkod påverkar utvecklingen av AI-verktyg och modeller, samt hur tekniken bakom RAG kan göra AI-modeller ännu smartare och mer pålitliga. Dessutom diskuterar vi oväntade likheter mellan programmering och skateboardåkning, och hur den svenska demoscenen har format techbranschen och inspirerat generationer av utvecklare.

🤓 Svårighetsnivå: 3/5

🔗 Länkar:
https://www.developerspodcast.com

Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
Denis Sopovic
Gäst
Denis Sopovic
Denis har arbetat som utvecklare sedan 1998, med ett särskilt fokus på Javascript-stacken under det senaste decenniet (React, Node.js, Next, Typescript etc.). Han har ett stort intresse för AI och hur utvecklare kan dra nytta av det, och arrangerar även AI Devs Meetup-gruppen i Malmö.
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 33 supportrar