65. Teknisk skuld - ett lån du borde ha en avbetalningsplan till

Vad är skolboksdefinitionen av teknisk skuld, hur avgör man vad som är skuld och några exempel på åtgärder för att reducera den.
Ward Cunningham, en av författarna till det agila manifestet, ska ha sagt att “vissa kod-problem är som finansiell skuld”. Det är okej att låna från framtiden, så länge du betalar av det sen.

Teknisk skuld är ett rätt hett ämne inom mjukvaruutveckling. Många kan nog känna igen sig i situationer där teamet släppt kod till produktion som inte varit helt färdigtestad för att hinna med en deadline. Vi vet att vi kommer få sota för det sen…
I avnittet inser vi att det verkar finnas viss oenighet i vad vi ser som teknisk skuld.
Till exempel: är ett utdaterat paket teknisk skuld? Som vanligt är svaret: det beror på.
Vi pratar även kort om hur man kan undvika teknisk skuld som att följa upp buggar med unit tester och se till att man har kodgranskningar.

Det känns som att vi bara har skrapat på ytan av ämnet och att vi definitivt kommer att återbesöka ämnet för att gå ännu djupare.

Bonus: Madde berättar om en pinsam situation med en kollega på jobbet…

Länkar:
Ward Cunningham
Agile Manifesto

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar