69. Sunk cost fallacy - varför man ska “fail fast”

Fail fast ur ett nytt perspektiv: nämligen “sunk cost fallacy”. Fenomenet att vi är väldigt dåliga på att backa från ett dåligt beslut när vi investerat för mycket tid, kraft eller pengar i något.
Vi tar oss an “fail fast”-konceptet från en ny vinkel: nämligen “sunk cost fallacy”. Ni kanske har hört uttrycket förr och då, antar vi, i investeringssammanhang. 
Vi dissekerar begreppet och ser hur det faktiskt är brilliant för att att beskriva situationer då team investerar orimligt mycket tid och pengar för att man är oförmögen att släppa en dålig idé.

Självklart är det kritiskt att agila team får testa dåliga ideér: hur skulle vi annars veta att de är dåliga? Dåliga idéer och misslyckanden producerar positiva resultat så som mer kunskap i en organisation.
Den viktiga skillen dock, och vi säger inte att det är lätt, är att veta när det inte fungerar och att det är dags att släppa idén. ÄVEN fast man plöjt ner mycket tid, kraft eller pengar. Därför behöver vi lära oss att misslyckas snabbt.

Självklart är vi inte sämre än Aftonbladets “3 tips för att komma i form” så vi ger er 4(!) idéer på hur ni kan unvika sunk cost fallacy.

🤓 Svårighetsnivå: 1/5

🔗 Länkar:
Sofias samtal med Drew från Starbucks om "green software"

💬 Ställ en anonym fråga eller insändare som vi kan ta upp i podden!

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar