71. Evolutionen av HTTP

I detta avsnittet får ni höra hur HTTP kom till och hur det har evolutionerat till HTTP/3.
Att ha förståelse för hur HTTP protokollet fungerar, dess historia och framtid är enligt oss helt essentiell kunskap som alla utvecklare bör ha. Vi skulle nog nästan våga sträcka oss så långt att vi kan säga att alla i ett utvecklingsteam behöver ha lite förståelse för hur protokollet fungerar. 
Detta avsnitt är ingen djupdykning men vi tror att det är räcker gott och väl för att ha lite vegokött på benen och känna sig bekväm när man stöter på HTTP på jobbet.

I detta avsnitt får ni höra hur HTTP kom till, hur det fungerar och hur det säkras med HTTPS.   
Vi kommer också gå igenom evolutionen av HTTP med fokus på HTTP/3 som precis blivit en internetstandard.

🤓 Svårighetsnivå: 3/5

🔗 Länkar:
Atom sunset announcement
HTTP Semantics
Redigera HTTP på svenska wikipedia
Cloudflares announcement vid release av HTTP/3

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar