79. OSI-modellen

Vad är OSI-modellen och vad är dess funktion?
OSI-modellen (Open Systems Interconnection) är en konceptuell modell inom IT som används för att beskriva hur datornätverk fungerar. 

Modellen är extremt etablerad inom datavetenskap. Även om TCP/IP-standarden kommit att bli den mer dominerande standarden, använder man ofta OSI-modellen som en pedagogisk modell för att förklara hur ett datornätverk fungerar. 
Därför tror vi att är det viktigt att ha någorlunda förståelse för OSI-modellen för att kunna förstå, felsöka och bygga system.

OSI-modellens lager/skikt

1. Fysiska skiktet (Physical Layer)
2. Datalänksskiktet (Data Link Layer)
3. Nätversskiktet (Network Layer)
4. Transportskiktet (Transport/Transmission Layer)
5. Sessionsskiktet (Session Layer)
6. Presentationsskiktet (Presentation Layer)
7. Applikationsskiktet (Application Layer)

🤓 Svårighetsnivå: 5/5

🔗 Länkar: 

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar