96. CUPID istället för SOLID

Är SOLID principerna utdaterade? Enligt Daniel Terhorst-North (pionjären bakom Behaviour-Driven Development) är svaret ja. Som alternativ har han kommit på fem nya principer: CUPID.
SOLID - 5 bokstäver som var och en representerar en princip om hur man ska koda system som är lätta att utveckla, förstå, underhålla och utöka.
Så vad är det för fel på SOLID nu då? Tja, förutom att vi själva och många andra utvecklare tycker att de principerna är svåra att förhålla sig till - så är de också enligt Daniel Terhorst-North utdaterade. Daniel, som är pionjären bakom BDD (Behaviour-Driven Development), har därför istället kommit på ett alternativ till SOLID som han kallar CUPID.

CUPID står för: 
  • Composable: plays well with others
  • Unix philosophy: does one thing well
  • Predictable: does what you expect
  • Idiomatic: feels natural
  • Domain-based: the solution domain models the problem domain in language and structure
I det här avsnittet som är del 2 av 2 går vi igenom CUPID, hur Daniel Terhorst-North definierar “enkel kod” och varför det är viktigt att vi förstår vad det är vi försöker bygga. 

🤓 Svårighetsnivå: 3/5

🔗 Länkar: 

💌 Håll kontakten med oss:
Om du gillar podden får du gärna stötta oss genom att köpa vår merch, bli en Patreon, subscriba till podden eller skriva en recension!
★ Support this podcast on Patreon ★

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 34 supportrar