197. Ska jag gå från konsult till produktbolag? Är gräset verkligen grönare?
[00:00:00] Madde: Men jag vet inte, jag har ju inte jobbat i den typen av sammanhang. Det kanske du kan svara mer på som faktiskt har en produkt som du jobbar med.
[00:00:07] Sofia: Det kan vara lättare att bli anställd till till exempel om du har ett drömproduktbolag Så kan det vara lättare att bli anställd till det om du har tidigare jobbat på produktbolag.
Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde, på allt inom mjukvaruutveckling.
[00:00:31] Madde: Vi träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen. Så jag undrar Sofia... Skulle du föredra en kollega som skriver effektiv kod men saknar god dokumentationsförmåga eller en kollega som skriver väl dokumenterad kod men tenderar att överkomplicera lösningar?
[00:00:57] Sofia: Jag tror att jag tycker den här är rätt enkel. För mig är det nummer två. Väl dokumenterat men lite överkomplicerat.
[00:01:07] Madde: Eller, vänta sa du att du väljer den?
[00:01:09] Sofia: Ja.
[00:01:10] Madde: Jaha, jag tyckte den var självklar. Men att jag väljer den första.
[00:01:14] Sofia: Jag tror att jag hade valt den för två år sedan. Definitivt. Jag kan försöka förklara.
Den första, den tänker jag ju såhär. Den här är lite svår. De ska ju vara svåra. Men den första kan vara självklart. Du ska skriva clean code. Du ska inte överkomplicera lösningar Det ska vara lätt att förstå vad koden gör, om du har små metoder funktioner, det finns tester, men jag har aldrig jobbat i en kodbas som är så här ren.
Bara i början när man startar ett projekt så kan det se tjusigt ut och även om det kanske känns fint och rent för dig så är det oftast för att du själv har suttit i det projektet i typ två år men för någon som kommer in så kommer det alltid vara alltså det kommer alltid vara svårt så att dokumentera sina lösningar och beslut känns viktigast Om det är någon lösning som är lite komplicerad att det finns en sån här, det heter ju olika i olika språk men J-Doc, heter det så?
[00:02:36] Madde: Ja, det vet jag inte. För
[00:02:37] Sofia: jag heter J-Doc. Du
[00:02:39] Madde: berättade om detta för några avsnitt sen. Kom ihåg att ni hade i er källkod en mapp som är tekniska beslut som behövs förklaras. Jag minns inte vad det hette, men det var typ en förkortning på tre bokstäver eller något sånt. Ja,
[00:02:53] Sofia: det är typ Architectural Decision Records.
Nu har vi typ flyttat det lite till Confluence. Jag får se var det hamnar. Men det är så viktigt att dokumentera. Vi borde bara prata om det i ett annat avsnitt Jajamän. Vi
[00:03:06] Madde: fick faktiskt det på Instagram häromdagen. En fråga om vi inte kan göra ett avsnitt om dokumentation. Så det måste tänka lite.
[00:03:15] Sofia: Nej men vi får prata om det sen.
Men liksom en engineer som dokumenterar det den gör. Och... Jag lovar, man blir mer uppskattad. För att det är inte lika viktigt att du har skrivit lite komplicerad kod sådär. Det viktigaste är att man förstår vad den gör. Okej ja.
[00:03:38] Madde: Jag
[00:03:38] Sofia: köper faktiskt
[00:03:39] Madde: ditt resonemang när du säger det så. Och frågan var ju faktiskt, tenderar att överkomplicera läsningar?
Det betyder ju att man alltid behöver vara det. Alltså jag tänker att, och man kan ju faktiskt refakturera det också.
[00:03:51] Sofia: Ja, och det är väl subjektivt Du kan ju refakturera allt som en
[00:03:53] Madde: person skriver
[00:03:54] Sofia: kanske. Men visst det så subjektivt att någonting är överkomplicerat För det så här, för några nördar som absolut förstår hur, jag vet inte, funktionell programmering då, så är det, fungerar.
De kommer inte tycka det är det, men en annan kanske tycker det.
[00:04:11] Madde: Ja.
[00:04:12] Sofia: Mm, okej
[00:04:14] Madde: Jag håller med dig om den andra då. Nu är det din goda resonemang här.
[00:04:21] Sofia: Okej ja. Jag vill bara säga att vi spelar in det här avsnittet precis innan Öredev, så att... Det är
[00:04:31] Madde: inte så att det börjar om fem minuter det är den här veckan
[00:04:35] Sofia: vi spelar in det precis innan så att när vi har släppt det här då har vi redan varit på det
[00:04:41] Madde: så det får vi prata lite om men det ska bli kul faktiskt jag var lite såhär jag kommer ha med mig min bebis dit för att jag Så fick det bli.
Och jag sa, gud hur ska det lösas med allting? Men du var ju snäll och du har ju ett hotellrum där. Så du var ju snäll och lät mig komma dit lite och sånt. Så nu känner jag mig riktigt peppad igen. När jag vet att jag kan ta pausen när jag behöver.
[00:05:03] Sofia: Nu säger du det innan men det kanske var ett helvete efteråt Vi får se.
[00:05:08] Madde: Ja, exakt. Det får bli uppdatering sen. Hur gick det?
[00:05:11] Sofia: Det var så spörregn och hagelstorm varje gång du skulle gå över vägen till hotellet Ja men är ju bara
[00:05:17] Madde: tvärs över gatan tänker jag ändå.
[00:05:18] Sofia: Ja Men vi får prata om det i nästa avsnitt Men vi ska tacka våra stjärnsupportrar På Patreon Och de är Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Hjorthall, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly, Per Nåtby, Snel Hest, Tomas Nilsson
[00:05:39] Madde: Ja, stort tack till er.
Jag måste säga, vi har ju börjat göra transkript nu på avsnitten som vi lägger upp när vi lägger upp avsnitten. Och jag brukar kolla igenom det lite slarvigt. Men jag försöker ändå se till att det blir rätt transkriberat på våra patrons. För det är lite taskigt annars, tänker jag, när man faktiskt försöker få rätt namn Och jag faktiskt imponerad att den alltid transkriberar Kajetan Kazimierczak rätt.
Ja Wow, det betyder att vi har perfekt uttal. Exakt. Vi får se hur den transkriberas. Snällhest. Men i alla fall, tack till er patrons och tack alla andra som stöttar oss. Det uppskattar vi supermycket.
[00:06:23] Sofia: Ja, och idag har vi med oss en lyssnarfråga från Sebastian som jag kollade lite för man kan fylla i typ så här vart man jobbar och så.
Han är fullstackutvecklare som jobbar på ett medelstort konsultbolag antar jag nu. För att han skriver så här. Hej, jag har funderat ett tag på att sluta som konsult för att istället jobba på produktbolag. Det jag kan uppleva är tråkigt med att vara konsult är att man inte har... Ett i spelet. Eller hur man vill uttrycka sig.
Om det går bra för kunden så får man inget extra för det. Och jag tror att jag romantiserar lite hur det är att jobba på startup. För jag känner ändå att det vore coolt att jobba asmycket. För man vet att man kommer få tillbaka något. Läs pengar. Inom parentes. Plus, jag upplever inte så mycket ägandeskap som konsult.
Har ni någonsin upplevt det? Tack, tack tack tack. Tack Fick du med alla tack där nu Jag inte räkna hur många det är.
[00:07:24] Madde: En, två, tre, fyra, fem va? Fem tack. Okej men om man snabbt ska svara på frågan då. Har ni någonsin upplevt det? Alltså ägandeskap som konsult? Så kan jag säga att ja. Jag tycker absolut att jag har upplevt ägandeskap som konsult faktiskt.
Och ibland har jag inte gjort det och ibland har jag gjort det. Och jag tror det beror så himla mycket på... Vad för typ av team man hamnar i, vad för typ av produkt och också hur man själv är som människa. För till exempel mitt senaste konsultuppdrag där jag satt i sju... Plus år. Där kände jag definitivt ägandeskap.
Det vore sjukt om du
[00:08:05] Sofia: inte gjorde det.
[00:08:05] Madde: Ja, det är vår grej jag har byggt. Jag kände otroligt mycket stolthet och jag var involverad i affären. Jag ställde frågor till stakeholders och visade framfötterna och var nyfiken och kände att jag var en i gänget. Jag kände mig inte annorlunda bara för att jag var konsult eller någonting.
Jag var precis som alla andra. Du skulle nog
[00:08:30] Sofia: aldrig kunna ha blivit product manager annars De hade ju inte valt dig till det. Nej
[00:08:38] Madde: jag hade inte blivit tillfrågad om inte jag hade det här ägandeskapet såklart. Men skulle du säga att alla i ditt team
[00:08:45] Sofia: hade
[00:08:45] Madde: det?
[00:08:49] Sofia: Till
[00:08:49] Madde: olika grad absolut. Ja Men är man en person som bara vill sitta och kodra och få en feature i knät implementera det och slänga över det till en testare.
Nej då kommer du inte känna ägandeskap. Men frågan är, hade du känt ägandeskap om du hade jobbat på ett produktbolag heller då egentligen?
[00:09:10] Sofia: Ja, exakt Ja för Sebastian säger jag upplever inte så mycket ägandeskap som konsult och jag tror att alla gör ju det till en viss del men att det just så här varierar kan skifta mellan olika år och beroende på vilken feature man bygger alltså och att det något sådant när du sitter på produktbolag också.
[00:09:29] Madde: Ja jag tänker typ så här om man jobbar på Spotify säger vi. Mm. Och så kanske du sitter på något, för jag tänker, jobbar man på Spotify så jobbar man nog inte bara med Spotify-klienten, alltså det finns ju säkert massa andra saker de utvecklar också som är typ kring system för det ena och det andra och de har väl säkert något system för att betala ut till artisterna,
[00:09:51] Sofia: alltså så här.
Ja det finns massa interna system liksom att sitta på som bara används av interna personer Exakt och
[00:09:58] Madde: då kanske man inte känner så mycket ägandeskap över sin produkt för det känns så självklart att jag jobbar på Spotify, då känner jag ägandeskap över Spotify, men nej jag tror inte det behöver vara så men jag vet inte, jag har ju inte jobbat i den typen av sammanhang det kanske du kan svara mer på som faktiskt har en produkt som du jobbar med det
[00:10:16] Sofia: blir kul nu för nu är det såhär, det blir battle mellan oss, nu kan vi ha lite osämja det är typ fel vi skrev ner lite såhär Pros och cons som anställde och som konsult.
Men det är intressant. Jag tycker så här, om man aldrig varit konsult eller om man aldrig varit anställd på ett produktbolag så borde man verkligen testa. det kan jag säga att jag har definitivt fått ett helt annat perspektiv på konsultandet och att vara anställd. Som jag inte alls trodde när jag bara var konsult.
Jag är Jag kände mig väldigt engagerad och involverad i produkten. Men jag fick också en gång en kommentar från en engineering manager på ett uppdrag där jag satt rätt länge och var väldigt, väldigt investerad. Så sa den här managern att anställda är bättre för verksamheten. Jag var såhär, varför då? Och då...
Sa den här personen argument som jag verkligen förstår nu. Men det jag tänkte ta upp först som så här pro, som anställd är att vi har nämnt det i ett annat avsnitt när vi pratade om löner i typ våras och då sa de ju så att det kan vara lättare att bli anställd till till exempel så här om du har drömproduktbolag så kan det vara lättare att bli anställd till det om du har tidigare jobbat på produktbolag för att om du bara har varit konsult Så finns det en liten uppfattning om att man inte är en superbra produktanställd som kommer bry sig jättemycket.
Okej
[00:12:04] Madde: så kanske det. Å andra sidan så kanske det lättare att komma in på sitt drömbolag som konsult först och sen kunna gå över till anställd.
[00:12:14] Sofia: Absolut så kan det vara men det är ju många av de här drömbolagen har ju knappt konsulter och om du är konsult så sitter du ju bara på maintenanceprojekt så det kan vara svårt att om du vill jobba i search-teamet på Google som är det mest det bästa teamet du kan jobba på i världen då kommer du inte ens komma i närheten av det som konsult Ja,
[00:12:40] Madde: det är sant
[00:12:43] Sofia: Så det är en sån grej och sen Sebastian säger att man liksom inte får vad sa han man har inte ett i spelet och ja, du kan ju påverka mycket mer när du är anställd du får ju ta del av interna saker och En sån sak är också att du har ju faktiskt en karriärstege, du har en titel som konsult så får du kanske inte riktigt en, att du kanske jobbar som konsult någonstans i sig som du, sju år, men den som anställer dig som konsult kanske höjer din debitering men du kanske inte får helt plötsligt någon annan titel att du går från, jag vet inte.
Junior till senior under de sju åren. För de bryr sig inte riktigt För de har inte hand om din karriärutveckling.
[00:13:38] Madde: Nej. Här är det kanske mer att man får skilja lite på titlar och roller. Det behöver ju inte finnas en korrelation mellan dessa. Man kan göra olika roller. Och det är nog lättare att byta en roll.
Men att byta en titel så här. Det gör du kanske inte.
[00:13:54] Sofia: Nej. Nej, det är sant. Men ja, med det sagt så här. Jag upplever att det är bättre utvecklingssamtal för att när jag var konsult så hade jag samtal med min konsultchef och då var diskussionerna mer typ så här, hur kan jag stötta kunden bättre, hur kan jag göra saker internt på bolaget, om man har lite mer hand om sin egen utveckling men...
Och min konsultchef kunde ju inte stötta mig så jättemycket i att navigera i bolaget jag är på och hur tar jag mig till nästa steg i bolaget eller hur byter jag roll där? Den möjligheten finns ju inte. Så att det är ju en smaksak vad man vill ha, vissa vill inte ha någonting att göra med någon chef alls.
Det här blir ju lite mer corporate när du har det så. Och med det sagt också det här gäller ju för lite större bolag går du till ett startup då är det typ såhär du är CTO och det är du och en annan som är anställd ja
[00:15:01] Madde: där kommer du ju förmodligen inte ha en stor karriärtrappa eller någonting heller du är CTO
[00:15:06] Sofia: redan från början ja precis
[00:15:10] Madde: och Sebastian sa ju ändå att han var lite sugen på just startup också Så det beror väl lite på om man, i skillnad på Ikea och ett litet nystartat bolag.
[00:15:21] Sofia: Precis, ja det är stor skillnad Men absolut, du kommer säg att vara mer engagerad. En sak som är kanske en fördel med att vara anställd, alltså man är anställd av båda men jag tror alla fattar vad vi menar med anställd va? Ja jag fick hem Unionens tidning, jag tror den heter Kollega. Den kom typ i posten för en vecka sedan.
Och då låg det en undersökning från Academic Work där de gjorde en rapport som hette Young Professional Attraction Index där de hade listat hundra arbetsgivare som Jag tror att unga svenskar vill helst få en anställning hos. Och det intressanta där, Ikea hamnade som nummer ett. Och efter det kom mer Google, Volvo, Spotify.
Men det som stack ut där är väl att bland topp tio, där finns ju inga konsultbolag med. Så det är inte en... Det är ju inte konsultbolagen i sig, kanske, som man drömmer om. Utan det är ju produktbolagen du kan jobba på som konsult som är viktigare. Ja. Jag vet inte om det hjälper på något sätt som en pro, men det var bara intressant att se det.
[00:16:49] Madde: Jag tänker när man pluggar till exempel, då är det inte så att man... Man känner ju inte till konsultbolagen på det sättet kanske. Och sitter och drömmer. Men alla känner ju till såhär. Google eller Spotify. Det hade varit coolt jobba på. Alltså det går inte riktigt att jämföra på det sättet.
[00:17:07] Sofia: Nej. Nej så är det.
Jag hade ju typ ingen koll på konsultbolag alls. Sen har de ju helt andra fördelar. Så vi kanske. Jag menar bara såhär. Om jag ska gå in på nackdelar först. Sen får du typ ta mer såhär. Pros som konsult i och med att du är konsult. Har vi en debatt här? Några nackdelar som jag har märkt. Jag tycker nackdelarna är lite svårare.
För jag tänker mer på fördelarna. Nackdelar är väl att om du jobbar med konsulter. Så kommer konsulterna hänga med på dina förmåner. Ganska många av dem. De tar ju del av om du har frukost och fika. Och något event. Eller om ni reser på någon teambuilding. Men du får ju inte ta del av deras och de kan ju ha jättehäftiga förmåner konferenser och resor och sånt där eller att du kan ju inte gå och sitta på deras kontor men de sitter ju på ditt alltså lite såhär och det har skapat både ibland är det, jag har hört från vissa att man typ är sur över att konsulterna har alla sina förmåner så nu ska de ta våra också typ så Så det kan ju vara någonting, jag vet inte, det är något att tänka på, men jag tycker det är en nackdel att om de gör teambuilding så kan inte jag vara med dem fast vi jobbar tajt ihop.
[00:18:35] Madde: Men
[00:18:35] Sofia: då är det
[00:18:35] Madde: oftast inte teambuilding, alltså... Det är ju inte så att om du har fem konsulter i ett team och fem anställda så är det ju inte så att de fem själva gör någon teambildning utan då gör ju de fem det tillsammans med sina andra anställda på konsultbolaget. Så att man kanske inte blir utanför på det sättet ändå.
[00:18:53] Sofia: Nej men så är det. Men jag menar om produktbolaget har någon så här dag där vi ska bara ha... Vi ska till exempel ha nästa vecka en sån här Digital Engineering Day. Vi ska åka till Älmhult och hela dagen är det föreläsningar och sånt här. Nu ska faktiskt inte konsulterna följa med på det vilket jag tycker är synd i det här fallet.
Men annars är de ofta med. Men hade de haft något motsvarande så hade man inte följt med. Och det jag tycker är tråkigt blir att då sitter vi anställda och pratar om det vi upplevt tillsammans och bondat i. Men de har ju inte varit med. Och sen när de går på sitt event så pratar de om den roliga kvällen de har haft kanske.
Där inte vi var med. Så att det finns en sån grej som jag bara märkt som jag önskade att det hade varit bättre. Sen en annan nackdel är att det är mer overhead med möten, kanske rekrytering. Det beror på vilken position du är i. Men större bolag har ju oftast fler sådana... Med interna möten, departmental meetings som kan vara två timmar.
[00:20:01] Madde: Ja men det förväntas väl att delta på ett helt annat sätt tänker jag som anställd snarare konsult. Konsulter vill man ju kanske snarare inte slösa deras tid på vissa interna möten och liknande
[00:20:15] Sofia: Nej och som konsult så, alltså man bryr sig inte lika mycket om det. Även fast jag brydde mig jättemycket om bolagen där jag var konsult så kunde jag märka att jag var inte så intresserad när de publicerade så nya karriärsteg där jag var.
Nej, det är helt irrelevant. Jaha, eller att någon firar 30 år på någon helt annan avdelning. Alltså det var lite mindre intressant. Ja, nej men det är
[00:20:41] Madde: klart. Mm. Okej men har du några fördelar då som konsult? Du har ju ändå varit konsult ganska länge också.
[00:20:49] Sofia: Ja men jag tänker att du kanske har något innan jag bara babblar om alla mina
[00:20:55] Madde: upplevelser.
Jag har ju inte tänkt på det här som fördelar och nackdelar med konsult och anställd Men jag har ju tänkt lite på det som Sebastian frågar efter just med att känna ägarskap. Jag fastnar just för den här formuleringen kring... Jag drömmer om startup och kunna tjäna pengar. Att man vill bidra för att man bidrar till deras framgång.
Och där tänkte jag att det kan man ju ändå göra fastän man är konsult. Typ om du är konsult på ett börsnoterat bolag. Kan du faktiskt köpa aktier. Då är du ju högst intresserad av att vara med och bidra till deras framgång.
[00:21:38] Sofia: Det behöver väl inte ens vara börsnoterat. Så länge du kanske har andelar. Jo men du kan ju inte
[00:21:44] Madde: köpa andelar om du inte jobbar där.
Köpa andelar i ett icke-börsnoterat bolag.
[00:21:55] Sofia: Jaha, du menar om jag jobbar på... Om jag är konsult på Ikea så kan jag köpa aktier i Ikea. Ja, inte Ikea just tyvärr. Nej, okej Men kan man inte börsnotera? Inte börsnotera. Ja Nej, jag tror att de gick private. Okej ja.
[00:22:15] Madde: Men som exempel bara då. Ja, okej Jag fattar. Men samma sak där. Vill du känna alltså du kan ju ha den här delaktigheten i ditt konsultbolag också.
Och tjäna pengar på det lägeskap där. Så har jag ju till exempel där jag jobbar nu att alla har andelar Och då har man ju helt annat incitament att se till att affären går bra och liknande och att du jobbar för att det ska drivas framåt.
[00:22:45] Sofia: Ja men det du är, det är ju typ mer som ett startup. Det är ju små du har ju jättestor, alltså om du är en av typ 20 anställda så har du ju, Jättemycket du kan påverka för det är ingen annan som har tagit sin initiativ till att hålla talks eller det är ingen annan som har tagit sin initiativ till att hålla jag vet inte trycka t-shirts eller göra onboarding eller göra Instagram content.
Alltså det finns så mycket att göra för dig som kan verkligen göra skillnad för ditt bolag och dess exponering typ.
[00:23:22] Madde: Exakt
[00:23:23] Sofia: och
[00:23:24] Madde: sen ska man ju säga också att ett startup behöver ju inte heller innebära pengar, alltså såhär det
[00:23:29] Sofia: är inte typ att 80%
[00:23:30] Madde: av dem misslyckas eller mer, och då har du jobbat svinmycket och kanske inte fått någonting för det utan det har bara inbjudit stress och press och allting så att jag kan hålla med om att det kanske är lite romantiserat man tänker ju oftast på startups som har blivit scale-ups och tänker att Vad nice det har varit att vara med på Klarna när de startade.
[00:23:53] Sofia: Man ska nog inte gå in i det för pengarna utan mer för att det är en otroligt rolig erfarenhet och man ska ju vara mer beredd på att förlora allt. Men du kommer ju växa Som person.
[00:24:04] Madde: Ja, och just det här. Det som kanske hade lockat mig är ju att man får ta lite olika hattar. Man får ju kavla upp ärmarna och jobba med det som behövs just då.
Även om du är anställd som utvecklare. Men behöver man, som du nämnde, Instagram-content? Och ingen annan gör det. Kanske man måste göra det. Och där har man ju en helt annan ägandeskap kanske då tänker jag att Man vill att det ska gå bra så man gör det som behövs även om det kanske inte är det absolut roligaste.
Och så har man ju inte gjort som konsult.
[00:24:39] Sofia: Ja men precis, att känna sig investerad i någonting och känna egenskap har då inte med att vara produktanställd eller konsult eller startup. Det har nog mer att göra i hur mycket... Får du bidra till verksamheten Hur mycket kan du påverka? det skiljer sig mellan alla bolag.
Ja. Och olika team på ett bolag. Ja, precis. Men vad är ändå så här? För jag tänker att det finns ju många som lyssnar som är just produktbolagsanställda. Men som kanske fått mycket LinkedIn-inbjudanden om att bli konsult istället Och har samma tankar fast tvärtom. Vad finns det ändå för så här. Varför borde man vara konsult?
[00:25:35] Madde: Alltså jag tänker att. Det finns ju inte samma förväntan Att man ska. Bidra till verksamheten på samma sätt. Hos kunden. Alltså att. Om du inte är intresserad av intern politik. Så behöver du ju inte. Bry dig om det, du kan ju faktiskt sitta och bara skriva din kod och gå på de möten du är inbjuden till och göra ditt jobb utan att man kanske höjer jättemycket på ögonbrynet och sen som sagt, vill du ta mer ansvar så kan du göra det, men det är inget som förväntas av en, i min upplevelse i alla fall
[00:26:07] Sofia: Jag har skrivit ner några pros som jag har tyckt är nice med att vara konsult och Och då skrev jag just det här, du behöver inte bry dig om intern politik.
Alltså vissa tycker att de kräks på det. Jag tror att både du och jag passar bra i en väldigt storbolagsmiljö För att vi kan navigera det och tycker att det roligt att navigera det. Det blir som ett spel i sig. Alltså lära sig den. Kolla på en organisationskarta. Men spyr man på det så borde man ju verkligen inte...
Då borde man åtminstone vara konsult på det bolaget.
Du får ju mindre ansvar för saker runt omkring. Det är ingen som kommer be dig hålla på med rekrytering. Jag har gjort det på mina förra uppdrag, men oftast har inte du ansvaret att rekrytera eller dra i olika initiativ hos kunden. Och med det så får du mindre distraktioner. Och då kan du bli bättre på att Ren utveckling och specialiserade inom någonting och jag tycker det var lite mer såhär, det här är olika men när jag jobbade och när du jobbade också så hade vi mer flexibilitet med att till exempel jobba hemma det kan vara lite lättare att ducka lite såhär policies för att du är inte anställd av dem, du har just ingen chef som kan säga såhär Sofia Sofia Nu har det faktiskt varit inne bara en dag i veckan och vår policy är tre.
Alltså det var typ inte de one-on-onesen med någon manager. Men jag vet att på vissa andra bolag så är det faktiskt tvärtom. Att konsulter måste vara inne mer för att där förväntas det så här. Vi betalar er pengar, ni ska inte sitta på konsultbolaget eller hemma hela dagarna. Det sagt jätteolika, alltså så här.
Ja, det ses lite som en föremål att vill du ha flexibilitet då får du vara anställd här. Men nu är du konsult och debiterar mycket och då får du faktiskt vara här. Så det är säkert olika. Jag tycker det är det bästa av två världar. För du kan... Du kan ta så mycket du vill av att vara produktanställd till en viss gräns men du kan ju engagera dig ganska mycket eller inte alls och fortfarande göra.
Folk kommer ändå vara nöjda med det så länge du levererar i din roll.
[00:28:50] Madde: Det blir nästan mer flexibelt på det sättet för att du själv kan välja lite hur mycket du vill engagera dig. Så det kan vara ganska bra.
[00:29:01] Sofia: Så det är nice. Men några saker jag skrev som typ kanske minus är att Sebastian nämnde ju det att går det bra hos kunden så får du inget extra för det.
Och där känner jag igen lite att om du gör någonting fantastiskt hos kunden, typ så här levererar, jag vet inte, innan ni sagt att ni ska bli klara eller gör någonting fantastiskt så du kan få lite cred. Men. Det är inte riktigt det som styr kanske din lön eller din performance review liksom så. Man ser ju ingen omedelbar ändring i alla
[00:29:40] Madde: fall.
[00:29:41] Sofia: Nej. Som konsult så är det, jag inte om du håller med, men det är mer så här... Det är jättebra att du har gjort någonting bra men då handlar det mer om att har det här säkrat vår position hos kunden mer? Har det här säkrat att du kommer bli förlängd?
Möjliggör det mer affärer hos den kunden?
[00:30:03] Madde: Ja precis, det är ju egentligen ganska irrelevant vad man gör rent konkret. Att man har launchat ett nytt projekt och det är
[00:30:14] Sofia: det man förväntar sig göra typ. Ja så är man väldigt duktig hos den kunden då kan man ju överväga att bli anställd för då kommer du få klapp på axeln och du kommer höra det på din performance review, det kommer vara helt...
Kopplats till din lön
[00:30:34] Madde: så
[00:30:34] Sofia: det är nog alltså det är en smaksak vill du att mer ansvar ligger på dig själv, att du utvecklar dig själv eller inte vilken typ av anställningstrygghet vill du ha jag tycker den är likvärdig men på olika sätt du kan bli varslad från produktbolag men på konsumtbolag är du helt säker så länge du debiterar typ ja
[00:30:56] Madde: Men å andra sidan om du inte har ett uppdrag och som kanske inte alltid ligger på dig själv för att ha en säljare som ska sälja in dig och så kommer de där, det är arbetsbrist.
Båda två kan vara säkert och osäkert.
[00:31:09] Sofia: Ja, det beror ju på vad man är som person och hur anställningsbar man är eller hur säljbar du är. För att återgå
[00:31:21] Madde: till frågan, Ja, jag tycker absolut att man kan känna delägarskap som konsult. Ja, jag har gjort det. Och jag tror att man kanske ibland är bra att prova både och.
Alltså så här, se. Om nu Sebastian funderar på att börja på ett produktbolag. Testa det och se om det är någonting som är kul. Man kan alltid återgå till att bli konsult igen om man trivs bättre med det.
[00:31:45] Sofia: Ja, eller ta ett annat mindre konsultbolag då. Där du får vara mycket mer... Som du, den resan du gör nu du får vara en del av någonting helt annat man borde byta ändå oftast så får man ju upp sin lön och får en annan erfarenhet man borde ju bara göra det
[00:32:04] Madde: Ja, så länge man har några år på nacken så är det ju man är ju ganska eftertraktad i branschen ändå så att bara för att du byter jobb och sen inser du att du inte trivs så kan du ju faktiskt byta igen Absolut Spännande, återkom gärna vad du väljer att göra
[00:32:21] Sofia: Det var väl det för idag vi hörs nästa vecka det gör vi, ha det bra allihopa
[00:32:28] Madde: hej
[00:32:28] Sofia: då