199. OS-kriget på jobbet - Mac, Windows eller Linux?
[00:00:00] Madde: Även om det bara var två veckor som jag satt med Windows och att jag inte kom in i att använda, så har jag ändå kommit ur och använder det på macken.
[00:00:15] Sofia: Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde, på allt inom mjukvaruutveckling.
[00:00:22] Madde: Vi träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen.
[00:00:30] Sofia: Kollar du någonting på TikTok fortfarande?
[00:00:33] Madde: Nej, ingenting faktiskt. Jag får bara upp massa saker om barn som dör och grejer och typ ett sånt.
Algoritmen har liksom blivit helt kajko och nu vill jag inte se sånt så jag bara...
[00:00:47] Sofia: Nej snälla, för du brukar ju... Alla många säger ju att så här... Alla andra plattformar visar ganska mycket skit Medan TikTok har verkligen nailat det. De visar allt igen precis det man vill se.
[00:01:01] Madde: Nu menar jag inte barn som dör i krig och sånt.
Utan det är mer typ någon mamma som bara Åh mitt barn kvävdes av en kudde Ja, det är jättehemskt
[00:01:11] Sofia: Bara för du har ett litet barn så visar det inte.
[00:01:13] Madde: Nej. Plus att jag har liksom inte... Tiden och så. Men ja, okej Så vad har jag missat på TikTok då?
[00:01:20] Sofia: Om man har ett sånt flöde och är missad med TikTok och vill kunna använda TikTok då behöver man nog bara söka lite saker som man är intresserad av.
Sen kommer man få upp bara det man vill se. Det är det som är så farligt med TikTok. Men nej jag kollar inte heller så Ofta bara om jag är ute efter specifika saker i stället för att googla. Men det är en trend som jag slogs av som är så himla oväntad. Och det är att svenskt godis har exploderat på TikTok.
[00:01:52] Madde: Jag vet. Det har jag faktiskt sett. För det har varit ett tag nu. De köper ju så här snordyrt godis för typ 150, nej mer. Alltså typ 300 spänn kilot eller någonting.
[00:02:06] Sofia: Men
[00:02:07] Madde: de tjänar ju så jävla mycket
[00:02:08] Sofia: i Amerika så att de har råd. Men det är helt sjukt. Jag vet inte om det var någonting du reflekterade över men...
Det att jag har hört när jag var barn att svenskt godis är något unikt. För jag är född i Ryssland och där hade vi inte den här typen av lösgodis Och så är det i europeiska länder. Men att det fortfarande skulle vara så, det är helt sjukt. Varför är det ingen som bara hämtar in det konceptet? Är det på riktigt så att det verkligen inte finns i de andra länderna?
[00:02:45] Madde: Jag vet inte. Alltså jag har inte direkt gått och tittat men jag försöker påminna mig när man har varit utomlands och kollat i affärer. Det är inte så att man ser de här hyllmetrarna med lådor där du kan gå och plocka lite godis utan det är ju typ samma godis fast i påsar ja. Alltså en Haribo mix eller någonting.
[00:03:05] Sofia: Jag vet inte om det kan ha med hygien att göra, för det är ju typ en helt äcklig grej Du vet såhär, man ser tusen barn som står och plockar med händerna eller hostar alla barn som är sjuka. Men fy. Det är lite äckligt där. Under pandemin så köpte jag ju aldrig lösgodis för att det kändes bara
[00:03:23] Madde: svinäckligt.
Ja, nej. Nej, man får inte tänka på det om man är. Det blir lite obehagligt.
[00:03:30] Sofia: Men en av godisarna i alla fall, typ så här de här dödskalliga godisarna. Alltså det är mycket sådana som är hajpade. Mest sådana här gelé godisar.
[00:03:39] Madde: Det är inte ens de som är de godaste.
[00:03:42] Sofia: Jag vet inte. Men folk säljer väl in dem. Alltså TikTok är en så himla säljplattform.
Och du kan ju shoppa dem via TikTok. Alltså TikTok har ju en Du kan ju bara trycka på köp och så köper du via TikTok så får du hem ett paket I stället för typ Amazon så står det typ TikTok eller något sånt
[00:04:01] Madde: där. Okej det visste jag inte. Men däremot såg på nyheterna häromdagen att det har varit kaos på Rusta.
För att de har släppt någon sån här Dyson Airwrap dupe. Alltså Dyson Airwrap är ju en stylingverktyg som är ganska dyr. Kostar typ 6-7000 eller någonting. Och Rusta har släppt en version som kostade typ 499 eller någonting på kampanj. Som då har blivit hypad på TikTok enligt. Nyhetssidan och då är det ju typ unga tjejer som har liksom Slagits om de här och du vet som när man läser på konserter med kravallstaket och att de liksom springer och kläms mot kravallstaketet för att få den här jäkla stylingverktyget och nu säljer folk dem på vinter för typ såhär tre gånger pris Nej men snälla Det kostar typ en sån lika mycket som en original Airwrap Ja
[00:04:56] Sofia: men jag förstår, alltså jag hade varit sugen på att testa för att Airwrap kostar jättemycket och det är väldigt många som säger att den funkar inte på mitt hår alltså typ våran hårkvalitet kanske den det inte funkar på, jag vet, min mamma har en sån och det är såhär, lockarna går ur ganska snabbt för att den är inte så varm så det är väl bra att testa med en sån men Skillnaden i kvalitet måste ju vara ganska stor om den andra kostar mer än en nolla till.
Det är intressant hur mycket sociala medier säljer saker. Folk underskattar nog fortfarande kraften av det för att det är så svårt att följa siffrorna bakom folk som sätter trenderna. Så det är bara det som är intressant att du kan sälja svensk godis via TikTok och att folk blir galna. Ja men det är galet.
En annan sak jag hörde om som också blev lite galet på TikTok. Saker blir galna om du råkar hamna i de TikTok-flödena Då ser du det hela tiden. Men tydligen så är det så här. Om du har en bil utan Carplay så kan du typ köpa en Android-padda för typ 500 spänn. Som har Carplay. Som du monterar i din bil.
Just det, du har ju en äldre bil nu. Jag antar att ni inte har Carplay. Nej nej gud nej. Men de finns för jättelite pengar. Så kan du till exempel montera den mot din ruta. Eller så här, någonstans. Och så får du Carplay i bilen för typ ingenting. Och du kan även dra en sladd till så att du har en backkamera via den här.
[00:06:41] Madde: Mm,
[00:06:42] Sofia: tre... Ja, och det är också en trend. Man undrar lite, funkar de här sakerna? För att folk försöker ju bara sälja dem. Vi har ju bara
[00:06:53] Madde: bluetooth nu. Alltså det är ett härke att koppla upp sig på det. Ändå bluetooth. Ja den är inte så gammal. Inte gammal.
[00:07:03] Sofia: Nej men det var en fan av sak de diskuterade på The Verge.
Som vi hoppade och lyssnade på. Och så var det en som... Där som hade beställt den för att testa om det här bara var säljskit eller om det verkligen funkade. Och det funkade. Okej så de sa att den funkar De har liksom uppdaterat om det. Jaja. Sen är frågan typ så här, hur länge håller det? Och den här personen som testade bodde ett sånt område där ofta bilar är ute och krossas för att sno saker.
Och då tänkte han att, oj det kanske ser ut som att jag har en iPad som ligger i bilen. Så att... Ja, men det är inte så vanligt i Sverige att folk, alltså jag tror inte det ser ut som en iPad. Nej, ja men det ska jag kolla upp. Ja, det blir intressant att höra om det funkar.
[00:07:49] Madde: En
[00:07:50] Sofia: annan sak vi kanske ska nämna är att vi missade att vi fyllde fyra år den 17 november.
Är inte det jättepinsamt?
[00:08:00] Madde: Ja, kanske. Alltså jag tänkte på det när det hände, men det var inte så att jag tänkte att man skulle uppmärksamma det, men det kanske man borde gjort egentligen. Alltså fyra år är ändå fyra år. Vi uppmärksammar ju det jättemycket första året till exempel. Åh nu har vi gjort det här i ett år.
Nu har vi gjort det så länge, så nu vem bryr sig, liksom. Ja. Så vi fyllt
[00:08:22] Sofia: fyra år om någon undrar så i fyra år har ni suttit och lyssnat och lyssnat och lyssnat, ni som är med från början
[00:08:29] Madde: det är coolt men när man tänker efter, det har ändå hänt ganska mycket på fyra år i våra liv folk har ändå följt det liksom jag
[00:08:36] Sofia: har gröt typ i första avsnittet för att det var så jobbigt att berätta om mig själv ja
[00:08:42] Madde: eller hur, jag har ju faktiskt gråtit på riktigt i ett avsnitt så att ja ja Nej, spännande det där.
Jag tänkte vi får kanske då, vi kan ju slå ihop det med vårt 200-avsnittsfirande lite. Alltså så att det blir fyra år och 200-avsnitt kan vi säga.
[00:08:59] Sofia: Ja, vi får säga det. Vi borde typ fråga folk på eventet, hur många har varit med sen början? Ja. En person. Nej men det är nog ganska många. Det är ganska många som har lyssnat i kapp i alla fall.
Och det tycker jag är coolt Ja men
[00:09:16] Madde: det tror jag. Ja det är kul. Jag vågar
[00:09:19] Sofia: inte gå tillbaka och lyssna Jag vill inte veta.
[00:09:22] Madde: Nej jag tycker också det känns jobbigt. Alltså man var ju lite mindre rutinerad där i början. Och jag vet inte ens vad vi pratar om. Vi har ju sagt tusen gånger att vi ska spela om första avsnittet.
För grejen är ju ändå att det är många som börjar lyssna. Alltså jag gör det själv när jag börjar lyssna på en podd Alltså jag kanske har lyssnat ett nytt avsnitt och sen tänker jag, ja men då går jag tillbaka till första och börjar. Ja och där är det typ så här,
[00:09:44] Sofia: hej jag jobbar som
[00:09:46] Madde: utvecklare.
Jag minns att vi pratade om godis i det avsnittet också, så det knyter ju an lite, cirkeln är sluten. Men ja, på tal om firande och det så är det ju faktiskt bara en vecka kvar tills vi ska ha vår livepodd. Och det ser vi ju otroligt mycket fram emot. Och vi har ju till och med fått en liten sponsor som ska vara med och sponsra oss för detta.
Kan du inte berätta lite om det?
[00:10:15] Sofia: Mm, Sinch är sponsor för eventet så det är vi jätteglada för, det är så på så sätt kommer vi kunna köpa mat och så till eventet, om man inte känner till Sinch vilket man kanske, alla kanske gör det jag vet inte, det är ju ett börsnoterat teknikbolag som är grundat i Stockholm.
2008 redan Jag visste inte att det var så gammalt. Vi pratade om det här om dagen, att det är ju ovanligt att bolag lever mer än tre år.
[00:10:48] Madde: Ja,
[00:10:49] Sofia: var det typ fem eller tio eller någonting? Ja eller fem eller någonting. Så det är börsnoterat att de har typ 3500 anställda och det mesta av deras... Vad säger man, försäljning eller deras intäkter är ju från USA så de har kunder som Salesforce, Oracle, Adobe de har en plattform för att du ska kunna sända väldigt stora volymer av sms men även typ e-postmeddelanden och sådär.
[00:11:19] Madde: Så en, ja. Kommunikationsplattform eller vad man ska säga. Alltså ett API är det väl egentligen för att kunna skicka ut enkelt och lite sånt? Ja, det är ju verkligen att förenkla det. Ett API har vi byggt
[00:11:34] Sofia: Ja men man ska vara så riktigt korrekt Det är en molnbaserad kundkommunikationsplattform Det är en communications platform as a services.
Förkortas CPaS.
[00:11:50] Madde: Nice. Jättestort tack till Sinch i alla fall som stöttar oss.
[00:11:56] Sofia: Ja, de har ju sitt kontor i Malmö så det är ju därför de är lokala och det är därför det är kul att ha dem med oss.
[00:12:03] Madde: Ja, och jag tänkte nämna att redan nu så kan man faktiskt börja fråga frågor på vår Slido som vi kommer använda.
Så vi länkar i avsnittsbeskrivningen till Slido. Så går man in och så skriver man en fråga Och frågan kan handla om typ vad som helst tänker jag. Eller inte riktigt vad som. Alltså helst
[00:12:23] Sofia: inte så här. Nej, men helst typ som de typerna av frågorna vi får i frågesjumuläret. Det är ändå kul om det är någonting lite...
Tekniskt, eller? Ja, alltså absolut.
[00:12:33] Madde: Gärna. De kan ju inte vara hur långa som helst. Vi kan liksom inte sitta och läsa sjutton stycken om någonting. Men gärna en liten, ja, som lyssnafrågor. Men jag tänker även man kan ju fråga spicy saker och sånt också om man vill det.
[00:12:48] Sofia: Mm. Ja, det behöver inte vara om vårat sexuella privatliv.
Så spicy. Men någonting roligt. Och man behöver inte vara Visst man behöver inte komma på eventet för att ställa en fråga va? Nej
[00:13:03] Madde: det kan man göra ändå tänker jag och det som är fint också, det är lite som reddit man kan up och downvota frågor så att ser du någon annan som har ställt en jättekul fråga så bara ger du tummen upp och är det någon som har ställt en jättedum fråga så kan du ge tummen ner så förhoppningsvis får vi liksom de mest relevanta frågorna att svara på
[00:13:25] Sofia: och visst ska vi försöka spela in det för att se vad vi har för teknik där, även om det blir dåligt ljud så är det kul om Alltså, ni andra får höra det avsnittet.
[00:13:35] Madde: Vi ska försöka lösa det. Vi kan inte lova någonting. Vi har gjort en livepodd innan som inte gick så bra när vi skulle släppa den. Så vi lovar ingenting, men vi gör vad vi kan. Ja.
[00:13:51] Sofia: Det känns som att vi har så mycket förord det här kanske inte är förord då vi får bara se allt som innehåller igen kom vi med cliffhanger på den här jäkla lyssnafrågan vi skulle ta just det, ja nej men jag ville rätta En sak, eller kanske två saker i förra avsnittet Dels att jag kallade Arcane-serien för manga.
Jag vet inte varför jag sa det. Det är ju såklart en anime. Vad
[00:14:17] Madde: fan är ens skillnaden på manga och anime? Jag vet det nu för jag såg att du hade skrivit det i avsnittsbeskrivningen. Jag tänkte någon kommer
[00:14:25] Sofia: att flippa ur. Ja säkert Någon har ju redan gjort det och läste inte rättelsen i beskrivningen. Men manga är ju mer...
Det är typ ett sätt att teckna japanska serier Nu kommer jag säga fel igen och någon kommer skrika och slita av sitt hår. Men jag tolkar det som att det är mer serietidningar Ett sätt att rita japanska serietidningar. Okej det fattar vi. Och ibland så gör man det också till serier. Men då är de ändå tecknade.
Och du visar bara lite stillbilder Har du märkt det? Det är typ såhär Jag vet inte vad jag ska jämföra för serie som alla har kollat på Men är
[00:15:12] Madde: det inte så då att skillnaden egentligen är mediumet som det presenteras i Alltså att det ena är typ analogt det andra digitalt Alltså att manga är en papperstidning
[00:15:21] Sofia: Anime
[00:15:21] Madde: är Video.
[00:15:24] Sofia: Du kan kolla på en manga-serie. Det finns ju manga-serier. Men de känns ju nästan som att du visar... Men du säger serier, menar du då tv-serie? Eller menar du serietidning?
[00:15:34] Madde: Eller vad?
[00:15:35] Sofia: Ja, nej men jag... Jag vet inte, jag tänkte lite... Jag vet inte vad Pokémon ingår i. Men kommer du ihåg att Pokémon...
Det är lite mer såhär stillbilder nästan
[00:15:47] Madde: Det
[00:15:48] Sofia: är ritat på ett speciellt sätt
[00:15:51] Madde: men
[00:15:51] Sofia: ja, okej men det är inte manga det här är en anime, den är inte ritad som manga Den ritade på ett annat sätt. Okej så nu kan alla som skrek lugna ner er. Var det många som skrek?
[00:16:06] Madde: Det var ingen som har gjort det publikt i alla fall?
Jag
[00:16:08] Sofia: tänkte på det direkt efteråt. Så jag tror absolut att folk reagerade. Det finns nog väldigt många som lyssnar som tittar på mycket anime. Och har läst manga. Som vet... Okej och en annan rättelse är att jag skrattade ju när du sa gimp förra gången för att det kan stå för någonting roligt men sen märkte jag att det även kan ha väldigt opassande betydelser Och det jag menade när jag skrattade åt GIMP var att den betydelsen jag var ute efter var från Oxford English Dictionary så är det A person who takes a submissive or subservient role in bondage, domination, sadomasochism or similar sexual activities, typically wearing a mask.
Det skrattade jag åt. Inte alla andra betydelser som finns. De är väldigt nedlåtande. Okej Fick du lite såhär PK-ångest? Jag var bara såhär åh, är Gimp vad jag trodde att det var? Och så fick jag fram att det... Ja, googla på det själv. Det kan ha väldigt elaka betydelse, vilket jag inte alls menade.
[00:17:25] Madde: Bra, bra att förtydligade det.
All right, innan vi går vidare till den här berömda lyssnafrågan så ska vi först också tacka våra patrons. Så stort tack till alla våra supportrar och ett extra stort tack till våra stjärnsupportrar. Och de är Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Hjorthall Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström Molly, Per Nåtby Snel Hest och Tomas
[00:17:52] Sofia: Nilsson Tack så jättemycket Och nu kommer vi till innehållet va?
Ja Som vi inte hann med
[00:17:59] Madde: förra gången Vi lämnade ju världens cliffhanger förra gången För att vi snackade alldeles för länge Och vi hann liksom inte med Men nu, nu, håll i er Jag kör direkt och läser den här lyssnafrågan då Hej Jag är snart ett och ett halvt år in i en högskoleutbildning inom IT och systemutveckling och har hittills använt en Mac, vilket har fungerat bra.
Jag känner mig väldigt bekväm med Mac OS med programkortkommandon och menyer. Vi har dock haft några kurser som kräver en Windows-dator, vilket har inneburit att jag antingen har fått åka till campus varje dag, en resväg på över en timme, eller, som jag har gjort på sistone, köra en virtuell Windows-installation genom Parallels Det fungerat okej men prestandan blir lidande när Mac OS och Windows delar på datorns resurser och i vissa fall har Windows-prestandan varit så låg att det nästan har blivit oanvändbart.
Jag har fått mig att fundera på vad som är vanligast i branschen idag. Får man oftast välja sin dator fritt eller är de flesta företag låsta till Windows på grund av säkerhet, programkompabilitet och policies? Jag vill helst undvika att behöva börja om med ett nytt operativsystem, nya kortkommandon och applikationer när jag väl kommer ut i arbetslivet.
Skulle det vara intressant att höra om era erfarenheter och hur det ser ut i majoriteten av fallen, särskilt på den svenska arbetsmarknaden? Ja. Jag ska säga min omedelbara reaktion typ när jag läste detta. Det var den här memen du vet, deal with it. Jaha. Den typen glasögonen som åker ner och bara deal with it.
[00:19:37] Sofia: Alltså jag förstår den här frågan. Det är riktigt drygt att behöva byta
[00:19:42] Madde: operativsystem.
[00:19:43] Sofia: Det är hemskt.
[00:19:45] Madde: Ja det tycker jag också. Det är skitjobbigt, men jag tror det tyvärr är en del av verkligheten när man jobbar som utvecklare i många fall.
[00:19:53] Sofia: Ja, alltså jag tror att i den här frågan just så har vi ganska mycket data att gå på i och med att vi båda har varit konsulter och varit på väldigt många olika bolag, så har vi sett hur det är på olika företag.
Även om man ofta som konsult så I ganska många fall så kan du ha din egen konsultdator, men det är inte alls säkert.
[00:20:18] Madde: Det är nog väldigt olika, tror jag. Det är svårt att bara säga, så här är det för att det här har vi varit med om. Det kan ju vara annorlunda. Men vi går från våra egna erfarenheter helt enkelt för det var ju faktiskt det personen frågade efter.
Men hur har du haft det då? Först främst när du var konsulta vad hade du för dator? Ja
[00:20:40] Sofia: jag valde en Mac och innan det så har jag väl suttit i båda operativsystemen Jag har haft en Windows-stationär dator som jag har spelat mycket på och sen har jag haft en, ja okej i lite tagande styrtiden så hade jag en MacBook Air.
Men ja, så jag ska inte säga att jag har varit starkt bundad till något system, så jag kastar på båda två.
[00:21:03] Madde: Men jag är lite samma där. Jag har alltid varit en Windows-person för att jag har gamat. Ska man gama så är det oftast Windows du kör på, för det är det alla spel funkar bäst till. Det har blivit bättre nu, men då.
[00:21:17] Sofia: Det fanns väl inte när
[00:21:19] Madde: vi var små.
[00:21:21] Sofia: Det var ju vissa barn som hade Mac, det minns jag. Men de spelade inte vad jag minns. Du kunde typ inte köra The Sims. Ja
[00:21:28] Madde: Nej det fanns väldigt begränsat tror jag utan det var ju mycket mer multimedia i så fall. Så första gången jag kom i kontakt med Mac var på gymnasiet faktiskt gick ju medieprogrammet och då hade vi Mac-datorer och då var jag såhär shit vad är för skit De vita va?
Nej, ja, några var vita, men det var till och med de här turkosa, var de ju från början, alltså de stora, som var såhär genomskinlig
[00:21:59] Sofia: turkosplast. Jaja, men du menar då de stationära? Alltså vi snackar inte ens laptop, okej
[00:22:05] Madde: Nej nej, nej vi hade en laptop, vi hade bara stationära Du år äldre. Det här händer mycket där, eller så var min skola off.
Nej, men... Och jag tyckte var skitkronligt liksom att lära sig, aha nu har jag använt kontroll hela mitt liv, nu ska jag använda command istället Det funkar annorlunda med hela filsystemet, det är ju så lätt på en Windows-dator att bara hitta, du öppnar liksom din hårddisk och så har du dina mappar och så här.
Filsystemet är väldigt tydligt, medan på en Mac så har du din... Home folder jag vet inte, är man inte van så är det väldigt svårt att hitta det här kan jag tycka Men
[00:22:43] Sofia: var det den macken du pratar det är nog iMac G3 som är de här turkosa rumporna som sticker ut på den tiden var filsystemet och allting såg det likadant ut redan?
[00:23:00] Madde: Ja det är så likadant ut som det gör idag förutom då Alltså vad ska man säga designmässigt alltså såhär, principerna är samma men det är lite upphottade styles men ja Det fungerar likadant liksom och just det här med att man har stängikonen till vänster istället för krysset uppe i höger som man är van med på Windows och allting.
Ja, i alla fall. Så det var en omställning och sen när jag pluggade på universitetet så hade jag min laptop som var också Windows och så här. Men sen när jag blev konsult och skulle välja så valde jag ändå Mac. Eller jag fick inte ens valet utan jag fick en Mac. Jag blev inte tillfrågad och då blev jag såhär, ja då får jag väl göra det.
Men då var det ju lite coolt liksom att alla utvecklare hade en Mac och man skulle börja lära sig Unix-kommandon och sånt. Så då blev jag ändå såhär, ja jag köper det. Och på konsultlaget vi jobbade på då så var det ju oftast att det fanns ju utvalda det här den rekommenderade Windows, den här rekommenderade Macen.
Så att även om man kunde välja någonting utanför det så fanns det ju rekommendationer Och så tror jag det ganska vanligt att IT har liksom tagit fram detta i de versioner som vi supportar och väljer du något annat än det så får du typ klara dig själv.
[00:24:22] Sofia: Ja, det var ju ganska fritt på det konsultbolaget som vi jobbade på och jag tror att det kan vara så när det är väldigt små bolag, då har du inte någon policy för vilka, alltså du har ju inte sådär leverantörer där du leasar en dator du bara går och köper den och då kan du välja lite vad du vill inom en viss prisklass tror jag.
Det kan ju vara... Kanske en fördel, jag vet inte om man var nu väldigt specifik med vad man vill ha för det minns jag att folk var såhär, nej jag vill absolut ha en Surface Pro Ja, hade ju en Surface ett tag
[00:24:56] Madde: också till och med, så
[00:24:57] Sofia: jag har ju testat lite allt möjligt Det kan du inte göra på ett storbolag beställa en exakt modell av en Windows-dator, utan det är mer såhär vilket operativsystem vill du ha och då ska man vara glad nog om man får välja
[00:25:09] Madde: Ja,
[00:25:10] Sofia: exakt.
[00:25:10] Madde: Jag tror verkligen inte det är en självklarhet heller att du får välja operativ system. Det påminner mig faktiskt lite, vi fick på Discord, så var det en av våra medlemmar, arizon_dread Nej, alltså han skickade ett röstmeddelande till mig med hur man uttalar hans namn. Jaha, Arizon. Nej, det är det man inte gör.
arizon_dread tror jag jag säger rätt nu. Men vad betyder det ens? Jag vet inte. Ja, jag vet inte. Jag tänker ju Arizona, men jag vet inte om det är det. Vi har ju också en vän som jobbar på ett konsultbolag som också heter Arizon, eller arizon, eller någonting. Och det är såhär, jag vet inte vad det heter.
Jag vet inte ens om det är samma som i detta nick. Jaja, sidospår. Jag tänkte, han hade lite liknande funderingar i den här lyssnafrågan också. Så jag tänkte att jag läser det också. Mm. Han skrev så här, nu är det någon som har petat i getingboet och efterfrågat ett policybeslut kring att köra alternativa operativsystem.
Företaget varit okej efter att närmaste chef har godkänt men inget officiellt policybeslut. Det är rätt som Microsoft-orienterad organisation, så de sitter och bestämmer saker Och har inte jättemycket it-kompetens. Och är förstås mycket skeptiska mot allt som sker utanför Microsoft-paraplyet. De är kvar i Steve Ballmers tider.
Så det lutar nu åt att jag måste ha två datorer. En teknikerdator med Linux, den jag har nu. Och en arbetsdator som jag kör corporate image av Windows. Jag hoppas att jag kan få min arbetsdator som en virtuell maskin i vår servermiljö istället för en fysisk burk. Det skulle vara bästa lösningen i så fall då jag kan remota in till den om jag måste joina krypterade Teams-möten eller använda Outlook-funktioner som inte finns i webbfunktionen.
Allt det här debaclet med olika operativ har fått mig att undra, är det någon av er som har lite mer frihet och får välja plattform och i så fall får ni bara välja mellan Windows och Mac? Eller är Linux ett möjligt alternativ? Och i så fall, hur många utvecklare slash driftare jobbar i er organisation?
Intressant
[00:27:14] Sofia: fråga för det har jag aldrig funderat utifrån att vi Linux-användare min gissning också på för han pratar om alternativa OS så det är ju typ bara olika Linux-distributioner att man menar jag tror det är svårheten det här är en ren gissning, jag jobbar inte med sånt här men det är väl att Om ett företag erbjuder åtminstone Mac och Windows men inte Linux så beror det ofta på att du behöver ju ha någon avdelning på det företaget som har väldigt bra koll på Linux och sitter och konfigurerar en speciell Linux distribution så att den uppfyller alla säkerhetspolicy som man har.
Och det kanske är ganska... Jag vet inte. Någon som kan Linux bra kommer ju säga att det är jättelätt. Men jag kan tänka mig att det är lite svårt särskilt om man sitter väldigt fast i Microsoft och deras saker.
[00:28:19] Madde: Jag vet inte ens hur det är med Teams och sånt om det stöds Det har nog blivit mer cross-plattform nu på senare år.
Men tidigare har det väl varit så här, ska du köra Microsoft-produkter så måste du ha Windows. Möjligtvis Mac.
[00:28:35] Sofia: Ja, Mac funkar också. Men det är också många som inte erbjuder Mac för att det är jobbigt. Du måste ha mycket kunskap in-house för att kunna stödja Mac. Någon måste ju ha koll på alla säkerhetshål Och jag minns när du och jag satt på samma vi satt hos samma kund de hade ju inte mackar alltså du kunde inte välja en macka om du jobbade där och ett tag så supporterade de till exempel Cisco och sådana saker för Mac OS men till slut så slutade de bara typ för den versionen släpptes alltid lite efter så jag antar att de bara gav upp ja ja Och det kostar säkert mer.
Alltså du ska betala någon typ licens för att få någon macOS version också och så är det bara typ tio personer som använder det.
[00:29:28] Madde: Ja, det var ju ett bolag som var inte IT-bolag från första början. Eller det är inte ett IT-bolag nu heller. Det är ett sånt typiskt, där man har gjort någonting och sen har IT kommit som en eftertanke.
Och min generella känsla är att sådana bolag som inte är technology first är nog ofta just väldigt Microsoft-orienterade. För det är typ business-standard på något sätt. Och... På ett generellt sätt så jobbar det kanske många personer där som inte är så tekniska överlag. Och då måste det finnas en bra supportavdelning som kan hjälpa dem att installera Outlook.
IT-supporten finns för att hjälpa dem som inte är så tekniskt kompetenta. Och då förstår jag på något sätt att... De har liksom inte tid eller resurser att kunna supporta alla andra ljuskiss också för de som är mer tekniskt bevandrade. Och visst det är ju jäkligt tråkigt för oss som faktiskt vill ha lite mer frihet och kunna styra över sin egen miljö.
Men som sagt ska man då kunna supporta typ så här... Microsoft Intune till exempel. Det är ju det här för att kunna låsa ner datorer ifall de blir stulna och grejer. Alltså hela den här behörighets... Jag vet inte, detta är inte något jag brinner jättemycket för, men jag förstår det. Du brinner för nedlåsning av
[00:30:57] Sofia: operativ system och corporate management av system.
[00:31:02] Madde: Fint. Men däremot jobbar man på ett technology first bolag så är i alla fall min känsla mer att du får lov välja själv tror jag.
[00:31:14] Sofia: Ja, jag håller med dig. Jag förstår helt argumentet för varför sådana bolag som inte har en stor utvecklingsavdelning varför ska de, alltså det finns inget business case riktigt.
Folk behöver ha Word och Excel på sina datorer i princip och så sitter det lite utvecklare som tycker att jag är mest bekväm med det här systemet Vad är business caset? Då kommer det på frågan så här. Kan du inte utföra ditt jobb på Windows? Jo, jag bara gillar inte det. Jaha. Alltså det finns liksom inte riktigt någon anledning Sen kanske de kan inse efter ett tag att vi lockar fler Utvecklare om vi erbjuder nej jag vet inte det är så många som är så långt
[00:32:05] Madde: ifrån det här att överhuvudtaget locka utvecklare alltså ibland är det så långt bort från deras horisont att det är de tar lite konsulter typ
[00:32:15] Sofia: men jag jobbar ju på Ikea och där där kan man välja Mac eller Windows.
Jag antar att har man specifika. Alltså en tjänst Så som. Jag vet inte. Arison Dread. Har man en sån drift tjänst Då kan man nog få använda Linux. Det tror jag. För att vi har haft. Vi har haft Magnus Glans med. I vår podd Som jobbar. Som någon lösningsarkitekt På Red Hat. Och innan han var där så har jag sett att på hans LinkedIn, att han var typ plattformsägare tror jag, för Linux på Ikea.
Så någonting finns det ju. Ja. Men det var inte det vanliga, det var ingenting jag kunde välja. Och sen rent så här det kanske är intressant att veta också, rent så här, vad för dator jag fick. Det var verkligen så att Om du är en engineering manager, då får du inte den kraftfullaste macken Medan vi som är utvecklare har ändå fått, jag kommer inte ihåg vad jag har, men typ den näst högst spesade nyaste macken.
Och det är nice. Ja, men det kan vara lite... Olika också har jag märkt var alltså att på konsultbolaget som vi var på då var det absolut inte den mest spesade märken men den fungerade ju ändå för du fick en typ varannat år.
[00:33:46] Madde: Precis, det var typ 16 gig minne och så här vilket känns ganska lite egentligen.
[00:33:51] Sofia: Ja, den jag har nu har nog 32 åtminstone.
[00:33:56] Madde: Ja, det känns som att det behövs i alla fall om man ska köra Microsoft Teams. Ja.
[00:34:01] Sofia: Ja, eller det här om den ska hålla länge. Alltså om du ska ha den i fyra år, då behöver du mycket ram. Då är det bättre
[00:34:10] Madde: att slå på. Men visst var det så att din dator är ganska nerlåst ändå?
Alltså trots att du har Max så kan du inte riktigt göra precis vad du vill med den. Jag känner mig inte
[00:34:21] Sofia: så begränsad. Jag vet inte, jag upplever att... Windows-datorerna är kanske mer nedlåsta. Eller så var det i alla fall på det här storbolaget du och jag var på, som du har sagt. Det fick inte ens
[00:34:34] Madde: installera vilka saker du vill utan du var ju tvungen att gå via någon sån här portal.
Ja, här är våra tillåtna appar du får lov att ladda
[00:34:43] Sofia: ner. Eller det gick typ, men det kunde vara typ såhär om du försökte välja Chrome som din standard webbläsare Och så lade du till kanske Chrome i din, vad heter det det heter ju inte applikationsbar på Windows men där nere, du vill ha en taskbar ja men det heter ju inte taskbar på Windows, vad gör det?
Jo, det är väl det det gör eller? I Mac heter det det, men ja du lade till den där nere så att du kom åt den snabbt och så startade du om din dator, då var den borta igen, så det var sånt som var så otroligt störigt, men där hade jag Också en såhär jättehögt spesad Windows-dator Ja ju värt att nämna. För
[00:35:23] Madde: där fick ju du faktiskt en dator.
Eller fick, men alltså du fick ju en dator av kunden. Och det fick inte jag. Nej, fast du ville nog inte. Jag tror att det är rätt Nej. Nej exakt Jag vill inte ha det heller. För att från början så fick vi typ virtuella maskiner. Alltså sådana här vad heter det? Alltså det var typ Virtuella maskiner i molnet som vi remotiskt hoppade in till.
Vilket sög för dem. Alltså det var så långsamt. Men sen i takt med att vi blev mer cross-platform. För att först så var vår applikation i .NET inte .NET Core utan .NET Framework. Så då var vi tvungna att sitta på Windows. Och det är ju en sån typisk grej att jobbar man i ett system som är .NET Framework så måste du ju typ ha Windows.
Du kan använda Mono och sådär men det är ett jäkla passel. Och jag vet någon annan kund jag satt på hade någon, jag minns inte vad det heter. Typ BizzServe eller BizzTalk tror jag det hette, som är också en Microsoft-produkt för att typ kommunicera mellan olika system. Man typ drag-and-droppade filer till en speciell mapp och så var det någon integration.
Så att många äldre produkter och system är så himla byggda kring Microsoft-produkter att du måste ha det. Alltså det finns så här gamla Access-databaser och sånt. Ja, men när vi fick då uppgraderat till .NET Core så började vi använda våra konsultatorer istället. Men det var lite såhär under the radar, absolut.
[00:37:02] Sofia: Ja, exakt det var det. Och det var ju för att ni ville använda dem. Och jag gjorde ett försök också. För jag tror att det jobbiga var ju inte, alltså jag var okej med att använda Windows. Men det jobbiga var att ha två datorer och byta operativsystem hela tiden. Privat och på jobbet och ha två... Okej nu har jag också två datorer men det är för att jag får inte använda min jobbdator för att till exempel göra podd och så men det är ändå samma operativsystem och allt synkas emellan men där sög det hela tiden byta och du vet så jag kunde ju inte ens copy-pasta.
Saker för det var såhär kontroll C på ena operativsystemet, command C så jag är fortfarande ganska dålig på kommandon, så att någonstans så går ju kanske effektiviteten ner men det är kanske snarare om du har en person som sitter på två olika system, alltså hemma och på jobbet, men byter personen och kör bara Windows så Då är det ju bara en uppförsbacke i några månader kanske.
Man kommer ju in i det, så är det ju. Ja,
[00:38:07] Madde: men... Nej, så jag tänker på den här första frågan då. Personen som inte ville bita. Jag sa ju deal with it, kanske lite drygt så. Men jag tror att det är någonting som man kanske behöver faktiskt förvänta sig. Att det kommer komma situationer då du behöver använda Windows.
Och det är lika bra att liksom... Ja, vänja sig vid det. Men som sagt man vänjer sig ganska fort. Så länge man inte behöver byta fram och tillbaka en gång i veckan. Men sitter du med det, om du till exempel är konsult, sitter på ett längre uppdrag Eller om du byter ett jobb och ni använder Windows. Man kommer in det ganska fort.
[00:38:48] Sofia: Ja, men det suger. Det suger om du har suttit på en plattform. Särskilt utvecklat om du är duktig på... Kanske mycket keybindings och sånt så är det väldigt jobbigt. Vi hade ju någon konsult som kom in på det här bolaget du har satt på som bara har suttit i Mac OS senaste hundra åren liksom som var bara så här skrollerna funkar ju åt andra hållet Windows Ja,
[00:39:18] Madde: jag förstår verkligen smärtan i det för att jag, nu precis när jag bytte jobb skulle jag få en ny dator och de nya Mac Mac-böckerna släpptes ju 8 november, jag började 1 november.
Och då var det så här, för de leasar då datorer och då hade inte de den med M3-processorn utan det kom en ny så antingen så får ni köpa en dator eller så väntar ni på att den nya kommer. Och då var det så här, då vill jag lika gärna vänta på att få en ny dator med M4-processor, klart Så under tiden jag väntade på den.
Så fick jag sitta och använda min gamla Windows-stationära dator som inte jag har suttit på på skitlänge. Som dessutom var uppgraderad till Windows 11, vilket jag aldrig har använt Det var ändå lite förändring jämfört med Windows 10 som jag har suttit en hel del på. Men i alla fall tillräckligt för att det ska bli förvirrande för mig som har suttit i Mac senaste åren.
Och bara såhär, shit, okej hur gör jag nu? Hur gör jag ett snabel av? Det var skitsvårt för mig att hitta. Och måsvingar ska vi inte ens prata om. För jag satt ändå kodade
[00:40:29] Sofia: lite. Det tycker jag tvärtom på Mac är det hemskaste. De finns ju inte ens som ett tecken på tänkande bordet.
[00:40:38] Madde: Nej, och ja... Och nu har jag ju fått min nya dator och även om det bara var två veckor som jag satt med Windows och att jag inte kom in i och använde det så har jag ändå kommit ur och använder det på Macen.
Så nu blir det helt fel när jag ska göra ett snabla då. Ja men då gjorde jag det med Windows 8. Kommandot eller vad man ska säga då är det plötsligt kommandot för att koppla bort bluetooth på mitt tangentbord skitirriterande så jag sitter och kopplar bort mitt tangentbord, alltså jag är glad att du kommer
[00:41:08] Sofia: vara samma noob som mig har du sett mig skriva på ett tangentbord ibland alltså jag skriver som en jävla kratta
[00:41:15] Madde: the struggle is real jag känner för er båda ehm Och ja, jag vet inte.
Vi har väl ingenting så klokt direkt att säga mer än att ja, det skiljer sig, det kan se jätteolika ut beroende på vilken sektor det är. Myndigheter och sånt har jag fått för mig bara av Windows till exempel. Men det kanske är en fördom, jag vet inte.
[00:41:33] Sofia: Men jag tror att det är Ari som sitter på en myndighet också.
Det är ändå förvånande att de... Att de har låtit det överhuvudtaget. Ja, men det är klart han måste kunna utföra sitt jobb Ja, men särskilt
[00:41:48] Madde: när man jobbar just med drift och Kubernetes och sånt, då tycker jag känns konstigt att man inte får lov ha Linux faktiskt, för det förenklar det nog en del. Men som
[00:41:57] Sofia: sagt, de måste ju följa, alltså de har ju säkerhetskrav de måste leva upp till ISO-certifieringar och sånt, det måste finnas på plats, annars jag vet inte vad som händer riktigt, men går något fel så...
Blir det ett himla liv. Men en sak som, alltså om det här är viktigt för en något sånt här skulle kunna att ett företag låter dig köra Mac eller till och med Linux kan vara på något sätt spegla hur modernt företaget är. Det kanske ändå säger någonting om det företaget. Om det är viktigt för en att komma till ett techbolag Eller ett företag som förstår alltså att det här är viktigt som utvecklare kanske man ska kolla efter det då jag frågade om det faktiskt innan jag började på mitt jobb nu, absolut det hade inte varit såhär att det liksom faller på det men det var ändå en stor grej, det var såhär jag vet inte, om jag hade då valt mellan två likvärdiga alternativ där ett var såhär mossigt Och erbjuder 5 000 spänn mer och det andra är inte lika mossigt.
Då hade jag kanske valt det här som verkar vara lite mer framåt. Det säger ändå någonting.
[00:43:22] Madde: Ja, definitivt. Nej, så som sagt. Vi tycker synd om er. Men det är en del av livet som utvecklar det tror jag nog.
[00:43:32] Sofia: Ja, lycka till. Berätta om ni blev intvingade i någon plattform det är kul att höra om den här som faktiskt pluggar och ska få jobb vad som händer där Då är man inte så kaxig ni använder inte macros så jag ska inte börja här
[00:43:54] Madde: nej det har man kanske inte riktigt möjlighet att vara så krassen ja
[00:43:58] Sofia: ta inte den fighten
[00:44:00] Madde: nej okej vi ses som vanligt nästa vecka kanske blir det en livepod då för er eller inte vi får se hur det går men
[00:44:08] Sofia: snälla signa upp er på eventet om ni kommer redan
[00:44:13] Madde: senast så fanns det fem platser kvar så hugg dem Ja, okej Det är ju bra att veta då.
[00:44:19] Sofia: Vi ses nästa vecka då. Det gör vi. Hejdå.