206. 2025 techspaningar, stor månad för AI och Metas nya contentpolicy

[00:00:00] Sofia: Alltså jag har ofta sagt att jag inte är nervös och du har sagt att du inte är nervös men det här gör mig lite så ändå att jag ser framtiden komma ikapp oss och jag tycker det är jättesynda om folk som, jag har träffat folk som är väldigt oroliga för det här och tänker sig att jag kommer bli av med mitt jobb.

Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde på allt inom mjukvaruutveckling.

[00:00:35] Madde: Vi träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen. Då var vi på avsnitt 206. Lika många ben som vi har i människokroppen. Det var briljant att jag kunde det.

Verkligen.

[00:00:53] Sofia: Kan inte det skilja sig?

[00:00:57] Madde: Nej jag tror att det är det man

[00:01:00] Sofia: har. Det kanske är dagar på året som skiljer sig ibland. Nej, men här. Jag googlar. Man föds med 300 ben i kroppen. En del av dessa växer senare ihop. Och som vuxen har man runt 206 ben i kroppen. Okej hela min skolgång

[00:01:22] Madde: är en lugn.

[00:01:25] Sofia: Varför? Vad äckligt.

Här står det i Wikipedia. En vuxen människas skelett består av 206 till 220 ben.

[00:01:34] Madde: Det

[00:01:35] Sofia: är ganska många

[00:01:35] Madde: fler ha. Men då måste det ju vara att de inte har växt ihop antar jag. Ja, och skiljer det sig mellan kvinnor och män? Nej Alltså jag har ju hört det här med att typ, vad är det? Män har ett revben mindre för att man gjorde, eller tvärtom eller vad det är.

Men det är väl bara någon biblisk myt.

[00:02:01] Sofia: Nu är vi inne på det här läkarteritoriet. Vi lämnar det.

[00:02:06] Madde: Jag har faktiskt en annan grej jag vill prata om. Jag vet ju att du har en spännande julklapp som jag vill höra om. Har jag? Ja, du köpte ju en julklapp till dig själv och till din sambo.

[00:02:21] Sofia: Åh, menar du mitt VR-headset Ja! Eller

[00:02:27] Madde: han kanske inte har fått det.

Ni kanske inte har öppnat det ännu. Nej, jag tog

[00:02:31] Sofia: det själv och spelade i smyg för att han inte fick det.

[00:02:35] Madde: Okej men har du testat det?

[00:02:38] Sofia: Vilket är det

[00:02:38] Madde: för

[00:02:39] Sofia: det första? Jag köpte ett MetaQuest 3. Vad heter det? Meta som företaget Meta. Gamla Facebook är de som gör det. Jag kunde inte hålla mig till julafton. Jag trodde jag hade berättat det.

[00:02:55] Madde: Nej, det

[00:02:56] Sofia: har du inte. Det var ju planerat som en julklapp till familjen. Men mest så var det till mig själv. Det är ju jag som har det här intresset. Så vi öppnade det innan. Nej, men det är asnice. Jag vet inte om du vill påminna om det. För att du såg att jag hade precis gjort en VR-träning idag.

[00:03:16] Madde: Nej. Nej, det var inte det.

Jag har bara tänkt på det ett tag nu. Jag skulle fråga dig om det. Men så ville jag ta upp dig på den istället. Inte utanför.

[00:03:26] Sofia: Det var konstigt att jag sa att du vet att du gjorde en VR-träning. Det är ju för att vi båda har Apple Watch. Och så ser man typ så här om någon har Om man har tränat så dyker det upp för ens kompisar typ ibland.

[00:03:39] Madde: Ja nej, jag har inte fått någonting. Jag har nog stängt av de notiserna så jag har inte sett det. När du sa VR-träning så tänkte jag typ så här. Alltså inte ett träningspass utan mer jag har övat på VR.

[00:03:51] Sofia: Nej, det är träning. Men okej så det här är det jag använder mest till. Och min sambo, min fästman, om man så lär sig det.

Okej det är det vi använder mest till. Så jag har köpt ett spel som heter Body Combat. Les Mills. Ja

[00:04:11] Madde: men det är ju de som finns på alla typ Nordic Wellness och sånt. Precis,

[00:04:15] Sofia: och jag vet inte om du vet vad Body Combat är.

[00:04:18] Madde: Det är väl någon typ av, alltså lite som boxning och sånt.

[00:04:21] Sofia: Ja, fast typ så här luftboxning.

Så det är skitnice, man får upp pulsen. Jag skulle ju inte säga att det på något sätt styrker träning. Men det Jag körde 25 minuter och man är genablöt och måste duscha. Och det är toppen för jag har varit såhär, jag har ju gått till gymmet men alltid slarvat med kardion. Jag har inte tid och jag vill inte springa.

Och det är pisstråkigt. Ja, vad ska jag göra då? Jag har tänkt att jag ska köpa ett sånt här gångband att ha under skrivbordet. Men de är inte liksom, ja det kan gå väldigt snabbt men det är rätt svårt att komma upp i de här kardiosonerna fast man försöker gå snabbt. Men det där funkar verkligen om man vill hålla igång hemma.

Så det var en del av varför jag köpte det för att när man jobbar hemma och bara Och det är såhär jätteäckligt väder ute. Att kunna ta på sig det och göra någon slags träning. Eller den här Beat Saber. Om du har sett det. Det är typ som Guitar Hero fast du slår på saker med händerna. Så det blir också rätt jobbigt efter ett tag.

Ja det kan jag tro. Men jag kan inte köra spel där man går runt och måste vrida sig. För då blir jag extremt åksjuk. Tyvärr. För vissa säger att man kan vänja sig och sådär. Och vissa klarar det

[00:05:46] Madde: direkt. Ja jag hade säkert blivit åksjuk också. Jag klarar ju inte ens av FPS-spel typ. Alltså utan att bli.

[00:05:52] Sofia: Ja men antagligen.

Det har ju blivit bättre och bättre med tiden. Men det fortfarande väldigt disorienterande Att du rör dig fast du inte gör det. Man bara. Ja. Det är väldigt jobbigt. Men ni som har headset. Jag tar gärna emot tips på era bästa bästa spel. Och det kan ju vara. Sådana där man också rör sig så att andra ser.

Men gärna andra, jag vet inte. Jag har varit ute efter, finns det någon yoga, mindfulness som folk tycker är riktigt bra? För det är rätt fint att du kan vara i en vacker miljö.

[00:06:26] Madde: Ja, sitta och titta på lite lotusblommor och grejer.

[00:06:30] Sofia: Ja, det tror jag skulle vara bra för det. Särskilt med det här vädret vi har nu.

[00:06:36] Madde: Ja, men just också när man ska köra meditering och sånt. Så är det ju så himla lätt att man bara öppnar ett öga och blir lite distraherad. Då är det sjukt bra att faktiskt inte kunna se någonting annat än det man ser i sitt headset.

[00:06:51] Sofia: Ja, jag har kört några sådana Man kan gå in på Youtube i sitt VR-headset.

Så finns det VR-YouTube-videos där du kan, jag vet inte, vissa filmats fly over. Över vackra tropiska öar. Och så kan du kolla dig helt omkring Ja Njuta. Men det också lite åksjuk eller typ höjdrädd. För du sitter ju i drönaren typ. Ja, lite

[00:07:20] Madde: ovald kanske. Då är det bättre att bara sitta på någon liten sten vid ett vattenfall eller någonting.

Ja. Ja, kul. Ja. Vet du vad jag gjorde häromdagen? Nej. Jag råkade beställa hem sju kilo bananer Eller sju klasar bananer. Ja, sju kilo var också ganska mycket tror jag, eller? Ja, fem kilo blev det typ, för varje klasa vägde lite under. Men alltså... Varför?

[00:07:48] Sofia: Jag gissar att du ville ha sju bananer Jag skulle ha sju bananer.

[00:07:54] Madde: Alltså, nej jag vill bara ta upp det för att det så sjukt dålig UX. Jag är handlare på Willys. Och så sökte jag på banan så fanns det en sort vanlig banan och sen fanns det ekologiska bananer. Och så står det liksom, du vet, du ser att står noll styck på båda två. Så tänkte jag först, först råkar jag ta de vanliga bananerna, sen bara nej jag ska ta ekologiska.

Så jag bara skrev in sju stycken. Tittade inte alls på liksom... Vad det stod eller någonting för då jag har sett folk, alltså jag har typ jag har ju hånat folk som har gjort fel innan för jag har varit såhär, hur kan man inte se var det står och hur märker du inte på ditt kvitto att det plötsligt kostar flera hundra kronor mer alltså såhär, noll förståelse men nu när man handlar och har liksom småbarn och blöjor och allt sånt, alltså om det kostar man märker inte om det kostar liksom 200 spänn mer det är liksom uppe i de siffrorna och hade det stått liksom kilo istället så kanske jag hade reagerat men nu var det ju ändå stickklasar så när maten kom hem och var såhär det är liksom en hel kasse bara bananer jag bara tittade i den och var såhär alltså, det så mycket de kanske tror att du

[00:09:05] Sofia: har apor

[00:09:05] Madde: hemma ja men typ, alltså någon borde ju ha reagerat och typ såhär Eller de skulle byggt in det som validering.

Det här kanske inte riktigt stämmer Du säker

[00:09:15] Sofia: på att du ska ha sju klasar bananer.

[00:09:17] Madde: Nej men alltså det är så dåligt.

[00:09:19] Sofia: Men jag förstår det helt. Jag tror att när jag har handlat via Mathem så är det nog per styck. Och som du sa när det var icke-eko så var det per styck va? Ja. Och de här eko säljs typ i en plastpåse där det alltid är 500 gram.

Inte ens det.

[00:09:37] Madde: Nej, det var klassar Och det var olika många i klasarna. Och så här också. Men

[00:09:43] Sofia: det är ju ett olöst UX-problem. Jag vet inte hur det ska lösas bättre även om vi har AI så jag vet inte, jag kanske inte kan tänka tillräckligt långt just nu. Men det här problemet att du kan inte klämma och känna.

Så ibland har man ju beställt typ Avokado ready to eat men så är de inte helt ready to eat för en imorgon eller bananer ibland är de ju jättestora och ibland är de jättesmå det är väldigt svårt med sådana färska varor att man inte kan välja det därför jag inte riktigt

[00:10:18] Madde: gillar att e-handla mat egentligen men det är bara väldigt bekvämt just nu ja

[00:10:23] Sofia: det är svårt man hade velat ha bilder på varorna eller man kanske kan såhär det

[00:10:31] Madde: här skulle ha varit typ såhär ett VR headset eller någonting eller så typ att den som går och plockar varorna liksom gör det live och så får man titta och sen bara nej inte den den vill jag ha att

[00:10:43] Sofia: man skulle liksom kontrollera människor men det blir ju väldigt dyrt men nu har vi robotar som kommer och det är ganska oavancerad robot egentligen och då får man liksom styra roboten Med oss

[00:10:57] Madde: Bara inte som sådana du vet på Tivoli, sådana klor som man ska styra och fånga upp.

Bara såhär försöka ta en avokadra och bara trilla det ut hela tiden.

[00:11:06] Sofia: Såhär riggat. Ja, för det är ändå synd då ska man ändå spendera 45 minuter i matbutiken. Och styra en robot. Ja men okej men framtiden är väl att en AI känner dig så pass bra att den sedan matar de här andra robotarna som plockar maten och säger att Sofia gillar den här grönheten på banan.

Och då kommer det bli jättebra. Fast då kommer typ världen ha gått under. Det kommer inte ens finnas bananer Det kommer bara finnas pulver. Det känns som att vi hamnar väldigt långt utanför allting idag. Jag vet

[00:11:46] Madde: inte. Jag bara tyckte det var dålig UX jag ville dela med mig. Vi kan gå vidare och prata om vad vi ska prata om idag kanske.

Eller ska vi ta våra patrons först? Vi kan ta våra patrons först. Då vill vi tacka våra stjärnsupportrar. Vårt gamla goa gäng. Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönell, Filip Åhlander, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall och Tomas Nilsson. Tackar. Nu när du har sagt att vi driftar från ämnet så vet jag inte om jag vågar berätta det här nu.

[00:12:24] Sofia: För det också långt ifrån ämnet jag tänkte såhär, vi skulle introducera vad vi ska prata om idag och så står det i anteckningarna Maddes dröm

[00:12:32] Madde: okej, jag måste bara berätta jättesnabbt natten till igår så drömde jag om en av våra stjärnsupportrar och jag ska inte outa fem, för att det känns lite såhär jag tänker att det är awkward för en person att veta att jag har drömt om den personen var bara verkligen en bifigur i drömmen, för det var typ jag var på sjukhus i drömmen och såhär väntade på att mitt namn skulle ropas upp, att det var min tur och så ropar de upp då stjärnsupporten och jag bara, nej det är ju en av våra stjärnsupportrar så konstigt men det är bara om man rabblar de här namnen vecka ut och vecka in så att det liksom ligger nära till hands vad

[00:13:08] Sofia: skönt

[00:13:09] Madde: att det

[00:13:09] Sofia: var så harmlöst för att annars ibland så har man ju drömmar om någon såhär Avlägsen kollega som man inte vill ha en dröm om.

Nej det var inget sånt. Okej skönt. Jaja. Nej, men vad vi ska prata om idag. Vi ska prata om nyheter i världen. CES-konferensen som är en stor tech-konferens. Och även om Metas nya innehållspolicy som jag tycker ändå rör. Alltså, ja, det är en programmeringspodd men vi pratar ju om teknik i breda drag också.

Så lite nyheter och vad vi kommer få se mer av 2025.

[00:13:57] Madde: Spännande. Det är ju du som ska ha lite cred för det här. Jag har ju inte direkt läst på så att du får upplysa mig. Nej

[00:14:05] Sofia: jag har ju gjort mitt jobb i att lyssna på andras poddar så att jag kan ta vad de har rapporterat om in i den här. Men med det sagt så om man tycker om det här så kan jag ju tipsa om Hard Fork som är en New York Times podd där två tech-reportrar ofta pratar om det största i teknikvärlden.

Och sen den andra som jag nämnt tidigare, The Verge Cast som görs av The Verge som också är väldigt roliga och de är lite olika på sina sätt och båda ganska rantiga. Ja, jag tycker om dem. Men det jag ville börja med då är AI-nyheter för jag tror att det är väl det vi har pratat om de senaste åren, vad kommer hända i år?

Och om man tittar på 2024 så var det ganska mycket... Jag vet inte om man ska säga debatt men det pratades mycket om att det står lite still att modellerna bara såhär gjorde små små steg och toppade varandra jag tror att vi pratade om det i någon podd att det hände inte så mycket och även det gjorde ju att du och jag inte pratade lika mycket om AI för att, vad ska man säga de blir lite bättre

[00:15:22] Madde: ja men precis

[00:15:24] Sofia: men det som ändå kom som var intressant i december var att OpenAI berättade både om små och stora nyheter och de kallade det för 12 days of ship mess och när jag hörde det så tror jag att de trodde att reporten sa shit mess och jag bara, varför?

det var en riktigt dålig nyhet tydligen ja, så jag googlade på OpenAI 12 days of shit mess men så var det ship, alltså som skeppa ship mess mm Men den största nyheten i det här var att då den 20 december så meddelade de att de släpper sin nya modell O3 och det är efterföljaren till O1 som har funnits ute nu.

Vad händer med O2? Ja, först och främst, nu har jag alltid haft betalprönumeration av KettGBT så jag är osäker på om O1 har varit ute för

[00:16:22] Madde: icke-betalen Jag har inte betal nu, men jag kan använda den. Limiterat till x antal per timma eller vad det är Okej

[00:16:30] Sofia: då är det bara en cap. Varför skippar de O2? Det var tydligen något hot om stämning från ett amerikanskt telekombolag som heter någonting O2 någonting.

Så de fick väl bara hoppa det. De kunde ju sagt typ såhär O2x. Men ja, de har inte varit bra på att döpa sina modeller ska jag säga. Det känns inte som ett jätteproduktifierade namn.

[00:17:04] Madde: Lite som Windows 9 som inte kom.

[00:17:07] Sofia: Ja, men jag menar överhuvudtaget så här, alltså ChatGPT, eller GPT4, alltså det är inget så.

Ja, det är inte jätteroliga namn. Nej, men vi ska komma ihåg att från början när de släppte ChatGPT så var det egentligen bara på prov och de trodde inte alls att det skulle bli en stor grej Så att den hette väl sitt så här, jag vet inte, forskarnamn Ja, men typ. Men i alla fall, de här O-modellerna de är vad man kallar för reasoning model.

Jag vet inte vad det ska heta på svenska, men de är tränade lite annorlunda Än de här gamla modellerna vi hade. De är bättre på strukturerad data. De är bättre på logiska operationer. De tar också längre tid på sig. Jag tror att folk som har använt O1 har sett att de säger vad de tänker. Och så tar det längre tid att få svar.

Så de använder också mer compute för att komma fram till svaret. Och det är för att de går igenom det du har skrivit in flera gånger För att få ut det bästa svaret. Ibland får man ju också flera

[00:18:18] Madde: svar. Och så säger den typ så här. Vilket tycker du är bäst det här eller det här?

[00:18:22] Sofia: Ja, det är för att de ska förbättra den och se vad vi gillar.

Det kanske är... Jag vet inte hur de gör det Om de kör två separata omgångar och presenterar svaren. Om... Men det är en rätt nice feature, jag gillar det. Att man får lite kontroll och på något sätt bidrar till vad man tycker att man ser. Men i alla fall, är den här mycket bättre? Hur vet man det? Det är ganska svårt för att bolagen hypar alltid upp sina egna grejer såklart.

Och så här, det här är det mest revolutionerande Och så har de ju sagt det varje gång de har släppt en liten förbättring. Men det gjordes ändå oberoende studier, om man ska kalla dem studier på det här. Och det finns något som heter ARC Prize. Jag vet inte om du känner till det, jag hade inte hört om det innan.

[00:19:17] Madde: Nej, det låter inte bekant. Det

[00:19:20] Sofia: är en tävling där man kommer upp med problem som ska vara jättesvårt för LLM att lösa. Och de här problemen är ingenting som finns i den tränade datan. För så har det varit lite förut. Men jag har testat... GPT-modellerna och så har de gett ett svar och då har ju folk sagt du har ju redan tränat på de här problemen.

Ja då är det kanske

[00:19:45] Madde: lättare.

[00:19:46] Sofia: Ja, då kan de fiska upp dem därifrån. Men det här ska vara någonting som inte finns i deras träningsdata. Och när GPT-3 släpptes för fyra nu, två, tre år sedan. Ja. Egentligen så kom den ju nog för fyra år sedan. Men då när den kom så fick GPT-3 noll procent, typ. Jag vet inte om man ska säga poäng eller så.

I den här tävlingen.

[00:20:17] Madde: Loser.

[00:20:19] Sofia: Ja, den kunde inte lösa det här alls Den hade ju liksom inte det här logiska, så jag kommer ihåg att den var helt, den kunde ju inte göra enkelmatte till exempel. Sen fick vi GPT-4 och den gjorde fem procent. Rätt, eller jag vet inte, man får kolla själv vi har länkat till den studien, men den löste väl 5% av problemet rätt eller något sånt där också ganska lågt, ni kan fortfarande inte lösa de här typerna av problem det är jättesvåra problem, och sen har man då till slut testat O3 och då får man först testa den med begränsade resurser, du får inte liksom lösa problemet hur länge som helst så med begränsade resurser fick O3 75,7% oj shit vilken det är en stor förbättring

[00:21:08] Madde: det

[00:21:09] Sofia: är en enorm skillnad verkligen när de fick spendera hur mycket de ville vilket var, man tror att det är mer än en miljon dollar då fick den 87,5% så det är otroligt stor skillnad på hur det var förr och vad de faktiskt presterar nu ja Och det kanske är ingenting som vi märker, för det är inte de typerna av frågorna vi ställer.

Absolut, modellerna är bättre, vi märker det så, men inte på det här sättet. Jag skulle inte säga att det är nästan 90% bättre än vad det var när det släpptes. Nej, det är

[00:21:47] Madde: som sagt en stor förbättring. Nu blir det så här, jag sa ju att O1, var det det den hette, sa du, har funnits. Den har inte alls funnits för icke-betalande nu när jag tänker efter, utan jag tänkte ju på 4-0.

4-0, ja just det,

[00:22:04] Sofia: den heter 4-0, inte bara 4. Det var den som fick 5%.

[00:22:08] Madde: Men då har jag inte testat O1.

[00:22:12] Sofia: Om du testar den så ser du att den tar lite längre tid, och så säger den liksom, medan den typ tänker, så säger den vad den gör. Typ så här, analyserar datan, tittar efter, bla bla bla. Och sen får du ett svar.

Så det är väl varför man kallar den för reasoning model. Men ett annat sätt att benchmarka det som är mer intressant för oss. Och det här kanske kommer skrämma folk. Är det så här igen? Det kommer ta våra jobb. Alltså jag har ofta sagt att jag inte är nervös. Och du har sagt att du inte är nervös. Men det här gör mig lite så ändå att jag ser framtiden komma i kapp oss.

Och jag tycker det är jättesynd om folk som, jag har träffat folk som är väldigt oroliga för det här. Och tänker sig att jag kommer bli av med mitt jobb. Så ett annat sätt att benchmarka som de alltid gör är att titta på hur bra den är på att programmera. Och det finns ett online nätverk som heter Codeforces.

Som anordnar så här kodtävlingar. Extremt nörda uppgifter. Ni som gillar sådana grejer, häng där. Alltså det är för riktiga människor också? Det är för riktiga människor. Ett helt fritt forum där du kan anordna en tävling eller ett bootcamp var som helst i världen. Men sen har de sina, jag antar, sina någon slags baseline-tävling där du kan testa dina skills så att du vet hur bra du är jämfört med andra programmerare.

Och de kallar de här för såhär competitive programmers. Alltså tävlingsprogrammerare. Alltså det är så långt

[00:23:58] Madde: ifrån vad jag någonsin skulle vilja ägna min fritid åt. Alltså jag hatar att tävla och tävla i programmering. Kan du tänka mig att det är värre? Jag tycker att det finns folk

[00:24:07] Sofia: som lyssnar som

[00:24:07] Madde: tycker det är väldigt kul.

[00:24:09] Sofia: Så om ni inte har hört om Codeforces så testa era skills där. Okej Så O3 gjorde jag säger ibland O3 och nu säger jag O3. O3 är enklare. O3-modellen den fick

2727 jag kan ju inte säga siffror så varför skulle jag vara med där 2727 poäng vilket är 99,8% bättre än andra tävlingsprogrammerare på Codeforces. Okej

[00:24:45] Madde: jag

[00:24:45] Sofia: börjar förstå nervositeten. Vilket gör den lika bra som den 175 bästa tävlingskodaren i världen. Och när Sam Altman som är vdn på OpenAI presenterade det här så sa han att det bara finns en programmerare på OpenAI som har poäng över 3000.

Och de bästa programmerarna jobbar

[00:25:09] Madde: ju

[00:25:10] Sofia: med

[00:25:10] Madde: det

[00:25:10] Sofia: här.

[00:25:12] Madde: Igen så tänker jag de här typerna av kodtävlingar då har man ju ett väldigt spesat problem. Du har ditt kontext och du har exakta avgränsningar och allting. Det är väldigt fyrkantigt problem att lösa. Och så är det oftast inte i arbetslivet. På något sätt ändå den kanske kommer vara bättre och utklassar oss på att programmera men allt annat runt omkring som vi gör när vi jobbar som mjukvaruutvecklare eller systemutvecklare det är så mycket mer som jag inte tror att den kommer alltså vi kommer inte bli helt ersatta ändå, men ja absolut, den kommer säkert vara bättre än många många av oss på att skriva kod

[00:25:55] Sofia: så det gör inte dig nervös liksom, när du hör att de kommer i kapp så snabbt

[00:26:05] Madde: alltså nej ändå inte på det sättet jag tror att det är så mycket mer vi behöver göra i våra jobb än att bara skriva kod det är en så försvinnande liten del i alla fall av min arbetsdag men ja, jo det är klart att det känns lite obehagligt ändå men jag kommer nog somna i natt i alla fall om man säger så

[00:26:27] Sofia: ja, jag Jag försöker också sätta mig in i en situation där man är rätt ny och det man kan bidra till i ett team är typ att koda.

Men sen som du säger, det vi gör på jobbet är hög komplexitet, men problemen är inte svåra. Och det den gör här är att lösa problem med väldigt låg komplexitet, men de är väldigt svåra, om du hänger med på vad jag menar. Ja, det blir samma sak fast tvärtom. Så den är ju inte bra på det vi gör, men jag tänker nu går man över till det här där du kombinerar olika typer av modeller och matar in svaren i varandra.

Och då skulle du kunna ställa en modell som är väldigt bra på att förstå kraven, mata in en annan som är väldigt bra på att lösa problemet. Så är det, du kan nog tjejna. Ihop det här så att ja, det börjar ändå komma en diskussion som är så här okej men det finns kanske vissa typer av kodproblem som vi kan outsourca helt till en AI idag vissa ticket som är tillräckligt med lätta att lösa så tänk jag tror att det finns problem den skulle kunna göra idag och så slänger den upp en PR som ändå en människa får granska till den början och det är ju det företagen vill ha alltså tänk att få den här gratisarbetaren istället för att outsourca det till något konsultbolag som inte är toppen overseas

[00:28:06] Madde: det blir spännande att se vad som händer av det men liksom om man nu ska, om man får en PR från O3 och så jag ser framför mig hur det blir så här En diskussion om semantik typ.

Jag tycker faktiskt inte det ska vara semicolon här. Jag tycker vi ska använda alltså se framför mig man bara argumentera med en pott liksom. Jag

[00:28:33] Sofia: undrar om den kommer vara så totalslav under ens kommentarer. Eller om den kommer ändå argumentera emot när man själv har fel liksom. Alltså det är faktiskt inte viktigt vilken styling vi har, Sofia.

Nej det har faktiskt varit

[00:28:48] Madde: väldigt kul att se hur en sån diskussion skulle se ut.

[00:28:50] Sofia: Men, nej men så liksom de kanske ändå har rätt de här galningarna som sitter där. De hypar upp det lite för mycket. Sam Altman skrev ett nytt blogginlägg där han liksom pratar om allt det här igen. Och absolut det är väldigt mycket för att sälja.

Men de pratar ju om AGI som vi pratade över för något avsnitt sedan. Att vi ska liksom nå någon slags superintelligens som är som en människas... Det de kanske menar är att du kan nå en slice av en människa. En slice av vad en person kan utföra. Den kommer inte ha hela vidden av vad det innebär att vara människa.

Men kanske just en specifik sak som du är bra på. Det kan vara att vara utvecklare. Men det betyder inte att du kommer kunna vara en bra ledare eller chef till folk. Eller en teammate. Sånt har ni inte. Undertexter

[00:29:48] Madde: Nej, det är ju kul om de ska programmera in att det är en bra team-meet. Kommer den så här fika när någon fyller råd?

[00:29:55] Sofia: Vilka peppande kommentarer. Droppar memes. Ja, men om vi inte bara ska stanna ihop en AI. Vi har också Gemini. De släppte Gemini 2.0 i december. Det jag tycker var intressant att fånga var att den har en funktion som heter Deep Research Mode. Jag har inte testat den. Jag tror att du kör Gemini?

[00:30:22] Madde: Nej, inte just nu.

Jag testade Gemini Advanced. Jag vet inte om det är bara där den finns. Det är ju deras betalade version av det. Men just nu betalar jag faktiskt inte för någon AI överhuvudtaget.

[00:30:34] Sofia: Nej, det är förståeligt. I och med att du är mamma-ledig fortfarande. Men... I alla fall deep research mode som sagt, jag har inte testat den men folk verkar tycka om den funktionen det är typ som det låter du kan be den göra deep research om någonting så att den kommer tillbaka till dig och typ sammanställer det en grej som jag tyckte ändå var coolare när jag såg det var att du kan dela din skärm med den okej och jag tycker den är lite långsam på att svara du kan prata med den och Alltså prata med röst så att säga.

Ja precis som du kan med OpenAI. De liksom hänger med i allt det här. Men du kan dela din skärm. Och det jag har sett det göras är i Google AI Studio. Det verkar vara en fristående app tror jag. Eller så är det en browser-app, jag vet inte. Men den är lite, den är bättre än OpenAIs app som typ inte har några funktioner alls.

Den här tycker jag är bättre. Du kan ha projekt och olika mappar på ett bättre sätt. I alla fall det jag såg var att personen delade sin skärm och sa, ser du min skärm? Och den bara, ja ja, jag ser att du är inne på det här programmet. Och så var den så här, men kan du inte hjälpa mig att skriva en tweet?

Här är min Twitter, här är mitt flöde som det ser ut nu. Så den ser hela ut, den förstår den, den förstår vad senaste tweeten är. Sen öppnade han upp sin VS-code där det var en React-app uppe Och så såg jag direkt att du skriver en React-app och det står i den här filen. Så att du kunde få en riktig Jarvis Code Assistant.

[00:32:22] Madde: Ganska coolt Jag undrar om man skulle säga att man skulle öppna Illustrator. Att man håller på att rita någon vektorbild. Skulle man då kunna säga så här, kan du föreslå förbättringar på den här logotypen jag håller på att designa till ett klädföretag Ja, men jag tycker den ska vara mer så här och så här.

[00:32:42] Sofia: Absolut. Och så här, hur gör jag den här funktionen? Så man slipper googla på hur man... Gud vilken lyx

[00:32:48] Madde: att ha. Alltså bara fråga någon hela tiden. Det som att sitta bredvid en expert liksom och bara...

[00:32:53] Sofia: Ja, nej men så det kändes verkligen som så här, framtiden är väldigt användbart. Istället för att ta upp ett fönster och hålla på att försöka formulera sin fråga och klistra in sin kod Att du har det där och bara kan snacka.

[00:33:08] Madde: Men det jag undrar är, alltså med den här utvecklingen som händer nu med AI och allting kommer detta innebära att mänskligheten typ glömmer bort eller att man evolutioneras bort från förmågan att kunna typ formulera problem eller kunna alltså ta reda på saker själv att lära sig saker. Alltså när det så himla lättlängdigt att bara fråga och få ett svar direkt kommer man någonsin då behöva ta reda på information?

Och det tycker jag är lite obehagligt i så fall faktiskt.

[00:33:39] Sofia: Jag

[00:33:40] Madde: vet inte.

[00:33:40] Sofia: Jag får väl komma ihåg att det var bara en väldigt, väldigt väldigt liten bråkdel av människor förr i tiden som hade tillgång till böcker och kunde läsa överhuvudtaget. Så det var ju bara typ, jag menar, kyrkomän som Satt i bibliotek och alla vi andra bara ställer frågor till dem som det

[00:34:02] Madde: är de nya munkarna

[00:34:08] Sofia: antagligen så löser det sig och vi kommer inte behöva jobba och allt det där

[00:34:12] Madde: Det vore i och för sig skönt om man på något sätt kan införa, nu blir det väldigt politiskt här men man har medborgarlön och sånt istället så plötsligt får man mer tid till att umgås med familjen eller åta i sin trädgård och grejer för man har ett AI som gör.

[00:34:28] Sofia: Ja men det är typ det det måste utvecklas till om det verkligen blir så. Och sen den sista AI-nyheten då, DeepSeek. Jag vet inte om du har hört om det, jag hade aldrig hört om det här.

[00:34:40] Madde: Nej alltså jag är inte så jättepålast inom AI överlag.

[00:34:44] Sofia: Det här är intressant för att det här är ett kinesiskt AI-bolag som runt jul också släppte en ny modell som heter DeepSeek V3 som fångade just mångas uppmärksamhet och varför de gjorde det är för att den här rankar lika högt som många andra väldigt kända stora modeller.

Det är en väldigt stor modell, jag vet inte såhär, vissa fattar ju det här men såhär, den har... 680... Biljoner säger man biljoner på svenska? Nej det är väl miljarder. Den har 680 miljarder parametrar medan till exempel Metas största modell i Lama-serien har 405 miljarder parametrar. Så den är mycket större än deras modell.

Och den är i klass med OpenEyes och Tropics modeller. Och det är kanske inte riktigt det som var det intressanta. Det intressanta här är att den är tränad till en kostnad av 5,5 miljoner dollar. Och det är en bråkdel, alltså en liten liten bråkdel av vad det kostade att träna till exempel Lama eller de här GPT-modellerna.

[00:36:00] Madde: Jag skulle säga, det låter ju inte så jättemycket. Alltså visst det ju mycket pengar. Du

[00:36:04] Sofia: har ju det hemma. Ja, har jag i

[00:36:06] Madde: madrassen.

[00:36:08] Sofia: Så det är en politisk grej som har blivit kring det här. För det USA försöker göra är att, hela det med Trump, att man ska sätta mer och mer importtullar. En sak som de har gjort tidigare är att förhindra att andra länder kan köpa de senaste Nvidia AI-korten för att USA ska få en fördel i AI.

Men det det här kinesiska bolaget har gjort är att de har tränat en sån här bra modell på äldre sämre kort. Till gränsade resurser. Ja, till en bråkdel av det här. Så det visar ju att, nej du behöver inte de senaste korten för att göra det här. Så det har skapat en sån här politisk debatt som... Är lite också såhär obehaglig.

Men det kan vara intressant att veta.

Då ska vi över till. De mest intressanta Och knäppa innovationerna. Som presenterades på. SIS konferensen. Vet du vad det är för konferens?

[00:37:18] Madde: Nej jag har inte hört talas om den innan. Jag har känt att jag kan inte det här. Jag har inte hört det här. Jag vet ingenting.

[00:37:24] Sofia: Nej men bara inte såhär. Om du vet vad det är.

Jag visste inte heller förrän jag började lyssna på. De här teknikpoddarna Och följa teknikvloggar. Det är typ såhär. Jag har inte vetat någonting sedan jag. Började i det här yrket men det är vad ska jag säga det är typ den största konferensen vi har där den senaste tekniken presenteras där alla coola företag presenterar i princip allt det är liksom hårdvara men det kan också vara ny mjukvara i hårdvara så att vi ser liksom de mest cutting edge bilkoncepten vi har haft företag som typ Mercedes där tidigare år men nu har vi haft de mer kinesiska bilarna ja man presenterar allt möjligt från jättestora ballagrejer till så här helt absurda grejer vilket jag inte ens kommer nämna för att listan blir för lång av jättekonstig teknologi det hade varit så kul att vara där den hålls också i Las Vegas och det alltid i januari i början av januari

[00:38:31] Madde: Varför är det alltid alla najsiga konferenser i Las Vegas?

[00:38:34] Sofia: Jag vet inte för det är en ganska tråkig stad överlag. Jag har hört att det inte finns så mycket där.

[00:38:41] Madde: Kasinon typ, är väl det? Ja. Och typ sån här kapell om du vill spontangifta dig. Det är min bild av Las Vegas i alla fall. Det är därför de har det där.

[00:38:50] Sofia: Det

[00:38:50] Madde: är en

[00:38:51] Sofia: kärleksfull stad. Okej så de här sakerna har jag valt ut.

Och det första är, The Verge-tidningen har i alla fall valt, istället för att kalla det by the real name, som är Swippit, så har de döpt om den till Phone Toaster. Alltså telefonbröd röst. Okej ja. Ja För det är typ vad det är. Det är alltså en laddare för mobiler som verkligen ser ut som en brödrost.

Alltså full-size brödrost. Alltså Och så när det är laddat klart så bara plopp. Ja. Varför? Alltså storleken är verkligen som en stor brödrost för typ fyra mackor skulle jag säga. Okej så du rostar alltså telefonen för att ladda den. Och nu, okej jag har inte värsta detaljerna. Om ni är så nördiga så får ni kolla upp sakerna om de här grejerna.

Men du rostar din telefon och det tar typ några sekunder att få ett helt nytt

[00:39:58] Madde: fullladdat batteri. Okej, det är ju faktiskt lite coolt. Jag trodde bara att det här var typ en plågig grej Alltså att det var en rolig sak. Men det fyller ju inte något syfte då om man kan speedladda.

[00:40:09] Sofia: Ja, men vet du vad den gör?

Jag tror inte det är... Jo, jo, den funkar på alla telefoner. Så det du behöver göra är att du måste köpa ett sånt där skal, speciellt skal, som har typ ett inbyggt batteri i sig. Så det är lite tjockare liksom. Och när du då rostar din telefon så tar den ut batteriet och stoppar in ett annat som den har redan laddat.

Nej! Det var

[00:40:41] Madde: inte alls lika coolt längre. Ja fan. Jag tror det var någon sån här ny teknologi i att den bara såhär, jag vet inte. Men folk alltså

[00:40:51] Sofia: vissa är typ lite imponerade av det, för det finns väl folk som har ett extremt behov av att få liksom, att det laddas nu. Du behöver... Jag vet inte, om du är presidenten så kanske du...

Jo,

[00:41:03] Madde: men plötsligt känns det ju väldigt så här jag bara ser framför mig hur det en sån liten robotarm som bara tar ut och biter. Det

[00:41:10] Sofia: är ju verkligen...

[00:41:12] Madde: Och så en hel maskin brödroststol

[00:41:14] Sofia: den

[00:41:15] Madde: här kostar typ asså

[00:41:18] Sofia: skitåg, varje liksom skal skalen kostar typ så här nästan 2000 spänn tror jag, och den här brödrosten kostar också närmare typ tror 10 000.

Så svårt. Och så var det någon som bara men asså vi har haft den här teknologin liksom för, jag vet inte, 20 år sedan med mobiler där du kunde ju ta ut ditt batteri bara. Ja. Och egentligen köpa till ett annat och stoppa in. Ja, exakt. Alltså det var ju typ det bästa som fanns. Ja, så det är en av nyheterna.

Länkar till allting om ni vill köpa den. Sen har vi, ja men du som har barn och så, det här kan vara någonting för dig. För barn ska jag ha begränsad tv-tid, men ibland kanske du har en sjuk liten bebis Jag kollar kanske inte tv så mycket, men du kanske har ett sjukt barn hemma då vill du ändå dra fram tvn.

Då har du LGs bärbara tv som heter Stand By Me 2. Den är trådlös batteridriven. Jag tror att den håller sitt batteri typ 4-6 timmar. Du kan ta med den överallt. Den har en ganska snygg typ såhär ladderstrap så att du kan bära den över axeln. Den är ganska stor. Som en boombox fast liksom tv. Fast tv. Den är skitsnygg och du liksom kan hänga den som en du kanske kan hänga den på en krok som en tavla i barnrummet jag tänker att det kan vara en smart grej för när jag såg den så tänkte jag mycket på typ kontor och när du ska ha snabba workshops och så att du kan ta med dig typ en tv faktiskt exemplet de gav var också att restauranger skulle kunna ha sin meny att de hänger upp det på en, de hänger en skärm liksom varje dag typ vadå

[00:43:19] Madde: då kan man väl lika gärna ha typ en Ipad eller någonting eller att den måste vara större kanske då den

[00:43:24] Sofia: är väldigt stor det är liksom en tv vadå ska du gå runt och

[00:43:28] Madde: ha en såhär 55-tums tv över axeln

[00:43:32] Sofia: den är liksom inte ens touch men det roliga är att du sa Ipad för den har du kan köpa till ett liksom skal Och då ser den exakt ut som en jätte-iPad.

Du vet det här flip-skalet som bara är liksom att du täcker skärmen. Exakt sånt finns det för den. Men den är jättefin. Sen en till LG-nyhet är att LG har släppt sin LG UltraFine 6K Monitor. Jag tror att vissa folk tycker sånt här är superviktigt. Men den har en 32-tumsskärm med Thunderbolt 5-stöd. Och det är typ den första skärmen i den här ligan som har det.

Någonting sånt Jag tror det är den första 6K-monitoren som har det. Så den har jättesnabba dataöverföringshastigheter Och den har jättebra färgåtergivning. Så jag antar att det här är för folk som redigerar bilder kanske.

[00:44:35] Madde: Mm.

[00:44:36] Sofia: Bild och video och

[00:44:37] Madde: sånt säkert.

[00:44:39] Sofia: Säkert. Sen det här tyckte var ballt. Jag tror att du kommer tycka om det.

Pocket Books Ink Poster. Du har ju typ en tv som är som en som visar bilder som ska vara typ som en tavla, eller hur? Ja,

[00:44:53] Madde: something to frame.

[00:44:55] Sofia: Yes. Och det här är en avancerad e-ink digital affisch som bara behöver laddas en gång per år och den kan visa konstverk eller dina foton. Den har wifi, bluetooth anslutning.

Ser jättebra ut. Den har väldigt avancerad färg i e-ink teknik. Den är liksom bättre än det finns någon Kindle som har färg på mitt ovanheten men den här är liksom mycket mer avancerad teknik. Jag tycker det här är en väldigt häftig grej. Jag har alltid tänkt på att jag vill ha en fotoram, men de är alltid typ fula eller väldigt små

[00:45:34] Madde: Jag skulle säga precis det.

Detta låter ju som sådana digitala fotoramar. Det har ju ändå funnits i typ jag vet inte, 20 år eller någonting nu.

[00:45:43] Sofia: Fortfarande inga som är bra. Jag har verkligen kollat på någon som är fin. Så det här gillar jag. Sen har vi en ny laptop. Lenovo Thinkbook Plus Gen 6. Alltså jag vet inte. Jag skrattade lite när jag såg det här.

Men någon får gärna berätta om ni känner att ni hade velat ha den. Det är alltså en laptop som har en 14-tums skärm. Så ganska liten ändå. Ja. Men du kan expandera skärmen jag tror genom ett knapptryck. Så att den blir 16,7 tum. Och den expanderas liksom uppåt. Okej den blir i porträttläge så att säga. Ja.

Så det blir typ så här, så att du kan få plats med två fönster stackade på varandra. Så ja, man har ju många gånger suttit med sin laptop och bara, jag önskar jag bara kunde ha en extra skärm. Och det finns ju sådana här billiga extra skärmar man kan köpa till laptops.

[00:46:56] Madde: Alltså jag ser framför mig, man sitter på pendeltåget och så här, och bara sitter man på ett sådant fyrasät och så sitter någon framför en och så bara trycker på en knapp och så bara, bzzzz, trycker ut liksom en förlängning på skärmen. Det är lite töntigt. Men kanske

[00:47:12] Sofia: användbart. Ja, man blir säkert avundsjuk till slut när någon har den.

Det skönt att ha

[00:47:17] Madde: en liten dator som inte tar plats i väskan och allt sånt här. Alltså jag förstår ändå resultaten Personamanget liksom.

[00:47:23] Sofia: Ja, nej men det är klart. Det är därför folk skaffar 16-tummare fast de väger liksom. 30 kilo.

[00:47:31] Madde: Ja, jag har en 16 tummare.

[00:47:34] Sofia: Ja jag också. Och den är ju hemsk jämfört med min 14 tums Air som jag kan ta med ett finger.

Men ja. Sen det sista är väl NVIDIAS RTX 50 serie GPUer som NVIDIA lanserade. De gjorde det tydligen på ett event där i alltså utanför på någon typ av arena kanske tror jag. De hade typ 11 000 personer där när de lanserade det här. Det var väl en stor hype. Så de har nya grafikkort inklusive RTX 5090 och RTX 5080 som påstås vara dubbelt så snabba som föregående generation.

Och de stödjer 8K-skärmar med upp till 165 Hz uppdateringsfrekvens.

[00:48:32] Madde: Alltså jag har ju typ noll koll på grafikkort sen jag slutade gama. Det var då man hade koll och då var det typ GT-modellerna Det ju det. Men det är ju flera flera flera år sedan nu. Ja, och vi får

[00:48:45] Sofia: tänka på att det här är

[00:48:45] Madde: liksom high-end.

Jo, absolut. Ingenting man har i sin lilla gaming-data hemma.

[00:48:51] Sofia: Nej, men så det var väl det jag tog med mig. Sen måste jag väl ändå nämna jag tror att jag skickade till dig, alltså knäppa saker som de hade där var till exempel jag tror det var Samsung som hade en luftrenare som är liksom som en pelare. Och till den så kunde du ställa som en stor skål på toppen.

Skickade jag det till dig?

[00:49:15] Madde: Nej.

[00:49:15] Sofia: Nej jag tror du bara skickade det till folk som gillar katter. Så högst upp så har du typ som en stor skål Och det är en kattsäng. Alltså med meningen? Ja. Eller det bara blir lite? Nej. Det är med meningen en feature på den här luftrenaren En stor kattsäng. Med det får du en app där du kan lägga till dina katter.

Och när katterna ligger i den så ser du deras vikt. Men det är två katter som ligger i den samtidigt då? Jag har ingen aning vandreligen. Och den enda featuren var att du kunde följa kattens vikt. Jag vet inte, vissa var typ såhär det här är helt fantastiskt. Det är perfekt. Den liksom, du har... Personen eller individen som skapar mest luftproblem hemma kan ju då ligga på den här luftrenaren då.

Jag vet inte, det var en seriös

[00:50:15] Madde: grej. Alltså, man blir nyfiken på hur det har gått till i det här R&D-centret när de så här, nu ska vi uppfinna någonting nytt här. Vad ska vi, ja men en luftrenare vore bra. Jag har tänkt på att man skulle kunna ha en katt sängbarn. Alltså, hur har ens de här konversationerna gått till?

[00:50:32] Sofia: Nej men det är mycket stört. Det var typ så här, här är en leksaksuggla som du kan klämma fast på din väska. Och den är blyg så att när någon tittar på den så kommer den borra in huvudet. Okej Och så vill de ha funding, liksom. Ja, intressant

Okej och så tänker jag att vi ska avsluta med ett seriöst ämne. Och det är Meta som har gjort en stor förändring i hur de hanterar innehåll på sina plattformar. Det de har gjort är att de har, jag vet inte, har du sett att de har haft, jag tror inte jag har varit med om det. Men tydligen så har de så här, att du kan få upp typ som en så här faktaruta ibland.

Alltså

[00:51:24] Madde: på Facebook och Instagram eller?

[00:51:26] Sofia: Ja, eller jag tror att jag har sett det när det var någonting om covid. Ja, ja, och val

[00:51:32] Madde: och sånt också har jag sett. Nu är det omrustning i Sverige, gå och rösta och sånt. Sådana faktarutor har jag fått upp. Ja

[00:51:39] Sofia: okej Ja, men kanske. Jag vet inte exakt hur de kommer. Jag tror att de...

Ibland kan de komma när du kanske skriver ett meddelande som riskerar att sprida något som inte är sant, kanske. Att du blir varnad om det. Men har det inte ibland varit också

[00:51:55] Madde: när det är typ naturkatastrof

[00:51:57] Sofia: och terrorattentat och sånt? Jo det har de varnat ja. Men här tror jag specifikt är när någonting är så här, när du säger ett påstående till exempel om covid-19, att de har ju algoritmer som går igenom det här, känner igen texten och då länkar de till till exempel officiell fakta om covid-19.

Till exempel så. Och det här har varit en väldigt viktig sak för Meta De har ju modererat sin plattform ganska hårt, så bra de kan egentligen. Och de har varit ganska stolta över sitt sätt att moderera, hur de försökt tweaka de här olika... Algoritmerna, så att de ska fånga liksom... Hat och folk som mer gillar varandra mobbning, eller att man sprider desinformation om att typ speciellt i USA hör man ju väldigt mycket sjukt, men det är även så i mindre länder där vi aldrig hör någonting från att väldigt sjuka saker sprids som folk tror på och de var väldigt pressade av den förra Biden administrationen att bli bättre på det här, och de var inte jättekompis med Biden administrationen och nu har Trump kommit och där är man väl då vill man ju vara på den administrationens goda sida det Meta gick ut och sa, eller mer specifikt Zuckerberg på Instagram, typ såhär tror jag det en story eller live så säger han att de har tagit bort samarbetet med faktagranskare I USA och infört ett nytt system där användarna själva ska skriva, rapportera innehållet.

Det kan ju gå hur som helst känns det som. Ja, och det sättet han säger det på låter ju bra i teorin och han pratar väldigt mycket som mask om det här att medierna har väldigt länge hållit på och censurerat sociala medier man har censurerat allt som inte är super woke och det är ganska annorlunda från hur han har pratat förut då har man varit väldigt tvärtom men nu har han gått och använder väldigt liknande ord och jag tycker inte det är något fel jag vill inte göra det politiskt och ta ställning för vad som är rätt och fel, jag tycker det är Liksom tvärtom väldigt hälsosamt att det inte bara blir såhär woke för vi har ju sett när det blir för woke också vi kan inte säga någonting och inte ifrågasätta och jag tycker det är bra att det ska finnas en debatt det är väl inte bra när det är åt något håll men så det är väl lite så han säger det och ja då är det bra i teorin men många är väldigt oroliga då hur det här ska göra det ännu lättare att sprida desinformation och hat särskilt mot till exempel hbtq plus personer för vad som tillåts nu är att du kan till exempel skriva att homosexualitet är en psykologisk sjukdom det fick du inte förut då blev du typ blockad eller avstängd i en viss period du kunde inte skicka ditt meddelande du kan snacka om att Transpersoner inte borde få använda typ toaletter du kan säga att covid spreds av kineser allt sånt här som vissa alltså vissa debatter måste få finnas men vissa saker kan ju verkligen skada folk och särskilt när det kommer till mindreåriga ja

[00:56:03] Madde: okej men så som det funkar nu då är att få det tillräckligt många typ anmälningar eller någonting men det sätter ju väldigt stor press på gemene man jag tror att många kanske läser saker och tänker att det här stämmer inte men hur många av dem orkar faktiskt ta action och gå igenom en rapport för man ska säkert det är säkert någonting att du behöver motivera varför det är fel eller något sånt alltså kommer folk palla det ens

[00:56:32] Sofia: ja och jag vet inte riktigt hur man ska göra det heller för att Man vill ju tillåta fri debatt alltså jag tänker typ såhär som flashback lite att du ändå får uttrycka din åsikt men till exempel på flashback så finns det ju såhär att du får inte typ ha du får inte ändå hetsa mot folkgrupp typ, alltså det får inte vara typ för grovt och mot väldigt specifika folkgrupper eller något sånt har de ändå att du kan bli borttagen så jag vet inte om någon skriver att covid spreds av folk från Kina eller såhär att alla kineser sprider det, hur hur kan man anmäla det då för att det är ju det här de ifrågasätter vad är den riktiga faktan alltså folk tror ju att saker mörkas av

[00:57:21] Madde: av politiker och sådär men tror du också att de vill spara pengar, alltså att det är en av anledningarna att de då har tagit bort de här manuella granskarna som har ju varit en faktiskt Jobbtitel på Meta?

Eller är det bara att man vill liksom plisa Nej det tror jag verkligen inte.

[00:57:38] Sofia: Det är ju definitivt för att plisa den nya administrationen För att det är den här kritiken de har fått även under förra mandatperioden av Trump-administrationen så fick man den här kritiken att liksom, vi får inte säga vad vi vill.

Alltså republikaner. Och då stod man väldigt hårt emot det och sa att man visst kunde moderera. Och man var väldigt stolt över sina algoritmer. Alltså det här har varit något som typ Zuckerberg tycker är en men det är en teknologi de har uppfunnit som de har varit väldigt stolta över. Som de nu helt lämnar hela det projektet.

Ja,

[00:58:18] Madde: lite kappavändning Det tycker jag inte

[00:58:19] Sofia: riktigt om faktiskt. Nej, det blir konstigt när Han har ju sagt precis tvärt emot det här förut.

Jag bara undrar, vad kommer att hända nu? Kommer Meta bli en större plattform för hat? Det jag inte förstår heller är att folk ska själva anmäla. Men de flesta diskussionerna sker ju i grupper på Facebook. Om du är med i en grupp som heter Jag tror inte på covid-vaccinet. Vilket är helt fint att känna så.

Folk där kommer ju inte att anmäla att någon säger att aliens kommer covid. Jag vet inte, är du med på det där? Det

[00:59:14] Madde: finns ju risk att man hamnar i echo chambers. Att alla tycker samma. Och då kommer det aldrig vara någon som anmäler det. Folk som tycker att covid-vaccinet är dåligt kanske har många andra konspiratoriska åsikter och att det sprids missinformation på det sättet.

[00:59:35] Sofia: Jag vet inte om det verkligen kommer att göras att vi möts av fler olika åsikter eller om extrema åsikter kommer att stanna där de är. Att woke blir ännu mer woke och det som inte är woke blir ännu mer koncentrerat. Och vad gäller unga personer, de hänger inte på Facebook ändå. Jag tror att i vissa länder så gör de det, eller hur?

Och i vissa communities så är de på Facebook. För det här gäller ju också Instagram. Det här gäller ju inte bara Facebook. Nej, men... Vi vet ju att unga personer är extremt känsliga i tonåren och till exempel då om man är homosexuell eller något sånt och du har folk i din klass då som säger att du har en sjukdom eller något sånt där grovt om det, så ska du alltså lita på att någon snäll klasskompis kommer gå in och anmäla det.

Mm, jag vet inte.

[01:00:49] Madde: Nej, det känns lite som en önskedröm att det ska funka, men vi får väl se. Mm,

[01:00:55] Sofia: nej så det är intressant om någon annan har tänkt på det här också. Och intressant vad som händer, för det här påverkar ju också, vad heter det, advertisers, alltså folk som gör reklam på meta. Nu kan du göra mer...

Vad ska man säga, grov reklam åt båda hållen, kanske. För den kommer ju inte anmälas. Du kan ju göra grov reklam mot abort.

[01:01:26] Madde: Alltså det sjuka är att detta ska faktiskt bli intressant att se om det blir någon skillnad. För att till exempel om man kollar på typ grupper om fertilitetsförståelse, som är någonting som kanske många, framförallt kvinnor är intresserade av, eller många ska jag inte säga.

Och där är det ju ofta att man blir blockerad för att man har kanske postat bilder om sekret, eller bilder på en bröstvård när man ammar, alltså något sånt här. Jag läser på ganska mycket om just de här grejerna. Sekret bröstvård. Ja, exakt Så är det när man är spåpårsmamma. Nej, men det har varit mycket snack om att hur kan de tillåta Bilder på folk som blir skjutna i huvudet men de kan inte ha en bild på äggvita även om det inte ens är riktigt sekret utan det är ett ägg knäckt och lagt på ett papper att det är väldigt vad ska man säga

[01:02:29] Sofia: där har jag hört att det kan vara så för de har ju fått kritik när de blockar saker som inte är så pass grova eller som egentligen är en äggvita att det är egentligen deras algoritmer som de behöver gå

[01:02:43] Madde: in och justera det kan det vara men om du tar en bild på en ammande mamma varför är det inte okej men det är okej med sensuella bilder på nakna bröst

[01:02:55] Sofia: antagligen men det är väl inte det där är de fortfarande att de sa att droger och trafficking är vi såklart fortfarande hårda mot att De kanske fortfarande är så rädda att något sånt skulle hända på deras plattform för då är de ju ganska rökta även i USA men jag vet inte men jag hör väl säga för sådana fertilitetsforum, de är intressanta för där är det både kvinnor som vill på ett naturligt sätt skydda sig från att inte bli gravida och många typ såhär religiösa som vill bli gravida men absolut inte får räkna dagar när de inte kan, har du sett det?

[01:03:44] Madde: Nej, jag visste inte att det var varför får man inte göra det i vissa miljoner? På såg

[01:03:48] Sofia: det så folk är i samma forum och det heter två olika bokstavskombinationer så säger de, jag är på det här forumet för att jag är och så är det några bokstäver som betyder att du är religiös och Och försöker på ett naturligt sätt bli gravid.

För att du får ju inte använda preventivmedel. Men samtidigt, ja jag vet inte. Det är jättekomplicerat att bli så här jättereligiösa människor. Och folk som är väldigt åt andra hållet ofta.

[01:04:22] Madde: Ja, intressant när man genast runt samma ämne ändå. Ja, hur ska man moderera det

[01:04:28] Sofia: då?

[01:04:29] Madde: Nu

[01:04:29] Sofia: svävar vi iväg igen här. Ja, så vi får se vad som händer.

Jag tror inte det kommer röra oss så jättemycket. Kanske i Sverige, för vi har inte så himla extrema åsikter här. Och jag vet inte riktigt om det bara gäller USA till en början. Jag vet faktiskt inte hur det kommer funka.

[01:04:49] Madde: Vi får se. Spännande. Du Sofia, du måste ha ont i halsen nu. Du har ju nästan hållit en monolog.

Alltså inte så att jag försöker säga till dig att du har snackat jag har fått en syl i vädret. Jag gillar att höra min egna röst. Nej men väldigt intressant Jag är särskilt nyfiken på den här brödrosten.

[01:05:10] Sofia: Det var det du

[01:05:11] Madde: tog med mig. Men många bra avgörelser och allting också. Kul. Faktiskt roligt med sådana här avsnitt.

[01:05:20] Sofia: Ja, så det ska bli ett intressant år. Om AI-året förra året var ganska tråkigt så kan nog det här bli ganska intressant.

[01:05:30] Madde: Ja, ni får se det här i slutet på 2025. Om vi inte har någon jobb. Exakt. Ja, men

[01:05:38] Sofia: jag hoppas att ni andra också tyckte om det. Och som vanligt skriv till oss på Discord vad ni tycker under det här avsnittet.

Så hörs vi nästa vecka. Det gör vi. Ha

[01:05:51] Madde: det bra

[01:05:51] Sofia: allihopa.

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 35 supportrar