207. Inne och utelistan för 2025
[00:00:00] Sofia: Men det är inte samma
[00:00:01] Madde: sak just nu. Nej, hela retoriken kring jobb.
[00:00:11] Sofia: Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde, på allt inom
[00:00:17] Madde: mjukvaruutveckling. Vi träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen.
[00:00:26] Sofia: Det jobbigaste med att spela in en podd eller vad som helst som släpps i efterhand, är att när man pratar om nyheter så har man ingen aning om vad som händer på några dagar När det kan hända mycket.
Ja, och jag vet inte om du har följt lite vad som händer med TikTok? Mm, jo. Ja, TikTok-bänen. Så idag när vi spelar in är det söndag och idag på söndagen den 19 januari så skulle TikToks öde då bestämmas. TikTok har ju redan under förra administrationen, alltså Trump-administrationen, så började man diskutera någon slags TikTok-ban.
Det enda sättet att vinna någon debatt om tech i USA är att prata om att det är farligt för barn eller att det är typ Kina eller Ryssland eller Iran som gör någonting. Men man har ju liksom hållit det här uppe under Biden-administrationen och rätt många är väldigt chockade att det gick så här långt att faktiskt idag då när vi spelar in så ska TikToks öde typ bestämmas.
Eller den här bänen. debatt om tech i USA. I kraft. Men jag trodde att det
[00:01:42] Madde: redan hade trött i kraft. För att läsa inslag om det på nyhetsmorgon. Och grejer. Och hur det ser ut om du använder appen i USA. Och det står att den inte är tillgänglig just nu.
[00:01:54] Sofia: Ja men idag händer det ju.
[00:01:55] Madde: Okej.
[00:01:56] Sofia: Så den har ju funkat.
Eller egentligen så här. De har väntat på ett beslut idag. Om vad som faktiskt händer. Det här har varit spekulationer kring det. Att TikTok kommer stänga ner appen. Så att man inte kan använda den i USA. Även fast det inte finns någon som har bannat den officiellt Så kommer de ändå göra det. Och det var precis det de gjorde.
Och imorgon då, den 20 januari, så kommer ju Trump att bli president. Och det har varit så himla konstigt, för Biden-administrationen är ju den som driver det här. Och sen kommer ju Trump, så man har typ tänkt att Biden försöker skjuta på det här. Han vill inte vara den som har stängt ner TikTok. Trump vill inte heller vara den som förstörde alla ungdomars liv.
Det är ingen som vill göra det här riktigt. Sen har TikTok en skitstor marknad utanför USA. USA är inte ens deras största marknad, vilket vi kan tro. Det är typ Indonesien, där har de fler användare än vad de har i USA. Så det är en ekonomisk hit, men de överlever ju det. Men i alla fall, när vi vaknade idag, då hade ju TikTok stängt ner sin app och man kallade det lite för en slags stunt.
För det de skrev såg du vad de skrev i meddelandet.
[00:03:13] Madde: Ja men typ såhär, det var väl någonting att det var temporärt i funktion eller något sånt? Eller hur var det? Ja,
[00:03:20] Sofia: men först bara såhär, TikTok fungerar inte i USA, bara något normalt. Och sen stod det såhär, we're fortunate that President Trump has indicated that he will work with us on a solution to reinstate TikTok once he takes office.
Jaha. I det här liksom officiella meddelandet. Det var politiskt. Extremt politiskt. Och de skickade ut samma meddelande till sina anställda typ såhär, ja vi stängde med det lugnt, vi håller på att prata med Trump. Har han då typ redan lovat dem att nu kommer vi lösa det här grabbar? Nej. ,, Det här är så ett politiskt spel.
Jag blir bara galen för att man tror att USA, eller jag vet inte, folk vet väl att det är ett korrupt land. Men vi såg ändå hjärntvättade att USA ändå är så ballt. Men det är ju så sjukt korrupt. Det kan ju bara betala
[00:04:14] Madde: för allting. Eller hur? Precis. Innan vi spelade in detta så såg jag någon jag följer på Instagram som är gravid i USA.
Och bara såhär ja den här personen fick betala 1,6 miljoner för sin födelse, eller den här fick betala 300 000 och bla bla bla. Själv betalar man typ såhär. 500 spänn eller någonting. Allt
[00:04:36] Sofia: kostar. Det är så konstigt att så länge du är rik så kan du påverka politiska beslut. Och det kallas för lobbyism i USA.
Och hade det varit Ryssland då hade man kallat det för korruption. Och man hade kallat de människorna för oligarker. Men
[00:04:56] Madde: ja.
[00:04:58] Sofia: Men
[00:04:58] Madde: jag hörde nu med TikTok stängt ner att i USA har man redan hittat någon ersättare som är någon annan kinesiska. På kinesiska. Också som ungdomarna har lärt sig. De har typ lärt sig kinesiska.
Inte lärt sig kinesiska men lärt sig att förstå vilket tecken är hem
[00:05:17] Sofia: Den heter ju Xiaohongshu. Och det betyder red note. Okej Så ja, det är många som har flyttat till den. Ja. Och så här, som du säger, den är helt på kinesiska Ja
[00:05:34] Madde: och tydligen får man ju upp väldigt mycket innehåll på kinesiska också.
Alltså typ kinesiska influencers. Och så är det så här, amerikaner som är chockade över att de har ju typ rena gator i Kina och typ så här de ser ut som ja, de liksom lever inte. Alltså fördomsfulla amerikaner. Ja En ensamstående mamma behöver inte ha tre jobb för att kunna överleva.
[00:05:59] Sofia: Men man ser ju väldigt lite av Kina.
För TikTok har ju du ser ingenting av vad kineser postar där för det har de separerat. Men det har de inte på Red Note. bättre att säga. bli
[00:06:15] Madde: pro på kinesiska.
[00:06:17] Sofia: Jag vet ju inte vad det betyder. Nej men det är många som har flyttat dit och det finns jättemånga TikTok-videos där man skojar om att de typ säger hej då till sin kinesiska spion om du har sett det.
Alltså såhär Goodbye my Chinese spy. We have had a great time together. Och att de flyttar till den här Xiaohongshu-appen är också för att göra ett statement av såhär, vi skiter i om Kina har vår data. Vi vill bara ha en app. Men det visar också att folk Är inte lojala till TikTok. De bara säger liksom.
Fucka inte med oss. Om man säger så i vår podd. Vi flyttar någon annanstans. Och det är så här. Det är inte så pass att de valde. Youtube shorts. Eller Instagram reels. För ungdomarna hatar ju Instagram. Det är liksom boomer up.
[00:07:15] Madde: Är det?
[00:07:16] Sofia: Jag är ju halv
[00:07:17] Madde: boomer.
[00:07:19] Sofia: Instagram är. Det är många som har sagt. Aldrig i livet att jag går till Instagram.
Så de går ju hellre till den här. Xiaohongshu.
[00:07:29] Madde: Alltså det är så intressant Hur trender och sånt skapas. Vem har liksom bestämt Att Instagram är tentigt. Ja.
[00:07:38] Sofia: Men det är rätt dåligt. Deras reels är ju. Som alla säger. Det gamla TikToks typ.
[00:07:42] Madde: Jo jo. Men det är ju bara innehållet i sig. Alltså den tekniska plattformen Är det inget fel på.
Algoritmen är ju inte lika bra som
[00:07:49] Sofia: TikTok.
[00:07:50] Madde: Nej det är den ju förvisso
[00:07:51] Sofia: inte. Det har varit mycket också det här på tal om algoritmer. Kan man köpa TikTok-algoritmen? Eller det har funnits någon miljardär som har varit villig att köpa TikTok fast utan deras algoritmer och sådana här uppgörelser. Vi får se var det leder.
Det har säkert hänt massa grejer när vi släpper det här på onsdag för Patreons och torsdag för alla er andra. En till nyhet som jag tror exalterar många. Switch 2 2 Alltså Nintendo
[00:08:27] Madde: Switch Nintendo Switch
[00:08:29] Sofia: 2 har annonserats. Absolut inte släpps. Det kommer inte släppas förrän typ senare i vår. Det är väldigt många som har väntat på den som jag har förstått.
Den förra släpptes för typ såhär 2019 kanske eller ännu tidigare men jag tror det var där någonstans. Så att Den behöver en uppdatering men den säljer fortfarande så smör alltså den här ettan. Och det verkar inte som att Nintendo har gjort något revolutionerande men det är för att de vet att folk kommer köpa den här ändå.
Det jag tyckte var mest roligt är väl att det verkar som att det kommer ett nytt Mario Kart till den. Och så designen är lite, lite annorlunda men inte så stor skillnad.
[00:09:16] Madde: Ja, men det är alltid kul med upgrades. Man blir ju sugen bara för att inte för att jag har en Switch redan idag att uppgradera från.
[00:09:23] Sofia: Nej, den är ju väldigt älskad Det är väl som släpps det ett nytt Playstation så vill man ha det. Ja. Varför man vet att det är lite bättre kanske.
[00:09:33] Madde: Så faktiskt en intressant artikel på mitt nya favoritnätverk LinkedIn jag vet att du vet om mig för det men det handlar ju om det här att Sony och Microsoft och Nintendo har ju krigat om konsolkriget och vem som ska ha den bästa konsolen och man krigade ju mycket om prestanda det var liksom det, vem har den mest kraftfullaste konsolen, vem får liksom alla AA-games och sånt.
Och någonstans så insåg Nintendo att vi vinner liksom inte på prestandan vi har sämst prestanda, okej men då gör vi det till vår fördel istället ja men då bygger vi en konsol som du kan hålla i handen alltså så att det var så Switch kom till och det var en väldigt intressant tankesätt att kunna vända liksom sin nackdel till en fördel och att det blir någonting helt unikt.
[00:10:24] Sofia: Ja. Ja men verkligen, det är ett extremt spännande företag som bara man släpper köp på folk. De släppte ju en liten, jag tror vi pratar om det i podden, kanske en alarmklocka. Jag tror det var typ i december eller november, en alarmklocka som ser ut som en alarmklocka för barn. Alltså
[00:10:46] Madde: ingenting med den, men folk blir jätteexalterade.
Ja men det ligger ju väldigt nära, alltså jag är ju väldigt nostalgisk över Nintendo. Det var min första konsol, liksom åtta bitars Nintendo. Och det är nog många som har den relationen. Ja, men även
[00:11:03] Sofia: att unga liksom blir exalterade. Nej men det är coolt som du säger, det är ju verkligen gamla chip i den där.
Det är ju ingen sån maskin. Men de är ju de bästa spelen kanske. En sista trevlig sak, Sonos. Vi har pratat mycket om Sonos. Om man har missat det, när vi pratade om det tidigare så släppte ju Sonos en ny app som skulle stödja deras nya arkitektur De släppte också ett par hörlurar som verkar vara ett fiasko.
Jag känner en person som har dem, jag har aldrig sett dem någonstans på någons huvud ute i det vilda. Men den här nya appen sög och fungerade inte. De fick extremt mycket kritik. De kunde inte riktigt backa till den gamla. Det har varit kaos och de har fått be om ursäkt en massa gånger. Men det är jättemånga i deras ledningsgrupp avgår nu.
Patrick Spence, deras CEO, deras CPO, deras CCO. Jag tror att det är Chief Commercial Officer. Jag ser titlar. Ja.
[00:12:21] Madde: Så bye bye till dem. Ja, men visst blir det ett så stort fjasko så vill man ju hålla någon ansvarig för det. Och då blir det ju väldigt lätt att man byter ut alla ledningspersoner.
[00:12:37] Sofia: Ja, jag vet inte hur det här hjälper dem att komma tillbaks.
Men jag hoppas att de gör det De har ju varit och är fortfarande väldigt älskade för det de gör. För dyra högtalare som funkar, förutom appen.
[00:12:55] Madde: Ja jag älskar mina Sonos, eller min Sonos högtalare. Och jag använder ju som sagt inte appen. Jag använder den bara för att kunna spela musik.
[00:13:05] Sofia: Ja, men tydligen har jag inte heller riktigt förstått det för varken du eller jag är kanske ljudnördar på det sättet.
Länge så var de typ det enda systemet du kunde köpa som du kunde sätta i hela ditt hem. Som bara funkade. Och de har varit mycket dyrare än allt annat och nu har Google, Amazon kommit i kapp och släpper liknande system som är billigare men Sonos lever ändå kvar som någon status eller premium symbol för
[00:13:39] Madde: folk Ja men bara det här alltså De var väl de första som kom som spelade upp över wifi istället för att köra bluetooth typ.
Bara det här att slippa liksom köra över bluetooth och att din ringsignal låter i högtalaren om någon ringer som lyssnar på musik.
[00:13:55] Sofia: Det är
[00:13:56] Madde: ju väldigt skönt att slippa det. Eller typ om du startar TikTok då eller Changhong, vad nu den heter. Xiaohongshu. Det var ändå close enough. Men vi är förhållande fulla kinesiska.
Att man liksom hör ljud från videorna samtidigt som musiken och sånt är ju skitstörigt. Jag
[00:14:17] Sofia: vet ju att det var så men jag har inte tänkt på det på så många år. Jag vet inte om de var först eller bäst på att marknadsföra det. Men de har gjort en grej De har gjort högtalarsystem och väldigt bra. Man hör lurarna.
Låt bli. Ja. Okej men ska vi tacka våra Patreons?
[00:14:38] Madde: Det ska vi ta och göra. Så vi vill tacka våra stjärnsupportrar. Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Filip Åhlander, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall och Tomas Nilsson.
[00:14:57] Sofia: Tack så jättemycket. Vi diskuterade senast idag att vi var, alltså utanför avsnittet, att vi var väldigt blödiga för alla som har stöttat oss sen vi skaffade Patreon.
[00:15:10] Madde: Ja, det är verkligen jättefint. Vi säger att vi är tacksamma, men på riktigt. Från djupet av våra hjärtan. När man slår ihop alla små summor, om det är 100 kronor där eller 30 kronor där, det blir ändå lite grann.
[00:15:28] Sofia: Ja. Ja blir Ja men tack så jättemycket och det är ju inte bara de vi läser upp här som är patrons och tack till er alla andra som har varit det och kommer bli, ni som kommer bli speciellt.
[00:15:46] Madde: Vad ska vi prata om idag? Ja, vad vi ska prata om idag. Du kom ju med den här idén att vi skulle prata om ins and outs. Och jag var såhär, jag visste inte ens att det var något etablerat begrepp. Hänger inte på TikTok? Nej men jag gör ju inte det längre Jag har ju inte ens appen installerad.
[00:16:06] Sofia: Jag gör inte det heller, men jag hör liksom när andra gör någonting så säger de att det är en TikTok-trend Så jag bara, okej.
[00:16:14] Madde: Men som jag har fattat det i alla fall, det jag har förberett mig för är någon slags hiss och diss-lista, alla typ veckor i vin.
[00:16:23] Sofia: Är
[00:16:24] Madde: jag helt fel på det?
[00:16:25] Sofia: Ja men det är såhär inne och ute-listan Jag har hört folk göra det. Det var visst en trend förra året. Men jag har sett folk göra det i år igen. Det har varit allt från skönhet.
Väldigt spirituella grejer. Eller teknik. Vad som helst har folk gjort.
[00:16:47] Madde: Sånås har lurarna ute Alltså. Ja det är väldigt ute att ha dem
[00:16:52] Sofia: på sig.
[00:16:54] Madde: Nej
[00:16:55] Sofia: men vi har väl blandat. Alltså typ allmänna Kanske ins and outs. Och kanske några personliga.
[00:17:03] Madde: Som sagt jag var lite osäker på det här. Så att jag kanske har helt fel grejer.
Men det blir spännande att se. Ja för jag har inte sett vad du har skrivit. Och du har inte tittat på det jag har skrivit. Nej jag har inte tittat på vad du har skrivit. Nej. Vill du börja? Ja men jag kan börja då. Min första inne grej Är faktiskt att. Säger nej. Jag tycker jag är väldigt inne att. Alltså att våga prioritera.
Sin tid och prioritera sina saker man väljer att göra. Både du och jag har ju varit sådana personer som gärna säger ja till mycket. Och man blir lite överväldigad av allt. Men jag tycker faktiskt det är ganska coolt. Att våga säga nej till saker. Även om det är saker man tycker är kul och saker man vill göra.
[00:17:53] Sofia: Tänker du på något speciellt Är det något speciellt situation som väckte att det här känns viktigt?
[00:18:03] Madde: Nej, jag tror inte det har varit någon speciell situation så som jag känner att jag har liksom, oh, jag fick chansen att säga nej utan det är bara mer allmänt och kanske framförallt nu när jag har barn liksom och känner att man har sina begränsat med tid det här med tid är ju roligt alltså jag tyckte jag hade lite tid innan jag fick barn nu när jag tänker tillbaka är det bara såhär herregud jag hade ju oceaner av tid vad gjorde jag med min tid liksom sa jag till allt ja, exakt nej jag skulle inte säga att är något särskilt så utan det är bara mitt allmänt state of mind mm,
[00:18:35] Sofia: jag tycker den är jättebra jag har inte den på min lista men jag har också sagt nej till väldigt mycket som jag absolut hade sagt ja till förut du vet såhär, vill du vara med på det här eventet vill du göra det här på jobbet nej för allt gynnar inte en nej alltså det tar kanske mer energi
[00:18:57] Madde: exakt, det tar mer än vad det ger Man vill ju ha en return of investment.
Men ska vi inte köra typ varannan eller någonting då? Jag tycker det blir tråkigt om jag bara ska köra alla mina och sen kör du alla dina.
[00:19:08] Sofia: Jo, okej Min in är, jag börjar med en som inte är lika personlig. Eller alla är så här personliga åsikter. Men ändå hands on experimentera med AI-modeller är väldigt 2025 tror jag för utvecklare.
Alltså ut med att typ så här, åh jag ska lära mig nytt typ ramverk Eller så här, gör det. Men jag skulle kanske satsa på att testa någonting med AI. Alltså ett API eller jag vet inte, vad som helst Men hands on kod. För att, jag vet inte, kanske dels lugna lite stressen. Ändå känna så här, ja men... Jag har testat det här lite.
Och också för att jag tror att det är många som kommer jobba med att dra in olika mindre AI-modeller där de jobbar. Någonting som rekommenderar eller någon chatt eller olika typer av grejer kommer bli mer och mer vanligt. Jag tycker det är bara en teknik som man kanske ska röra en gång.
[00:20:20] Madde: Ja, och det finns ju väldigt många roliga saker man kan göra med till exempel OpenAI-API.
Jag hörde också att om man signar upp för det så får man tillgång till någon sån här helt prompt-bibliotek som ska vara ganska nice också. Så där kan man ju också lära sig lite saker.
[00:20:38] Sofia: Jättebra tips. Och jag tror att det är många som har små hobbyprojekt och till och med har lagt upp dem på publik, typ en egen portfolio.
Alltså man kan göra någonting roligt där, där det är typ såhär, fråga någonting om mig. Hade det varit kul. Och så gör man en bank... Du vet, den datan som AI tar tillgång till är ditt CV och så kanske du skriver lite personliga grejer. Alltså jag vet, gör någonting litet då. Ska du göra det? Inte en AI-bank jag är mig själv.
[00:21:12] Madde: Ask anything, Sofia edition.
[00:21:15] Sofia: Ja, men det har de gjort på Instagram. Jag är ju helt seriöst. Vad har du missat? Om du är en väldigt stor Instagram-profil eller Facebook kanske till och med så ska du kunna prata med den via ett AI. Alltså att om du fattar om jag är jättekänd så kan du prata med mitt AI som ska vara matat med allting som är typ jag.
Men alltså, okej. Samma sak med Youtube för att förenkla att kunna typ svara sina, alltså hålla engagement uppe Så ska en AI vara Typ svara på dina... Okej men personen vet
[00:21:55] Madde: om att man pratar med AI och inte liksom...
[00:21:58] Sofia: Jo men det tror jag.
[00:22:00] Madde: Så jag ska liksom sitta och fakesnacka med typ AI Orlando Bloom och tycka det är det coolaste.
[00:22:06] Sofia: Det låter verkligen som en boomer.
[00:22:10] Madde: Ja,
[00:22:11] Sofia: precis. Okej ta din nästa.
[00:22:14] Madde: Vi kommer hamna igen. Jag tyckte faktiskt att på inne var det svårt att hitta täckiga saker. Jag hittade mer utesaker. Som gällde täck. Ja,
[00:22:23] Sofia: vad roligt, för det var det jag tyckte var svårare.
[00:22:27] Madde: Men överlag så är inte mina så jättetäckiga. Men en annan innesak som jag har valt är att våga misslyckas.
Mm.
Man har sett så himla mycket. Allting ska vara så perfekt. Folk bygger upp sina. Perfekta Instagram profiler till exempel. Jag är bara så trött på det. Jag vill se folk. Jag vill se folk misslyckas. Det låter jättenst. Det är inte det jag menar. Det är någonting fint med att se. Folk som vågar berätta om sina misslyckanden.
Jag läst en jättebra bok nu. Vi har varit på en workshop för länge sedan. Med Loa Lava. Hon skrev en bok som kom ut nu i höstas. Som heter. Mod att möta motgångar. Den handlar just om teorin bakom. Hur gör du om du misslyckas? Vad ska du göra?
[00:23:24] Sofia: Är det lite baserat på Brené Browns?
[00:23:27] Madde: Delvis det. Och massa annat också.
Hon har använt en sån här. Expertpanel eller vad man ska kalla det med en massa företagsledare och sånt som har fått berätta sina erfarenheter och sånt. Jag kan rekommendera den. Vi kanske kan få med henne i podden en dag. Det vore kul att snacka om det. Men i alla fall, jag vill se liksom, eller jag vill själv våga misslyckas mer.
För att det betyder ju också att man har vågat ta en chans liksom. Sen förhoppningsvis misslyckas man ju inte såklart. Det är ju klart roligare att lyckas. Men jag förstår lite vad jag är ute efter.
[00:24:02] Sofia: Jag tycker det är svårt personligt. För att det är väldigt svårt att tänka om jag ska prova det här för att misslyckas.
Så tycker det är svårt att gå in med tanken att jag ska misslyckas. Men men Jag tycker det är väldigt viktigt, alltså det finns ju två typer av människor, de som aldrig försöker och de som gör ett försök. Och kanske ännu viktigare är de som försöker och försöker ta nästa steg. Och lära sig av misstagen liksom.
Ja men precis, fortsätta efter misstaget, det tycker jag nog är ballt. Men sen som du sa, det är väldigt fint att se andra misslyckas och det kanske är mer intressant. Det var intressant med mer sånt content online, för att du vet om man läser en bok, spelar ingen roll om, men typ jag läser mycket fantasy.
Alltså de bästa fantasyböckerna är ju där du följer en karaktär som konstant har ett trasigt liv. Som bara liksom hela tiden närmar sig kanske någonting bra, men hela tiden så faller det ju sönder och det är det man älskar. För att det är bara då man kan känna igen sig själv också. Man känner. Det är en syn som bara är jättebra och perfekt.
[00:25:20] Madde: Nej, det blir ju mycket mer mänskligt och nära när man ser alla sidorna och inte bara de positiva hela tiden. Ja, men fint.
[00:25:30] Sofia: Okej min nästa så kommer jag igen med något såhär jätte... Ja, inte personligt men det kommer sen, jag lovar. Men jag tycker det är nästan
[00:25:40] Madde: bättre. Vi är ju en podd om utveckling.
Kommer jag här med mitt flum.
[00:25:45] Sofia: Okej Cyberattacker, bedrägerier ökar. Det har nog alla hört på nyhetsmorgon och sett och jag har sett folk posta på LinkedIn om hur de har blivit bedragna. Jag har hört en kollega som är väldigt såhär techie, varit så nära på att bli bedragen. Och då tycker jag att det är ganska inne att lära sig basic säkerhet.
Jag har säkert nämnt det förut, jag känner igen att jag har pratat om det, men det är såhär Att faktiskt lära sig basic säkerhet och sen prioritera upp det som en del av sin utvecklingsprocess
[00:26:27] Madde: för
[00:26:27] Sofia: det jag tycker att vi väldigt många som inte jobbar med sådana system som kräver sån liksom, jag vet inte säkerhet på det sättet och då skiter man i det lite grann men det finns ju fler och fler verktyg senast så på jobbet pratade vi om att det finns en ny sektion i github och man går in på gud är det typ så att man går in på github actions och så under där så finns det nu en flik där du ser typ såhär potentierade säkerhetshål i din kod och så är det skitlätt så ger den den så förklarar den vad problemet är och så ger den dig ett förslag på hur du kan lösa det alltså ta hand om det och prioritera upp det och ha det som en såhär Typ definition of done på varje sak ni gör.
Jag tycker det är coolt att göra det till en sån first class citizen.
[00:27:27] Madde: Uppdatera era nuget-paket och npm-paket och allting. Låt dem inte bli helt förfallna. Men ja, absolut, jag håller med dig och inte bara att du ska implementera det i koden utan försök att alltså Förhoppningsvis, jag tror många av våra lyssnare själva har ganska bra koll på hela social engineering och sånt För det ju så många bedrägerier som sker.
Men som du sa, någon kollega som var täckig som var nära att bli bedragen. De blir ju mer och mer förfinade än är, så det är ju så himla obehagligt. Men att man kanske ska försöka prata med andra i sin omgivning. Jag tror att många av oss har liksom, kanske mammor och pappor som klickar på länkar på Facebook.
För de ska bara se, vad är ditt årscitat för 2025 som representerar dig? Alltså, du vet de här posterna. Och sånt liksom, och bara försöka lära folk Absolut.
[00:28:27] Sofia: Det når ju dem. Jag tror att medierna har varit ganska bra på att prata om det också. Men som sagt, det här är ju mer fokus mot utvecklaren också. Du vet, när man uppdaterar sina paket så ser jag ju sällan Att folk säger att...
Men säkerhet är ett argument. Alltså man kanske inte lyfter det till sin PO och förklarar att det här har med säkerhet att göra. När man diskuterar nya features. Så jag tycker folk har blivit väldigt bra på att prata om accessibility. Men att säkerhet är fortfarande lite så här. Nej men det rör inte oss riktigt.
Nej men det har, jag vet inte, cybersecurity teamet har löst det. Och de har koll på det som är mest kritiskt.
[00:29:13] Madde: Det är bara min känsla. Och sen tidigare kund så var det ett stort fokusområde på just säkerhet. Och alla team fick i sitt knät. Nu måste ni jobba med säkerhet. Och det var en hel dashboard där man kunde se team för team.
Är du röd på din sån här mätare eller är du grön? Och det blev ju mer så här, nu är de på oss igen. Gud vad jobbigt. Det blir liksom inte, nu hinner vi inte leverera features för vi måste jobba med säkerhet.
[00:29:43] Sofia: Nej för det är ingen som tycker det är kul. Jag tror att folk inte är så duktiga på det. Men hade det varit en liten UI-fixare man måste göra.
Det har man ganska enkelt för i de timmar jag har varit i. Då är det nästan lite kul. Varför man kan det.
[00:30:03] Madde: Jag vet inte vad det handlar om. Man vet ju vilka konsekvenser det kan få. Och det är jäkligt pinsamt också om man blir utsatt för en attack i sin applikation Eller något så här trivialt som någon SQL injection gör det skymts ögonen ur mig.
Men
[00:30:18] Sofia: det är nog för att man aldrig varit med om det. Och då är det inte pinsamt. Men gör du något knas som syns i Ubit eller att ditt API inte funkar. Då fixar du det.
[00:30:31] Madde: Ja, bra grejer att fokusera på. Okej min sista inne-grej då. Alltså jag känner mig jättetöntig. Men att ge folk komplimanger. Det
[00:30:49] Sofia: har jag också skrivit.
Har du? Ja. Vad fint. Fast jag skrev feedback. Men det var på det positiva hållet faktiskt.
[00:30:56] Madde: Okej Då tänker vi kanske lite lika där. För det tänker jag är väldigt viktigt. Även i arbetslivet. Och ja, feedback absolut. Jättebra. Det är ofta man glömmer de positiva sakerna. För man fokuserar så mycket på... Om man gör en kodgranskning till exempel.
Så är det ju fokus på det man behöver rätta till. Och jag säger inte att en kodgranskning är rätt ställe att ge komplimanger. Det kan bli lite krystat. Åh, vilken fin implementation här. Men visst ibland är det nice också. Men att bara ibland säga till någon kollega att... Jag tycker det är så... Kul att jobba med dig för att jag lär mig så mycket av dig bara en sån enkel grej kanske på ett mindre creepy sätt du är så het ja det var ju verkligen mindre creepy nej men jag tycker det är fint i alla fall hur tänkte du med feedback då?
[00:31:58] Sofia: samma som du att det är bara otroligt fint att vi inte vågar göra det ofta man tycker om någon men man säger inte det det är ju väldigt mänskligt men jag skrev också på det sättet att ge feedback för att jag tycker absolut att man ska våga ge alla typer av feedback men någonting jag själv har märkt är att att ge konstruktiv feedback är någonting som tar ganska lång tid att lära sig jag tror att de absolut absolut allra flesta Jag hade haft väldigt svårt att gå till en kollega och säga att det här du gör är ett problem och skadar teamet negativt.
Det är ju svårt och du måste träna på dig tekniken att säga det. Och du vet hela det här att säga bara saker till folk som är verkligen i väl mening också. Fast det är någonting negativt. Så det är ju svårt men ett sätt att närma sig det har jag märkt i alla själv. Jag vet inte om du kommer hålla med, men om man lär sig ge positiv, konstruktiv feedback så blir det här svårare och lättare sen.
För det är ganska svårt också att leverera något så här. Jag måste bara säga att det här du gör på jobbet är så jäkla unikt. Jag har jobbat med många och jag har aldrig sett någon som gör det här lika bra som du gör. Alltså att förklara det. Det kräver rätt mycket.
[00:33:33] Madde: Ja, och på något sätt så är man nästan lite sårbar när man gör det.
Eller jag kan ungefär känna så att man är lite rädd vad den andra personen ska tycka. Alltså att man kommer fram för starkt liksom, eller någonting. Ja,
[00:33:48] Sofia: det
[00:33:49] Madde: kan
[00:33:49] Sofia: kännas konstigt. Jag vet inte. Också i olika hierarkier, kan man ge sån typ av konstruktiv feedback uppåt? Eller är det konstigare? Alltså, du vet.
Ja, men jag tycker att det är ett väldigt bra sätt. Och sen kan man ge den typen feedback. Då är det kanske lättare att ge den här mer negativa konstruktiva för en själv. Och folk som får den kanske är mer bekväma. Att ta den. För de har ju också hört dig säga någonting bra om dem. Mm. Ja. Okej jag hade inga fler inne-grejer.
Okej men då ska jag riva av mina inne. På tal om AI-grejerna igen så tycker jag att lära sig mer om arkitektur är väldigt inne. Varför tycker jag det? För att, jag ska ta det på outs-listan, att bara sitta och lära sig språk och ramverk. Det är faktiskt på min outs-lista. Jag tror att med den här AI-revolutionen som kommer, där mer och mer AI skriver kod åt oss.
Så ja, det är inte lika värdefullt att kunna tips och tricks inom ett vitt språk. Särskilt inte de här vanliga språken som AI är väldigt duktig på och blir bättre och bättre på. Så att lära sig arkitektur och kunna sätta ihop de här stora delarna. Tack så mycket. Det kan jag absolut hålla med dig om. Och sen igen AI.
AI-assistenter i utveckling. Nu kanske du blir väldigt upprörd här. Men jag ska vara sån att säga att har man under 2025 fortfarande vägrat använda Copilot. Eller fråga chat-gbt eller cloud om hjälp med att lösa problem. Eller att man fortfarande envisas med att skriva varje boilerplate-kod. Man vägrar bara installera det.
Då har man nog inte riktigt fattat vad ens jobb
[00:36:15] Madde: riktigt är. Men nu har jag faktiskt äntligen vågat prova. Jag har både provat Copilot Och jag har använt mig av chat-KVT för kod. Så nu kan jag inte längre säga att jag har faktiskt inte provat det. Jättebra. Så jag är ändå lite trendy. Ja. Men det sjuka är...
[00:36:33] Sofia: Jag tror att många inte gör det fortfarande.
[00:36:36] Madde: Nej, så är det nog. Många gamla rävar, precis som jag var innan. Ja. Men det stör dig, jag måste bara berätta en liten anekdot där. För att jag satt och skulle jobba i ett befintligt projekt som man skrivit i Alpin.js. Det är typ ramverk för att kunna använda JS i hot-hemmet.
Och alltså, jag knappt använt det. Jag satt med det en kväll. Och nu har chat-KVT bara hakat upp sig på Alpin.js. Så vad jag än gör... Som den ska typ... Göra någonting eller berätta om mig eller någonting så lägger den in Alpin.js typ såhär jag promptade ju för att få en chatgpt wrapped och då var såhär, ja ditt år har varit toppen, du har lärt dig Alpin.js och blablabla så jag bara okej varför blir det så mycket fokus på det sen nyhörmdagen så skulle jag skriva en typ, alltså som en kort bio om mig själv så jag bad chatgpt.js på och den bara, Madelene är en utvecklare full stack jobbat med frontend eller såhär jobbat med både backend och frontend inklusive Alpin.js jag bara, lämna mig fred
[00:37:57] Sofia: ja nu får du ha det i din LinkedIn-titel att du är en Alpin.js-utvecklare ja man kan väl rensa den på något sätt, den sparar man kan det,
[00:38:06] Madde: men det är inget memory om Alpin.js så att jag vet det tidsamt och sen tror den också att jag är du För den trodde väl att
[00:38:14] Sofia: jag var typ sambo
[00:38:16] Madde: med Oscar någon gång eller något såhär.
Och den har fortfarande hakat upp sig på det. Så igår så sparade den ett memory save. Det var typ såhär Sofia har, nu minns jag inte vad det handlade om men så jag bara Vad konstigt trots att du
[00:38:30] Sofia: liksom stoppar in alltså en bio om dig själv. Okej Jaja, men använd det och inte bara såhär inte bara, jo men jag har provat det en gång det var inte bra.
Man måste använda det för att okej om det inte är toppen nu så kommer det bli ännu bättre om ett år två år. Det är bevisat att det snabbar upp en viss typ av kodskrivning Det finns andra verktyg som AI-verktyg som fångar, jag vet inte, också säkerhetsfel, allt sånt Man måste faktiskt göra det, tycker jag.
Det har du gjort med
[00:39:11] Madde: din tidigare inne-punkt.
[00:39:13] Sofia: Precis. Och
[00:39:15] Madde: sen de här lite mer personliga tentera. Ja, men jag kom på en faktiskt lite mer kodrelaterad inne-grej nu också. Kan jag få sticka in den här lite spontant? Jag trodde du skulle säga det nu, men accessibility känns ju också som att det är en inne-grej.
Åh tycker du? Ja, men det stör mig lite för att det har ju blivit innebara för att det kommer den här lagen som trär i kraft i sommar. Såklart. Hur gör man annars rätt? Ja, så det är lite synd för jag tycker verkligen, alltså jag har alltid tyckt att accessibility är viktigt och jag har ju till och med hållit föreläsningar och sånt om det.
[00:39:51] Sofia: Så
[00:39:51] Madde: det är lite provocerande faktiskt, men det är ju bra att det ändå kommer upp på agendan tycker jag.
[00:39:56] Sofia: Jag skulle liksom säga att det är på utelistan för mig, att det så, du vet, folk har tjatat om det så mycket i så många år, det är för mig typ såhär 2020 inne. För att då var det ju liksom lite hett, men nu, alltså vi gjorde Öredev-konferensen och vi fick in så många tags på det.
Och det var bara såhär, visst det är viktigt för att det är viktigt att implementera det, men det var ändå förvånande att folk fick prata om det här hur länge som helst. Men ja, det är klart det är viktigt, men det känns lite som såhär, nu är det väl ändå standard att man bara gör det.
[00:40:36] Madde: Men det är ju inte det är det.
[00:40:38] Sofia: Nej kanske inte. Tyvärr. Ja, jobbar man med interna applikationer så är det ju absolut inte det. Men okej låt höra dina personliga innehav De töntiga. En är typ digital detox. Oh. Och dels så hörde jag en kvinna från Google som har skrivit böcker och allt möjligt. Jag kommer inte alls ihåg hennes namn. Men hon pratade om att ha en sån här technology free tuesday.
Och så har jag gjort det till lite trend med det hon gör hemma i alla fall. Att på tisdagar så använder de inte sina mobiler hemma. Eller ingenting. TV, ingenting. Så då, ja, antingen så sitter man på varsitt håll med sin respektive och läser en bok. Eller så spelar man sällskapsspel Eller så gör man någonting annat.
Men liksom varje tisdag. Hur ska det?
[00:41:37] Madde: Ja. Det får en att tänka lite utanför boxen också vad man kan göra tillsammans som inte är digitalt.
[00:41:44] Sofia: Ja, för ibland känns det såhär vad ska vi göra? Ska sitta och virka? Eller liksom. Men det är ju asmysigt och jag tror hon sa att hon såg att varje, liksom får hon ändå på sig någon klocka som väl mäter en SM.
Och att varje tisdag så var en SM-kvalitet så mycket bättre. Vad sjukt. Ja, och ja men min nästa hänger ihop med den här då och det är att få åtta timmars sömn. Det tycker jag är väldigt inne. Alltså inte bara såhär att jag tycker att det är en bra grej att få men jag tycker det har pratats mycket om det och dokumentären Don't Die släpptes på Netflix i typ mellandagarna tror jag.
Om vad heter han Brian, som gör alla behandlingar du kan i världen och tränar helt optimalt och så så att han ska typ aldrig dö. Jag vet inte om du har sett honom på Youtube. Nej. Han tar så liksom 50 vitaminer per dag, gör olika sprutor, olika behandlingar, tränar varje dag för att allt ska vara helt optimalt.
Och sömn är absolut någonting som han också lyfter. Att sova åtta timmar per dag. Och alla småbarnsföräldrar nu blir helt otroligt provocerade Ja var såhär rubbid in.
[00:43:09] Madde: Tack så jättemycket. Nej, det var intressant för jag kollar faktiskt på min sömn idag för jag har ju en Apple Watch så jag gick in och kollade redan typ health-appen för att se lite.
Min sömn nu är faktiskt bättre än vad den var för ett år sedan. Det är lite intressant. Oj, men hur? Vaknar inte du typ,
[00:43:30] Sofia: jag vet inte, hur många gånger som helst per natt?
[00:43:33] Madde: Jo, jag vaknar ganska många gånger på natt. Men jag somnar om på typ en minut enligt den. Vilket jättebra. Förutom ibland. Igår natt hade blöjan läckt så det var kiss överallt.
Och man fick bita kläder och sånt. Då är det svårt att somna om efter det. Både för mig och för bebisen. Då var jag vaken mellan fyra och sex. Så det suger ju. Men en standard natt ska jag säga att jag sover faktiskt bra. Men jag går och lägger mig jäkligt tidigt. Alltså jag håller det 10.00 eller 22.00.
Då ska jag liksom ligga i sängen. Annars är det inte hållbart. Men vad
[00:44:13] Sofia: gör du då? Läser du eller liksom bara blundar du och somnar? Då blundar jag och somnar.
[00:44:17] Madde: Jag har ganska lätt för att somna Det
[00:44:18] Sofia: är jag väldigt glad för. Nice. Ja. Så att ja. Ja men där ska jag säga med det här digitala detoxen Inte bara att det är liksom varje tisdag.
Jag tycker ju väldigt inne att bara så här. Inte Inte Använda telefonen och Netflix hela tiden. Jag tycker det är rätt coolt att inte göra det. Och att läsa innan man sover. Jag har inte lika lätt för att somna men jag märker ju att jag läser för att somna och man hinner ju typ läsa tre sidor så går ögonen i kors.
[00:44:51] Madde: Jag har slutat ladda min telefon på nattdygsbordet. Så jag laddar den oftast på dagen eller om jag behöver ladda den på natten så gör jag det i ett rum utanför. Och det är också så skönt för att innan alltså det var så lätt att man bara kollade telefonen det första man gjorde. Nu ställer jag inte larm på morgonen.
Det var ju anledningen att man ville ha väckarklocka kanske. Nu är jag bara glad att sova så länge jag kan. Men har du den i ett annat rum hela natten? Ja. Det har jag också
[00:45:20] Sofia: hört, det är sjukt bra och
[00:45:21] Madde: ibland kommer jag på mig själv på morgonen med att jag inte ens har tittat på telefonen och det har gått såhär två timmar shit, vad skönt
[00:45:30] Sofia: ja, men det där är guld alltså man måste lura sig själv man kan inte bara man måste göra det svårt för sig själv då glömmer man ju bort den, ta bort alla jävla notiser på allting behöver inte det och vi har pratat om det, man kan göra så mycket inställningar att typ såhär mellan klockan nio och fem, då får jag notiser från allt arbetsrelaterat och min familj efter det så kommer alla notiser från annat, men sätter aldrig på notiser för Instagram och sånt skit
[00:46:04] Madde: okej outs ja ska jag börja med en out jag har då ja får du börja jag har faktiskt skrivit metaverse ja Jag också är det okej jag skriver nästan samma okej börja du nej, jag jag såg typ en meme om såhär Mark Zuckerberg alltså såhär, att han han tror att AI kommer ta över våra jobb och så är det såhär en bild på Facebooks metaverse och så bara, det var snubben som trodde att det här skulle slå igenom och så är det typ såhär, bip-bop två gubbar, alltså nej jag vet att du
[00:46:41] Sofia: ens nämner Mark nu, jag går i taket alla som har sett klipp från honom och Joe Rogans podcast, och förlåt och när Mark pratar om att det saknas maskulinitet i Silicon Valley och företagis nu, alltså snälla, det här är ingen så feministisk podd men killar tjejer, alla som inte är det där ute saknas det verkligen maskulinitet i Silicon Valley det går liksom en kvinnlig vd på hundra där
[00:47:13] Madde: Ja, nej det var ett väldigt intressant statement från
[00:47:16] Sofia: honom.
[00:47:18] Madde: Men ja. Jag har fått såhär typ cringe-känslor av lag över hela Metaverse och att man trodde att det skulle bli någonting faktiskt. Men ja, det kanske blir senare. Men vad hade du då? Du sa att var nästan samma.
[00:47:32] Sofia: Jag tror absolut att, jag tror inte Metaverse är ett, liksom, vad heter det, en fluga eller såhär.
Jag tror absolut att det kommer. Det var bara inte tiden, alltså det var inte rätt tid nu. AI kom istället och vi behöver ju båda två för att det ska funka och vi behöver att tekniken med AR och VR ska komma lite längre. Men det jag hade skrivit ner var ju Web3. För det var ju samtidigt som vi pratade om det.
Alltså det är bara såhär, att det ute betyder inte att det inte finns och byggs på. Det gör ju det, men det är ju ute. Det är ju ingen som pratar om Web3. Som krypto också. Det var ju en så stor grej då. Nej så det är också ute.
[00:48:19] Madde: Nästa din då. Nästa min. Vi sa att det inte är en feministisk podd. Men jag har faktiskt en grej som är lite relaterad till det.
Jag tycker det är väldigt ute. Hela de här. Alltså när man pratar om hur kvinnor. Ska bli framgångsrika. Och så är typ så här. Är du kvinna så får du inte gå och hämta kaffe. Till dina manliga kollegor. Du får inte göra det här och det här. För då visar du dig typ svag. Och omhändertagande.
[00:48:48] Sofia: Ja typ så här. Att man inte ska vara den som alltid ska komma ihåg Allas födelsedagar och vattna blommor på kontoret.
[00:48:55] Madde: Precis. Och det provocerar mig. Jag tycker det är skit ute. Att bilden av att. För att vara framgångsrik kvinna Då måste du vara liksom. Maskulin. Maskulin, exakt. Det saknas maskulinitet i sin kväll. Nej
[00:49:10] Sofia: det gör ju inte det. För alla säger ju till oss att vi ska vara maskulina allihopa.
[00:49:17] Madde: Ja, och jag tycker det är så fel.
Alltså jag har sett så många bra ledare, både manliga och kvinnliga, men som har mer stereotypiskt kvinnliga omhändertagande drag. Nej
[00:49:32] Sofia: men det är väl den feminina energin. Alltså, som alla har också. Alla har ju båda.
[00:49:38] Madde: Ja. Och jag vet inte, det kanske är en amerikansk grej just det här med att man ska vara bossig och ta plats och du ska gå i din kostym Jag vet inte, jag tycker det känns väldigt otrendigt i alla fall.
Jag tycker jag vill ha mer snällhet. Det är nog det jag vill komma fram till. Snällhet inne.
[00:49:56] Sofia: Jag tror absolut inte att det är amerikanskt För att... Det är så jag har tänkt en väldigt stor del av min karriär. Jag har tänkt väldigt mycket på hur ska jag bete mig, klä mig för att bli tagen seriöst Och kunna komma vidare och sitta i rummet med alla män och bli lyssnad på.
Jag har tänkt på extremt mycket. Bara att jag är kortare än alla andra. Och jag är bara sminkad och allting gör att man inte känner sig Jag vet inte, lika bra. Och så försöker man, okej men om jag har kavaj på mig, om jag har sådär och sådär på mig. Och jag ska inte, som du säger, den här feminina energin den ska jag inte ha.
Jag får inte klä mig gulligt i en liten mysig kofta Fast jag vill
[00:50:50] Madde: det.
[00:50:51] Sofia: Men
[00:50:52] Madde: om man säger så här då. Det som är ytet är väl kanske att inte vara sig själv. Alltså att man anpassar sig till vad man tror att andra tycker man ska vara.
[00:51:05] Sofia: Det är ute. Jag har noll mot maskulina
[00:51:10] Madde: energi egentligen. Nej, det finns ju skitmånga skitcoola, om vi tar kvinnor som jag pratar om, som har maskulina energi, eller män för den delen.
Om det kommer naturligt. Men det just det här när det blir framfejkat. Jag
[00:51:26] Sofia: läste om väldigt mycket av det här med Mark och Elon Musk att de är så otroligt cringiga för att allt de försöker göra är att vara coola just nu. Passa in. Och det var, jag kommer inte ihåg om det som sa eller skrev det, att de är så cringe medan det finns till exempel en som Jeff Bezos, som var en typ tönt så, innan.
Gick och biffade upp sig Asrik, framgångsrik alltså han såg ut som muskelberg och du vet det är liksom maskulin energi bara osar om honom men han var ju en sån som senare i hans karriär sedan satt i intervjuer och pratade om hur han mer och mer lärt sig att prata om sina känslor och kunna säga vad han känner och såna här grejer och där är ju både den här maskulina energin och kvinnliga energin, eller vad man nu ska kalla det som gör att det bara blir en sån självsäkerhet, han är bara ja men han är så säker och jag bryr mig inte om om man har bara massa feminin eller maskulin alltså det handlar om att vara sig själv i det och inte som Mark göra allt han kan för att Han har ju så mycket av det feminina kanske från början så ska han försöka vara med i grabbgänget.
[00:52:57] Madde: Ja, det är det som blir väldigt icke-genuint. Jag är så trött på falska människor. Jag tog också upp det som en ute-grej men ju mer jag tänker på det så känns det som det hänger ihop med hela det här. Det gick från att inte få hämta kaffe till att vara sig själv. Jag hade en händelse nu i höstas med en person i branschen som jag ändå ansåg mig vara någon jag tyckte väldigt mycket om.
Jag kanske inte skulle kalla det vän men en kompis som bara visade en helt annan sida. Det gjorde så ont. Det är nästan värre med en person man tror är snäll som visar sig vara elak än en person som man vet är elak Och det är det man förväntar sig av den. Så nej Man ska vara sig själv.
[00:53:53] Sofia: Ja, jag håller med.
Men jag förstår också ibland när man är så pass osäker att man inte vet alltså du vet ju inte att du att det är bara cringe när alla andra ser dig. Det är också synd om Mark. Det är synd om Elon som bara försöker allt för att folk ska tycka han är rolig. Det är på något sätt synd om dem. Men ja, vi tycker om er för sådana som ni var.
Ja. Okej Vem skulle ta nästa? Du
[00:54:26] Madde: ska ta nästa nu för jag har babblat på. Slått ihop mina.
[00:54:30] Sofia: Jag tycker att det är väldigt ute det här året att prata om hur lätt det är att få jobb i tech. Oh ja. Särskilt för nyutexade. Ja. Det är liksom, det är över. Den grejen är över. Det kanske kommer tillbaka Men det är inte samma sak just nu.
[00:54:52] Madde: Nej. Hela retoriken kring jobb. Och det gäller ju inte bara kanske techjobb Utan överlag. Men det är väldigt provocerande att se. När folk bara. Men det är bara att göra så. Det är bara att göra sig. Och jobbannonser Det någon också på LinkedIn. Som var så här. Du ska vara i början på karriären. Men ändå vara erfaren.
Och det du säger är att du ska ha. Du ska ha erfarenhet. Men du ska vara villig att jobba för en juniorlön. Usch.
[00:55:24] Sofia: Ja. Nej men techbranschen. Men Den var. Den var lätt att få jobb i. Alltså även fast det var så här tufft Som ni utäxade. Så var det ändå lätt. Du fick ändå jobb. Inom ett år i alla fall. Alltså jag tror inte jag har sett någon som inte fick det då.
Det är inte så nu. Jag tror att den arbetsmarknaden ser mer ut som. Som vanliga jobb. Det är liksom inte det här galna nu.
[00:55:51] Madde: Nej.
[00:55:51] Sofia: Så på något sätt så kanske det inte är så jävla synd. För det var ju ett privilegium att jobba här förut. Men man ser ju hur företag bara söker seniora utvecklare. Jag ser det extremt mycket på Reddit.
Så jag vet inte liksom hur det är i Sverige. Alltså det är så svårt när man inte känner till många människor för att kunna dra data från det. Men på Reddit så ser man extremt mycket folk som bara har lyckats till att hitta ett jobb nu. Det går liksom inte. Och stora företag har ju släppt statistik på sina annonser Hur typ så här, jag vet inte om det var typ så här Cloudflare eller någon så här stor.
Som bara, ja men förut fick vi typ 100 ansökningar på en annons och nu får vi 1000. Alltså så här extrema siffror. Ja Och faktiskt i Sverige också har jag hört från egen arbetsgivare att det är fler sökande.
[00:56:49] Madde: Men
[00:56:49] Sofia: det har jag också hört. Och det gör ju inte det. Alltså det gör det svårare för folk att söka jobb och det gör det svårare för arbetsgivaren att hitta bland de sökande.
Det är ju inte som att du får hitta någon som är ännu bättre. Det tar ju
[00:57:07] Madde: väldigt tid att gå igenom allt sånt. Och sen kan jag tycka att det är väldigt synd om många arbetssökande För det är ofta så att man inte får kanske ens någon form av svar Att man inte har gått vidare. Till och med ibland när man har haft två, tre intervjuer så bara blir folk ghostade.
[00:57:23] Sofia: Ja, det är ju jätteprofessionellt om man ändå haft intervju.
[00:57:27] Madde: Ja, jättedåligt. Samtidigt så fattar jag ju liksom, har man tusen ansökande man kan ju inte komma tillbaka till varenda sten personligt. Men någonstans måste man ju ändå ha lite respekt för människan bakom.
[00:57:42] Sofia: Ja, gud ja. I alla fall om man påbörjat en process.
Min utesak är att skippa frukost.
[00:57:50] Madde: Mm. Det har jag aldrig
[00:57:53] Sofia: gjort så jag vet inte. Nej men du vet, jag har varit väldigt inne med periodisk fasta. Folk liksom som frälsta. Jag skippade frukost i, jag vet inte hur många år, typ fem år. Någon på jobbet lärde mig och jag testade och jag blev också såhär, oh shit, jag blir så mycket piggare runt klockan tolv så blir inte jag ens hungrig.
Men det är så mycket som visar att... Nu kan jag bara mest om kvinnor men att just skippa frukost stör så mycket hormoner och fertilitet och att ska man alltså periodisk fasta är fortfarande bra, det är fortfarande bra att låta systemet vila då ska man hellre äta en tidigare middag men det är liksom det har blivit för mycket av att alla ska skippa frukost det är töntigt för att, jag vet inte det har bara stört mig på att det var en sån stark trend
[00:58:57] Madde: frukost är typ min favorit måltid på hela dagen så jag skulle aldrig vilja ge upp den och
[00:59:03] Sofia: det var min också och jag tror att det var väldigt många tills man lärde sig att nej nej du ska skippa det och så tog vi bort den och vad fan håller vi på
[00:59:11] Madde: med jag vill se mer frukost på jobbet alltså Ja, vi hade det som fredagstradition i ett team.
Att vi turades om att bjuda på frukost. Det var så mysigt på fredagsmån. Detta var innan pandemin liksom. Så kom man dit med pålägg och köpt någon god juice. Det behöver inte vara jätteextraordinärt på något sätt. Men det var bara en så himla mysig stund.
[00:59:38] Sofia: Det är väldigt mysigt med frukost. Det är det. Som fortfarande är fryst.
Så blev hon så jäkla irriterad. Så står folk och mickrar de här matlådorna i så 20 minuter Att det kändes så... Du är en vuxen människa. Alltså, vad är det med dig? Varför har du en massa frysta mat? Och att det kändes för henne... Hon hatade folk som är snåla. Och det kändes som en snålig grej Att du har så mycket mat hemma som en student.
Jag älskar det ändå. Det är sånt man kan liksom. Störa sig på. Alltså matklar är all ära.
[01:00:11] Madde: Men jag kan förstå att det större att tina dem i 20 minuter. Okej
[01:00:18] Sofia: Min sista då som är lite såhär tech också är att det är väldigt ute att prata om low code, no code. Inte för att det inte lever kvar, för att det finns.
Men det är inte längre, det är typ som webb 3 och meta verse och det här.
[01:00:36] Madde: Men det inte lite att det blivit en så naturlig grej på något sätt med olika typ som wix och sånt.
[01:00:45] Sofia: Men det var ju lite töntigt när det var en trend och något som folk skulle sälja in. Att folk sa men det här har ju alltid funnits.
Och så försökte man hypa upp det igen. Jag är glad att den trenden tog slut, att prata om det på det sättet Ja, faktiskt. Och så så här, det här kommer ersätta allting. Ja, det kommer ju det. Men inte på det sättet ni pratade om det på.
[01:01:13] Madde: Nej det här blir kanske lite meta nu. Men överlag så känns det kanske...
Alltså, det är ju lite ute att prata om saker som är inne och ute. Alltså så här...
[01:01:26] Sofia: Du menar att hela avsnittet är ute?
[01:01:29] Madde: Ja, men nej Lite så. Nej, men jag menar saker som är inne som blir hajpade. Jaha, okej. Det väger ju ofta om och blir istället väldigt otrenligt. Alltså som no code, no code till exempel. Det var ju väldigt inne och sen så nu blir det istället lite ute.
Och ja, det kanske är lite ute att sitta och prata om ute saker också. Jag vet inte. Vissa saker lever ju
[01:01:51] Sofia: kvar. Alltså vissa gör ju det. Så att man vet ju inte. Eller bara så byter de ju namn som vi ser med no code, no code. Ja. Ja, okej Men varsågod för ett till långt avsnitt När jag ser våra röster Så Så hörs vi nästa vecka Det gör vi Ha det bra allihopa Hejdå