212. Framtiden för hybridjobb, woke-panik och VD:ar som hatar frihet

[00:00:00] Madde: Men så länge de gör vad de ska, låt dem slänga in en tvättmaskin under tiden eller vad som helst. Jag ser inte hur det ska... Störa så länge produktiviteten finns där.

[00:00:20] Sofia: Du lyssnar på Developers podden där du får följa med oss Sofia och Madde på allt inom mjukvaruutveckling. Vi

[00:00:28] Madde: träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen.

Vem hade trott att Melodifestivalen skulle bli ett sådant snackisämne på vår Discord? Det var verkligen jättekonstigt. Prata om ABBA och allt möjligt. Sjukt roligt. Alltså folk har ju verkligen olika intressen Det är det som är så kul.

[00:00:52] Sofia: Ja, det är det här som är svårt tycker jag med att podda. För vi har vissa som har gett feedback att jag gillar när ni pratar om annat än bara ren utveckling och ett förberett ämne.

Och vissa är såhär... Nej jag tycker det så jobbigt när ni har intro och börjar babbla om allt annat och så kommer ni inte till saken jag vet inte, vi borde typ göra en enkät jag har tänkt på det så många gånger inte för att vi kommer påverka så mycket av den vi gör det vi vill man

[00:01:22] Madde: ska göra det man tycker är kul och så man kan ju ha en hum, man behöver inte sitta i kanske 30 minuter och prata om annat tjafs men ja Nej, vi fick ju till och med en egen genererad Melodifestivalen-låt av Anders Nylund, vi genererade en liten Melodifestivalen-låt.

Tror inte den har en chans på att vinna faktiskt, tyvärr får jag nog säga. Det var ingen sån liksom så oklar Melodifestivalen-vinnare, men den var absolut superfin.

[00:01:49] Sofia: Ja, och Ska du göra ett framträdande här? En liten snutt bara?

[00:01:54] Madde: Nej, jag tänkte inte det. Men den handlar ju om oss i alla fall. Man kan skaffa Discord och läsa i vår senaste avsnittstråd om man är nyfiken.

[00:02:03] Sofia: Gud vad intressant.

[00:02:06] Madde: Nej vi ska inte fastna på det. Jag har en annan nyhet som är lite tråkigare. Inte att den är tråkig så, men en lite mer ledsam nyhet kan man säga. Och det är att Och Google har nyligen tagit bort sina mål om mångfald när de rekryterar och mål de har att de ska få in olika etniciteter och så, vilket bara känns så här, går vi bakåt i tiden eller vad är det frågan om?

De hade tidigare en text i sin årsrapport där det stod att företaget är engagerade i att göra mångfald jämlikhet och inkludering till en del av allt vi gör och att utveckla en arbetsstyrka som är representativ för de användare vi betjänar Och det är ju det man pratar om när det gäller mångfald. En av de stora fördelarna att ha ett team som är olika, som har olika bakgrunder är ju att användarna är så olika och det blir bättre produkter.

Det finns jättemycket forskning och sånt på det.

[00:03:15] Sofia: Och

[00:03:16] Madde: nu så bara, nej Nu skiter vi i det. Och anledningen till att de gör det enligt deras CPO vad är det? Chief People Officer Fiona och Jag vet inte, jag ska försöka. Chicconi, kanske? Säger att det delvis beror på nya krav som är till följd av att Google är leverantörer till den federala regeringen i USA.

Så det är alltså en direkt följd av att Trump, när han kom och blev president, att han undertecknar den här presidentorden att man ska avsluta regeringens Diversity and Inclusion-program.

[00:04:01] Sofia: Vad menar de? För det är ingenting som påverkar andra företag men de menar bara att de vill aligna med det.

[00:04:07] Madde: Ja jag antar det.

Dels känns det väldigt fegt på något sätt att man gör det. Nu är det inte viktigt längre för nu säger presidenten något annat. Jag fattar att presidenten är en stor... Liksom maktgivande faktor såklart men att man inte riktigt vågast upp alltså Google och även Meta och Amazon har också skurit ner på sina mångfaldsprogram jag vet inte om det är samma anledningar eller liksom varför man gör det men vad är det du

[00:04:45] Sofia: känner liksom personligt

[00:04:49] Madde: personligt så känner jag att det är så otroligt bakåtsträvande Att vi har jobbat så mycket för att göra det bättre.

Och nu så på en natt nästan så bara vänder man om. Och jag var så osäker typ såhär, är detta någonting vi ska prata om i podden igen? Blir vi för politiska? Förra gången vi var politiska så tyckte ju vissa att det var jätteroligt och vissa tyckte det var jättebra. Men jag tycker det här är en så viktig fråga, eller det är för mig en väldigt viktig fråga.

Just med mångfald. Och jag vet inte, jag blir bara så ledsen att det... Att det bara prioriteras bort

[00:05:28] Sofia: jag förstår jag vet inte jag skulle vilja säga såhär att det som stör mig i det här är jag har egentligen ingen problem med hur man hur man når sina mångfaldsmål Du vet i Sverige så har vi inte kvotering och just igår så satt jag och kollade på lite jobbannonser i Tyskland och så blev jag förvånad för det här systemet har inte vi i Sverige men på tyska jobbannonser så står det vilket kön man söker eller jag såg faktiskt ingen annons där det stod typ så här mail only eller på tyskt men det står typ så här alla typer av kön.

Så att antagligen så finns det annonser där man specifikt letar kanske efter jag vet inte om de har kvinnor män gamla unga, jag vet inte hur de gör det där men det stod på alla annonser vad man letar efter annorlunda

[00:06:28] Madde: jämfört med hur vi har

[00:06:29] Sofia: ja, och jag vet inte om det är bra eller dåligt och jag vet inte heller om att kvotera in är bra eller dåligt typ såhär, vi ska anställa tio stycken och så har vi hittat liksom Fem kvinnor, okej ska vi kanske försöka få in män?

Jag vet faktiskt inte. Det jag tycker är vidrigt i allt det här är hur man bara vänder kappan efter vinden att Biden-regeringen och så du vet innan Trump, vem hade vi då? Obama. Ja, det känns så här Okej där hade vi sådana woke-regeringar som man kallar det. Ja men då skulle alla spela enligt den boken.

Och sen var man lite chockad över Trump förra mandatperioden. Så det kanske inte är så här, det var inte så mycket som förändrades. Men då var det så här, så många av de här tech-personerna var chockade över Trump och gick ut med att liksom, ja, du vet vad reaktionen var. Så mycket protester och så. Ja Och nu verkligen så här, vända kappen efter vinden, att man är så rädd och så tycker man det är lite skönt också att slippa ha de här reglerna, kanske vissa tycker, jag vet inte.

[00:07:42] Madde: Nej, men ja, det är ju normalisering, så är det ju. Folk kommer med extrema åsikter och så blir det mer och mer normaliserat det ser man ju. Alltså saker sker ju inte över en natt, så att det är...

[00:07:55] Sofia: Nej och sen är det, som sagt jag har inga problem med hur man implementerar det, jag tror att det finns andra sätt att nå det men jag märker att retoriken är ju väldigt mycket bara så här, man baserar inte det i så mycket forskning kanske att det här är inte rätt sätt att nå mångfald eller att man kanske skulle hitta ett argument att det blir inte bättre av att ha mångfald, alltså det finns ingen grund i det.

Och att man gör folk väldigt illa. Det var ju någon sån här militärgeneral som fick avgå för att man påstod att han har bara blivit det för att han är svart. Alltså den signalen du skickar till alla människor som har fått ett jobb och ändå sticker ut ur mängden. Man blir bara så... Det är sårande. Ja. Och säga att kvinnor inte hör hemma i militären och anledningen var typ att det skulle göra männen ofokuserade men det är igen, det kommer utan forskning och när de sen pratar med militären i USA så är det liksom mångfaldsproblemen är det ingenting som är en topp, jag vet inte, 10-15 på folks lista som de pratar om det är inte det som de har problem med Så det är bara såhär ha bara en vettig grund för det man säger då kan vi alla acceptera det men när man bara säger saker för att man är typ såhär rasist eller fient mot vissa kön, då är bara såhär

[00:09:28] Madde: nej Ja, jag tror att han mest vill provocera nästan, det känns det som.

Det funkar ju uppenbarligen, jag blir ju provocerad. Ja, han vill provocera. Han vill provocera Madeleine Sjönemann, det är det han är ute efter hela hans agenda. Nej, jag vill inte fastna för mycket på det heller. Jag bara tyckte det var en intressant, okej vi ser hur det vänder, vad kommer hända på sikt?

Hur kommer detta påverka? Kommer detta komma till Sverige också till slut? Jag vet inte, vi får

[00:09:56] Sofia: se lite. Det tror jag också Det tror jag. För att i Sverige, just för att vi inte har att vi kvoterar in så är det precis den här retoriken jag hörs från chefer jag har haft. Jag hade liksom argumenterat för att vi ska kvotera in men jag har någon gång kanske tagit upp att har ni tänkt på att Nu är det en kvinna på tio i styrelsen eller ledningsgruppen här nu, hur tänker ni kring det?

Gör man någonting specifikt? Då är det så här, nej så kan vi inte göra, vi tittar ju på kompetens och söker någon som är duktig så jag tror att det här inspirerar till mer sånt.

[00:10:40] Madde: Mm. Ja och jag menar det är inte nödvändigtvis att de har tagit bort kvotering eller att de har haft det och tagit bort det nu utan det var ju att de har tagit bort sina mål överhuvudtaget det är inte ens någonting man aktivt jobbar med och det kan man jobba med på tusen olika saker, det kan ju bara vara att man tittar på sitt sätt att kommunicera Ja faktiskt Alltså såhär hur attraherar du kvinnor genom att formulera om dina jobbannonser och liknande och så Ja

[00:11:05] Sofia: som sagt det är ju inte bara kvinnor som har problemet att komma in Precis Det spelar ju roll för alla som är över 55 och vill ha ett jobb.

[00:11:18] Madde: Alla som är i minoritet, helt enkelt. Det är trist.

[00:11:26] Sofia: Ja, kanske. Men jag vill höra vad andra tycker. Ni som har varit lite trötta på det här. Tänker ni som jag uttryckte det. Att det irriterande hur folk bara... Ändrar sig på grund av regering eller tycker ni det är bra eller dåligt, jag vet inte berätta gärna på Discord Ja,

[00:11:48] Madde: det är ändå intressant att höra andras perspektiv för att ibland, man är ju i sin lilla bubbla på, alltså oavsett vilken sida av ideologin man står på liksom så att, mm Vi ska tacka våra patrons i alla fall Vi vill ge ett stort tack till våra skönsupportrar Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Kajetan Kazmierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthal, Stygg Hest och Tomas Nilsson.

Tack

[00:12:20] Sofia: så jättemycket till er och alla andra som stöttar oss. Idag ska vi prata om work from home, eller work from anywhere. Eller bara... Hur ser det ut Vi pratade ju ganska mycket om det här under pandemin Kommer du ihåg det? Jag tror vi hade säkert fyra avsnitt och vi nämnde det ofta i avsnitten som inte ens var på temat.

För det var en sån stor grej som hände för de flesta. Jag

[00:12:45] Madde: tänkte faktiskt på det. Vi gjorde också ett avsnitt om det. Där vi hade vår gamla vd som gäst också, Micael Holmström.

[00:12:54] Sofia: Just det, det var ett av våra första avsnitt ja.

[00:12:56] Madde: Ja Alltså nu med lite distans eftersom vi inte jobbar kvar och han inte längre är vd.

Så bara, alltså inget illa eller någonting alls. Det var bara så surrealistiskt att en

[00:13:08] Sofia: vd

[00:13:09] Madde: kom hem till mig och liksom tog av sig sina skor och gick med sina strumpor i min lägenhet och gick och satte sig. Alltså det var så fint och

[00:13:24] Sofia: väldigt oherarkiskt. Jag tror det också beror på, du vet, den typen av person han är och det han utstrålar.

För det hade kunnat vara en annan typ av vd som där inte hade varit så konstigt, tycker jag. Men han var så, det var så Jeff Bezos skulle jag säga, var han. Och så kom han typ i lite såhär kostym och så tog han av sig och hade strumpor på ditt... Det

[00:13:55] Madde: var inte så roligt man hade några roliga strumpor med typ såhär korv med bröd på eller någonting.

[00:13:59] Sofia: Och så fick vi ju champagne.

[00:14:02] Madde: Jaja, en flaska Moet typ eller vad det var. Så var det ändå fint.

[00:14:07] Sofia: Väldigt söt. Okej men ja vi pratade om det mycket, det var en stor grej Även fast det är så att tech och utveckling är den branschen där det har funnits remotejobb hela tiden, men det har ändå inte varit vanligt.

Det skulle jag verkligen inte säga. Jag tror inte jag. Jag hörde nog aldrig någonting om det när jag började jobba i och för sig så var jag väldigt ny, man vet ju väldigt lite, men jag hade svårt med att jobba hemifrån en dag, jag kände att man verkligen behövde en ursäkt och verkligen säga att jag är verkligen sjuk och sådär, du jobbade ju lite några år innan mig,

[00:14:47] Madde: var

[00:14:48] Sofia: det här en grej ändå?

[00:14:49] Madde: Min känsla var att hybridarbete var inte vanligt. Men absolut att det fanns helt remote. Och då var det typ såhär, du jobbar mot USA till exempel eller liknande. Eller att det var ett team som var helt remote och distribuerat över hela världen och så. Det förekom absolut. Men det var ingenting som jag i alla fall var särskilt lockad av.

Utan jag vill ändå ha mitt team här och så. Men just det här med hybridarbete och att ens team som är här på plats ibland satt borta. Det, nej Det var nog jätteovanligt. Ingenting jag hörde mycket om i alla fall. Möjligtvis att man fick sitta någon dag på kontoret på sitt konsultbolag. Det gjorde ju vi och det vet jag att andra på andra konsultbolag gjorde också.

Men det här att man jobbar vissa dagar hemifrån. Som du säger, man var ju såhär, vi ska ha hantverkare eller whatever. Nej, det fanns inte på kartan.

[00:15:47] Sofia: Nej, och sen helt plötsligt så förändrades det och inte bara för de här programmerarna utan alla de här människorna som vars jobb är att sitta i möten varje dag och ska installera Zoom och Teams och få allt att fungera och de här, alltså många personer hade ju inget skrivbord

[00:16:06] Madde: hemma Jag tänkte på det.

För mig var det ändå inte så konstigt, för jag hade ändå mitt skrivbord och jag hade uppsatt min skärma Gaming-skrivbordet. Ja exakt Allting fanns Jag hade tänkt på det mys Men alltså, det var ju folk som typ så här ställde upp på sin strykbräda och

[00:16:22] Sofia: sånt Ja staplade böcker och allt sånt. Nej, men det blev...

Ja, vad heter det, möbelbranschen och marknaden för bostäder förändrades ju också för att folk letade efter ett kontorsutrymme. Det blev ju viktigt igen på något sätt. Väldigt intressant. Men i alla fall varför jag kom och tänkte på det, dels för att jag har tänkt på det då och då. Vi har liksom slutat prata om det.

Men samtidigt har jag börjat bubbla lite företag som förändrar sitt sätt att arbeta. Inte minst där jag jobbar till exempel. Så har man ett lite annorlunda nytt sätt att se på det. Och så lyssnade jag på en story på Youtube från BBC World om framtiden för hemarbete. Och då hade de en man vid namn Nick Bloom som är en sån här Jag vet inte vad det heter på svenska men han är en economist från Stanford University det är rätt så konstigt att säga ekonom från ett universitet, han forskar i alla fall jag vet inte, ja, ekonom då från det universitetet i USA och han forskar just på hybridarbete och hur det påverkar produktivitet och sådär och Ja, så hade de någon reporter också som har följt alla de här företagen mycket från BBC.

Och då säger de att 80% av alla Fortune 500-företagen har hybridarbete. Och då var det så här, varför har man gått över till den här modellen och behåller den? För mig känns det så självklart.

[00:18:10] Madde: Det är bättre.

[00:18:13] Sofia: Varför? Tänk så här nu. De här företagen gör ju allt för att optimera vinst. Och de har extremt mycket anställda.

Så vad är det de... Varför

[00:18:25] Madde: gör de det? Alltså, nu gissar jag bara. Eller jag säger vad jag personligt själv tycker snarare. Och det är att jag tycker man är mer produktiv när man jobbar hybrid. Jag tycker man får olika sorters arbete gjort beroende på om du är hemma eller om du är på kontoret. Och jag menar produktivitet är ju en nyckelfaktor när det gäller lönsamhet också.

Det måste ju vara det. Och sen handlar det också om typ retention. Alltså det är så många som vill jobba hybrid också. Så att ska du kunna tävla med andra arbetsplatser då måste du ju nästan erbjuda det. Annars ska du ha ett väldigt, väldigt intressant jobb för att folk ska överväga det. Jag tror de flesta gillar hybrid, men visst finns det de som bara vill sitta på kontor också.

[00:19:16] Sofia: Ja, det känns som att även de som vill vara på kontoret alla dagar i veckan uppskattar ju att den dag du är handverkare så behöver inte du så... Skickat mejl till din chef typ du fick faktiskt full pott på det du gissade det de sa var då att det är lönsamt för att om man kollar på forskningen så säger den att jobba hemma några dagar i veckan inte alla men det verkar inte sänka produktiviteten sen är det oklart om du verkligen ökar den och så men det är också just lönsamt för som du säger retention, tydligen så har de kallar det för quit rates kvittrates De ska ha fallit med en tredjedel.

Oj. Det är ju skitmycket. Det är sjukt mycket. För att folk är såhär. Tiden så resonerar folk så. Jag har det så himla. Jag vet inte. Jag är ju typ mindre stressad. Och det funkar bättre för mig. Även om man är bekväm på ett annat sätt i sitt jobb. Och då faller man inte byta. Så det är kanske inte riktigt att ditt jobb är.

Bra men du är mer lugn och bekväm i det. Och som du säger, folk alltså, hur det är folk letar efter hos nästa arbetsgivare.

[00:20:34] Madde: Ja. Ja, alltså nu står jag ju inför att min son snart ska börja förskola och grejer och jag ska börja jobba nästan heltid igen och så här. Och det är hela livspusslet och får det att funka.

Och jag bara så här ja. Ja Absolut att jag vill in till jobbet några dagar i veckan för att jag vill träffa och jag har nytt jobb och allting det blir jättekonstigt att inte träffa någon men alltså de här dagarna och kunna vara hemma och såhär Kortare tid på förskola och allting det är ju bara så mycket lättare alltså hela livspusslet och jag bara tänker såhär vad gör man om man fastnar i trafiken och inte kan hämta i tid och alltså såhär, gud en hel värld som bara öppnar sig och även folk som inte har familj det är klart att det är mycket lättare och man får mer tid över till annat

[00:21:24] Sofia: Absolut liksom träna, käka lunch hemma bara såhär typ Det lugnare pace.

Det intressanta var också att i Sydeuropa säger man också just såhär Tokyo så har inte det här förändrats dock sen pandemin. Där är det fortfarande att du Liksom heltid går till jobbet. Jag antar inte under så här det värsta pandemin men de har gått tillbaks helt. Så det är också så här kulturellt och generellt så här Asien så är det en annan arbetskultur fortfarande.

Men de har så mycket disciplin och liksom

[00:21:57] Madde: det känns så

[00:21:58] Sofia: strikt

[00:22:00] Madde: på något vis där.

[00:22:01] Sofia: Ja, att man jobbar så här 60 timmar och går inte hem förrän chefen går hem. Men så det kan vara intressant om man drömmer om att Jag vet att vissa drömmer om att jobba i Tokyo och jag får upp såhär reklam ibland om såhär work as a developer in Tokyo, men då vet du att du kommer inte ha så mycket frihet kanske.

Kanske är det nice om det är bara tillfälligt. Annars är den deras tåg

[00:22:25] Madde: alltid i tid. Ja.

[00:22:28] Sofia: Jo, sen kanske du behöver åka en och en halv timme enkelväg hem, jag vet faktiskt inte. Ja Och du nämnde ju så här att man måste kunna konkurrera med andra. Så att när forskarna har pratat med rekryterare så har rekryterarna sagt att innan pandemin så frågade folk, det här är nog främst för USA då, jag vet inte hur jag ska översätta det exakt men de frågade om lön och roll.

Och sen frågade man om perks. Och perksen var pension. Och så var det liksom healthcare, säger de. Men jag tänker att för oss är det typ som vilka försäkringar har jag på jobbet. Precis, friskvård och sånt skulle ju kunna vara också. Ja, nu är det svårt att jämföra med Sverige i och med att vi har ett sånt.

Alltså ja med jobbet så har du A-kassa och blir du sjuk så har du A.

[00:23:20] Madde: Och jag tänker med hela sjukvårdssystemet, där är det ju så himla beroende av att du ska ha ett jobb som har bra... Sjukvårdsförsäkring eller vad det är, eftersom du annars kan bli helt ytterlämnad. Men visst även här kan man ju ha väldigt förmånliga sjukförsäkringar.

[00:23:34] Sofia: Ja, men hos oss kanske är det så här, lite anställningstrygghet. Det hör ni i kollektivavtal och som du säger, friskvård. Men de säger i alla fall pension och försäkringar. Och nu har perksen blivit the big three. Det är pension, försäkringar och flexibelt arbete som alla frågar om. Så har du inte det så måste du argumentera varför man ska jobba där ändå.

Då tänker jag att du måste erbjuda högre lön eller någon otrolig tjänst om du jobbar med något väldigt nischat.

[00:24:11] Madde: Det är så intressant för jag står ju som sagt nu på mitt nya jobb. Vi ska bygga upp ett Skånekontor. Och jag har funderat mycket på det här. Hur ska man lyckas bygga upp det och bygga upp kulturen där?

Ska man... Tvinga in folk liksom för att om folk bara vill sitta hemma hur ska man bygga upp ett nytt kontor och bygga upp kulturen där då? Samtidigt så vill man ju inte heller vara den som bara, ni måste komma in, men på något sätt så vill jag ju ändå att folk ska vilja komma in och det kanske det är man ska jobba med, inte tvånga eller någonting utan att det ska vara så attraktivt att komma in till kontoret, att du vill göra det, trots att du egentligen kan sitta hemma och ta det lugnt.

[00:24:50] Sofia: Ja, Det där, jag tror att vi har pratat om det när vi jobbade tillsammans förut. Att jag kan bli kluven mellan att man ska göra allt för att folk ska vilja komma. Liksom, jag vet inte, ha avis och du ska få perfekta stolar, du ska alltid vara fika och alltid perfekt, snälla kom in. Och samtidigt har jag så här varit, men fan det här är ett jobb.

Att folk är sådana divor i och med det här det var inte ens en fråga förut och nu är det såhär jag tänker inte komma

[00:25:30] Madde: nej särskilt i konsultbranschen jag vet att det har varit mycket diskussioner kring det att folk som har suttit mellan uppdrag till exempel, ska man tvinga dem att komma in, och jag bara såhär ja, alltså om du inte ens har ett uppdrag, alltså då borde man ändå kunna ställa lite krav att Du behöver infinna dig åtminstone en dag i veckan eller någonting.

Alltså ska man bara sitta hemma och inte ens jobba då kan man ju verkligen sitta och spela Playstation typ.

[00:25:57] Sofia: Ja, men då säger ju folk så här, men varför ska jag sitta där bara för att sitta där och göra samma sak som jag sitter och gör hemma? Alltså det är ju jättesvårt dialog att ta. Men jag vet inte varför jag vänt på det här sättet.

Ett annat exempel på det här är på mitt jobb just nu så Så har man sagt att på Ikea så är det just inte Ikea och där jag är, jag vet inte hur det på andra avdelningar, det kan skilja sig. Men just där jag är så säger man att en perk för de anställda i princip är att man kan jobba hybrid och du ska vara tre dagar på kontoret.

Sen absolut har du speciella special needs på något sätt under en period så kan man diskutera det. Och så har man sagt att, men det här är någonting vi har avtalat med vår anställda, om du är konsult så har du avtalat någonting med ditt konsultbolag, om du ska liksom, vad du har för perks hos dem, du vet, du får åka på konferenser där, du får så här mycket friskvård och du får så här, det här är synsättet kring hybridarbete, så har man sagt att, I våra avtal mellan oss och konsultbolagen så är det fem dagar i veckan som gäller.

På plats? Ja. Okej. Och det här har ju såklart väckt känslor.

[00:27:22] Madde: Men jag fattar inte riktigt. För du sa först att det är upp till konsultbolagen vad de har för perks. Men man ska ändå vara fem dagar i veckan. Ja,

[00:27:30] Sofia: konsultbolaget Konsultbolaget kan ju säga att... Hos oss till exempel om du är mellan uppdrag då ska du vara inne här fem dagar i veckan eller du behöver inte vara inne eller det är tre dagar som gäller hos oss men sen det avtalet du skriver med kunden avtalet säger fem eller någonting annat det är ju ett avtal mellan två bolag hur hur mycket folk

[00:27:58] Madde: ska infinna sig på kontoren men hur påverkar det den enskilde konsulten då?

måste alla konsulter vara fem dagar i veckan? I

[00:28:05] Sofia: princip ja, för att deras avtal säger fem dagar i veckan och att var tre dagar är en anställningsförmån. Jag ska kanske inte gå in så mycket på vad jag tycker om det, förutom att i början förstod inte jag logiken för att jag kände att om vi har konsulter i våra team Ska vi som är anställda vara inne där tredje veckan och sen ska de sitta där själva de andra två dagarna.

Dessutom så vet man ju att de flesta tycker att det nice och mår bättre av det här. Så det var bara konstigt. Men efter att ha tänkt på det så kom jag liksom på, det var väl det jag hörde några säga, att innan pandemin så var det ju självklart att du... Ger din tid till kunden och konsultbolagen avtalade ju om att du fick jobba från konsultkontoret på fredagar kommer du ihåg det?

det var ju en grej som konsultbolagen lockade med att på fredagar så får du sitta hos oss inhouse det var såhär på så kort tid har inställningen till allting förändrats så mycket

[00:29:27] Madde: Ja och jag tror att vi har blivit ganska bortskämda också, ska sägas. Och jag tycker man ser det tydligt också. Det har vi också pratat om flera gånger just att det är så många som har pluggat nu bara för att de vill ha ett jobb där de kan jobba hemifrån och ha en hög lön.

Och man bara nej så är det kanske inte. Men problemet är ju just, om vi ska prata om det här med alla juniorer som kommer ut Det måste ju ändå finnas folk på plats också som kan ta sig an dem. Ja. Det är ju därför man

[00:30:00] Sofia: ändå säger att du måste vara här tre dagar i veckan. Så jag menar är inte fel heller?

Nej. Nej men det är jättesvårt att bygga upp någon kultur om ingen är där.

[00:30:11] Madde: Nej.

[00:30:12] Sofia: Det är ju

[00:30:13] Madde: en kultur. Att ingen vill vara där på

[00:30:15] Sofia: något

[00:30:15] Madde: sätt.

[00:30:16] Sofia: Ja, eller då får du ju bygga en remote-kultur. Men det är ju ett helt annat arbete, eller hur?

[00:30:21] Madde: Ja. För då bygger man ju upp allting kring typ Slack och liknande.

[00:30:25] Sofia: Ja, en annan sak som den här BBC-podden eller vad ska jag säga, Youtube-podden, pratade om var om det gynnar eller missgynnar ekonomin i slutändan.

Och det man var inne på som positiva saker är att det låter folk som har olika typer av funktionsvariationer att kunna jobba. Mm.

[00:30:47] Madde: Det tror jag är en jättebra anledning också för jag tänker folk som kanske har ADHD till exempel som kanske behöver ha det tyst runt omkring sig för att kunna koncentrera sig eller som kanske behöver någon speciell typ av ljud och så här olika faktorer bara som gör hur man lättare koncentrerar sig och det behöver inte bara vara ADHD det kan vara ju flera andra olika typer av NPF till exempel

[00:31:13] Sofia: Precis, allt från de mindre vad ska man säga, mildare funktionsvariationer till ganska allvarliga.

Det var en man som de tog som exempel som, nu fyller jag ut storyn lite för jag minns inte exakt, men säg att han var typ en skitduktig utvecklare innan, och han är det fortfarande, men så var han med om någon olycka som gör att... Han är i princip helt såhär. Kan inte använda sin kropp alls. Och då var det typ att.

Om han skulle in till kontoret. Så tar det honom typ såhär tre timmar För att hans assistent ska komma. Och typ såhär klä på honom. Och någon såhär speciell transport ska komma. Och ta honom dit. Alltså det var bara såhär. För vad? Varför skulle vi ens hålla på såhär? Nu är det ett extremfall. Men. Som du sa, folk som har små barn alltså det stressboslaget att åka till kontoret och sen åka till dagis och sen åka och handla när du kan bara gå och handla på lunchen alltså

[00:32:22] Madde: överlag det här med att gå och handla med små barn efter varför gör man det?

[00:32:29] Sofia: förlåt men alla hatar ju folk som handlar med sina små barn som ofta är sjuka Ja men

[00:32:36] Madde: sjuka barn ska man ju inte ta med sig överhuvudtaget Men gör ju folk.

[00:32:40] Sofia: För vad ska du göra med dem?

[00:32:43] Madde: Ämna dem i

[00:32:44] Sofia: bilen?

[00:32:45] Madde: Nej det är klart inte kan. Det finns ju andra sätt att lösa det på. Väckohandla säger jag. Det är en jättebra idé.

[00:32:53] Sofia: Ja. De hade folk med barn som exempel också. Kanske inte bara det här med handlingen. Men det är så här. Om du har folk som är yngre så tycker de till exempel ofta om att komma in lite senare för då kan de träna på morgonen så kan de gå hem fem eller sex till och med om de vill. Och så har du folk med små barn och de kanske föredrar att komma in tidigare så att de kan gå tidigare istället.

Du har också folk som är äldre som kanske gynnas av att inte behöva ta sig till kontoret lika mycket för det är... Det sliter ju på kroppen att hålla på och pendla. Så ja, det finns positiva saker med det. Och det bidrar väl mycket till så här, som vi pratade om i början, diversity.

[00:33:43] Madde: Mm, ja men absolut.

Överlag tänker jag typ så här, gladare och lyckligare medarbetare. Flexibilitet överlag som sagt, alla gillar inte att jobba hemifrån jag har en kollega nu som har klättrat på väggen och bara kan vi inte få kontor snart jag pallar inte sitta i mitt kök jag bara, du får gärna komma hem till mig i Staffanstorp och jobba om du vill det var inte så attraktivt heller att ta sig till Staffanstorp tydligen

[00:34:12] Sofia: det förstår jag det var intressant jag läste en Precis igår så läste jag en bok som heter No Hard Feelings, som handlar om känslor på jobbet.

Så är det ett kapitel som handlar om motivation. Där pratar de jättemycket om att motivation har ofta väldigt mycket att göra med att du inte har friheten att bestämma över hur du jobbar. Och det ser man med alla typer av branscher, alla typer av yrken, även om du har ett väldigt... Strikt jobb du kanske inte kan göra så mycket om du jobbar på restaurang liksom men du kan ge anställda viss typ av frihet hur de kan utföra saker som ger mycket mer motivation det var typ såhär att de kan få schema att lägga sina pass själva om de föredrar morgon eller kväll och för arbetare som oss så är det att du kan jobba hemma det var ett stort företag som 2001 hade infört att det var ju deras värderingar att vi bryr oss inte om du kollar på film klockan ett på en tisdagkväll eller tisdag mitt på dagen du kan liksom jobba på natten det spelar ingen roll när du jobbar vi räknar ju inte hur många timmar folk jobbar alltså det var mycket sånt

[00:35:38] Madde: det viktiga är ju värdet man levererar egentligen

[00:35:42] Sofia: Ja, och det gjorde att folk blev mycket mer motiverade och retention droppar och allt sånt där.

Sen har vi de som är kritiska till allt det här. Och det är väl det vi ser nu. Det

[00:35:55] Madde: känns som det är en massa gubbar.

[00:35:58] Sofia: Ja, det man har sett är att folk som är mest kritiska har varit äldre män. Det är alltså så? Ja. Ja Äldre män är mest kritiska gruppen till det. Och de som jag antar minst kritiska är väl unga och småbarnsföräldrar.

Elon Musk sa för några veckor sedan till CNBC att det gör folk oproduktiva och att det skapar samhällsklyftor mellan blue och white collar arbetare. Och där gjorde man analysen Nu får jag tänka att igen med det här woke, inte woke, BBC är extremt... Eller vad ska man säga, liberalt, jämfört med USA. Men att han säger det för att han lockar sin största värdegrupp genom att säga det, som är blue-collar-arbetare.

[00:36:48] Madde: Ja, men det argumentet kan jag väl kanske köpa. Möjligtvis att det blir, ja, jag vet inte om jag skulle påstå att det blir en samhällsklyfta, men kanske en samhällsorättvisa i alla fall Men det här med att folk skulle bli mer oproduktiva. Självklart finns det säkert någon och några personer som gör annat och inte jobbar.

Men det tror jag också man märker ganska fort ifall det är någon som var missbrukare totalt. För man måste ju på något sätt följa upp det och se till att folk gör vad de ska. Men så länge de gör vad de ska, låt dem slänga in en tvättmaskin under tiden eller vad som helst. Jag ser inte hur det ska... Störa så länge produktiviteten finns där nej vi ser ju

[00:37:38] Sofia: som den här boken sa det här ökar ju motivation vid sin tur arbetsmoral och allt sånt så det kommer alltid finnas lappos de fanns ju där när man satt på kontoret också folk som inte gjorde någonting och satt på dass typ alltså sådana människor förlåt

[00:37:57] Madde: människor som typ Är stolta och gör en grej över länge de har skitit på jobbet alltså det är typ det värsta jag vet de bara, idag sätter jag i 17 minuter det var ingen som märkte någonting betald betald toalettid ja det är så otroligt osmickrande

[00:38:17] Sofia: ja jag har aldrig känt, det tror jag jag tagit upp förut jag har aldrig känt sedan jag kom in i den här branschen att jag tittar på klockan Nej när kan jag gå hem vilket jag har gjort med alla andra jobb tidigare sant alltså någon gång har det såklart hänt mig men är

[00:38:35] Madde: det stora hela

[00:38:37] Sofia: det är nog för att särskilt kanske att det inte har hänt efter pandemin att du hinner inte bli så trött på jobbet för klockan kanske är två och där någonstans du kan ju bara gå hem eller såhär Jag vet inte, jag har aldrig känt såhär kan den bara bli fem för det är ingen som tvingar mig att sitta kvar där till det klockslaget länder som lagstiftar om work from home tycker det också är intressant har du hört det här att till exempel Spanien har garanterat typ rättigheterna för flexibelt arbete och både på Irland och man, jag tror att det är samma typ, vad ska man säga motion som håller på att gå igenom I England att man inför rättigheten om att be om att få jobba hemifrån

[00:39:31] Madde: Men jag tyckte det var intressant, Spanien för du sa i början att det var ett av dem alltså Sydeuropa var ett av de länder där de faktiskt återgått ganska mycket

[00:39:42] Sofia: Jag förstod inte heller hur det hängde ihop och jag har inte kollat upp det så mycket mer någon som jobbar i Spanien och lyssnar på podden får gärna berätta Jag vet inte vad den lagstiftar, det kanske är som Irland, att rättigheten att få be om att jobba hemifrån gör inte att du är en idiot, så kan man likna det, de gjorde något samma med kvinnor och mäns Vad var det?

Att du har rätt att sjukskriva dig på grund av det för att förut så var det inte en giltig anledning.

[00:40:17] Madde: Nej men bara för att man har rätt att göra någonting betyder ju inte att folk vill göra det. Jag tänker det är lite samma som i Sverige att du har rätt att gå ner till 75% arbetstid när du har barn under...

Varenda i åtta år eller någonting. Men det är ju långt ifrån alla föräldrar som gör det bara för det. Så bara för att du har rätten till flexibelt arbete behöver du inte säga att du vill det.

[00:40:35] Sofia: Men jag tror att det är bra signalpolitik. För att i Sverige så blir du inte sparkad. Det blir ingen som blir jättesur på dig om du frågar.

Och samma här. Om Elon Musk går ut och sänder ut signalerna om att Det är oproduktivt att skapa samhällsklyftor så är det precis som diversity-grejen från Trump och ja, som sagt jag tror att det är en bra signalpolitik om man är för flexibelt Ja, precis

[00:41:06] Madde: Men okej men vad tror vi framåt då? Alltså, vad kommer hända härnäst?

[00:41:12] Sofia: Så det man det man såg är att runt såhär 2022 så såg man att Hur ska man säga att det droppade, att flexibiliteten att kunna välja vart du jobbar droppade och nu har det stannat på samma nivå Ungefär du vet vi har inte hört så många fler företag strama åt det typ som man hörde Amazon och sånt krävde att folk kom tillbaka och det här är enligt den här forskaren då igen, så enligt honom så förespår man att typ 2030 säger vi, att trenden kommer gå upp igen, alltså att det blir ännu mer flexibelt.

[00:41:53] Madde: Okej varför

[00:41:55] Sofia: Då säger han att, alltså det här är någonting som jag aldrig skulle ha tänkt på, men att företag lisar lokaler ofta i 10-15 år och de här avtalen håller på att gå ut och då kommer man få ändra sig och det här har du och jag pratat om någon gång att Det är typ såhär, att ha lokalerna är företagens, tror jag, nummer två största kostnad.

Det är så dyrt alltså. Som ingen är där. Eller såhär bara hälften av din workforce är där. Varför ska ha så

[00:42:33] Madde: stor? Ja, men då får man ju titta på andra policys där kring. Ja men typ som hotdesk och sådana saker. Mm. Mm

[00:42:42] Sofia: Så det kan vara en anledning som jag skulle aldrig ha övervägt själv. Sen var det också att de här äldre CEOs och chefer byts ut mot yngre.

Och vi kommer ihåg då vem som var mest skeptisk mot det här. Och just det viktigaste är teknologin. Så då pratar de om, bara titta hur världen såg ut för tio år sedan. För tjugo år sedan, för trettio år sedan. Skulle du jobba hemifrån på... Du vet, 80-talet så fick du, jag vet inte, ta en skrivmaskin och ta med dig typ så här lådor med papper hem.

Ja, det är klart det är

[00:43:23] Madde: digitaliserat. Men jag tänker också, vissa arbetsplatser har ju väldigt strikta regler kring att informationen får inte lämna. Liksom... Lokalerna eller vad man ska säga och det kan ju vara liksom av säkerhetsperspektiv och även om man har liksom VPN och brandväggar och allt sånt på plats så för vissa är det ju väldigt strikt men visst det har ju absolut blivit lättare med färre som har on-prem lösningar och liknande om man går mot molnet och så men det är klart det kan ju vara lite orättvist för folk som jobbar med polisen exakt skriver ut alla papprarna

[00:44:02] Sofia: ja ja Ja men vi digitaliserar ju mer och mer, jag vet inte, om fem år, var är vi då?

Det går ju ganska snabbt, jag vet inte om vi alla sitter i VR-glasögon och så, men jag tror att det kommer bli ännu lättare att samarbeta hemifrån. Så jag gillade ändå den här framtidsspaningen på det sättet, men sen var det så här, ja jättebra det kan man hoppas Men man är inte så säker på det, för att man tror att det finns CEOs som varit väldigt öppet kritiska just nu, och de är ganska kända för att ha varit det.

Men enligt BBC och deras reportrar så har de hört flera CEOs som egentligen är väldigt mot det här, men vågar inte vara öppna med det. Du vet så här, reportrar får ju höra kommentarer off the record, off the record. Och ju fler som säger sånt här om Musk vågar säga det om Trump lämnar någon kommentar så tror jag att de här ofta äldre män kanske vågar komma ut som

[00:45:11] Madde: sagt normalisering

[00:45:13] Sofia: precis och vi såg ju hur snabbt Normaliseringen sker, så att vi får se på grund av det och sen beror det väldigt mycket på ekonomin även fast det är ganska hög arbetslöshet i Sverige, det är inte riktigt brist på jobb för akademiker skulle jag väl säga alltså det är inte så kris det är ganska stor makt från den anställda sida fortfarande, vilket ju var så här har ni friskvård hur mycket semester kan man jobba hemifrån men men Ser ekonomin annorlunda ut.

Så kan ju den här balansen skifta ganska snabbt.

[00:45:52] Madde: Ja men verkligen. Det kan ju komma situationer Om man inte kan vara kräsen längre.

[00:45:57] Sofia: Precis. Så allt beror ju inte på att. Äldre CEOs pensionerar sig. Och att teknologin går framåt. Alltså det kan ju bli. Externa faktorer som påverkar helt.

[00:46:09] Madde: Ja.

[00:46:10] Sofia: Mm.

[00:46:11] Madde: Kanske kommer de så här typ, jag vet inte, kärnvapenkrig eller radioaktivt avfall så man vill inte gå ut.

Det blir liksom en perk att du får sitta hemma för att överleva

[00:46:24] Sofia: Blylåda, klädd i folie. Ja, det var det jag fick lära mig av BBC i alla fall. Ja

[00:46:34] Madde: men vad intressant faktiskt. Ja. Folk vill ju väldigt olika det är någonting jag verkligen har lärt mig med den här podden att jag tror typ att alla tänker som jag, att det helt självklart och sen så pratas det typ i discorden och man bara såhär oj shit, folk tänker verkligen annorlunda det var ju bara typ såhär jag nämnde någonting om att säga grattis på födelsedagen typ till kollegor och folk bara, jag hatar när folk säger grattis jag vill inte att någon ska veta när jag förlorar och jag bara, aha, shit shit Jag hade ingen aning om att folk tänkte så.

Diskutera gärna och slå hål på våra teorier. små

[00:47:16] Sofia: grupper. Kan ni ringa 22? Man vill verkligen höra hur andra tänker. Och just kring det här så är det så olika. Jag pratar med en konsult i mitt team. Jag har bara tänkt, varför reagerar inte de i mitt team så mycket? Ja Men den här konsulten är på jobbet alla dagar i veckan frivilligt så det säger jag och

[00:47:42] Madde: som sagt vissa vill ju verkligen komma hemifrån också

[00:47:46] Sofia: men jag är ändå för flexibiliteten för att den är viktig för mig ja sådana som mig

[00:47:55] Madde: ja men tack för din lilla spaning Sofia vi hörs nästa vecka då det gör vi Ha det bra allihopa.

Hejdå.

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 33 supportrar