214. AI-skiftet och kollegan använder ChatGPT för att “stringify:a” objekt…

[00:00:00] Madde: Och sen om man tänker också, allt jobb som har varit nu med typ Search Engine Optimization, SEO, kommer det vara för jävligt nu. Alltså hur når man ut med sin hemsida och hur blir man en källa till en LLM liksom. Alltså såhär Det är ju typ ett paradigsskifte.

Alltså jag tänkte på en sak sen förra veckans avsnitt. Jag har typ inte kunnat sova för jag har bara tänkt på det här hela tiden. Århundradrets överdrift kanske.

[00:00:51] Sofia: Men inte för att du har en bebis för att du inte kan studera tänka på det här. Exakt.

[00:00:57] Madde: Nej men i förbifarten så nämnde ju du att du skulle skaffa IntelliJ för att du kodade Java nu.

Alltså va? Det här behöver du berätta lite om för det du liksom inte pratat om. Har du gått och blivit backenutvecklare och kör Java liksom? Eller vad? Whatsapp?

[00:01:12] Sofia: Ja, alltså jag trodde inte jag skulle bli Java. Alltså är man en Java-utvecklare för att man skriver Java? Jag vet inte.

[00:01:20] Madde: Vänta, är det inte lite omodernt att säga överhuvudtaget jag är utvecklare?

Alltså man är utvecklare typ?

[00:01:26] Sofia: Jo, men där, alltså folk skiljer sig. Vissa har ju sjukt starka åsikter om vissa språk.

[00:01:33] Madde: Du

[00:01:34] Sofia: vet såhär PHP och alla liksom svimmar Om jag skulle säga, jag jobbar i PHP och lite samma reaktion kan det vara för Java och allt möjligt. Vad som är coolt vad som inte är coolt. Jag vet inte.

Jag har i alla fall, kanske som du, aldrig identifierat mig som jag är en bla bla bla utvecklare och vill liksom sälja in mig som bara det. Jag lite... Rädd för det. Och det är inte min grej heller. För jag tänker om jag hade sagt. Jag är en dotnet core utvecklare. Eller vektutvecklare. Då ska jag ju bara sitta och fokusera på det Och verkligen bli expert.

Men det är inte min grej.

[00:02:12] Madde: Nej det är väl det. När man är lite såhär jack of all trades. Så varför. Varför säga att man har en spets man inte har.

[00:02:21] Sofia: Ja. Ja Jag vill ha möjligheten att göra annat också så då är det farligt att bli väldigt bra på något för då varför skulle folk vilja låta en göra annat om man är väldigt bra på det här specifika men jag är kodare i Java och Spring Boot som är ramverket men är det kul då?

Eller, jag har precis börjat, men jag har varit lite såhär, okej, för min hela back-end-erfarenhet skulle jag ändå, alltså jag har absolut skrivit Node och Express och sådär men det är mest .NET Core som jag har jobbat i, så jag har varit lite såhär, okej Spring Boot, är det som .NET Core, liksom försökt lägga ihop det här pusslet, för språken är så...

De är väldigt lika och så använder du du vet lite såhär samma mappstrukturer samma patterns det är objektorienterat det är liksom det är typ svårt och man vill inte vara den som är såhär, men Java, det är precis som .NET, eller Spring Boot, det är precis som .NET Core för det är det ju inte och Men det är väl kul, jag känner mig bekväm fast ändå inte.

Det är

[00:03:52] Madde: vissa

[00:03:53] Sofia: saker som är najsigare än i .NET Core, det trodde inte jag att jag skulle säga. Som,

[00:04:00] Madde: har du något exempel?

[00:04:03] Sofia: Jag vet inte, det är bara senaste grejen. Det var såhär okej men... Hur berättar jag för Dependency Injection-motorn att det här är klassen som ska användas? Alltså den grejen. Jag orkar förklara hur det funkar på .NET Core.

Men det är ganska manuellt att du börjar skriva det, du kodar in det. Medan i Spring Boot så annoterar du den koden Liksom klassen med att det här är en At service Då vet den att det här är en service Alltså bara såhär Det finns grejer som är najsa Men sen kanske det är Jag har inte stött på nackdelen med det Det kanske är något som är väldigt jobbigt med det Så jag är ny Spännande

[00:04:55] Madde: Följa det lite Få uppdatera sen om 3-4 månader kanske När du kommit in i det lite Kanske du tycker helt annorlunda

[00:05:05] Sofia: Nej jag har inget emot det än, men det är bara för att det är som .net, alltså jag vet inte, jag vet inte vad jag ska gnälla över, jag förstår om man kommer från typ, jag vet inte, rust och bara, vad är det här, eller go, alltså det är stora skillnader på språk ändå.

Ja.

[00:05:24] Madde: Ja

[00:05:26] Sofia: Men Java har i alla fall allt så det vill jag säga till alla som är såhär Java är så mycket boilerplate och skit nej det har alla typ alla C-Sharp språk features, man skulle kunna säga att C-Sharp har för mycket, de har ju lagt på allt istället men Java kanske tagit med mer lugnt men records finns, alltså sådana nya grejer sugen

[00:05:55] Madde: På Java?

Nej, kanske inte. Får jag chansen så kanske jag inte skulle springa ifrån det. Men det är inte så att jag bara, åh jag ska hitta ett konsultgig som har Java här.

[00:06:07] Sofia: Men hade det spelat roll för dig? Om du bara, välkommen hit, vi kör React på frontend och Java Spring Boot backend.

[00:06:18] Madde: Alltså nu när jag inte har jobbat som utvecklare på ett år när jag har varit mammalerie så tycker jag nog det har varit skönt att kunna återgå till någonting som jag ändå känner mig bekväm och trygg i.

Som .net då till exempel och känna att okej, jag kan ändå leverera men å andra sidan så kanske jag har glömt så mycket nu, så att nu är det skönt att kunna skylla på att nej jag har inte jobbat jag var innan så jag behöver komma upp i speed jag

[00:06:40] Sofia: vet inte riktigt vad som är bäst approach jag förstår jag hade nog tänkt samma ja, nej men nu är vi mindre biased i den här podden i alla fall, annars är vi alltid så React och .net ja, bara för att ta andra perspektiv Ja, jag har fångat upp en grej eller ett nytt fenomen som, jag vet inte om du har hört, men jag ville ändå introducera det för att det passar vad vi ska prata om i avsnittet.

Har du hört talas om vibe-coding?

[00:07:13] Madde: Nej, eller alltså jag tror jag typ sett det på vår Discord, någon typ YouTube-kurs Vad heter det? Video eller någonting där det har stått om det. Men jag har liksom inte... Nej. Okej Nej, jag har inte hört talas om det. Okej Vad cool. Nej, men jag tror jag har hört det. Men jag har liksom ingen aning om vad det är.

[00:07:30] Sofia: Jag tror att det har använts förut För när jag googlade lite så här finns det en definition. Så såg jag jättegamla artiklar om det. Och det betyder inte samma sak idag som det gjorde då. Men i alla fall vibe-coding. Alltså som vibbar. Om man kanske inte hör exakt vad jag säger. Det är... Typ såhär, när du använder AI-verktyg för att slänga ihop en app, och det kan vara allt från att du använder någonting vanligt som Cloud Chat GPT för att resonera med den och skapa någonting, eller att du använder sådana här verktyg som verkligen skapar en hel app du behöver kunna använda Verkligen inga kodkunskaper och behöver bara vara en beställare det är en stor grej nu, folk utvecklar liksom hela applikationer såhär, det enda såhär som ligger i den definitionen är också att man bara såhär lite go with the flow man bryr sig inte riktigt om att förstå hur systemet fungerar säkerhetsgrejer så förhoppningsvis så skapar man någonting som inte är Ja, kan läcka någonting hemligt.

Ja hemskt man

[00:08:37] Madde: bygger någonting som blir framgångsrikt och får användare och sen bara jättedålig säkerhet Du kan SQL-ejecta och hit och dit och läcka alla persondata Ja,

[00:08:51] Sofia: men

[00:08:51] Madde: det är en skön vibe.

[00:08:54] Sofia: Jag har hört så många exempel på folk som har noll kodkunskaper men ändå skapat fantastiska verktyg Man tror att man bara skapar det för sig själv.

Kanske tänker man att ADHD är så svårt att fokusera på en text. Så har de skapat ett verktyg som visar ett ord i taget. Ett exempel jag hörde. Så tror man att det är bara för sig själv och så finns det folk på internet som bara, jag vill höra också, kan du dela det med mig?

[00:09:23] Madde: Så

[00:09:23] Sofia: det är ganska coolt att vi kan utveckla nya produkter och i alla fall skapa koncept av det.

Sen vad jag har hört är att har du en bug i ditt system så är det jättesvårt att plocka. Alltså du har ingen aning om hur du ska fixa den och det är ganska svårt att fixa det för AI är liksom lite dumt där fortfarande.

[00:09:47] Madde: Ja, det kan jag tro. Okej nej det var inte alls vad jag har fördomen av att vibe-coding skulle vara.

Vad tänkte du att det

[00:09:54] Sofia: var?

[00:09:54] Madde: Nej men jag tänkte mer att man satt och chillade och hade en skön vibe när man kodade.

[00:10:01] Sofia: Det verkar som att det var det det stod för förut, att det inte är ett jobbprojekt utan det är fritidskod Ja, man har en liten ipa bredvid

[00:10:11] Madde: sig.

[00:10:14] Sofia: Ipa, då är man hipster.

[00:10:16] Madde: Ja men det var det jag tänkte.

Det är väl lite hipstert att säga att man vibar eller? Ja. Man har en skön vibe. Ja, nej okej Men spännande i alla fall. Nej, gud allting var spännande. Så himla fantasilöst jag känner mig. Ska vi gå över och tacka våra patrons? Mm. Då vill vi tacka alla våra patrons såklart som stöttar oss. Men vi vill ge ett extra tack till våra stjärnsupportrar.

Som är Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall, Stygg Hest och Tomas

[00:10:56] Sofia: Nilsson. Tack så jättemycket hörni. Och som sagt vi fortsätter ju på det här AI-temat hela det här avsnittet. Så det kom en nyhet från Google. Deras nya AI-mode.

Har du sett det här?

[00:11:16] Madde: Nej.

[00:11:17] Sofia: Google släpper liksom en AI-mode-feature när du googlar. Alltså det här är inte Gemini som är deras chatbot utan det är någonting som är i Google-sökmotorn. Jag tror vi alla har sett att de har försökt generera sådana här AI-genererade svar redan när man googlar som typ ingen tycker om.

Men ibland är de användbara. Du vet vad jag pratar om va?

[00:11:45] Madde: Jag tror jag har hört om det men jag själv inte riktigt sett det.

[00:11:49] Sofia: Du vet när du googlar och så får du typ såhär... Eller den här listan med

[00:11:54] Madde: typ såhär frågor. Ja. Ja Ja, men det skickade jag ju screenshot i häromdagen från. Är det det du menar? Ja, det var

[00:12:02] Sofia: att jag skulle

[00:12:05] Madde: ta reda på om det gick att öka vibrationen på min iPhone för jag hör liksom inte när det ringer eller jag får sms så är det vibrationen så låg Så fick jag såhär typ förslag på då frågor så var det, how do I make my iPhone vibrate for my, och så en katt emoji kan man säga det var inte riktigt det här jag var ute efter men ja

[00:12:30] Sofia: ja men ibland är det användbart när man bara vill ha svar på någonting så snabbt så expanderar man ju bara de här Svaren.

Men de har jag trott bara vara

[00:12:40] Madde: såhär typ vanliga frågor eller såhär många andra som googlar alltså relaterade och sånt

[00:12:45] Sofia: men nej okej Ibland verkar de vara det. Ibland är de såhär ja okej men det här är rimligt. Men ibland är de så dåliga. Alltså, kolla på det någon gång. Ibland är det så här helt... Man bara, nej ingen har någonsin undrat det här.

Eller att de så här vänder på frågan har jag också märkt. Jätteirriterande. Typ, du googlar på hur får jag min telefon att vibrera? Och så är det en fråga som, hur får den att sluta? Ja, det är sant. Men de har varit dumma och de har... Vi har ju pratat om det förut att de har... Genererat svar, eller jag vet inte, frågor där de påstår att man kan typ smälta ägg.

Just det. Eller rekommendera att man ska typ äta stenar eller ha sjuka saker på pizza. Alltså, det har varit mycket roligt med det. Men nej nu släpper de AI Mode. Jag ska visa det faktiskt. Jag kan ju dela skärm så tyvärr ska inte lyssnarna se, men så att du ser vad jag menar. Är

[00:13:43] Madde: det lite då som typ i Arc-browsern till exempel att...

Där kan man ju söka på om jag söker på en person så kan jag ju sammanfatta lite om personen till exempel och skriva som en ganska skön sammanfattning Ja

[00:13:59] Sofia: men kanske liknande om du kollar här på den här screenshoten som de har då är någon som har googlat på explain how deja vu works and how it relates to memory och då kan man ju göra en vanlig sökning där Och så vet ni att man kan trycka på typ images eller bilder man kan trycka på vad är det, nyheter, shopping, kartor kanske.

Nu har de tagit bort kartor säkert av europeiska regler. Och där uppe finns det då en flik eller vad ska jag säga, som heter AI Mode.

Precis. Precis Då gör den ju istället jag kan visa en video här, när de visar hur man gör i mobilen så är det någon som har sökt här, klickar på iMode, så genererar den content som köttgpt, men också med länkar till sidor så att du kan gå in och läsa mer.

[00:15:07] Madde: Det känns ju lite mer modernt och lite mer så som i alla fall som jag har använt chat-GPT jämfört med saker som jag förr i tiden googlade på.

För man är ju lite mer pratig med chat-GPT och det är lättare att bara fråga om ett specifikt scenario tycker jag. Och det kanske är lite det Google vill åt här nu. Jag kan tänka mig att Google har säkert tappat rätt mycket trafik till förmån för typ LLM-er.

[00:15:36] Sofia: Ja, det är båda saker under sig, intressant, jag såg det när jag såg screenshotarna och de här små videosnuttarna, de visar, jag kan länka till dem så kan man kolla själv hur det kommer se ut, så tänkte jag just på det att, alltså någon frågar hur DejaVu funkar, alltså explain, det är ju inte så man har googlat förut, man har ju bara sagt, typ googlat på DejaVu Wikipedia eller jag vet inte, ja.

Men här är det mer förklara för mig. En uppmaning.

[00:16:07] Madde: Ja, precis. Detta är vad jag vill ha. Jag vill ha en förklaring och hur det relaterar till minne.

[00:16:14] Sofia: Det

[00:16:14] Madde: är väldigt...

[00:16:16] Sofia: Jag undrar hur lång tid det kommer ta för folk. Vi är ju väldigt vana vid att använda chatbotar. Men för vanliga människor att förstå att det är så här.

Du ställer en fråga till Google. Det kommer nog ta ett tag.

[00:16:29] Madde: Antingen det eller inte. För jag tror att det är många äldre... Som har typ sökt på det här sättet. För vi har ju blivit ganska vana vid att googla. Man googlar typ såhär Deja Vu Memory. Ja. De har ju kanske mer såhär How does Deja Vu work? Mm.

[00:16:49] Sofia: Jag har ju ingen aning.

Det vore intressant att göra en studie på. Jag vet inte hur gammal man måste vara för att Man är liksom dålig på att googla riktigt. Nej, det

[00:16:59] Madde: behöver inte ha med ålder att göra heller. Kanske är mer såhär typ datorvana allmänt

[00:17:03] Sofia: Det känns som det. Hur ofta man googlar. Alltså vi sitter ju och googlar hela tiden.

Eller, ja, nu köper vi T-arvi kanske. Men om vi går tillbaks fem år så är det såhär, vi personer som googlar konstant. Men ja, det du sa det här om tappet, det var det som var intressant. Det är såhär, jag tror att man kan förstå och koppla det väldigt snabbt till att De tappar ju marknadsandelar till chattbottarna.

Eller vad ska man kalla dem? AI-bottarna. Jag chattbottar och tänker som

[00:17:36] Madde: sådana här kundservice-medarbetare

[00:17:37] Sofia: som bara är

[00:17:38] Madde: störiga.

[00:17:38] Sofia: Jag vet inte vad man ska kalla dem. AI-assistenter eller ja. Och så säger, eller jag säger ofta bara chat-GBT så menar jag alla.

[00:17:47] Madde: Ja, jag fattar. Men alltså LLM-bottar eller? Ja,

[00:17:53] Sofia: Så de sista tre månaderna, 2024, är det första gången sedan 2015 som Googles marknadsandel föll under 90%.

[00:18:05] Madde: Och

[00:18:06] Sofia: det är ganska sjukt ändå att de har liksom över 90% av marknaden. Jag tror att Bing har 4% eller något sånt där, så man kan ju bara fatta hur stort det är.

[00:18:18] Madde: Ja det är sjukt egentligen.

[00:18:21] Sofia: Och ja, så det visar ju på att någonting händer även fast det här är ju jättestora pengar för dem att bara förlora en procent är helt otroligt.

[00:18:32] Madde: Ja och med alla annonser och sånt som är på Google och det är väl där pengarna ligger. Jag förstår att de blir lite nervösa och vill hitta en ny lösning Men hur känner du då att ditt googlingsmönster har ändrats? Vad googlar du på nu jämfört med vad frågar du köpt GPT eller någon annan? Jag

[00:18:56] Sofia: tänkte att vi skulle prata om det.

Men innan det ska jag bara säga att det här har inte kommit ut än för alla. Det kommer med Google One. Och för företag bara just nu tror jag... Och jag vet inte om det rullas ut i Sverige direkt, ni får läsa mer, men de är väldigt försiktiga med det här för att de vet att det kan bli en flop så de testar bara på sin kundbas som redan har optat in för att använda AI.

Men då kanske vi får

[00:19:28] Madde: det på vår Developers, för vi har ju Google One Google Workspace, jadegärda Jag får ju ibland sådana här mejlet Som jag admin har med olika nyheter Men jag brukar vara lite slarvig på att läsa dem Jag borde kanske göra det

[00:19:40] Sofia: Ja, men jag tror inte vi har Gemini Jag hade väl det förut Man kanske måste Vi kan kolla För det vore jättekul att testa Men jag tycker det är rätt smart att de är försiktiga Med liksom Google Som är deras Största produkt att de inte förstör det direkt och bara testar litegrann och kan ändra det så det är bra jo men hur vi använder Google nu tycker jag också är intressant så okej låt oss säga såhär, du ska hitta en ny datormus för min del så tror jag att jag går till Youtube om jag ska göra det eller jag googlar tror jag men så går jag in på typ Jag vet inte, jag kommer ofta till Youtube på något sätt.

Vad gör du för någonting?

[00:20:30] Madde: Jag googlar och ser att det är en Youtube-video så klickar jag absolut inte in på den. Jag blir ju arg när jag får Youtube-videos som sökträffar.

[00:20:37] Sofia: Och just det, förlåt Reddit också. Reddit-länkar. Eller jag söker nog på Reddit kanske direkt.

[00:20:44] Madde: Nej, alltså okej jag har nog gått mer på typ rekommendationer från folk jag känner och sånt i första hand Ja.

Och så. Men

[00:20:53] Sofia: någonting annat då, där du inte kan fråga såhär produkter jämförelser, produkter rekommendationer. Vad gör du då?

[00:21:04] Madde: Ja men då hade jag nog bara googlat och försökt liksom jämföra från olika sidor som man får upp. Ja men okej nej okej men jag tänker nu. Vad var det senaste jag köpte som var stort som jag researchat?

Det var nog typ bilbarnstol. Mm. Och då läste jag liksom i Facebook-grupper, läste jag mycket med någon sån här bilbarnstolsgrupp. Där finns någon speciell hemsida som är tillägnad bilbarnstolar som jag läste från och gjort många tester och sånt. Så det är ju mycket det här liksom, ja, ändå rekommendationsbaserat skulle jag säga.

Det väger tungt för mig. Men det är väl lite det som Youtube är också. Alltså det är ju... Någon form av typ rekommendation. Att någon har gått igenom Det är bara att jag tycker inte om mediet video. Jag tycker hellre om att läsa En recension

[00:21:54] Sofia: Ja. Man går ju inte till poddar heller. För sånt där. Det är ju svårt.

[00:21:59] Madde: Nej Nej det skulle jag nog inte gjort.

[00:22:01] Sofia: Mm. Ja men jag googlar nog och googlar ändå utgångspunkten där. Ibland så är det typ såhär du vet, robot de suger. Då skulle jag väl säga att är bäst i test som man klickar in sig på. Så där har väl Google kanske inte eller där tappar de väl mest till ja, jag vet inte, Youtube antar jag.

Men de äger ju Youtube. Jag vet inte riktigt om de har ett problem med att det sker på det sättet. Nej. Ja. Men

[00:22:31] Madde: sen tänker jag typ så här, googla öppettider till saker, det kommer ju aldrig försvinna känns det som. Alltså om jag vill veta om pizzerian är öppen eller hitta pizzamenyn, eller hitta min frisör, alltså sådana saker.

[00:22:48] Sofia: Ja, men där försöker de ju visa, har du sett Gemini-reklamerna, de har varit väldigt bra. Då är typ mer att du frågar Gemini om det.

[00:23:00] Madde: Alltså det skulle jag, det ligger väldigt långt ifrån mig att fråga tycker jag. Det skulle kännas, men det är bara för jag är fast i det här att det känns som att alla LLMs inte är uppdaterade med senaste datan.

Men det kanske inte stämmer längre, jag vet inte.

[00:23:14] Sofia: Ja men där är det typ att den går in och kan gå in på liksom real time internet och ta upp maps och sådär. Men det kanske är här de försöker liksom stoppa in Gemini i, alltså Google istället, för då får de ju fler som söker det är ju väldigt få människor i världen som använder Gemini jämfört med att googla okej, men om du skulle, om du typ såhär ska jag vet inte hur ofta du gör det här men fixa en droppande kran alltså mer såhär, hur utför jag det här vad gör du då idag?

[00:23:52] Madde: där hade jag gått till ChatGPT idag Jag har faktiskt exempel, för det gjorde jag ganska nyligen. Det inte att det var en droppande kran, men jag hade en gjutjärnstekpanna som jag försökte få bra seasoning, jag vet inte vad det heter på svenska, att den blir nonstick. Och jag försökte bränna in det.

Polymisering eller något sånt heter det. Jag vet inte själva kemiska processen. Och jag har läst och jag har googlat innan och jag vet hur jag ska göra men det bara blev inte bra. Så jag skrev ett så här sjukt frustrerat meddelande till KöttGPT och bara så här Jag lyckas inte season min gjutjärnspanna, jag har testat allt, jag har oljat, jag har haft den i ugnen, jag har gjort det flera gånger men det bara känns torr och sträv Vad gör jag för fel?

Alltså verkligen så här, vad gör jag för fel?

[00:24:41] Sofia: Det går ju inte att googla på det kan man ju

[00:24:44] Madde: inte googla på och inte

[00:24:45] Sofia: youtubea

[00:24:46] Madde: på och

[00:24:46] Sofia: ingenting

[00:24:47] Madde: och det känns väldigt skönt att få tillbaka ett känslomässigt meddelande tillbaka för mitt svar var ju typ såhär åh jag förstår att det är jättefrustrerande och det du första du kan testa det är att ha väldigt lite olja du ska tänka typ en droppe som du syns alltså såhär testa det och om inte det funkar så säg till igen så testar vi något annat mm

[00:25:11] Sofia: Ja hundra procent samma där.

Alltså den interaktionen har ju totalt förändrats för mig. Absolut aldrig Google för sådana frågor. Speciellt som du säger, där man på något sätt vill ha medlidande. Alltså man kanske har en oro eller bara förklara en jobbig situation- På jobbet som man behöver hjälp med. Eller ett mejl du behöver skriva.

Så att alltså. Det går inte att googla

[00:25:41] Madde: sig till. Nej. Och jag har märkt också att jag använder det ibland för saker som jag. Alltså är. Du vet ibland så bara kommer man på någon tanke. Och så här undrar varför det är så här. Och jag skulle nog inte ha googlat på det. Men. Även om jag hade tänkt tanken innan kört GPT, för det är liksom inte så viktigt och det känns inte som att man får en vettig träff.

Men det bara så skönt. Jag frågade typ såhär, hur funkar skostorlekar egentligen? Jag bara såhär tänkte, jag har liksom storlek 37-38, men mina fötter inte 37-38 centimeter. Vad är egentligen liksom beräkningen bakom det? Ja Jag bryr mig inte tillräckligt mycket för att googla och försöka ta reda på det.

Men det var så lätt att bara fråga Chetka PT den frågan. Fick ett jättebra svar liksom.

[00:26:26] Sofia: Det är ett perfekt sätt att ha, eller anledning att ha Chetka PT. Detta betalar 200 spänn i månaden i alla fall. Du kokar haven och bidrar till klimatövervärmningen för det. På tal om sådana här dumma frågor. Jag hörde att det finns folk som använder chat.gvt som miniräknare.

[00:26:49] Madde: Nej.

[00:26:50] Sofia: Alltså för enkelmatte Det är deras go-to-verktyg för att liksom... Vad är

[00:26:56] Madde: 20% av 572?

[00:27:01] Sofia: Jag hoppas att det är i alla fall den nivån och att det inte är 20 plus 30. Jag hoppas det. Det skulle jag inte göra.

[00:27:12] Madde: För man har ju ändå typ... Kalkulatorappen på datorn

[00:27:16] Sofia: eller telefonen

[00:27:16] Madde: eller någonting.

[00:27:17] Sofia: Det var när jag hörde om en sån environment specialist prata om AI och liksom vad man bör göra och vad man inte bör göra och hon var väldigt såhär, jag tycker inte att man ska lägga ansvaret på konsumenten Det är helt sjukt att vi behöver göra det.

[00:27:32] Madde: Absolut

[00:27:32] Sofia: vi kan vara medvetna om att det här är företagens fel. Men så tog hon upp det att liksom vissa saker, alltså Du kanske kan tänka lite grann.

[00:27:43] Madde: Jag tror inte att de flesta tänker på det. Alltså såhär Det är en hemsida som alla andra. Jag tror inte man tänker att just din fråga har ett stort klimatavtryck Eller att det kostar.

Men

[00:27:53] Sofia: är ju sjukt att man tycker att det är ett mer effektivt verktyg. För har du inte tänkt ibland på att det är så jävla jobbigt att skriva sina queries. I en chatt. Alltså. Ja Det kan ta tid att formulera sig. Jo, om man vill skriva en bra prompt. Okej men... Och... När vi pratade om produktrekommendationer hur man gör någonting, men för att lösa kodproblem.

Personligen så är liksom för mig Stack Overflow alltså det är över.

[00:28:31] Madde: Är det så? Jag

[00:28:32] Sofia: använde Google Bara om jag vill åt du vet såhär officiella dokumentationen för ett språk eller ramverk då vill jag ha det för att jag jag tror att jag har fått snabbare svar och jag litar mer på det och jag ser om det är typ deprecated för jag märkt att AI-verktygen inte alltid vet om saker är deprecated även fast man säger såhär jag vill ha den senaste versionen av ramverket så hallucinerar de annars Absolut, AI, och jag har sett förändringar nu på jobbet under ett år, att alla personer som absolut inte använder det, använder det.

Du då? Som

[00:29:18] Madde: sagt, jag har inte skrivit så mycket kod senaste året, men jag har ju testats någon gång när jag gjorde det, och blev ju såhär, okej shit, jag fattar ändå varför det är väldigt smidigt att göra det. Så jag tror absolut att jag kommer använda det mer. Däremot så har jag fortfarande använt Stack Overflow för typ så här enkla, triviala saker.

Så jag vet inte, jag tror inte att jag kommer sluta med det. Fast det har ju aldrig varit så att jag har gått in på stackoverflow.com och sen sökt i deras sökfält. Utan det har alltid varit att jag har googlat och sen har Stack Overflow varit första sökträffen och så har jag kollat på den.

[00:29:54] Sofia: Ja, Google har ju ändå fått dina klick då.

[00:29:57] Madde: Ja,

[00:29:58] Sofia: men kanske stackar oflåg ibland för att bara så här är det här en hallucination eller så här man vill försöka säga om att det här är det korrekta men man blir så trött när svaren på stackar oflåg är från jag vet inte, 2008 liksom så man behöver filtrera igenom det. En sak som är spännande med det här med att Google tar av, försöker liksom Få tillbaka sina andelar också och blir alltså det har ju varit någonting såhär du söker och sen är det upp till dig att välja källa och källgranska eller vad säger man visst Google har väl varit lite ansvariga att inte såhär visa riktiga skitsidor först, de har ju någon slags förståelse för vad som är tillförlitliga saker, typ visa Wikipedia men om om Google Google Stoppar in en LLM där som kan hallucinera som den redan gör genom att förestå att man kan käka stenar alltså kommer den bli opinionated och jag menar såhär ha en viss politisk ideologi som vi ser att de här chatsbotarna redan har det är ju lite skrämmande faktiskt, den

[00:31:20] Madde: tanken

[00:31:23] Sofia: Det känns som det.

När det är så många som använder det. Jag vet inte hur de ska göra det. De har ju så stort ansvar. Att leverera korrekt information. För jag har ju inte testat det här. Jag är ju verkligen ingen AI-reporter. Men AI-reportrar. Typ New York Times. De har ju ändå försökt testa Hur är olika. Eller lämmer på att.

Alltså att svara på mer politiska saker. Och det verkar som att Gemini. Är den som är mest försiktig med det. Att den ens vägrar Till och med svara på det.

[00:32:00] Madde: Google

[00:32:01] Sofia: har varit väldigt såhär. Vi vill inte. Ta ställning i det här. Det var ju Google som vägrade generera. De här. Founding fathers of America. Vita till exempel.

Det var ju de som höll på med det här galna. Och Så ja, jag undrar vad som kommer hända där.

[00:32:24] Madde: Ja, det är ju som sagt väldigt skrämmande om man inte är säker på att informationen du får stämmer. Och jag tänker, det är ju inte alltid helt tydligt. Nu i och för sig har jag sett att köttgabiteten har börjat hänvisa till vilken källa saker och ting kommer ifrån.

Man kan få liksom såhär, det här kommer härifrån det här kommer härifrån, men har man inte det så är det ju väldigt svårt att avgöra, är detta bara påhittat har den hallucinerat ihop det eller finns det någon verklig frankring i det och sen om man tänker också allt jobb som har varit nu med typ alltså search engine optimization, SEO kommer det vara för jävis nu, alltså hur når man ut med sin hemsida och Och hur blir man en källa till en LLM?

Alltså så här, det är ju typ ett paradigsskifte på något sätt.

[00:33:19] Sofia: Ja, nu är Google precis som alla andra skrapat hela webben och presenterar den på sitt sätt. Jag vet inte, jag hörde om så här, jag kommer inte ihåg vad den heter, men det finns en amerikansk sida som hjälper folk i skolan att fuska De har typ en hel databas med massa, du vet, svar på...

Typ som Mimersbrunn. Exakt, det var det jag tyckte när jag hörde det. Jag använt den. Men man betalar och det blev tydligen väldigt stort under pandemin. Och... När Google jag vet inte om det var just Gemini eller om när de började presentera sina små små sammanfattningar när man googlar men de började de har ju skrapat deras typ databas och presenterar svaren så det här företaget Jag tror det var börsnoterat men någonting såhär, deras aktier bara föll helt och de var skit stora, alltså de fick verkligen luft under vingarna under pandemin och nu föll det pladask, så de är ju jag tror att de stämmer Google för det Men

[00:34:34] Madde: vadå, alltså kan de skrapa Hur som helst saker som man egentligen behöver betala för eller fanns det tillgängligt?

Alltså Saker som är bakom typ betalvägg och liknande. Jag vet inte hur det

[00:34:46] Sofia: funkar. Jag vet inte exakt hur de har gjort där. Men de skrapar ju liksom... Alltså alla content creators överhuvudtaget Och alla... New York Times har ju stämt... Är ju fortfarande i en fejd med OpenAI. För att man har skrapat deras artiklar.

Och det är många så här... Vad heter det? Publikationer. Som har en speciell deal med OpenAI. Att de får skrapa deras sidor och så får de betalt för det.

[00:35:21] Madde: Jo men det kan ju stora bolag ha. Men alla bloggare och små vanliga människor som gör saker. Ja de skriver recept.

[00:35:33] Sofia: Ja. Nej vet inte heller, alla är skittrötta på de här sidorna som typ du vet du ska ha ett recept och så måste du skrala förbi liksom oändligheter av livshistorier och reklam

[00:35:49] Madde: det beror ju på alltså följer man typ en matblogg och typ tycker personen intressant alltså jag tänker det är lite som att följa typ vår podd man kanske tycker det är lite intressant att veta lite om oss också man kanske inte följer oss bara för det typ Lilla tecken vi pratar om men om jag bara har googlat och fått träff på bästa liksom köttbullarna då behöver jag ju inte veta om typ din abuela och hon stod och bakade eller lagade dem

[00:36:17] Sofia: alltså såhär ofta är det bara skit alltså det bara utfyllnad ordbajseri och ingen läser det och det är typ alltid såhär hur du kan äta köttbullar och vad köttbullar passar till ja Nej ska vi gå vidare till del två av det här vi har en vi hittade ju en fråga, eller vad ska jag säga, en diskussionstråd på reddits på tal om det här ja,

[00:36:48] Madde: vi kan ju bara prata lite snabbt om det, det var ju ett väldigt exempel på tal om att ställa dumma frågor till chatgpt och göra avtryck

[00:36:57] Sofia: vill du läsa den?

ja,

[00:36:59] Madde: det kan jag göra Nu är det inte jag som har läst den här översättningen som du har gjort så vi får se jag kanske säger något helt galet nu det är

[00:37:07] Sofia: chatgbt som har översatt du

[00:37:09] Madde: litar inte på mig jag har läst originalposten på engelska i alla fall Jag är Lead Software Engineer på ett medelstort företag.

En juniorutvecklare i mitt team bad om hjälp på Zoom. Hon behövde stringifya ett stort objekt som innehöll massor av konstanter och annat för att vi skulle kunna lagra det i en intern process för mockdata. Ett superenkelt jobb Man kan ju bara använda Node eller till och med webbläsarkonsolen för att köra JSON.stringify utan några extra argument.

Så jag blev lite förvånad när hon klistrade in objektet i ChatGPT och bad en att göra en sträng av det. Jag trodde först att det var ett skämt men sen såg historiken i ChatGPT-prompten och insåg att hon hade gjort en hel rad med sådana förfrågningar. Även om vi bortser från sekretessaspekter så känns det här helt galet.

Vi har ju en deterministisk metod för att stringify objekt precis vid våra fingertoppar som dessutom kräver färre knapptryck än att frågan är läm och som garanterat inte hallucinerar Hallucinerar heter det, inte hallucinerar. Är jag bara gammaldags och inte i fas med den nya generationen som verkligen omfamnar generativ AI?

Eller är det något jag borde ta upp mig i henne? Och har någon av er sett kollegor göra liknande saker eller gör ni det själva? Ja, Sofia. Skulle du gjort det? Detta i stället för jason.stringify

[00:38:36] Sofia: alltså nu när du läser den för mig igen jag känner att jag läste den för snabbt när jag fångade upp det här så trodde jag typ att att personen alltså vad ska man säga googlade i chat.gbt på hur man gör i stället för att typ googla eller veta det ja Det hade varit

[00:39:00] Madde: fint i och för sig tycker jag.

Hur gör jag enklast Jason Stringify? Eller? Det är ju som att fråga. Det är det man gör, Jason Stringify. Ja

[00:39:11] Sofia: Men det typ sånt som jag kan själv tycka är lite pinsamt Jag har märkt att ibland kan man få en sån förtyg. Som du säger, man orkar inte googla Man bara vill fråga och få ett svar. Ja. Så jag tänkte att det var lite så att hon var lat och bara så här, hur gör man det här?

Men då skulle hon ju egentligen skapa liksom, vad är det, för mockdata, stringifiera det. Alltså, jag

vet inte. Jag tycker att det här har funnits redan innan just det här problemet har ju funnits innan AI-verktygen. Att vissa var så här... Vissa personer är supersnabba på att öppna webbläsarkonsolen och testa saker där. Jag minns när jag började som utvecklare så började jag... Jag var en back-end-utvecklare, vad man ska säga.

Jag gick på högskola och så började ett team med två stycken från IH som kunde React. Jag kunde ingenting. Jag visste knappt hur man öppnade webbläsarkonsolen då. Och de såhär testade Javascript hela tiden i konsolen. För någon hade lärt dem det i skolan. Det var ingen vana jag hade.

[00:40:30] Madde: Nej.

[00:40:31] Sofia: Så jag kan tänka mig att de tittar på mig som en idiot.

Eller vilken så frontend-utvecklare som helst hade tyckt det. Men med tiden har jag ändå sett att jag har jobbat med seniora back-end-utvecklare. Som inte heller kunde öppna nätverkstabben. För det är ingenting de har någonsin behövt göra. Absolut. Så jag vet inte, jag känner att det här lite så här gammaldags, att den här

personen verkligen inte har använt sig av LGBT till något sånt här.

[00:41:04] Madde: Men jag kan ändå tycka att just den här, alltså att köra den här funktionen Jag hade kanske inte gjort det i Node. För det känns ju skrudd att sätta upp ett helt Node-projekt. Eller ha lite Node-projekt liggandes som du går in och gör saker i.

[00:41:22] Sofia: Nej,

[00:41:22] Madde: för

[00:41:23] Sofia: det där fattade jag inte heller riktigt.

[00:41:26] Madde: Eller du

[00:41:27] Sofia: kan ju så här... Du skulle kunna skriva Stringify. Och så hade jag nog... Du kan ju slå på debuggern och bara stanna där. Så kan du kopiera

[00:41:39] Madde: resultatet.

[00:41:41] Sofia: Alltså typ så kanske. Ja

[00:41:42] Madde: men det känns också krångligt. Men jag har ju nog själv öppnat konsolen i webbrowsern Absolut.

Och bara gjort det där. Men jag tycker att personen som har skrivit in det. Kanske lite onödigt harsh. Alltså det ligger kanske på den som. Ansvar att faktiskt lära ut där för att alltså tittar man på den nya generationens utvecklare så ligger det ju väldigt nära till hans att fråga AI om allt och det är så man har lärt sig så att det är kanske inget konstigt Nej det här

[00:42:17] Sofia: alltså problemet här är ju inte att hon använder AI det är kanske att hon bara inte vet att man kan göra det i browsern, det är ju det som är läxan Men absolut.

Alltså det är jättebra att ta upp säkerhetsaspekten av det. Det där tror jag är ett problem. För det ser jag på jobbet, eller på alla jobb jag har haft nu sedan jag kom ut. Att jag tror att folk använder sina egna... Chat-gpt-subscriptions för att mata in saker som kanske inte hör hemma där. Ja jag har en hel stack trace och grejer med känslig data.

Ja, eller vi hoppas att folk inte gör det, för att det är såhär, vi har github-coop väldigt på jobbet, som ja, och vi har egna chat-gpt liksom Instanser och där är det ett kontrakt med Microsoft så att vår data är skyddad och körs på körs där de inte läser och tränar på vår data och det känns som att folk, alltså jag vet inte man är lite såhär, jag har aldrig hört något företag gå ut med ett såhär ni får absolut inte använda egna grejer jag tycker folk är mer såhär tänk på att sådär

[00:43:37] Madde: Ja jag försöker komma ihåg hur det var hos kunniga jag var på senast.

Där kom de ut med någon policy att man inte fick mata in data som kunde identifiera bolaget typ. Men det är ju svårt också att veta exakt. Även om man inte kan identifiera bolaget med det så är det ju kanske fortfarande data som är känslig. Som inte ska komma ut och tränas på och ge som ett svar på något.

Så ja.

[00:44:06] Sofia: Nej jag vet faktiskt inte hur, jag har i inte hört något bolag som blockar verktygen, vilket är bra för man behöver ju kunna få använda dem till saker som är, jag vet inte, jag ställer i alla fall sådana här frågor som inte, du vet såhär allmänt typ hur stringifierar jag ett objekt, alltså mer så.

Ja Utan att såhär här är all min kod hur utför jag det här med massa domän saker

[00:44:36] Madde: nej det ska man definitivt vara försiktig med tycker jag

[00:44:41] Sofia: jag tänkte alltså avslutningsvis här så en sak som som gör mig typ ledsen och orolig för andras skull är att jag vet att du och jag inte riktigt har den här stressen men men Alltså absolut typ toppfrågan på Reddit.

Alltså forumen den här frågan var från WebDev Jag följer typ Learn Programming Programming. Massa sådana sidor. Och det som dyker upp mest av alla är den här extrema oron för att AI ska ta ens jobb. Och främst från juniorutvecklare eller folk som är såhär... Jag är 16 år och jag funderar på att lära mig men är det för jävels att ens börja?

Eller folk som är ett år inne i sitt jobb och känner sig omsprungna av AI och bara vad är poängen med att jag skriver kod? Och det gör mig ledsen att man har den oron och jag har också hört att folk jag jobbar med som är oroliga för det som är duktiga utvecklare.

[00:45:49] Madde: Ja alltså jag har ju länge sagt att jag inte känt mig orolig, men jag känner att jag kan för lite också för att liksom verkligen kunna ha en vettig åsikt.

Alltså det kanske finns mer saker som inte jag riktigt känner till som gör att man kanske borde vara orolig, jag vet inte, alltså... Jag oroar mig inte så mycket nu för tiden. Jag försöker inte tänka så mycket framåt. Det får bli vad det blir. Det kommer inte ske över en natt att AI tar mitt jobb. Och märker att det blir kris Då får jag väl börja göra någonting annat.

Jag vet inte. Jag orkar inte oroa mig för det.

[00:46:34] Sofia: Men det kanske är lätt att säga för oss som inte... Alltså för oss som är inne i det redan.

[00:46:39] Madde: Ja det är klart det är svårt när man står i valet och kvalet om man ens ska börja plugga till det eller inte.

[00:46:47] Sofia: För jag kände igen, det var någon som skrev... Som hade den här, eller jag har sett flera sådana som har den här känslan av att jag har börjat med mitt första jobb och jag kan ingenting Eller jag är inne på tredje året på universitetet och jag kan fortfarande inte koda själv.

[00:47:03] Madde: Ja, men så

[00:47:03] Sofia: kände jag ju

[00:47:04] Madde: också. Då fanns inte ens genotiva AI och

[00:47:08] Sofia: sånt på det sättet. Exakt, vi kände ju också så. Det var det jag tänkte på. Och så var det någon som typ kommenterade. Såhär, varför lägger du så mycket tid på att vara så himla rädd för AI, medans du inte är lika nervös när du tittar på programmeraren som har jobbat i tio år, hur bra de är.

Det kanske är där du ska kolla,

[00:47:31] Madde: och liksom

[00:47:32] Sofia: sträva efter. Det är ju mer än att bara trycka ut kod, det är så jag försöker tänka.

[00:47:40] Madde: Ja. Ja

[00:47:43] Sofia: Jag vet inte, det är som sagt svårt att säga någonting om att alla ska vara lugna, men jag skulle säga från mig, och vi får väl börja upprepa det i podden för det är så stor

[00:47:55] Madde: oro.

Vi har en innestående lyssnarefråga på det också vet jag, som tog upp just om vi är oroliga, så vi kanske ska dyka lite i det.

[00:48:04] Sofia: Vi kan ta den i ett annat avsnitt, men jag kan ju börja säga nu att vad som hjälper för mig, och jag förstår att alla inte är den här typen av utvecklare, vissa vill verkligen bara bli experter på att programmera men vad som hjälper mig alltid är att inse att det är inte i koden som jag kan leverera mest, jag tror att det är att försöka fokusera på att utveckla andra styrkor hela tiden, så att jag har inte så mycket...

Fokus på kod hela tiden. För då hade jag nog blivit rädd Men shit, den här kan koda bättre än mig. Ja, jag vet att den kan koda bättre än mig i vissa aspekter. Men den kan inte göra allt det här andra jag gör. Och det underlättar.

[00:48:42] Madde: Det

[00:48:43] Sofia: är ett verktyg

[00:48:44] Madde: din verktygslåda som du har för att kunna bli en bättre utvecklare i allmänhet.

Ja.

[00:48:52] Sofia: Så ja, det var det. Det var det

[00:48:55] Madde: för idag.

[00:48:56] Sofia: Bra.

[00:48:57] Madde: Det blev ett avsnitt idag också ändå. Ibland undrar man.

[00:49:02] Sofia: Och vi hörs nästa vecka. Det

[00:49:04] Madde: gör vi. Ta hand om er.

[00:49:06] Sofia: Hej då.

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 33 supportrar