216. Mångfald och vägen till att känna sig hemma i tech med Sabrina Sandhu

===

[00:00:00] Sabrina: Och jag kommer ihåg första dagen när jag kommer in i ett mötesrum, då minns jag att alla tittar på mig som om Vad ska du här och lära oss? Eller vad ska du här och hjälpa oss med? Det är vi som kan allting.

[00:00:21] Sofia: Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde, på allt inom mjukvaruutveckling.

[00:00:28] Madde: Vi träffar spännande människor Gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen. Hej Sofia. Hej Madde. Nu ser ju inte ni andra det här men vi har ju en gäst med oss. Det är alltid lite så spännande när man bara så här, det finns en här men ni vet inte vem det är.

[00:00:46] Sofia: Ja det blir alltid lite konstigt för vi väljer själva när vi låter dem hoppa in så ibland måste de vara tysta och Det värsta är ju

[00:00:54] Madde: när de skrattar två år av skämt sen så får vi typ klippa bort det för att inte det ska avslöja någonting. Jag tycker vi kör och hoppar in nu direkt. Vi har ett matnyttigt avsnitt framför oss så vi ska inte snacka bort en massa.

Så idag så vill jag välkomna en riktig stjärna inom techvärlden, nämligen Sabrina Sandu. Så hej Sabrina! Hallå där! Kul att ha dig här. Jättekul att vara här. Tack för att jag var med. Jag ska dra en lite kort hisspitch om dig så får du säga till om den är helt fel. Men Sabrina du är ledare med en imponerande karriär som inkluderar komplexa projekt som förbifart Stockholm.

Och har till och med presenterat trafiksäkerhets och teknisk applikation för både näringsdepartementet och europeiska kommunikationen. Wow, låter ändå fancy. Du är också en inspirerande och stödjande ledare på PAX 8 där du idag är pionjär som Nordic Sales Manager och sen har du även jobbat på Microsoft.

En sann expert på allt från ledarskapsutveckling till att bygga starka och framgångsrika team. Visst det lite jobbigt när man får sådana här presentationer Man bara, oj är det där jag? Exakt det är alltid lite svårt. Nu ska jag börja på ännu mer. Men anledningen till att du är här är ju också att du har en stor passion för mångfald och inkludering.

Och har just det här lilla extra brinnet för att göra techbranschen mer inkluderande och välkomnande för alla. Och det är ju därför vi ser fram emot det extra mycket att få prata med dig här idag. Tack vad fint. Men jag är lite nyfiken, vad innebär jobbet som Nordic Sales Manager?

[00:02:38] Sabrina: Nordic Sales Manager idag är den personen som har en holistisk syn i den nordiska marknaden.

Du är den som leder ett team mot partners. Våra partners är managed service providers och vi ställer SaaS-produkter, alltifrån backup, säkerhet och så. Så... I vårt språk så brukar vi prata distribution så att vi är mellanhanden mellan leverantör och partner. Mitt jobb är att ha ett översiktligt bild mot trender, allt som pågår, hur kan vi stötta våra partner med all service vi erbjuder på Pax8.

Vi har tusentals olika service, tjänster som vi erbjuder, inte bara produkter vi erbjuder också andra saker som Academy där vi bygger verksamhet från vart de står fast till att växa framåt Och se till att de omsätter mer än vad de varnar vid. Så vi håller oftast vi är en extra arm oftast till våra partners.

Så dag till dag så är det väldigt mycket att ha kontakt med sitt team. Se till att vi följer vårt taget Så vi har KPIs där vi följer upp med, min chef sätter upp och vi sätter ihop det med teamet. Och allt ifrån allt som är nytt trendigt, försöker fånga det. Hjälper partners och det är mycket. I möten och hålla ihop under dagen.

Så mina dagar är fullbokade. Så det gäller att hänga med på allting.

[00:04:02] Madde: Gud vad roligt ändå att få ha ett jobb där ens fokus är att hålla koll på nya trender.

[00:04:07] Sabrina: Ja men visst absolut. Och sen också en till grej var jag var den första som var på Pax 8. Så att Edvin var ju den som var pionären för att Ta Pax 8 till Norden.

Så det blev ju mycket, mycket mer. Men det är bara en liten översiktsbild på vad jag gör idag.

[00:04:25] Madde: Spännande. Men innan vi kör igång så ska vi ta och tacka våra stjärnsupportrar på Patreon.

[00:04:31] Sofia: Så tack så jättemycket till Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall, Stygg Hest, och Tomas Nilsson

Och tack till alla andra som stöttar oss på Patreon. Och den skriver. Men jag tar och läser lyssnafrågan eller? Okej Jag har en kvinna på 30 plus, snart 39 år. Som helt bytte bana för ett år sedan. Efter åtta år på en myndighet där jag vantrivdes väldigt mycket pluggar jag nu webbutveckling inom .NET på yrkeshögskola.

Jag tycker det är så kul. Intresset för IT och teknik har alltid funnits där men ändå har jag sökt mig till andra branscher av någon anledning. Min fråga är om ni någonsin känt att ni aldrig kommer klara det här yrket antingen för att det känns supersvårt eller på grund av konkurrensen Jag oroar mig ofta för hur jag ska lära mig kod utan att behöva söka efter svaren hela tiden som jag för övrigt knappt förstår heller.

Jag får ofta höra att det kommer släppa, poletten kommer trilla ner, bara fortsätt. Men är det verkligen så? Jag är verkligen dålig på matte och jag undrar om det gör det svårare för mig. Och vad gäller konkurrensen? Jag avundas då med klassen som känns mils långt före mig. Jag kämpar verkligen och tog även en extra kurs i programmering under sommarlovet för att få min hjärna att greppa det här snart.

Hur var det för er? Känner ni igen er?

[00:06:10] Madde: Alltså jag verkligen känner med henne och kan absolut känna igen det här. Alltså jag kommer ihåg när jag pluggade för tio år sedan så kände jag nog exakt samma sak och det känns som att det så vanligt att just kvinnor eller andra kanske minoriteter Jag känner att man inte passar in i just den här stereotypen av hur en utvecklare ska vara, så det var därför jag tyckte det kändes lite intressant att diskutera detta med dig också Sabrina, eftersom du just har det här intresset för mångfald i techbranschen.

[00:06:41] Sabrina: Ja, det Absolut. Jag känner igen mig jättemycket också och flera kvinnor som jag känner som är i techbranschen som både kommer från Microsoft-sidan, det är väldigt vanligt att man känner sig osäker och att det är en stereotyp att det ska vara män som är inom techbranschen. Och i det här fallet var det ju programmering och där är det oftast...

Män man träffar på och det är ofta så att man kan känna det här, okej jag måste hinna med jag ska alltid vara först, jag ska kunna förstå jag ska kunna vara med i alla bitar som de pratar om jag kan ju relatera det här från Projektet jag hade när jag drev förbifart Stockholm delprojektledare då och det var tekniker och vi byggde ju ett säkerhetssystem mellan norra södra tunneln och då kommer jag och jag och min del är ju ta alla kravspes då som Trafikverket har satt upp och lägga upp en plan för de här Männen då som ska följa upp det när alla ska komma in i rätt tid och jag kommer ihåg första dagen när jag kommer in i ett mötesrum då minns jag att alla tittar på mig som om vad ska du här och lära oss eller vad ska du här och hjälpa oss med det är vi som kan allting.

Så det tog sin tid. Och motbevisa men det viktigaste är att vara säker i sig själv och jag tror det är väldigt viktigt att veta varför gör jag det här, vad är det jag brinner för för att oftast är det så att vi fastnar i att göra och inte tänker på vad är vår passion till varför vi gör det vi gör. Och det viktigaste är också att prata om det, för att det finns kanske fler tjejer i just den här utbildningen som kanske känner exakt likadant.

Det kan ju också vara killar som känner likadant, men jag tror att... Man tar bort styrkan i det hela när man pratar om det. Vet ni, jag känner mig osäker. Jag vet inte hur jag känner att jag inte hänger med. Jag är inte så duktig på matte. Och för min del, man behöver inte vara duktig på matte. Jag tycker absolut inte man ska behöva vara.

Jag var inte duktig på matte. Jag hade en jättebra mattelärare men efter det så, nej matte var inte min favoritämne. Och det behöver man inte för att i dag Har vi verktyg som stöttar och idag med AI så räcker det med att du har en AI-system där du kan lägga in en algoritm eller en kodning så utvecklar den åt dig.

Min tips till henne såklart är att lyssna på poddar, artiklar, delta i tech-community. Det finns massor idag. Det finns en massa women in tech-community. Så då blir man förstärkt och kanske känner sig mer säker än vad hon känner idag.

[00:09:42] Madde: Jag kan bara hålla med om typ allt.

[00:09:44] Sofia: Ja, men du nämnde ju Microsoft. Det är också intressant för...

Jag har en bekant som jobbar där och en sak som han gillar med Microsoft är att hans chef är kvinna och chefens chef är kvinna och chefens chefens chef är kvinna. Så det är ändå en ganska imponerad organisation på det sättet men ändå som du säger det är kvinnor Kvinnor i tech och jag tror att Microsoft har väldigt hög diversity, men ändå bland liksom ren utveckling så är det ändå dominerat och jag skulle inte bara säga att det är dominerat av män, det är en viss typ av personer så det är också kul med den här frågan för att jag och Madde pratade häromdagen om att när jag är inne på Reddit och inne på de här forumen för folk som lär sig programmering Så jag antar bara att de flesta som skriver där om det här inte är bara kvinnor.

Men att folk säger att de har panik och förstår ingenting och är sämre än alla andra och undrar hur de ska gå ut i arbetslivet. Det är så vanligt nu. Och det förstärks med generativ AI. Att man känner att jag har ingenting att komma med alls nu. När AI springer cirklar runt mig också. Så att... Ja, imposter syndrom

[00:11:14] Madde: deluxe.

Ja men verkligen, men där tror jag också att det viktigt att tänka att det finns så mycket mer man kan bidra med också än bara själva programmeringen. Att kunna tolka ett krav till exempel. Vissa är bättre och vissa är sämre. Eller att förstå användaren Det så mycket mer där. Men jag känner verkligen igen just det här med att kommer poletten trilla ner.

Och det har vi pratat om också. Och den gör det till slut. Den gör det för alla. Det tar bara olika lång tid. Absolut.

[00:11:41] Sabrina: Och jag har ju varit på Pax 8 nu i tre år. Och jag kan säga att det är ett väldigt komplext bolag. Det är målbaserat och man ser inte oftast det man säljer. Så att det är ju det som är att Det tar sin tid och de brukar säga att det är standarden för att förstå vissa saker.

När du är inne i en ny bransch det tar två år innan du verkligen känner nu vet jag vad jag håller på med. Två år, åh

[00:12:07] Sofia: gud.

[00:12:07] Sabrina: Ja, de brukar säga det Jag tänkte ett år. Det

[00:12:11] Sofia: sägs

[00:12:12] Sabrina: att två år komplexa bolag som techbranschen, det är väldigt vanligt att det tar så lång tid. Det är så mycket för techbranschen Det går så fort.

Man ska hänga med. Och man ska förstå hur man ska hänga med. Man ska både hitta det sättet att hänga med på. Och inte tappa sig på vägen. Och det är lätt att det händer. Och jag tror att det är väldigt vanligt. Att människor bara. Okej jag ska vara med på allt. Jag ska förstå allting. Och det är inte det som krävs.

Det viktigaste är att. Jag brukar alltid gå tillbaka och säga. Vad är din core? Varför jobbar du inom tech? För mig var det. Jag hörde en skräckhistoria. Det var min mentor som berättade det. Han var CTO för ett stort techbolag i USA och han berättade att ett sjukhus hade blivit attackerat Ni vet droppsystemet som man har.

I det så finns en minneschip. I det så kunde inte de här droppsystemet Tala med varandra och på så sätt gick de och försökte fråga vad är det för fel för då gick det till dem som producerar själva devicen. Men då sa den här personen ni måste gå till managed service provider som vi då stöttar. De vet ju vad problemet är, det är något annat som är.

Då säger de att ni har blivit hackad. Oj, alltså på här priset då? Ja, precis. Och den här personen vill då ha något utbyte av er. Och det är ju allt det här med dark web, det är så mycket som pågår och det finns så många människor idag. Tänk på äldre människor idag, de måste ha sina iPhones och de kan ju också bli hackade.

Du vet det är ju massa saker som pågår i vardagen hos människor om man inte känner till och när man ska uppdatera sina system och man ska vara säker på vilket system man använder. Jag hade en vän nyligen som klickade på en länk och de bad henne betala för Netflix. Och det stämmer ju inte. Och det var, hon var tvungen att kolla upp längst upp vad det står på webbläsaren.

Det märker man ganska snabbt. Så det är en massa sådana här saker som människor i vardagen behöver också utbilda sig för. Men samtidigt också, du vet, Och hjälpa andra och stora bolag som hamnar i jätteknipor med dokumentation information, datan där som inte är skyddad på rätt sätt. Och det är det som jag brinner för, för att kunna hjälpa Och stötta, för jag tycker det är så intressant med just både tech, AI och säkerhet.

[00:14:47] Madde: Vilken ädel anledning. Många andra hör mig såhär jag vill jobba i tech för att det är coolt Man får gratis öl och pizza. Men fint att du faktiskt hade den här historien. Hackare är ju aldrig... Nice, men att ge sig på att hacka ett sjukhus alltså då har man verkligen nått det lägsta av det lägsta känns det som så himla oetiskt

[00:15:11] Sofia: Men Sabrina, jag tänkte också på, vi pratar ju om hur brett tech är nu och kanske, alltså det vi snuddar över på är att just kunna programmera eller just kunna matematik det är verkligen inte allt för det är så mycket större, typ översätta krav, kolla på säkerhet, det finns så många roller inom det.

Och jag tänker just på dig också. Du har kanske inte en utbildning som är... Du har inte kommit och utbildat dig till projektledare, eller hur? Från början. Jag tror du hade någonting med PR-utbildning på din vanliga utbildning. Alltså det finns så många vägar du kan ta in i tech. Och det finns så många roller att fylla där.

[00:15:57] Sabrina: Ja, så jag läste ju två utbildningar. Jag hade en idé. Jag var så naiv Jag läste något som heter Enterprising Business Development där man hittar black swans och utvecklar, man har olika case samtidigt som man lägger in teori mot bolag. Fantastisk utbildning på Linnéuniversitetet Och sen läste jag då PR och kommunikation och varför jag la till den för det jag hittade i problematiken när vi gjorde de här casen det är att det fanns ingen kommunikation bland ledningen och neråt det fanns inga kommunikation överhuvudtaget och det är en brist bara idag det är jättemycket brist fortfarande idag och det blir så mycket fel så mycket fel De sitter och jobbar med vissa avdelningar.

De har en helt annan process, system. De jobbar i upplägg och allting. Ledningen tror något helt annat. Det här misskommuniceras. Inköp, utköp Man kanske har för mycket i lager. Och det kostar extrema kostnader för bolag. Man har kalkylerat helt fel. Det finns massa saker. Och då tänkte jag så här. Okej jag kommer komma ut i branschen och vara en konsumt Det var målet.

Att jag ville... Jag ville vara en konsult och hjälpa företag att växa. Men jag knackade dörr som man gör. Hej anställ mig. Men ingen ville anställa en junior som kommer precis från universitetet. Och jag tror där byggde jag min självkänsla För att jag kommer ju lite försiktig som alla tjejer gör. Hej här kommer jag.

Jag kan hjälpa er. Men... När man väl kommer in och ska komma in i en bransch eller vart man nu vill vara. Jag tror att det är väldigt viktigt tillbaka med självkänsla och självsäkerhet. För att män kommer in i branschen. Jag har många killkompisar de berättar hur it-djur gick. Och jag bara herregud, jag skulle inte ens lägga upp det på det sättet.

Där de kommer in och bara helt raka rör och säger så här. Jag vet att jag kan göra det här och jag kommer leverera det här och det här och det här. Och de frågar om kan du det här systemet Ja, ja, ja. Gud. Och så sitter de och googlar och tar reda på vad det är och fått sin CV se tio gånger bättre ut än vad det egentligen är och önskar då jättehöga löner.

Och jag tror att det är väldigt viktigt att vi kvinnor håller ihop och stöttar varandra. Jag har ju, nu kan jag inte hennes efternamn, Myrstaar heter hon. Hon är en av pionärer inom techbranschen. Jag önskar att hon var min mentor. Och hon har verkligen lyckats komma sig ur just allt det här. Och idag är ansiktet utåt.

Hon är på Almedalen och talar om tech och alla lyssnar på henne och så. Jag tror att vi behöver fler sådana För att uppmuntra till exempel den här tjejen som har... Bytt karriär från myndighet till programmering Att känna sig trygg i kanhon så kan jag. Det är också viktigt med diversity. Allt ifrån vilken ålder eller vilken bakgrund du har, vart du än kommer ifrån.

Till också funktionshinder, för funktionshinder kan vara i olika nivåer Du kan ha mild Asperger, du kan ha ADHD, men det är till din fördel och det är väldigt viktigt att vi pratar och advokerar för det.

[00:19:19] Madde: Det är intressant. Jag läste en bok som heter Lean Out. Alltså inte Lean In då som är skriven av Sheryl Sandberg utan av en annan tjej då som är en liten kontering mot hela Lean In.

För de som inte känner till Lean In överhuvudtaget så handlar det om att kvinnor måste bli mer bossiga. Vi ska liksom ha på oss kostym och vi ska vara som männen. Dels väldigt generaliserande men också att Att det på något sätt ändå ligger ansvaret på oss att vi måste förändra oss för hur vi ska vara för att vi vill bli ledare.

Medan då den här Lean Out-boken mer handlar om att varför inte omdefiniera vad en ledare är överhuvudtaget. Alltså måste en ledare vara bossig till exempel? Kan vi hitta andra typ empatiska drag och liknande? Så det är rätt intressant Det

[00:20:11] Sabrina: är väldigt intressant. För när jag gick in inom ledarroller så hade jag också den stereotypen att du ska vara raka puckar, du ska inte vara så ödemjuk och utifrån vänner som också har sådana roller.

Men en sak som jag har lärt mig i min ledarrollsresa är att vara dig själv och verkligen visa på empati. Och jag tror att det är väldigt viktigt att ha den här balansen mellan Du är inte deras vän men du är samtidigt en person som de ska vända sig till när de behöver något och det är oftast svårt för många att ha det och när man har skapat det då är det oftast en lojalitet man får tillbaka och jag är ingen micromanager, jag är den här personen, gör det du ska, se till att du gör det.

Är det några problem så återkommer du. Gör du inte det du ska då måste vi ta ett snapp och se vad problemet är. Jag tror att det är sådana typer av ledare vi måste ha. Vi måste ha coachande ledare. För människor är så självgående idag. Vi ska också inte glömma att vi är vuxna människor och jag tror att många gammelmodiga ledare, de är så här, jag ska styra jag ska bestämma jag ska ha hela handen och vi har fortfarande de som sitter i styrelsegrupper, ledningsroller, 60-70-åringar som kommer från en helt annan historia.

Och vi tar och pratar om Gen Zs och Gens Vad det finns hur många som helst idag de kommer inte acceptera det där det är inte det de vill ha, de vill ju ha en coachande ledare och jag tror att det är väldigt viktigt att man hänger med på det och jag har också läst vissa ledare Ledningsböcker och en bok dock som är inte mycket bara genom ledning men den handlar om mycket mer än bara hur man ska tänka en verksamhet.

Så du tar upp ledarskap men också ta upp människor ska vara i rätt placering. Den heter Traction. Stark rekommenderar den. Den är en väldigt bra bok och våra verktyg när vi stöttar och utvecklar bolag alltifrån det de gör till alla delar. Då utgår vi från den modellen.

[00:22:18] Madde: Du får skicka länken sen så kan vi lägga in den i våra show notes så att folk hittar.

Alltid spännande. Men du nämnde också att du är väldigt intresserad av AI och det är ju ganska ofta som man diskuterar AI ur ett... Etiskt perspektiv men vilka skulle du säga är de största utmaningarna när man tittar på AI och hur det då påverkar mångfald och jämställdhet för du menar ju på att det kan bidra positivt till mångfald

[00:22:46] Sabrina: Absolut samtidigt finns det en massa utmaningar jag vill gärna ta upp dem idag när det gäller machine learning och AI överhuvudtaget det visade sig i forskning att 1% ansiktsigenkänning det kunde känna igen vit, caucasian män.

Och 1% var default, alltså det kunde inte känna igen. Det låg på 35% färgade kvinnor, där det inte kunde känna igen det. Jag kommer ihåg under Microsoft-tiden, där hade vi stora problem med Teams- Hoppas inte Marcus har hatat mig för det här. Men vi hade stora problem. Vi håller på att utveckla teams på olika sätt med avatars och allting.

Men vi hade så stora problem med det att den känner inte igen färgade människor och så. Och Och etik går i många olika delar. Jag brukar tänka på det. Du vet, allt vi utvecklar idag, vi måste ju tänka på de vi utvecklar för. Och tillbaka till den här tjejen som faktiskt ställde frågan. Vi behöver fler kvinnor.

Idag ni vet, det finns mänsappar och det finns massa kvinnliga appar som vi använder dagligen. Och den personen som sitter och utvecklar de här apparna, det är ju män som gör det. Och produktansvarig den som sitter jag om, det är oftast en man som har jättelång erfarenhet och gjort det här liknande tidigare.

Och hur ska de förstå en kvinnoscykel från början Dag ett dag två. Därför behöver vi den här inputen. Vi behöver förstå att vi behöver den här diversity. Vi behöver se mångfald och AI har så många funktionaliteter som vi kan lägga till och bygga upp det här på bästa sätt. Därför tycker jag att det är därför kvinnor ska känna, gud nu har vi möjlighet att påverka.

För det kommer hända otroligt mycket bara på två, tre år idag. Jag vet inte om ni har sett, vad heter roboten Elon Musk byggde?

[00:24:53] Sofia: Nej, faktiskt inte. Den som Tesla presenterade. Precis,

[00:24:57] Sabrina: ja. Den här svarta, helt svart. Den här kan du använda som att ha som närning. Att städa. Verkligen. Och där ser man ju det här etniska eller det här empatiska, ibland finns inte, när män bygger saker.

Jag är inte så här vi mot dem, det tycker jag är fel. Vi måste ta bort den här stereotypen. Men vi behöver... Andra syn, andra sätt att se på saker, för att hade det här AI-roboten haft en mänsklig ansikte och en trevligare utseende, såklart skulle det kunna funka som en näring kanske. Jag hade aldrig använt den, fast jag hittade inte på en maskin som ska uppfostra mitt barn.

Men det finns så mycket som pågår nu och många också säger så här, om kommer AI ta över alla andras jobb Nej, vad som händer med AI är att när det kommer in så kommer det finnas andra jobb som behöver läggas upp och de är inte satta. Det kommer hända en jättestor del i karriären för de som pluggar AI.

Så stark rekommendation, de som inte vet, det kommer finnas extremt höga löner för det kommer behövas extremt mycket idag. Ja.

[00:26:15] Madde: Ja. Intressant att du säger det här med till exempel då att vi bygger mensappar och att det är män som utvecklar det. Och där finns det ju folk som argumenterar för att ja men det är inte mitt ansvar att hålla reda på hur det funkar.

Det är typ produktägaren eller något annat som ska göra det. Nej Vet vi att det är inte. Alltså en bra utvecklare är ju någon som faktiskt också förstår sig på domänen och som kan bidra med sin kunskap och tänka till lite extra när ett krav inte är helt definierat. Så det är ju en stor anledning att man vill ha mångfald tycker jag just för att få in perspektiven i teamet.

[00:26:56] Sofia: Ja ja. Ja, vi pratade ju om det för någon podd sedan, hur vad som händer i USA och att vad var det Google avvecklar sina diversity-initiativ. Och det är Jag får väl se, men det påverkar ju direkt produkterna man bygger. Jag vill också bara flika in att när vi säger män här, jag vet att det är väldigt provocerande för många.

De flesta som lyssnar på oss är män. Jag tror att 75% som lyssnar på podden är män, så jag vill bara säga nej inte alla män Så är det precis jättebra att klargör det

[00:27:34] Madde: det blir alltid mycket diskussioner när vi släpper avsnitt också som handlar om ja och

[00:27:39] Sofia: jag vet att min sambo brukar bli väldigt ledsen när man säger att jag säger men för han känner aldrig igen sig i den här definitionen av men så jag bara säger det till alla men ändå det vi vet är att tech har ju så länge byggts för, alltså mot en då Män.

Alltså alla så här Apple Watches och allting, de har ju varit för stora för en feminin handled, eller om du typ är asiat, så passar det inte heller. Det byggs efter en viss typ av människa, och det är så här vi fångar inte 50% av världens befolkning är kvinnor så nu missar ju en helt enorm marknad av folk som Och det är såhär hallå, vi älskar ju att konsumera.

Är inte det det som är stereotypen för tjejer? Ja men visst De går ju foka på

[00:28:31] Sabrina: oss. Det hade ju gått så bra. Alltså det är ju verkligen. Och det är oftast det att man missar en viss målgrupp. Pratar bara om målgrupper. Jag har en liten rolig historia. Jag har lyssnat på Lenovo De hade ju en techdag. Och där kom, jag tror att han är CEO för Coop De anställde honom för att bygga upp och öka försäljningen och det har verkligen gått upp i taket och han har tagit in digitala och tech in i hela produktionen, alltså hela Coop idag.

Att du kan scanna köpa när du börjar, hela konceptet kommer från honom Och han, jag tror att var han som nämnde det, att det finns ju en annan målgrupp som man ofta glömmer. Och det är muslimer, för muslimer dricker yoghurt under Ramadan och mjölk och sådana saker. Så de började sätta igång med det här, att de missade just den målgruppen Så de la typ text, du vet, snart är det Ramadan, tänk på de här sakerna.

Och det blev värsta försäljningen. Och det är ju sådana här saker att, du vet... De här som sitter i ledningsgruppen de här som bestämmer vilka som ska sitta där och göra de här utvecklingarna eller de här systemen eller vad det nu är. Jag tror att de måste tänka om för att väljer de in kvinnor, inte att det är mot kvinnor eller män Låt det vara 50-50 så vi har båda perspektiven inne.

Det är lika viktigt av männen. Men att ha det, då kanske man får... Mer försäljning. Det blir ju betydligt mycket lönsamare för verksamheten. Man kanske har missat en hel målgrupp med de utvecklingarna man har gjort. För att man har tänkt på ett helt annat sätt. Vi behöver diversity i allt vi gör, tycker jag.

[00:30:18] Madde: Here, here. Men, okej Det finns ju ändå mycket, som sagt man hör ju mycket att det är fördomar att AI, det finns ju det här klassiska exemplet att i Google Translate att den översätter på språk där det inte finns han och hon och så säger man då läkaren som gav till sjuksköterskan någonting någonting och så blir det att läkaren är en han och sjuksköterskan är en hon och sådär.

Finns det risker att AI förstärker fördomar och bidrar till diskriminering ändå?

[00:30:54] Sabrina: Absolut, för att... När man bygger algoritmer, det är ju så att den läser av och läser av och läser av. Algoritmer följer sig själv. Så grunden av det som fanns i starten, det man implementerar. Ni måste se, AI är en datasystem, den samlar på sig massa information.

Så första grunden är avgörande till allt som byggs upp sen. Så någon la ju in någon information och då kanske det var... Så att det var riktat till en han och en hon. Och det är typiskt att en han, en läkare och en hon. Och sen tar det upp data från allt den hittar runt i nätet då. Och det visar ju också mer på vad som klassificeras i samhället.

Och det tror jag att... Jag vet själv att ibland tänker jag... Jag råkar säga han till en läkare eller en hon. Alltså det tror jag att... Det är också där vi, det här tror jag är ett väldigt stort problem och där handlar det om programmera i starten korrekt och då måste man skapa algoritmer och policyn bakom algoritmen så att den förstår, ja okej här är jag oetnisk Jag ska göra något annat här.

Och det går att göra. Det går att göra det. Man skapar olika policy, olika algoritmer. Olika regelverk kan man kalla det. Så att den faktiskt har med etik och moral i det här. Utifrån vad man bygger från grunden.

[00:32:20] Sofia: Alltså jag tycker det är så svårt att prata om det här. För att vi sitter i Sverige och vi är ganska, vad ska jag säga så här.

Har en väldigt socialistisk syn jämfört med USA. Där allting kommer ifrån. Och där håller ju saker på att vända och det är som att man inte längre ser argumentet till varför man ska bygga in alla de här reglerna och vara så som de kallar det woke liksom. Och ett argument som vi pushar för är att du tjänar ju pengar på att vara diverse.

Men jag tänkte på det här lite att det måste ju vara något mer som är ett argument bara än att tjäna pengar, varför man behöver släppa in folk och varför man behöver vara könsneutral och så. Vad tänker ni om det? Vad mer ska driva oss till att behöva göra de här ändringarna?

[00:33:22] Sabrina: Jag tänker alla communities som vi har idag.

Vi har ganska många och jag tror att det måste uppmärksammas. Det finns ju jättemycket H&M tech communities och många många fler om etik och moral och det finns ju hur mycket som helst nu med AI. Och där har vi forum att kunna prata om det här och uppmärksamma att det här är ett stort problem. Och jag tror också det är viktigt att vi tar fram konsekvenserna det kommer bidra med långsiktigt.

Vilka är de liksom? Alltså såklart konsekvenserna om det finns inga vad heter det, policy eller etniska moraler bakom AI, då är det ju så att människor, alltså de som då tar in informationen som inte är källkritiska de kommer utgå ifrån den källan. Det kommer bli ett problem där. Programmeringsvärlden idag i allt börjar ta hjälp av väldigt mycket AI och chatboxar.

Då har den färdiga algoritmer som den plockar upp och de kanske inte har stenkoll på vad det är den har plockat fram. Och så börjar man utveckla. Så kanske man har kommit väldigt långt redan i utvecklingen. Man vill inte backa då och bara, okej visst vi kan inte ha det här längre. Det är ett stillproblem.

Allt vi gör idag... Det kommer en idé att sluta när jag är AI. Jag använder 80% av AI i min vardag med chat-GDP och vi heter det Copilot som är väldigt vi är ju Microsoft med partner så att det kommer vara vårt vardag så det är väldigt viktigt att vi håller utkik och gör något åt det nu. För bara om ett år, då är det redan för sent för att Det algorerar massa data dagligen och jag kan inte siffra men jag vet att det är mycket som är svårt att omprogrammera när man väl har satt igång det.

[00:35:21] Madde: Nu blir det detta. Det känns som att det blir så mörkt och negativt på något sätt. Men på vilket sätt kan AI bidra positivt till mångfald?

[00:35:32] Sabrina: Det som är fantastiskt med AI som det kan bidra till är just med machine learning. Alltså det här med ansiktsigenkänning. Till exempel personer som är bränd på ena sidan och kanske de kan verkligen bli programmerade på rätt sätt.

Att vi verkligen tar bort... All genesis, alltså allt vi fördomar. Alla fördomar försvinner med att vi faktiskt kodar och programmerar rätt från starten så att det faktiskt alla är lika värda på något sätt. Det är fantastiskt värd Sen är det ju så att människor som har funktionsnedsättning, AI kan vara väldigt fördelaktig för dem.

Till exempel dyslexi, det kan ju hjälpa jättemånga människor. Har du svårt med stavning och allt det där, eller matematik som vi pratar om. Att du inte riktigt förstår hur du ska lösa ett tal eller någonting som du måste lösa i matten. Så kan du lägga in det som en fråga och då får du ett svar Jag anser inte det som är fusk Viktigast är att man ska lära sig någonting utifrån det för att AI ska vara här för att underlätta vår vardag och göra det lättare och se till att vi orkar och hinner mycket mer.

Det finns hur många tilläggsappar idag och det kan du tänka dig till exempel att du kan ha din kalender, du kan tala om om du har missat någonting idag men ja. Till exempel co-pilot, allt ifrån när jag borta på semester och så kommer jag tillbaka så jag kanske missar massa saker. Då frågar jag bara den och så säger jag vilka möten har haft med mitt namn och vilka actionpunkter behöver jag ta för det här?

Eller mejl vad är det jag har missat de senaste två veckorna Vad behöver jag följa upp? Så det underlättar gör det mycket mer effektivare för vardagen och om man förstår hur man ska använda det så blir det väldigt fördelaktigt. Både i arbetslivet när du jobbar, i vardagen också. Har du barn, du behöver tidsbestämmelse för vissa saker så kan du se till att den stänger av vissa funktioner efter en viss tid.

Det finns en massa saker du kan nyttja dig av på väldigt positivt sätt.

[00:37:48] Sofia: Så det vi säger är att om vi ska titta tillbaka till tjejen som skrev att hon ska bara använda AI så mycket som möjligt just nu för att stötta upp hennes, kanske så här, ja hennes största svaghet just nu är ju programmeringen, hon kan ju massa annat, men hon ska bara så här hänga upp allting på det och så kommer det lösa sig.

[00:38:13] Sabrina: Ja, samtidigt så kommer jag säga så här, det är också viktigt, för det är lätt att det kan bli en handikapp om du bara förlitar dig på AI också, för det är väldigt viktigt att visst balansera det, använd det ibland men se till också att du förstår det, för det kommer inte bli kul sen att du bara sitter... I mötesrum och så talar de om vissa saker och vissa kodspråk som vi brukar kalla det och då kanske man inte riktigt hänger med då kommer det också brista på hennes självkänsla så jag tror mer och mindre att Veta var sitter varför jag kommer gå tillbaka till det vad är ditt varför, varför valde du att bli en programmerare från början vad är det du vill göra med den kunskapen du har idag vad är det för skillnad du vill skapa det kanske inte ens någon skillnad, du kanske bara tycker jag kanske vill utveckla hon kanske har en affärsidé och vill utveckla en app, då är fantastiskt att kunna programmering då behöver inte hon anställa en utvecklare som kostar 70-80 tusen I månaden, så att det finns ju, jag tror att bara gå tillbaka till sin core, varför gör jag det här, och tycker att det är kul, när man har hittat sitt världsform tycker det är kul, och förstå också att det finns inte bara programmering, det finns ju hur mycket jobb som helst, kolla på mig, jag är inte en civilingenjör eller läs på KTH, men jag jobbar inom tech, Och det grundar sig med att ha passionen tror jag.

För vad man håller på med.

[00:39:49] Madde: Ja men verkligen. Och det nämnde hon ju redan i frågan Att hon tycker ju det är jätteroligt. Så det är ju en bra start tänker jag. Absolut.

[00:39:57] Sofia: Ja. Vi ska ju egentligen stötta folk. Du kommer klara det. Du kommer bli jättebra på programmering. Men det kanske inte är din huvudgrej. Det kanske är ditt sätt att komma in.

Som en juniorutvecklare. Men sen tänker jag att man kan kämpa hårt för att försöka ta sig in i någon så här business analyst roll eller produktägare eller vad det nu är. Oftast så behöver man ju tyvärr börja på det här på golvet på något sätt. Men det är liksom, det är också helt okej att försöka ta sig in i annat, tänker jag.

Absolut.

[00:40:37] Sabrina: Och jag var faktiskt, jag är ju... Jag drev ett konsultbolag där vi hade alla typer av utvecklare, back-end, fullstack, allt möjligt. Och vi hade folk från Indien och det var ju mer platser vi hämtade från Iran och Polen, alltså det var några stycken. Och jag var så förvånad hur många utvecklare det fanns, kvinnliga utvecklare det fanns i Indien.

Alltså det var hitt Iran också. Ja. Och även Polen har jag hört att det är väldigt mycket kvinnliga utvecklare. Och det är otroligt och det var så kul också Architecture Engineers alltså jag var ju också och då var jag såhär förvånad och det andra saken, hela stereotypen dog när jag var på Women in Tech i Oslo där träffade jag biokemister Neuroscience in AI alltså det var machine learning på andra nivåer alltså riktigt häftiga kvinnor som är Som alla andra män har valt ta sig den vägen.

Och otroliga. Och det mest inspirerande var en 14-åring som fick pris. Och hon fick pris för att hon hade skapat en app för hennes diabetiker Så att den skulle underlätta hennes vardag Som 14-åring, hallå. Ja

[00:42:00] Madde: wow. Det var annat än vad man själv gjorde när man var 14. Ja, visst.

[00:42:06] Sofia: Vi

[00:42:06] Madde: borde

[00:42:06] Sofia: börja tidigt. Vad sa du?

Ja, men det är faktiskt sjukt när man hör hur... Alltså jag var också chockad. Indien visste jag lite ändå, men jag tror att det var Iran där jag fick också höra att... Det var typ fler tjejer i någon persons klass än killar och jag bara sa, hur, varför är det varför är det normalt där och inte här det känns som att det här ska vara superprogressivt och så, men något fel är det i Sverige och jag vet inte, västvärlden då och Ja,

[00:42:41] Madde: vet inte varför egentligen.

[00:42:43] Sabrina: Ja, det är väldigt intressant vad kan bero på. Men jag tror, i min teori då, jag kan ha helt fel. Men jag tror väldigt mycket att vi i Skandinavien så gör vi oss mycket mindre än vad vi är. Och vi har ju det här termen duktig flicka Vi är ju jätteduktiga om man tittar på techvärlden. Vi är högt uppsatt. Vi är alltid högst när det gäller techvärlden inom Sverige och alla nordiska länder Men när det gäller kvinnor också där, vi är alltid så här vi ska vara duktiga och vi gör så mycket och vi är så duktiga och vi är grymma och många som anställde oss från andra länder bara, de här är ju perfekta kandidater att ha.

Men sen vår självförtroende är att faktiskt matcha med att vi faktiskt räcker till och vi är grymma och vi räcker och vi är bra på det vi gör och inte ifrågasätta det varje dag. För det är inte kul. Den här rösten För det har jag själv haft. Jag känner mig en bluff. Sitter jag här? Lillar jag? Ska jag göra det här?

Att säga till sig själv varje dag. Du räcker till. Du valdes för en anledning. Du är bra på det jag gör. Och acceptera det tror jag.

[00:44:04] Madde: Lättare sagt än gjort men man får ju börja någonstans, alltså fake it till you make it typ kanske affirmationer varje morgon

[00:44:12] Sofia: får jag fråga dig du har jag tror du har definitivt jobbat längre än mig och du har uppsett covid långt i din karriär, det ska jag säga om man tittar på ditt cv eller din LinkedIn-profil alltså känner du fortfarande det här jag vet inte att du är utanför för Eller att du inte är som alla andra eller att du måste göra mer känner du fortfarande en osäkerhet eller har du kunnat träna bort den helt

[00:44:45] Sabrina: det var helt ärligt, absolut det gör jag det kommer aldrig försvinna tror jag det är ju så, det kommer alltid finnas människor som är bättre och duktigare och slabbare och kan mer och alltid och så men Jag tror att det viktigaste är för min del, vad som har hjälpt mig också, en till grej till min osäkerhet är att ha en mentor.

Varje gång jag har ifrågasatt mig själv så har jag alltid vänt mig till en mentor för att... Han har bostat mig och fått mig att se mitt värde för att han har sett mig utvecklas, han har sett saker jag lyckats åstadkomma och leverera, stora komplexa projekt och sådana saker. För mig har det alltid varit hjälpsamt med de jag omringar mig med.

Mina vänner, min familj samt också ha en mentor och gärna fler så man kan prata om olika perspektiv hela tiden. Men senast några dagar sedan så kände jag så. Jag har anställt en person, han är jätteduktig han har jättelång erfarenhet han kommer från en konkurrent sedan tidigare och jag märker att han kan ju mer mig.

Ja, absolut. Han har varit i kanalen vi kallar det kanalen i många år. Men hade min core varit väldigt osäker, vad jag står för, vem jag är, då hade jag krympt och sett han som en hot. Men jag ser han som en asset och en förutsättning Jag bara, wow, vilken tur jag har att jag har han i mitt team. Vad betyder det?

Jo, vi kommer komma jättelångt med hans erfarenhet. Fantastiskt. Och en chef ska inte kunna allt. Du ska ju vara den som ser till att den här personen mår bra och går framåt och driver en och vill göra mer. Så att de som tror att en chef ska kunna allt, det är omöjligt. Det helt omöjligt.

[00:46:42] Sofia: Det är väldigt svårt att hinna vara ledare och bäst på allting.

Det går inte.

[00:46:49] Madde: Så bra tankesätt faktiskt. Det är väldigt inspirerande att höra hur någon faktiskt tänker. Det är så lätt att bara falla in i sitt gamla. Och som sagt man ser alla som ett hot. Man tycker att alla andra är bättre än en själv. Men jag tycker om att se teamet som en helhet. Alltså det är alla tillsammans Det är det man ska mäta.

Man ska liksom inte tänka... Pelle eller Kalle gör jämfört med mig själv utan vad gör vi tillsammans?

[00:47:16] Sabrina: Exakt så. Alltså jag tror att har man det som grundtanke så kommer man väldigt väldigt långt och för mig handlar det alltid om, vi har en jättetajt team och det är högt i tak och det folk verkligen hjälps åt hela tiden.

Nej inte jag kan, jag vänder mig till mitt team hela tiden. Bara tja, hur var det här? Jag kommer inte ihåg hur det var, kan du påminna mig? Och de är så glada till att göra det. Och de som då är kaxiga, för det händer ju också. Vissa bara, ja men jag kan mer än chefen. Då är det viktigt att ta upp det. Att man är faktiskt väldigt öppen om de här sakerna.

Och det sa jag när jag startade. Jag sa såhär, jag kommer inte alltid ha alla svar. Men är det så att ni behöver veta då kommer jag se till att ta reda på det. Man behöver inte kunna allting. Det är inte ens mänskligt, tror jag.

[00:48:10] Madde: Nej och vissa saker är helt onöriga att kunna utan till när man ändå bara kan slå upp det.

Alltså varför slösa sin headspace på det liksom.

[00:48:20] Sofia: Ja nej det är lite så omogen bild av att tro att en chef ska kunna allting och bäst. Det är väl egentligen tvärtom. Absolut. Utan han svarar bara... Jag vet inte, hjälpa folk att fatta beslut att vara bättre än dig antar jag. Precis

[00:48:35] Sabrina: och prioritera rätt och för oftast när man är då, när man sitter i ett team en person i mitt, många gånger i mina team, det kan vara så att de prioriterar på ett visst sätt, de vill bara hitta Resultat hela tiden och de ser bara det de håller på med just nu men som en chef, du ska ju ha som igen, holistisk syn du ska veta när de fastnar och varför, vad du ska göra åt det när personen inte är motiverad och varför och du ska visa dem visionen och du ska se till, här ska vi men du ska inte bara säga, här ska vi och så var det tyst, du ska också visa dem hur ska vi dit för det gör många ledare idag, de bara, dit ska vi jag bryr mig inte hur, bara gör det Och då sitter de där och tystar i sin lilla bås bara, jag vet inte hur, men jag är tyst så länge tills någon kommer på mig och så har jag inga resultat i det.

Och det också fel.

[00:49:28] Madde: Ja, verkligen. Nej men superinspirerande och kul att få prata med dig, Sabrina. Tack så Det har utsträckt sig om massa olika ämnen här idag. Men jag tycker det är väldigt kul när vi har gäster att man vet aldrig riktigt var det leder. Men jag uppskattar verkligen att få dina perspektiv från allt brett du har gjort från Microsoft.

Förbifart Stockholm och så här. Det är så långt ifrån vad vi själva gör.

[00:49:53] Sofia: Det jag tar med mig mest som jag själv har glömt lite är det här med mentorer. Alltså det är viktigt i början av ens karriär Och det är, man glömmer bort det någonstans i mitten av den. Och sen ser man att folk på toppen har alltid mentorer För att där uppe så blir det ju ännu svårare och du kan ju inte häluta dig mot någon liksom.

[00:50:17] Sabrina: Det

[00:50:17] Sofia: är väl då du

[00:50:18] Sabrina: behöver mentor för att du har ingen att prata

[00:50:20] Sofia: med. Nej vad ska vdn prata med liksom? Nej men så jag tycker det är väl så här. Typ skulle vara mitt tips till hon som skrev hennes osäkerhet bygger inte bara på att hon är tjej det har ju att göra med att skola om sig och ålder och sånt men det är såhär, jag tror att vi alla har i början lite såhär, pratar med folk i din klass de kan inte heller matte och alltså man kan ju ha en mentor i en klasskamrat också, som ser en utifrån absolut

[00:50:53] Sabrina: absolut Det

[00:50:54] Sofia: tror jag verkligen.

Tack så jättemycket för att du var med oss. Tack

[00:51:00] Sabrina: så jättemycket för att jag fick vara med. Jag hade så mycket, men jag fick med det mesta. Hoppas bara att det går bra för henne och att hon inte glömmer att hon behövs, verkligen.

[00:51:12] Madde: Ja, jag hoppas det. Jag hoppas att det var ett tillräckligt bra svar på frågan.

Men stort tack för att du ville vara med. Tack själv. Vi hörs ju nästa vecka som vanligt. Det gör vi. Hej då.

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
Sabrina Sandhu
Gäst
Sabrina Sandhu
Sabrina Sandhu har en imponerande resa inom Tech branschen, där hon drivit ett IT-konsultföretag och lett projekt som E4 Förbifart Stockholm. Idag är hon Nordic Sales Manager på Pax8 och fortsätter att utveckla framgångsrika team. Med erfarenhet från bland annat Microsoft brinner hon för ledarskap, mångfald och innovation – och drivs av att göra Tech branschen mer inkluderande.
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 33 supportrar