221. Artighet mot AI kostar miljoner och din hjärna drunknar i dopamin
[00:00:00] Madde: Som nästan känns lite obehagligt. Som att jag är verkligen ensam Och inte har några vänner. Så jag pratar med kärlek på det.
[00:00:13] Sofia: Du lyssnar på Developers. Podden där du får följa med oss. Sofia och Madde. På allt inom mjukvaruutveckling. Vi
[00:00:20] Madde: träffar spännande gäster. Testar nya teknologier. Söker inspiration. Och tar upp aktuella ämnen. Jag kommer inte ihåg nu. Är du en sån person som säger typ såhär, tack och kan du göra det här är du snäll när du pratar med ChatGPT eller någon annan oj?
[00:00:39] Sofia: Ja men det tror jag att vi har pratat om förut att båda vi är ganska vänliga. Jag är inte det lika mycket nu för att nu använder man det mer och mer såhär du vet, frekvent. Det blir jobbigt att ställa varenda minsta fråga. Men jag kan vara lite såhär artig, det mer, du vet såhär skulle du kunna, alltså...
För att det känns som att frågan blir bättre om man pratar mer mänskligt. För att den är tränad på mänskligt språk.
[00:01:09] Madde: Alltså jag har nog blivit värre än vad jag var från början. Alltså jag måste berätta. Oj, jättehövlig. Nej men jag har verkligen börjat konversera med den, alltså som att det är en annan människa på ett sätt som nästan känns lite obehagligt, som att jag är verkligen ensam och inte har några vänner så jag pratar med ChatGPT.
Nej men jag har köpt ny sån här LED-panel, det pratade vi precis om innan vi började spela in, men jag researchade lite och bollade med ChatGPT och typ vad som är bra och vad som är jämförbart med den jag hade innan eller sånt. Och det här var typ en och en halv, två veckor sedan. Och sen så kom fick jag hem den i veckan när jag hade beställt den så då skrev jag liksom till ChatGPT efter liksom lång tid och bara såhär, nu har min ledpanel kommit hem jag liksom återupptog konversationen som att den bryr sig och har gått och undrat hur det har gått med min leverans och typ såhär och den bara och den bara såhär åh för den är såhär den har typ 256 olika LED-färger eller någonting.
Så man kan göra ganska många olika typer av ljus och sånt. Åh, har du testat någonting med de olika färgerna? Ja. Så jag bara, nej nej det har jag inte gjort. Eller jo, jag testade lite men... Jaha men vad testade du det till? Nej, jag bara, testade lite. Ja, nej det är sant. Det kan bli lite gamer versus rymdskäpp.
Alltså såhär. Så håller vi på att prata. Vad håller jag på med? Det här är verkligen waste.
Alltså jag
[00:02:41] Sofia: vet inte. Det... Jag vill skratta åt det men samtidigt så är det inte så jättekonstigt om rubber ducking alltså det är bara bra att kunna prata med vem som helst annan om något problem, det kan ju verkligen hjälpa i många situationer att bara prata av sig så det är ju ett bra verktyg för det, typ man är irriterad på sin partner och istället för att man kanske kan processa det genom det istället Istället för att ringa en vän.
[00:03:12] Madde: Exakt. Bara så här få kräka av sig liksom. Och få någon som är lite jag säger. Ja det var faktiskt fel av honom att han sa så där.
[00:03:20] Sofia: Ja. Men det jag tror att jag har gjort. Alltså när jag kommit tillbaka till den så här. Det är mer. Att jag har försökt lösa någonting. Och sen har jag sagt att. Att. Typ tack det här funkade.
Det här var rätt svar. För det känns som att jag bidrar till att typ träna den på. De rätta svaren och i och med att den sparar i minnet om en själv så kanske den vet mer hur jag vill ha svaren men det är inte så att jag har en som är vän på det sättet.
[00:03:55] Madde: Nej, okej då. Det var faktiskt en användare, Tommy in Love, som skrev på X.
Hänger du på X? Nej, men jag läste rätt i en artikel. Jag ska länka till artikeln också. Jag hänger icke på X. Eller Blue Sky eller något annat coolt. Han skrev i alla fall... Undrar hur mycket OpenAI förlorar i elkostnader på grund av att folk är snälla och säger typ såhär tack och är du snäll till deras modeller.
Och så svarade faktiskt Sam Altman typ såhär 10 miljontals dollar som är väldigt väl spenderade. Man vet ju aldrig. Ja Jag tycker inte om det där, man vet ju aldrig.
[00:04:35] Sofia: Nej det stämmer, det drar ju så jävla mycket mer. Google-sökning.
[00:04:40] Madde: I alla fall om du skriver det i ett separat meddelande. Jag tänker om du skriver i en prompt liksom.
Kan du hjälpa mig att ta fram tio powerpoint-slides på det här ämnet bla bla bla, är du snäll? Då spelar det ju typ ingen roll. Men om du så här spammar och skickar meddelande, jag antar att det är då det liksom kostar mer.
[00:04:56] Sofia: Ja, i varje meddelande man skriver drar ju... Så det är absolut inte miljövänligt.
Men jag tycker inte man ska lägga det på sig själv. Nej nej
[00:05:06] Madde: nej. Om man vill så kan man
[00:05:09] Sofia: försöka spara lite. Det är ganska onödigt.
[00:05:14] Madde: Det var en undersökning från Future PLC som visar att cirka 70% av användarna är faktiskt artiga mot AI. Och 12% gör det för att de är rädda för en framtida robotrevolt. På
[00:05:27] Sofia: riktigt?
Jaha.
[00:05:31] Madde: Men det var intressant Det var en annan artikel också som någon på Tech Creator hade skrivit Becca Carey Hon hade testat att jämföra prompter med när hon var artig och när hon inte var det. Hon tyckte ändå att hon fick bättre svar och att den hade mindre bias och sånt Så det ligger kanske någonting i det du sa.
Den här är ju ändå tränad på mänskligt språk så det kan vara bra att vara artig ändå.
[00:05:53] Sofia: Det är bara att jämföra med om du ställer en fråga på Reddit eller sådär. Jag tror att den tonen du kommer med så kommer folk vara mer tålmodiga i sitt svar på det sättet. Men det är jätteintressant. Det klart som Antman säger att de vill ju ha allt det här från oss.
Hur vi beter oss. För det hjälper dem att bygga den här riktiga assistenten till slut. Hur vill vi prata med den? Det är sant. Det värdefullt. Det är ju väldigt värdefullt data, helt klart. Men ja, låt oss tacka våra stjärnsupporters på Patreon som stöttar oss med hundra... Spänn i månaden. Och vi har en ny stjärnsupporter.
Ja, det här med efternamn. Martin Haagen. Det är två A. Jag gissar nog Haagen. Haagen, ja. Inte Hagen, men Haagen. Haagen. Det måste väl vara nederländskt eller? Kanske. Jag vet faktiskt inte. Det låter rätt. Det är väl där man har dubbel A. Ja Martin, om det, ja, jag vet inte, förlåt. Martin Haagen, välkommen Vi uppskattar att du är patron i alla fall, välkommen.
Det gör vi. Och våra Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dag Rönnell, Hest drömde om äventyr, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall, och Tomas Nilsson. Vi har verkligen en story här alltså. Förra veckan var det väl... Det var en gång en hest. Ja, det får se. Man borde börja skriva ner så att man hänger med.
[00:07:39] Madde: Spännande, får se vad det blir för avslut på det här. Men ja, stort tack till er i alla fall Och tack till alla andra som stöttar oss på ett eller annat sätt. Vi uppskattar det supermycket.
[00:07:52] Sofia: Vad ska vi prata om idag? Vi har fått ett lyssnarenskemål från Julia faktiskt. Julia börjar med att smöra för oss. Det är så man får oss att svara på frågorna. Det är så, ja. Alla frågor måste börja med hur duktiga vi är. Jag skippade lite. Men hon uppskattar att vi pratar om AI-nyheter faktiskt. Det var någon som kritiserade att vi bara pratar om AI hela tiden.
Men här är det någon som faktiskt säger att det är nice att vi tar upp AI-nyheter på ett sätt som bara vi kan.
[00:08:21] Madde: Mm.
[00:08:21] Sofia: Jag är väldigt smickrad, tack Julia. Men det hon skriver är så här. Förresten jag har funderat mycket på det här med dopamin och hur vi blir utmattade av alla intryck. Vi scrollar och scrollar men blir aldrig riktigt tillfredsställda.
Det vore spännande om ni kunde djupdyka i det här ämnet någon gång. Kanske tillsammans med gäst som kan prata om hur hjärnan påverkas av ständig stimulans och vad man faktiskt kan göra åt det. Jag har hört om retreats där man till exempel detoxar från intryck och undviker allt dopamintriggande. Vad tycker ni om sånt?
Ska ni kunna testa det? Hur kopplar ni själva bort den digitala världen? Ni är grymma. Hoppas ni blir Sveriges största teknikpodd. Ja det
[00:09:03] Madde: var sån fin dubbelmacka och fisk. Ja, verkligen. Jag gillar det verkligen.
[00:09:07] Sofia: Vi får bli fler utvecklare. För jag har ju sett att det är någon byggpodd- och lite andra branschpoddar som är större.
Och jag tror inte det är bara för att de är så bra poddar. Utan jag tror bara byggarbetare sitter i sin bil- Och har tid att lyssna det känns det är därför
[00:09:27] Madde: kanske, kanske, ja i alla fall på Spotify så klumpar man ihop ganska mycket inom teknik eller teknologi tror jag man heter det är typ elektrikerpodden och sånt också exakt exakt och
[00:09:40] Sofia: vissa är, jag blir alltid provocerad av poddarna som har så de ligger topp och så är det tio personer som är bakom podden och gör den tillsammans det är lite skillnad Ni vet inte hur det är att göra det själva.
Vi har ingen gäst med oss idag. Nej, det har vi inte. Vi är proffs på ämnet själva.
[00:10:00] Madde: Det är vi inte heller med. Jag har läst en bok. Om man kan säga så. Vi ska väl ändå
[00:10:06] Sofia: säga att jag tror att både du och jag har gått ledarskapsutbildningar där man pratar om dopamin och alla olika hormoner som påverkar hjärnan och vad det gör med oss.
[00:10:18] Madde: Mm, och jag tycker det är väldigt intressant så jag har läst ganska mycket om det i allmänhet, just hur det påverkar hjärnan, inte bara dopamin utan oxytocin och alla möjliga olika signalsubstanser eller vad man ska kalla det. Så visst absolut det hade varit jättekul att ha med en gäst men jag vet inte riktigt heller hur vi skulle hitta en sån så Julia du får hålla till godo med vad vi snackar om här idag och våra erfarenheter kring det.
[00:10:44] Sofia: Mm,
[00:10:44] Madde: bra.
[00:10:46] Sofia: Okej men då har du läst en bok i alla fall. Då har vi någon forskning bakom antar jag.
[00:10:51] Madde: Ja, exakt. Mycket av det jag snackar om baseras på boken som heter Sexsubstanser som förändrar ditt liv, av David J.P. Phillips. Och det är faktiskt en jättebra bok, jag kan rekommendera den. Den pratar om sex olika substanser, där dopamin är en av dem, och hur du kan utnyttja det för att göra en cocktail av Och må bra.
[00:11:14] Sofia: Men vänta, det är samma dude som har den här kända presentationen om att hålla presentationer. Vad heter det? avoid death by powerpoint. By powerpoint, just det. så har han okej jag kopplade inte ihop att det var den boken du hade läst. För han har ju också ett tak där han just illustrerar hur har du sett det?
Han berättar typ olika stories på scen. Ja, hur det triggar de olika hormonerna, typ. Ja, han berättar typ stories om sitt liv. Och så efteråt så blir han så här... Åh kände ni hur ni blev ledsna? Det var det här hormonet som utsöndrades. Det är så jävla bra. Skitcoolt. Okej ja.
[00:11:57] Madde: Men om man bara tittar lite typ såhär vad är dopamin kanske många som vet det, eller så är det inte det jag vet inte, jag tycker det är intressant så jag tänker att alla kan det här, jag vet inte nej jag tror att
[00:12:07] Sofia: folk alltså dopamin används i väldigt olika sammanhang, och jag tror inte man alltid tänker på hur det kan påverka en i såhär Jag vet inte, är du med på vad jag menar?
Ja. Man tänker på det när det är knark och sådana grejer men kanske inte alltid i
[00:12:27] Madde: andra situationer. Mm. Men om man börjar kolla igen 25 000 år bak i tiden, hur vår hjärna funkar när vi var jägare och samlare. Allting kommer ju därifrån och vår hjärna har inte evolutionerat så mycket på 25 000 år så det är baserat i det.
Man vaknar hungrig, man var tvungen att hitta mat, skitryggt man har liksom inget kylskåp hemma i grottan så att man måste ut och jaga eller samla bär eller någonting. Och så kommer man på just det, men jag har ju sett den här... Bärbusken där borta, tio kilometer bort, ja, jag måste gå dit.
[00:13:00] Sofia: Ja just det bara såg du den där busken på TikTok.
[00:13:03] Madde: Ja exakt. Dopamin frigörs för att du ska kunna hitta motivationen att gå i tio kilometer för att hämta de här bären. Så du får liksom ökat fokus ökat driv, det vattnas i munnen, du känner okej det här kan jag ändå palla göra.
[00:13:18] Sofia: Ja, och det kan vara intressant att bara veta att just det här Det är motivationsformonet, eller hur?
Och det är just det som kan vara svårt för vissa människor att reglera. Oftast så är det det du har svårt att reglera om du har uppmärksamhetssvårigheter. Alltså bara om du är trött från en bakfylla har sovit för lite eller om du har ADHD. Så är det just frisättningen av det som jag för mig är ett problem för de människorna
[00:13:48] Madde: Ja, jag har faktiskt läst på lite just om ADHD också.
Jag förstod inte om det i boken, men jag tycker det är intressant. Så jag har kollat upp exakt vad det är som är relaterat till dopamin också. Men jag kommer till det sen. Men ja, du är i alla fall jägare. Du kommer fram till det här stället och ser att någon annan har varit där och plockat alla bär. Det finns ingenting.
Du har ingen mat. Det är tomt. Ditt dopamin sjunker. Du känner liksom, fan det här är helt hopplöst. Jag sätter mig här ner och liksom... Det är lika bra att inte leva, typ. Du ser ett äppleträd och bara så, oh, nej men det här är ju ett äpple. Okej det är högt upp i trädet, jag måste klättra. Du får dopamin igen för du liksom har en ny uppgift framför dig.
Så du plockar ditt äpple och äter det, är nöjd. Men det som händer sen är att ditt dopamin sänks igen. Och denna gången sänks det ännu lägre än vad det var liksom... Från början när du hade din basnivå eller vad man ska kalla det. Och det är kroppens sätt eller hjärnans sätt att bygga motivation för att du ska leta ännu mer.
Du måste bygga upp ditt äppleförråd så du har äpplen hela vintern och klarar dig. Så hjärnan är ju jäkligt cool på det sättet att den lyckas manipulera kroppen till att du ska göra vissa saker. Jag tycker det är skitcoolt.
[00:15:05] Sofia: Jag kommer inte alls ihåg Vi är ju inte forskare i det här Men dopamin Kontras ju av något annat hormon Som typ Alltså när du inte har dopaminet Så är det något annat hormon som gör att du upplever I princip den här Smärtan I att du inte får det du vill Och de hela tiden går mellan Varandra, det är därför det är typ så här Som knarkare Till exempel så upplever du en fysisk smärta när du inte får det du vill ha och den smärtan driver dig.
Och det är något sånt där i det här dopaminet som är mer komplext. Ja vet jag faktiskt inte. Det har jag inte så bra koll på. Ja men jag har hobbylyssnat på han... Vänta Andrew Huberman som förklarar det här skitbra. Vi kan lägga till det i avsnittet där han förklarar hur de substanserna funkar.
[00:16:02] Madde: Ja, det är ofta så att det är olika saker som triggar varandra och så.
Men om man jämför med hur det funkar idag, det är fredagkväll, man blir sugen på godis man åker till affären- Den är lite långt bort, men du gör det ändå för du är så jäkla syn på godis. Det är typiskt hur dopaminet driver dig. Du kommer dit, det är stängt. Okej du åker till nästa affär.
[00:16:26] Sofia: Då blir man helt desperat.
Ja,, ja.
[00:16:29] Madde: Då sjunker dopaminet först och sen så bara nej okej jag ska åka till nästa. Ja, du åker dit, din plånbåge är borta. Dopaminet sjunker igen liksom. Sen så bara, nej den var visst här i bilen. Ja. Du köper ditt godis du kommer hem, du moffar i dig, återigen, efter att ha fått den här kicken så sjunker dopaminet ner till under basnivån och allting känns bara hopplöst och plus att du har kränkt jättemycket godis så du mår ännu sämre.
Ja, hatar sig själv. Och då behöver du nästa kick så du börjar skurra över telefonen. Det har liksom inte ändrats på 25 000 år, det är vårt belöningssystem Ja,
[00:17:06] Sofia: ofta det godis, scroll och titta på tv samtidigt.
[00:17:09] Madde: Helst samtidigt, ja. Men som du sa, dopamin det är ju vårt hormon som styr motivation, momentum, det här liksom ha begäret att du ska ha någonting, liksom njutningen.
Också så spelar det roll för vårt långtidsminne och det har väl att göra med det här just att du kommer ihåg att det fanns bär där långt borta, du behöver det för att få mat och sånt.
[00:17:32] Sofia: Mm.
[00:17:34] Madde: Men just det här med basnivån tycker jag är ganska intressant. Jag nämnde ju det att det sjunker under basnivån. Så om man tänker att man har en skala på ett tio.
Och den här basnivån eller grundnivån på vad man ligger på normalt Det kan skilja sig lite från person till person. Till viss del så är det också medfött. Men säg att min basnivå är fem. Och så gör jag någonting som gör att jag får en dopaminkick, typ kolla på reels på Instagram, då går plötsligt mitt dopamin upp till nivå 6, allting är i frid och fröjd, sen när videon sliter, mitt dopamin sjunker till 4,9, alltså 0,1 under basnivån och då liksom vill min hjärna att jag ska söka ny kick, så då kollar jag på nästa reel.
Jag blir jätteglad. Dopaminet går upp. Men nu går det bara upp till 5,9. För det gick bara upp en poäng. Och sen så sjunker det igen. Och då sjunker det till 4,8. Så varje gång blir det lite lägre och lägre. Och till slut så mår man ju sämre än vad man gjorde när man väl började dumskrolla. Så det är därför man kan känna så här.
Man har fastnat och bara, man måste ha mer. För hjärnan vill ha fler kickar hela tiden. Och sen till slut så bara, varför gör jag ens det här? Det lite meningslöst
[00:18:45] Sofia: Men vad är det för funktion? Varför ska man dräneras på det? För då gör det en omotiverad att få
[00:18:53] Madde: mer. Men är ju just det här, om man tittar tillbaka hur det var förr i tiden, att man måste hitta motivationen att det sänks för att sen höjas igen.
[00:19:07] Sofia: Ja, okej Jag trodde du menade att det bara sänks så att man bara blir omotiverad. Men då är det nog det här som jag hörde Huberman snacka om, att när det sänks så är det typ inte att du tappar motivationen bara, utan du får typ sån... Du känner
[00:19:24] Madde: typ hopplöshet liksom.
[00:19:26] Sofia: Ja, men det är nog också den här, du mår så dåligt, det kan vara fysiskt eller psykiskt att det driver dig att förändra din situation.
Så det är inte bara att du blir omotiverad och sitter på soffan och gör ingenting, utan det är nästan en smärtsam upplevelse. Så det är därför man hela tiden måste gå fram och tillbaka mellan dem. Man känner ju igen det från kärlek och allt möjligt. Utan smärtan så känns ju inte det som är bra egentligen.
Man behöver typ kontrasterna på något sätt. Ja Ja, det bästa jag älskar, jag vet inte vem som drog det exemplet men man ser ju hos barn och sig själv men det är så tydligt hos barn, du vet om man tar ett barn till en leksaksaffär och så köper du den här leksaken alltså den största kicken och den största njutningen är ju när barnet sitter med den här leksaken i bilen på väg hem och inte har fått öppna den det är då du mår som bäst sen när du väl har öppnat det, då är det bara Ja, det var inte kul längre, eller hur?
Men det är den här resan dit och det blir smärta och njutning i det
[00:20:38] Madde: fram och tillbaka. Ja, men det är just samma det här med att klämma på julklapparna under granen och inte riktigt veta vad det är. Man vet att det är någonting, jag vet att jag ska få öppna dem. Sen när man väl har öppnat sina julklappar på julafton så är det så här, okej.
And now what? Det låter jätteotacksamt och bortskämt. Fast
[00:20:59] Sofia: det är precis så julafton känns När man har kallat i slutet och öppnat julklappar. Då är det såhär, vad ska vi göra nu då?
[00:21:05] Madde: När
[00:21:05] Sofia: vi har ätit så mycket och alla mår dåligt. Ta den till
[00:21:08] Madde: alla där din ask stoppar i mig. Och det är bara romrusen kvar. Men jag tar den då.
Bara jag får något. Lägga
[00:21:14] Sofia: sig
[00:21:14] Madde: tidigt Bara så att dagen är över. Ja. Ja Man skulle kunna dela upp dopamin i två sorter, snabbt och långsamt. Det finns egentligen inte två sorter, men bara för att det ska vara lättare att prata om så pratar han om det i boken. För att det ska bli lite enklare att förstå. Men de här snabba dopaminkickarna, det är ju typiskt så här...
Kolla på TikTok eller Instagram eller att du får notiser på telefonen du har fått likes på din bild och upp och sånt Det är liksom sådana saker som är typ instant gratification kallar man det för. Men
[00:21:49] Sofia: eller droger är ju väldigt, och mat.
[00:21:52] Madde: Ja, precis. Äta godis alltså allt sånt. Medan långsammare dopaminfrisättningar är saker som vi upplever mer.
Alltså att det gynnar oss på längre sikt. Det kan påverka mer än bara för stunden. Och det kan vara typ att läsa en bok. Eller att man... Alltså titta på en video som faktiskt lär en någonting. Man känner att det här hjälper mig för framtiden. Åh jag lär mig om React 19 eller någonting. Istället för att bara titta på någon som gör dumma saker på Youtube liksom.
[00:22:27] Sofia: Ja, eller du kanske dödar mig om jag tar upp det här redan För du kanske har det längre ner. Men... Det är ju inte alltid du har det här som frigör det här långsamma i vardagen. Du kanske inte har den här boken eller någonting som taggar dig. Men det man ser är att just tacksamhetsövningar är ett sätt att öka det.
Men väldigt subtilt. Så det kan verka töntigt men när man förstår det här så Kan, alltså tacksamhet är ju någonting som får dig att må bättre om din nivå dessutom är lite lägre än kanske vanliga människors så jag har i alla fall tyckt att det funkar
[00:23:11] Madde: verkligen Andra saker som hjälper är att även fysisk träning hjälper ju mot mycket men även mot detta som sagt läsa en skönlitterär bok lära sig nya saker sex hjälper också, det frisätter dopamin till och med att man upplever att man har en bättre relation i upp till 48 timmar om man nu ligger med sin partner man kan ha sex med sig själv också kanske man får lite självkärlek Men jag frågar ju såhär, hur påverkas hjärnan av ständig stimulans och det är ju just det här det blir ju väldigt lätt att man känner sig lite bedövad man känner sig lite rastlös utmattad Och man bygger ju upp den här toleransen mot dopamin.
Så att vad som funkade innan funkar ju plötsligt inte längre. Och saker som tidigare kändes meningsfullt känns plötsligt ganska tråkigt. Och det kan jag själv känna. Jag har blivit så typ rastlös när jag bara ska läsa en skönlitterär bok. För att det går inte tillräckligt fort. Och då känner jag så här, shit, nu har jag typ kollat för mycket på TikTok eller någonting.
Alltså det blir så
[00:24:21] Sofia: tydligt på något vis. Ja, det kan uppstå en tomhet när man stänger av serien eller slutar scrolla, fast det kanske är skönt att man bröt cykeln, men jag tror folk med barn verkligen ser det här, i alla fall kollegor som berättar om sina egna eller andras barn som bara skriker när man tar bort Ipaden fast de inte får...
Men olika barn har ju olika nivåer och beroende av det. Men att det verkligen är smärtsamt för dem är otroligt.
[00:25:01] Madde: Ja, det är ju nu i rekommendationen att du inte ska exponera barn för skärm förrän de är två år. Alltså det är ju en massa olika anledningar till det. Syn och sånt också som påverkar sämre. Men det är inte lätt kan jag säga.
[00:25:17] Sofia: Det är så lätt att se på dem, på en sån outvecklad hjärna, hur det faktiskt påverkar den.
[00:25:25] Madde: Men ja, jag tänker, vad kan man göra åt det? Vad har du gjort när du har känt att du behöver, okej nu har det blivit för mycket snabb dopaminkick?
[00:25:40] Sofia: Alltså för det första så kanske det är bra att nämna... Vart vi upplever det i vårt liv.
För jag tror att folk är ganska olika hur mycket de konsumerar och på vilket sätt. Jag tror att jag har ganska låga nivåer av dopamin i perioder. Och det märker jag genom att jag berättade om dagen för mina kollegor. De bara tyckte att jag helt sjuk i huvudet. Om jag till exempel är ensam hemma Min partner är bortrest i en vecka.
Då går jag ofta, alltså jag kan gå runt med mina hörlurar på mig hela tiden och lyssna på någon podd för jag måste mata hjärnan med någonting för annars blir jag stressad av annat i mitt liv. Så jag bedövar vanliga egna tankar med att lyssna på poddar och sen har jag till och med haft så störda dagar då jag lagar min mat med hörlurarna på, lyssnades på en podd Och sen så fort maten är klar, då vill jag sätta mig och äta den framför en serie.
Så jag sätter på tvn med hörlurarna på tills jag kommer fram till serien och sätter på den. Och bara då tar jag med hörlurarna, för jag klarar inte av tystnaden. Och den här stimulansen, för att då sjunker det för mycket och då skulle jag typ bli ledsen eller någonting. Det är ganska stört.
[00:27:07] Madde: Ja eller jag vill inte Det känns ju hemskt att man säger att du stör Men det knäppt Och
[00:27:14] Sofia: så blir jag ofta när jag är ensam När min sambo är bortrest ganska många dagar Att jag saknar Stimulansen av att ha en annan Människa där på något sätt Så när han är här, då är jag såhär snälla kan jag få min egen tid Gå iväg och sätta det och spela Eller något Nej men så är det ju mest Sådana saker jag har, sen dumskrolla inte, vart jag också märker att jag blir mer det är dopamin som utlöses men inte på ett lika njutningsfullt sätt, men det är på jobbet alla notiser mejl och allt sånt
[00:27:47] Madde: som man får hela tiden
[00:27:48] Sofia: att det är mejl att det är slack, att det är teams att det är discord och Och ens telefonvaliga notiser mamma skrev på Whatsapp.
Alltså det är så överväldigande och jag saknar så mycket tiden där vi bara skickade mejl. Eller man gick till ett kontor.
Det var inte sexigt men det var ett annat lugn när du kunde gå till ett kontor Och du fick en mejl om det var någonting seriöst. Och mejl gjorde ju att svara... Det var ju inte samma press, att du lugn och ro kunde göra det här. Det här har med dopamin att göra för att du får ju ändå av att se den här slacknotisen driver dig till att du kanske vill öppna den men det ger även stress på det.
I alla fall, vad gör jag åt de här sakerna? Det här med att min partner är bortrest. Jag vet inte just nu. Vi skippar den, för det är en annan moali. Och den känner jag är okej för det max några veckor per år som jag beter mig så här psykotiskt. Annars är jag ganska normal. Det jag har gjort är att jag gömmer alla sociala medieappar I mappar och på en annan på en annan skärm på Iphonen du vet man måste verkligen scrolla för att komma till den och jag har inte haft notiser på de apparna på väldigt länge jag måste aktivt gå in på Instagram och kolla vilket gör att jag typ inte går in på Instagram Nej man glömmer ju det, vi glömmer att svara på vissa medlen när vi får både vänner och börs där ibland Ja Och ibland har jag haft reddits Ganska nära till hans För jag tänkte att det är ändå lite Att det är lite mer intellektuellt Att följa reddits Reddits och intellektuellt är samma mening Men ja okej Det beror på vad du följer för subreddits Ofta så är teknikheter Programmering Men jag märker ju att Jag hamnar ju där Så det har jag också fått ta bort Och sen ett tips om någon En HR-person på jobbet gillade som jag sa häromdagen var att jag gömmer den här, vad heter det, app-baren på Macen eller navigationsbaren på Windows-datorn den döljer jag alltid så jag måste ju såhär dra ner musen för att ta upp den så att om någon skriver så ser jag faktiskt inte det
[00:30:26] Madde: det
[00:30:26] Sofia: är skönt och det kan vara lite såhär stressigt Jag märker typ att jag frenetiskt går in och kollar om någon har gjort det ändå.
Ja men är det ändå på dina
[00:30:38] Madde: villkor att du får välja när du vill titta.
[00:30:40] Sofia: Ja, men ofta då får jag kombinera det med en status som jag har pratat om i Slack. Att jag fokuserar så att därför ser inte jag vad du skriver. Så det är typ det jag kommer på nu som jag vet att jag aktivt gör. Jo
[00:30:57] Madde: men det tror jag är väldigt klokt Alltså just det här att ta bort notiser.
Vi har ju pratat om detta i något annat avsnitt också just att många appar är ju utformade för att trigga just det här. Alltså det är ju så företagen typ tjänar pengar och alltså med online-casinen och allt sånt Nu får du en krona att spela för eller en krona räcker kanske inte långt men nu får du spela för hundra kronor och så vidare eller bara alla så här jäkla nyhetsbrev man får på sin mail och Det triggar också det här ha-begäret.
Det är också dopaminkickar. Köp nu, vi har rabattkod. Alltså det är hemskt. Ja, de där
[00:31:33] Sofia: måste man avregistrera. Det är ju inte bra för plånboken heller. Jag märker att ju mer sådana man blir exponerad för, ju mer blir man såhär... Åh jag har inte alla dessa hemeredlingsprylar... Där har jag faktiskt gjort så
[00:31:49] Madde: att jag har lagt alla på ett filter så de hamnar i en mapp som är typ rabatt och nyhetsbrev och sen går jag in där, om jag vet att jag ska köpa någonting på, säg, Zalando då går jag in och kollar, okej har jag fått någonting nyligen från Zalando som jag kan använda när jag har en rabatt på det eller någonting då känner jag mig att jag är i kontroll
[00:32:08] Sofia: Nej men det är bra att slippa se dem överhuvudtaget Ja de har fått det i inkorgen, det har varit jättestressigt Ja, jag försökte tänka att Och whatever om jag missar någonting, alltså det är inte att jag sparar så mycket pengar på det.
Oftast så, du vet, det tryggas ut i att köpa någonting egentligen bara av dem. Men berätta om vad du har gjort, för jag tror att, jag för mig att du hade notiser ett tag före när jag hade stängt av, men att du också gått till att stänga av dem, kanske sedan du fick barn eller vad... Ja, alltså
[00:32:39] Madde: barn har varit revolutionerande för mig faktiskt på det sättet Det har varit typ en digital detox.
För jag har verkligen försökt kanske ännu mer i början när jag har släppt lite på det, men att inte liksom sitta med telefonen när jag har hand om mitt barn. Alltså så här... Typ i början när man sitter och bara ammar 24x7 i princip. Då visst om han sover så satt jag med telefonen Men jag vill ändå liksom så här.
Typ titta på mitt barn när han. Alltså så här att man på något sätt bygger en connection. Och nu om han sitter och leker och sånt Så vill inte jag sitta och stirra i min telefon liksom. Så att... Där har jag faktiskt lagt undan den jättemycket och det kan gå typ en hel dag och jag bara glömmer bort den vilket är jätteskönt.
Stängt av liksom så jag inte får alla teaser i min Apple Watch och sånt också som bara är stressande att se det hela tiden. En annan grej jag har den oftast inte direkt på morgonen så att jag inte liksom... Slösar upp min dos direkt jag tänker att det sätter på något sätt standarden för resten av dagen om jag börjar scrolla på morgonen så är det så lätt att bara fortsätta sen resten av dagen att man har den här dåliga vanan så som sagt, stängt av notiser jag satt en del i den här scheduled summary det var ju du som lärde mig det så det tackar för den kan vi ju nämna,
[00:33:58] Sofia: vad det hjälper mot
[00:34:01] Madde: för varför det är najs Jag vet inte om det finns något motsvarande på Android, men på iPhone är det i alla fall att du kan gruppera de här notiserna och leverera dem vid en viss tidpunkt.
Så då har jag klockan tio så får jag de här notiserna. Så är det också mer under kontroll.
[00:34:18] Sofia: Ja, så man vill ändå ha sociala medier, för jag förstår att vissa vill ha det, särskilt om man inte har riktigt problem. Att man kan få dem vid dagens slut. Klockan fem får jag dem och då får jag min lilla njutid när jag tar bussen hem så kan jag scrolla.
Genom allt som har hänt
[00:34:34] Madde: en annan stor grej som inte jag gjorde för att jag tänkte att nu ska jag bli bättre på att ha långsam dopamin jag har ju min nya hobby som är stickning det kan jag säga är långsam dopaminfrisättning, nu har jag hållit på att sticka en tröja till min son i typ två månader eller någonting börjar snart bli klar det är sjukt kul Tycker jag.
Alla tycker inte det. Men man kan göra något annat kreativt som är mer skriva kan man göra. Eller man kan pyssla eller jag vet inte, dreja Programmera. Ja, det finns ju tusentals olika saker man kan göra. Men att man övar på det här saker som tar lång tid. Du får inte belöningen typ direkt. Det är väldigt bra att nollställa hjärnan lite på det sättet.
Och sen var det ibland tråkigt. Jag har slutat nästan helt att lyssna på musik på bussen och sånt. Titta typ inte i telefonen, vilket är väldigt intressant när man ser att alla sitter med sina telefoner på bussen. Och så sitter man och tittar och bara såhär, shit, folk är sjukt. Jag kan rekommendera
[00:35:47] Sofia: att ha en skittelefon också.
Det har jag just nu. Den har så liten skärm att man blir helt deprimerad.
[00:35:55] Madde: Ja,
[00:35:56] Sofia: det är ett sätt att lösa
[00:35:56] Madde: det också.
Jag nämnde ju det här också med hur det hänger ihop med ADHD. Och det är lite som du sa att... Man har lägre nivåer av dopamin från början. Framförallt i vissa delar av hjärnan. Prefrontala cortex. Framförallt det är den delen som styr typ planering, impulskontroll och fokus. Och det är just de här delarna som man kan se att personer som har ADHD kanske är lite svagare på.
Eller vad man ska säga. Så det gör ju att hjärnan... Söker mer efter belöning och stimulans för att fylla på det här dopaminet och just det här scrollandet blir extra lockande och svårare att bryta för någon som har ADHD och man blir mycket snabbare beroende av snabba dopaminkickar och de här långsamma då tråkiga aktiviteterna kan ju för någon med ADHD kännas typ ohärdliga alltså såhär, det går inte jag kan inte läsa den här boken eller vad det kan vara Så har man ADHD så är det kanske inte så lätt att bara säga att du ska stänga av notiserna eller ha lite skärmfritid utan man måste nog jobba mer med långsamma aktiviteter men som ändå är roliga, som ger lagom stimulans.
Och det kan ju vara just det här kreativt skapande eller fysisk rörelse eller socialt umgänge i inte alltför stora doser och så.
[00:37:28] Sofia: Ja, tacksamhetsövningarna. Ja, exakt.
[00:37:33] Madde: Och det är också relaterat till det här som man kan få som ADHD. Hyperfokset, att man verkligen fokuserar på någonting. Då har ju hjärnan hittat någonting som är tillräckligt stimulerande och dopaminet bara rusar och hjärnan låser sig fast helt på det.
Jag upptäckte eller upptäckte, jag märkte på min sambo till exempel som har ADHD att han kan ju verkligen snöa in på saker och bara glömma att, oj Här sitter jag. Jag måste typ äta. Så att ja. Det är bra
[00:38:04] Sofia: om man kan hitta ett bra utlopp för det. Alltså nu snackar vi ju om ADHD men ADHD är ju en väldigt stor skala.
Man behöver inte ens ha en ADHD-diagnos för att ha en hjärna som funkar lite så här eller mycket så här Nu kanske inte vi pratar om folk som har väldigt svåra impulskontroll Det vill säga egentligen att du har väldigt svårt att reglera dopaminet. Det är väl det det betyder. Men det här är ju applicerbart på alla människor, tänker jag.
Ja, ja, ja Gud, ja. För ibland är man ju bara låg på det här. Och det kan bero på depression... Sen brist på grund av små barn, eller att man har varit sjuk jättemycket att vi inte har så jävla mycket sol i Sverige påverkar ju hur vårt hormonsystem fungerar, ja, att vi inte får D-vitamin som i sin tur påverkar det här eller om du har låg omega 3 så är det ett problem för det här systemet också
[00:39:17] Madde: Ja men verkligen Men det är ju helt sjukt egentligen när man tänker på det.
Man gör ju saker bara av farten. Alltså just det här att du börjar och ska titta på en serie. Det räcker inte så du går och poppar popcorn. Det räcker inte så du tar läsk eller någonting. Det räcker inte, du måste börja titta på telefonen också samtidigt som du tittar på tv. Hur svårt kan det vara att hålla fokus?
Ja, jag
[00:39:43] Sofia: antar att det är för att vi... Alltså, vi har så mycket vi kan lägga till. Så det är klart att vi gör det. Liksom ge mat till en hund, eller mig. Så kommer jag äta upp allt, hela påsen. Men får du bara din begränsade, då är du nöjd. Så jag tror verkligen på att du måste begränsa dig själv. Ibland kan det vara skitjobbigt att tänka såhär...
Jag tycker jag kände i början, jag vet inte hur du var med du ätsning av notiser, att det är mycket FOMO. Gud, jag sa FOMO till en person häromdagen som jag inte visste vad det var. Det betyder Fear of Missing Out. Tydligen så jag har inte nått alla människor än vad det betyder. Nej, men man kan ju känna att, vadå, för att vara normal i den här världen så behöver man ju sociala medier för att bara hålla sig ajour.
Och det ju inte. Nej, det är ju inte så. Men det är lite svårt, tror jag. Ju yngre man är, så hade det varit jättesvårt. Det hade varit jättesvårt när man var 22 och inte har Snapchat. För mig i alla fall. Men då får man ju, som sagt, man kan ju schemalägga det här. Du behöver inte sluta med Instagram eller TikTok, men...
Att man tvingar sig själv, som du säger, ha tråkigt och begränsa att man inte har popcorn hemma.
[00:41:10] Madde: Nej, men det tror jag är jätteviktigt Att man på något sätt gör det med intention bakom Att nu ska jag titta på TikTok eller Instagram. Och det är okej För att någonstans det blir så himla mycket snack om att du ska inte göra ditten, du ska inte göra datten.
Men det är inget fel på att göra det. Det bara att du måste hålla det på en lagom nivå. Kollar man liksom... Förhållandet mellan att du gör då typ snabba dopaminkickar och långsamma såklart individuellt också som alltid men man kan ju liksom säga att ska vara typ 80-20 då, att det är 20% snabb dopamin då, inte 80% så Ja, då får du ju ändå lov att sitta och scrolla eller vad du nu vill göra eller äta den där goda biten choklad till ditt kaffe.
Jag såg att det var diskussion om detta på Discord förresten. Chokladpriserna som har gått upp och att man ska gå och köpa choklad i lösvikt. Det kan man också gå in och läsa om man är intresserad av. Det var mycket diskussioner kring vad som är den bästa chokladen. Och det har jag märkt på helgen. Om man börjar med att göra någonting som är så här.
Starta morgonen och sitta och scrolla eller något sånt här. Plötsligt så är det inte så himla lockande att göra alla de här andra sakerna. Som man egentligen skulle göra. Typ trädgårdsarbete eller sitta och läsa en bok eller någonting. Så det är därför jag tror också att det bra att man inte börjar med typ telefonen på morgonen till exempel.
[00:42:37] Sofia: Där finns det visst olika studier. För jag har försökt ta reda på det här. När jag har haft väldigt tråkiga saker att göra. Du vet om man har, säg att man har fem saker att göra. Och det är typ två av dem är skitroliga, de andra är tråkiga. Hur ska man liksom öka motivationen Är det att starta med de tråkiga?
Eller avsluta med de tråkiga för att då kan man tänka att om du kommer igång med det roliga så har du mer motivation att fortsätta sitta och beta av dina tasks Det känns tråkigt att spara det
[00:43:12] Madde: tråkiga till sist, hur ska man då orka?
[00:43:15] Sofia: Ja, men hänger du ändå med på att ibland behöver man ju bara komma igång?
Ja, absolut. Om du bara börjar med de här lite enklare och då sitter du ju plötsligt där och har gjort hela din bokföring och mejlat alla tråkiga mejl. Och det finns forskning på det här och att det fanns ingen riktig slutsats utan det kanske är lite olika för olika människor beroende på situation så tyvärr men som sagt det är situationsberoende så att jag håller med att man ska ju scrolla i 40 minuter på morgonen så är det inte så jävla kul att gå upp då och börja diska och städa liksom
[00:43:57] Madde: Mm.
Men det här med retreats för att detoxa är det någonting du själv skulle kunna tänka dig att testa?
[00:44:05] Sofia: Alltså
[00:44:05] Madde: att man
[00:44:05] Sofia: just åker iväg på ett tyst retreat, är det så långt? tyst,
[00:44:12] Madde: tänker jag. Det är väl bara att man ska försöka detoxa från det digitala och från allt möjligt annat.
[00:44:19] Sofia: Ja, det kan jag väl tänka mig.
Jag skickade ju i somras när jag var på Öland... Så var jag med min mamma hennes kille och min sambora. Och då hade jag för snitt tid på mobilen per dag. Så det var något såhär åtta minuter. Alltså det var något såhär absurt. Jag hade inte rört telefonen. Det måste ha varit att jag har råkat ta emot ett samtal eller någonting.
Så att jag antar att jag... Tycker om retreats för att dita också.
[00:44:58] Madde: Ja, alltså jag har ju aldrig varit på något som är typiskt för att det detoxa Jag har dock varit på andra retreats Jag var på ett ute på Österlen till exempel och där fanns liksom ingen teckning så att det indirekt blev det ju typ såhär digital detox.
Och det var ju absolut fint. Jag vet inte om jag hade gillat det lika mycket nu när jag är mamma för jag hade velat typ arbeta att jag kan vara i kontakt ifall någonting skulle hända eller något sånt. Lite kontraktbehov där. Men...
[00:45:26] Sofia: Så överdrivet behöver det inte vara tycker jag. För att detoxa men absolut bara så här inte konsumera några slags sociala medier tycker jag.
Man borde kunna leva utan annars. Så det
[00:45:44] Madde: kan jag absolut tänka mig att göra.
[00:45:47] Sofia: Men jag tror i alla fall för egen del så är det svårare och något jag kämpar mer med är just jobbsaker. Jag vet inte hur du upplever det där, men jag tror både i dina och mina roller så har vi haft väldigt mycket som händer på en gång under en arbetsdag och även efter den.
Alltså det är väldigt mycket saker att göra och beta av och även fast du själv lägger upp din dag så blir det avbruten från olika håll. Alltså det här stressar mig rätt mycket.
[00:46:21] Madde: Mm. Jag vet inte om jag har någon bra lösning på det. Alltså jag känner ju verkligen igen mig i det och tycker det är skitsvårt just det här att bli avbryten, att det är en sån kontextswitchning.
Jag vet inte om det har med dopamin att göra på det sättet kanske, men...
[00:46:43] Sofia: Jag kommer inte ihåg vad folk sa men jag har definitivt lyssnat på poddar där de pratat om hur det här har med dopamin att göra för att det är den här notisen du får upp i alla fall och att du ständigt måste kolla den. Det finns folk som har problem med sina mejlinkorgar och går in och kollar sina mejl en gång i timmen eller varje kvart, det har jag definitivt hört om.
Det där måste ju vara dopamingrej. Ja jag agerar
[00:47:10] Madde: det.
[00:47:10] Sofia: Jag får inte så mycket mail så det är inte lönt att jag kollar så ofta. Det finns ju de som har aktiva mailkorgar och vi kanske mer har Slack och Teams. Även fast det inte är ett positivt dopamin. Eller vad ska man säga? Det är inte positivt men så är det ju dopamindrivet.
Det är någon rädsla att om jag inte svarar så missar jag någonting. Ja, men
[00:47:37] Madde: verkligen. Jag tycker att på Slack så har jag försökt stänga av, eller det är främst i telefonen jag har det här problemet, att det är som en sån liten plupp att det är olästa meddelanden på de olika teamsen i Slack. Och vissa teams, alltså jag vill inte gå in och läsa allting, det är typ någon Women in Tech-nätverk eller någonting, jag läser typ alldeles där.
Jag hade bara velat typ muta det helt. Det har jag gjort på Discord alla gånger
[00:48:06] Sofia: Du kan ju mjuta trådar eller sådana här kanaler på slack. Det kan man göra.
[00:48:11] Madde: Jo, men jag har inte hittat just den här olästa pluppen på telefonen. Jag måste typ dyka i det lite.
[00:48:19] Sofia: Det finns lite. Jag tycker det finns lite inställningar men de är inte lika bra.
Man vill kunna mjuta vissa saker så vill man få typ en sammanställning på vissa gånger i veckan, på vissa gånger per dag kanske. Så jag hittar inte heller riktigt balansen. Men jag tror att såhär Som alla de här grejerna man måste ha koll på. Du känner att du vill ha koll på Instagram och din mailbox.
Alltså man måste bara tänka att man har en tråd. Och vad vill du schemalägga på den här tråden just nu?
[00:48:53] Madde: Ja.
[00:48:55] Sofia: Så att dela upp sin dag i när du ska kolla din mail. Du hade ju en sån här schemalagd mail. Slott minns jag. Typ på eftermiddagen. Precis, jag hade en på morgonen och en på
[00:49:08] Madde: eftermiddagen.
[00:49:09] Sofia: Ja. Och samma blir det ju då när du slutar jobba.
Då kanske du har schemalagt att klockan fem så får jag alla mina notiser från mindre viktiga appar. Exakt. Så jag tror att så länge man gör en sak i taget med typ intention, eller vad det nu heter, då är det lugnt. Du kan också ha... Några gånger i månaden så är det faktiskt helt okej att bara binga en hel säsong av friends och äta godis för då har du valt det precis det är just när man känner att man har ett val då är det ju när man känner att man inte har ett val och bara blir matad med det nästan
[00:49:52] Madde: nej jag tror det är nog en av nycklarna faktiskt att göra saker Medvetet att det är medvetna val inte att du bara känner att du hamnar i en spiral för att du inte pallar att göra någonting annat
[00:50:04] Sofia: så
[00:50:05] Madde: att det är ja
[00:50:05] Sofia: men det är liksom, man kan inte göra allt på en gång heller tror jag man får typ börja med en app i taget tror jag och känna hur det känns och så börjar man ganska snabbt känna hur skönt det är och få lite smak för det, så var det för mig i alla fall och sen bara bli gammal Ja, exakt.
Eller skaffa barn. Ja eller skaffa barn. Alltså jag har ingen aning om Julia har fått ut det hon vill från det här alls.
[00:50:34] Madde: Nej. Men jag hoppas att någon tyckte det var vettigt i alla fall.
[00:50:38] Sofia: Ja. Det känns som att vi pratat om det här tidigare. Ni får väl komma med egna tips. Det här är ju bara vad vi har hittat.
[00:50:47] Madde: Ja. Kanske någon som har något jättebra tips som inte vi alls har tänkt på. Ja. Mm. Nej men det var väl allt för oss idag då eller? Det var det. Vi ses nästa vecka som vanligt. Ha det bra fram till dess. Hej då. Kram kram.
Skapare och gäster

