231. State of Devs 2025 - lön, sömn och Linkin Park

===

[00:00:00] Madde: Jag vet inte, på något sätt så antyder det ju lite att vara junior eller medieår är kanske lite stressigt. Man kanske blir lite mindre belönad Men att det blir bättre sen när man har fått jobba ett tag.

[00:00:24] Sofia: Du lyssnar på Developers, podden där du får följa med oss, Sofia och Madde, på allt inom mjukvaruutveckling.

[00:00:32] Madde: Vi träffar spännande gäster, testar nya teknologier, söker inspiration och tar upp aktuella ämnen. Alltså du har ju typ så här... Tjatat lite ett tag nu om att jag ska skaffa Arc-browsern och så gjorde jag ju det.

[00:00:48] Sofia: Åh nej jag vet vad du ska få själv Ja nu

[00:00:51] Madde: ska du få själv Det här är det flesta länge Nej men Alltså det har ju varit lite tröskel att vänja sig vid Liten Lund och så här Och grejer Ja i alla fall jag tyckte den var ganska nice ändå Jag kört nu sedan i november förra året faktiskt, för jag bytte när jag fick ny jobbdator och jag börjar första november ju på mitt jobb.

Och nu så har ju då The Browser Company gått ut med att de ska sluta stödja ARK. Och man bara, jaha, vad gör jag nu då? Ja gör jag. Och jag såg också att du skrev ju också på Discord och startade en liten tråd där och frågade vad andra gör och så. Och det var några som svarade typ, jag fortsätter så länge det bara går och lite.

Ja Anton skrev det. Ja, jag gissade det var Anton. Och sen, för jag var så här, jag måste ju fortsätta nu med någon annan lite så här cool browser för annars så tappar jag ju all hipster-cred jag har. Nu när jag har kört ARK så måste jag ju köra något annat. Så här, jag kan inte bara gå tillbaka till Chrome.

[00:01:49] Sofia: Nej eller hur? Jag vet. Och därför frågar jag liksom... Ska jag bara gå tillbaka till Chrome men jag vet inte jag har sett att folk har gått över till andra hipster browsers men jag bara orkar inte lära mig någonting nytt är det hur? Och så ska det också lägga ner typ

[00:02:06] Madde: Exakt för den här The Browser Company som har gjort ARK de har ju kommit med en annan då, vad var det nu den hette.

[00:02:13] Sofia: Men det

[00:02:13] Madde: är såhär, allt ska vara så AI byggt på AI. Och jag kände också, oss kommer säkert den också försvinna, alltså den ändå det är ju svårt att ta sig in som en spillnadsny browser på en redan lite etablerad marknad. Jag funderade faktiskt på Brave men jag såg att någon i Discord postade typ såhär, why you should not choose Brave och det var ju typ att han som har Startat Brave.

Alltså det var ju jättemycket allt från att han har supportat anti-LGBTQ kampanjer till att han injectar liksom annonser och alltså allt möjligt skit.

[00:02:47] Sofia: Men om man

[00:02:48] Madde: står

[00:02:48] Sofia: för det så kanske man skulle vilja använda det Ja då kanske man vill, absolut. Men nu gör

[00:02:54] Madde: inte jag det. Nej okej.

[00:02:57] Sofia: Men några på jobbet använder Zen.

Har du kollat på den?

[00:03:01] Madde: Det är också Firefox va i grunden. Jag har

[00:03:05] Sofia: ingen aning jag kan inte säga något jag bara såg att de använde det det är lite liknande liksom men inte lika bra

[00:03:11] Madde: okej nej den har ändå trats om men jag har faktiskt gjort ett val nu är det inte skrivet i sten men jag har laddat ner och installerat en annan browser ah

[00:03:21] Sofia: du har det, okej vad valde du då?

jag

[00:03:23] Madde: valde faktiskt

[00:03:24] Sofia: Vivaldi fy fan nej Eller varför? Okej jag ska inte säga något för jag vet inte vad som har hänt på Vivaldi-fronten de senaste tio åren, men berätta mer.

[00:03:39] Madde: Nej, men den är ju väldigt kustomiserbar. Alltså du kan ju välja extremt mycket typ, allt ifrån, som Ark har ju alla tabbar till vänster Det kan man välja här också vill du ha dem till vänster till höger, uppe nere vill du ha adressfältet uppe nere, vill du ha ditten datten men det måste man kunna

[00:04:00] Sofia: göra på Chrome också, eller?

[00:04:02] Madde: jag vet inte du kan välja de hade någon inbyggd feed, rss-läsare så att allting blev väldigt integrerat i browsern jag vet inte Den är väl också Chromium? Jag

[00:04:20] Sofia: har ingen

[00:04:20] Madde: aning. Jag googlar nu. Vivaldi. Built using Chromium but different from Chrome. Så jag tycker ändå att det nice att ha en Chromium för då har man ändå man kan använda samma extensions och allt sånt funkar.

Jag vet inte. Deras USP. The only webbrowser powerful enough for you.

[00:04:44] Sofia: Men

[00:04:44] Madde: ja, den

[00:04:45] Sofia: kanske är bra. Den bara låter typ töntig men jag för mig att den är lite, den är inte såhär, den har inte såhär privacy-fokus så, men den är väl ganska...

[00:04:57] Madde: Ja, den har också inbyggd blocker. Både adblocker och såhär tracking. Ja.

[00:05:04] Sofia: Jag tycker bara att den låter töntig Det låter töntigt att använda Vivaldi Man låter som att Det är klassisk musik Typ såhär, du är 90 år Och så tänkte du, vilken browser ska jag ha Och så fick du välja mellan listan Och så tänkte du så Vivaldi

Okej ja Alla har vi

[00:05:28] Madde: våra fördomar

[00:05:30] Sofia: Okej men

[00:05:30] Madde: jag ska kolla upp det. Ja, verkligen Det var typ i fredags. Och det är söndag idag så jag har typ inte hunnit utvärdera någon värst ännu. Men vi får se. Jag ska testa lite tänkte jag i alla fall. Ja okej

[00:05:46] Sofia: Vi länkar till ARK sen och Vivaldi så kan man väl välja vad man vill.

Ja. Okej men du har fortfarande inte kollat på Ark-serien och det är ju fortfarande lite sådär Arkane menar? Arkane, förlåt

[00:06:01] Madde: Ja, nej det har jag inte Nej

[00:06:05] Sofia: Ja, när du börjar kolla på den så kommer de säga att de inte ska släppa säsong tre eller något sånt där, besvikelse Jag jinxa det totalt Ja Ja, det finns en karaktär som heter Jinx där.

Innan vi pratar om dagens ämne så ska vi tacka våra stjärnsupportrar på Patreon också. Som är Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, brother, Dark Rönnell, Hest stressade, glömde sova, Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Martin Haagen, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall, och Tomas Nilsson

[00:06:39] Madde: Mm, stort tack till alla er och tack till alla andra som stöttar oss på ett eller annat sätt.

Men ja, idag ska vi prata om en survey. Den vi ska prata om idag är lite speciell för att den heter State of Devs och är lite mer om allt annat runt omkring som inte handlar bara om typ kod och teknik. Så den är lite mer personlig, lite mer om typ... Vad upplever du för problem på arbetsplatsen? Eller typ, får du jobba remote?

Vad har du för hobbies? Alltså allt sånt annat som ändå kan vara intressant att se. Man kan dra några paralleller och så vidare. Det var 8.717 personer som svarade på den. Jag vet inte, gjorde du det? Har du svarat på den?

[00:07:29] Sofia: Nej jag har inte den. Jag har ändå hört om den är i podden ASDF där... De har diskuterat Servin för att de hade svarat på frågorna.

Så jag tyckte bara så här, jag fick också frågan om jag ville svara på den, men jag vet inte, jag gjorde inte det. Men det var väldigt annorlunda, alltså frågorna man fick. Jag kommer inte ihåg, det var typ nästan så här, har blivit mobbad på arbetsplatsen? Ja, eller hur? Så det kändes mycket mer intressant Och läsa nu efteråt en typ stakoflow som är typ så här, vilket är din favoritspråk Mm.

[00:08:07] Madde: Precis. Så här var det, jag började svara på den. Sen så kom jag till fråga vad är din årslön? Så blev jag så trött på den, jag skulle behöva räkna om först till US-dollar och sen till 1x12. Jag jag pallad. Så tänkte jag, jag ska göra det sen och sen tro att jag glömde. Så jag har bara svarat början Det är så intressant

[00:08:30] Sofia: att i USA så pratar man verkligen om årslön.

[00:08:33] Madde: Mm.

[00:08:34] Sofia: Även i en förhandling så pratar du om årslön. För där är det så här, bonusarna och det systemet är så stor del ofta på de här stora big tech företagen Så det blir så här konstigt att prata om månadslön. För då blir det tvärtom att du får typ så här, okej så om jag tar bonusen så får jag splitta den på tolv Och tänka vad är det i genomsnitt i månadslön.

Och

[00:08:56] Madde: här

[00:08:56] Sofia: är det tvärtom, det

[00:08:57] Madde: blir jättekonstigt att tänka på årslön. Alltså jag... Jag kan inte tycka på rakan vad jag har i årslön.

[00:09:02] Sofia: Nu vet jag absolut vad jag har i årslön För det är typ så här. Jag vill veta det när jag tänker på mitt sparande I det stora perspektivet. Men ändå Myndigheter och sånt frågar ju alltid om månadslön.

För skatt eller efter skatt. Så det är så här. Det är ju så vi pratar om löner.

[00:09:18] Madde: Förutom Försäkringskassan. När man ska ansöka om föräldrapenning. Kommer du få se snart. Ja men det har jag sett i årslön Eller kanske redan. Så står det också så här. Inom parentes månadslön gånger tolv.

[00:09:30] Sofia: Ja men folk vet nog inte kanske Nej

[00:09:32] Madde: visst Det är bra att vara tydlig.

Okej ja. Nej, men en annorlunda survey. Ja, och jag tänkte bara så här snabbt gå igenom lite demographics. För det kan vara intressant att veta vem som faktiskt har svarat. Och inte helt förvånande så är det ju flest från USA som har svarat. Det var 26 procent. Och på andra plats då var 9 procent från USA.

UK, vad heter det? Alltså Storbritannien. Så det var ändå ganska... Förutom USA så var det ganska spritt vilka länder som har svarat på det. Sverige står för 3%. Så det är inte jättemånga av 8 717 Men ändå

[00:10:17] Sofia: mer än vad Sverige utgör i antalet människor i världen. Ja det

[00:10:24] Madde: är sant

[00:10:25] Sofia: faktiskt. Det är ganska överrepresenterat på något sätt då.

[00:10:29] Madde: Ja, det är faktiskt sant när du säger det. Det som var lite intressant var att det var ovanligt många kvinnor och icke-binära som svarade. Jag tänker

[00:10:38] Sofia: mig, i och med frågorna liksom, så blir det mer intressant för den... Eller undrar varför? Det är jättekonstigt egentligen. Ja, egentligen. Alltså

[00:10:49] Madde: detta rör väl alla.

Men ja, kanske lite roligare att svara på. Men betydligt högre. Det brukar vara typ 6% kvinnor och icke-binära som svarar. De andra servicearna om man tittar på State of IS och dem. Så att ja, 15% kvinnor och 3% icke-kvinnorna.

[00:11:04] Sofia: Men jag kan tänka mig att i och med att det kom sådana här frågor om typ mobbning eller bias, att den här, att den spreds sådana typ communityn eller bland

[00:11:14] Madde: folk

[00:11:15] Sofia: som blivit utsatta för det, att det startade diskussioner.

[00:11:18] Madde: Ja, för det är ändå ett sätt att faktiskt göra sig lite hörd. Och visa, kan det ju vara. Ja, 80% identifierar sig som vita. Mm-hm. Men ja, intressant för att de pratar ju om relationer och sånt också, så att 75% av de som svarade var i en relation, det är ju faktiskt väldigt högt ändå, 64% hade inga barn, och sen var det typ såhär 15% hade ett barn, 15% hade två barn, lite såhär Men

[00:11:52] Sofia: 80% klassas in som vita, men det var bara typ 20-någonting procent amerikaner som svarade.

Det är en del europeer och grejer. Det måste ändå ha varit många från Indien. Och de klassar väl inte sig som vita?

[00:12:10] Madde: Nej, där fanns ju South East Asia. Det fanns Middle East. Jag tror att den här frågan var en typ alltså om inte något av de alternativen som var föredefinierade stämde så kunde du också skriva fritext.

Det fanns några väldigt små. Det var intressant för att frågan var typ så här vad för etnicitet har du? Och så var det någon som hade skrivit fritext Jewish. Så tänkte jag så här, jag tycker fortfarande att det så konstigt, för det är ju, alltså, är det en Ja,

[00:12:38] Sofia: du kan vara typ så här etnisk nu kommer någon säkert skriva någon hatbrev till mig, men jag för mig att du kan vara etnisk jude att du verkligen tillhör typ blodsläktet, alltså som är judar långt bak släktet

[00:12:57] Madde: Ja det ser man.

Ja, anyway. Kollar man lite på karriär allmänt hur länge folk har jobbat och sånt så av de som svarar, så var det vanligast att man har jobbat i typ 59 år. 27 procent som hade gjort det. Och sen 10-14, 21 procent. Så det var ändå ganska många mid- och seniorarbetare Alltså det är inte bara en massa

[00:13:24] Sofia: som pluggar som svarar liksom.

[00:13:26] Madde: Nej, exakt. Så det är ändå, ja, det känns som att det är lite mer tyngd. 5% som hade jobbat i över 30 år. Oj, coolt Det är ändå rätt länge faktiskt.

[00:13:40] Sofia: Men det är en intressant spridning då, i den här gruppen. Men den är ju absolut inte rätt, alltså den är inte representativ Nej, det är ju

[00:13:54] Madde: alltid svårt när det är så här.

Det är ju inte Statistiska centralbyrån som har gått ut och frågat ett snitt av folk Nej du ju säga

[00:14:05] Sofia: var tusonde person tycker så här, eller var tredje... Man får ju verkligen ta det med en nypa salt.

[00:14:14] Madde: Ja, precis. Lite allmänt så här, 56% hade pluggat Alltså något inom ämnets datavetenskap. Och sen var det jämt liksom 22% som inte har pluggat alls Eller som har pluggat någonting helt annat.

Så det är väl typ så det ser ut också. Känns det som. Alltså om man tänker på folk man känner. Ja. Ja Någonting har blivit förvånande för det var en fråga som var typ hur många arbetsgivare har du haft? Och då var det absolut vanligaste att man haft en arbetsgivare, 20%. Men sen var det rätt jämnt distribuerat mellan en och två och tre och allting.

Men något som förvånade mig där var att 17% hade haft sex till tio arbetsgivare. Det är rätt

[00:15:03] Sofia: mycket. Ja Eller om det är folk som är vad de kallar för contractors. Liksom det som är lite konsult här.

[00:15:12] Madde: Jag vet inte. Ja, det kan vara det. För att nästa fråga var typ vad är din anställningsform? Och då var det bara 20% som var frilansare.

Eller egenföretagare. Och sen var 76% anställda på ett företag. Så jag vet inte.

[00:15:30] Sofia: Ja,

[00:15:30] Madde: men kanske.

[00:15:30] Sofia: Ja.

[00:15:32] Madde: Ja

[00:15:32] Sofia: men det låter som att det skulle kunna vara att folk har varit eller är contractors. Ja det kanske är det då. Det kanske är, ja man kanske pratar om det annorlunda i USA, jag vet inte. Att vem är din arbetsgivare, att du kanske tänker att, för det är ju konstigt om du har varit konsult i 30 år.

Och så har du jobbat för 20 bolag. Alltså skulle du verkligen säga att du har haft en arbetsgivare? Det blir ju... Nej, det beror ju på vad man frågar efter i och för

[00:16:03] Madde: sig.

[00:16:04] Sofia: Ja.

[00:16:07] Madde: Jag gillar det för de hade ju delat upp det så här. I och med att man visste till exempel kön och vilket land man kom från så har de ju också delat upp de flesta svaren så du kan se by country eller by gender och så vidare.

De hade en fråga som var vilken titel man... Jag tror inte det var vilken titel du har just nu nödvändigtvis utan det var typ vilken titel har du haft såhär för att procenten addade inte upp till hundra det blev mer än hundra om man säger så men där tittade jag by gender och det var faktiskt lite jag vet inte, lite sorgligt vad tror du var vanligaste jobbtitel bland kvinnor?

software engineer Front-end developer var vanligast, eller front-end engineer tillsammans var det typ 41% det var inte det som var det sorgliga det var liksom såhär fine men det jag tyckte var lite tragiskt var att det fanns inga alltså 0% kvinnliga CTOs lead engineer director of engineering software architect medan som jämför med statistiken för män där var det vanligaste titeln tech lead 89% Men

[00:17:22] Sofia: gud då är det typ så här Så många som bara Jag är nog tech lead i mitt team Alltså jag har inte den titeln Men jag känner mig 80% vara tech lead Ja

[00:17:34] Madde: och CTO 87% Alltså vadå skulle 87% av männen som har svarat På den här surveyen Ha varit någonsin CTOs Vadå är frågan typ så här Vad är den högsta titeln du har haft Nej men grejen var att stod liksom inte i frågan vad frågan var utan det var bara typ såhär, men ja det såg i alla fall väldigt annorlunda ut mellan män och kvinnor.

Det var liksom lead engineer, software architect, lead developer.

[00:18:02] Sofia: Okej det måste vara något konstigt där, men om man skulle liksom... Jag fattar inte siffrorna riktigt men det är ganska typiskt att det är mer typ frontend eller vanlig engineer bland kvinnor för att man har inte varit lika länge i branschen och det är så kvinnor går inte in i de här arkitektrollerna lika mycket.

Och sen vad det beror på egentligen Alltså det behöver inte vara negativt Det kanske är bara att kvinnor inte vill in i de tekniska rollerna som är högre uppfattade Det finns massa olika anledningar till det.

Jag tror att folk blir provocerade när man är så här, åh det är så tragiskt. Och så bara... Men vadå, varenda kvinna är frågat, vill inte heller. Såklart det är

[00:18:56] Madde: också en faktor Ibland är det så. Någonting som var gemensamt i alla fall oavsett om det var man eller kvinna är att har du en titel med engineer istället för developer så innebär det i genomsnitt en årslön, nu pratar jag i dollar då, en högre årslön på 44 939.

Vad blir det? Vi säger att den är 10, det är den inte riktigt den är 9 någonting. Men... Ja, det blir nästan 440 000 mer om året. Ja, men

[00:19:25] Sofia: det fick jag en nyhetsbrev häromdagen som jag inte har öppnat. Men bara titeln på det var typ, sluta kalla dig för developer för att engineer är mer välbetalt och högre ansenligt.

Att vi drar ner oss själva när vi säger utvecklare.

[00:19:42] Madde: Ja, man kanske ska börja göra det, mjukvaruingenjör. Jag identifierar mig inte det, eftersom jag inte är liksom... Jag vet inte, vi pratat om detta innan tror jag, att man ska känna sig som någon slags civilingenjör som har pluggat i fem år på någon teknisk LTH.

Ja, men det är ju ingen skyddad

[00:20:02] Sofia: titel du kan ju vara så nagelingenjör och... Göra journaler för folk alltså så man får absolut kalla sig det jag har det på min LinkedIn i alla fall för att jag tycker att jag är en ingenjör jag sitter liksom inte jag vet inte jag kan uppfinna ny mjukvara jag kan designa stora mjukvarasystem sånt så jag tycker det är ett ingenjörsyrke absolut ja Men sen är vissa, jag tänker om man är mer typ såhär jag sitter och kodar, jag vet inte varför jag har åsikten om att det är mer fronten, men man är lite mer inne i koddetaljer kanske, jag vet inte, jag fattar kanske vad jag menar, att man inte tänker på sig själv som en sån Helhetsperson, liksom.

Det är man ju också. Det är sjukt stort värde i folk som är superspecialiserade och riktigt bra på språken. Jag vet inte. Det är någon slags självbild. Man får välja. Man får välja själv. Men det verkar ju rekommenderas i alla fall. Om man...

[00:21:19] Madde: Ska jag kanske in och uppdatera min LinkedIn nu då? Eller jag är ju inte, jag är ju CXO.

Det står ju det i och för sig. CX Engineer. Ja, precis. Nej men okej vi har glidit in på lön lite nu. Vi kan fortsätta där då. För det var också lite annan intressant statistik. För det första så var det typ så här. Vi är inne i en lågkonjunktur. Hur har det påverkat lönerna Men som tur är, eller vad ska säga, så är det ändå 56% som har sett att lönen ökar.

9% har dock fått minskad lön. Och sen resten då, 35% har stannat som den är. Men jag gick in och kollade på Sverige också för det är ändå lite mer intressant att veta. Och där var det ännu fler det var 63% som har fått högre lön och bara 4% som har fått lägre lön. Och det blir såhär, får du ens lov att sänka en lön i Sverige?

Alltså hur funkar det? Nej men jag tror att du blir av med jobbet. Ja, och så tvingas du ta ett annat lägre betalt.

[00:22:15] Sofia: Ja, du blir av med jobbet och har ett annat jobb eller så är det konsult och din kompensation har minskat Det är ju betydligt lägre kompensation för konsulten nu. Du har egentligen 4%

[00:22:28] Madde: ganska lite

[00:22:30] Sofia: Eller hur?

Jag tror att siffran är större. Eller nej nej i och sig De flesta är ju anställda och de flesta är säkert anställda med korrektivavtal och då har man absolut fått någon slags ökning typ.

[00:22:42] Madde: Ja. Sen var det ju allmänt såhär hur mycket du tjänar så där tittar jag faktiskt främst på Sverige jag tänker, jag behöver inte gå igenom USA, det är inte så intressant USA blir

[00:22:51] Sofia: så absurdt alltid och

[00:22:52] Madde: nu har jag faktiskt försökt också, jag har kollat dagens växelkurs den var på typ 9,11 eller någonting tror jag det var så ja, vad har du för vi kör månadslöner nu då, för det är det vi själva fattar så ja den 50-percentilen Ja, vad blir det egentligen Det betyder ju att hälften tjänar mer och hälften tjänar mindre än detta, eller hur?

Så de 50 procenttiden ligger på 55 767 kronor i månadslön av de som har svarat här. Så hälften tjänar mindre än det och hälften tjänar mer än det.

[00:23:34] Sofia: Okej det låter ju... Det låter ju rimligt. Det här är alltså för Sverige. För

[00:23:39] Madde: Sverige var detta.

[00:23:40] Sofia: Det

[00:23:40] Madde: är ganska stort glapp. För den 25e då, percentilen. Alltså de som är upp till de 25% lägsta.

Den ligger på 39 833. Och sen den högsta, 90e då. Har en månadslön på 99 583. Mm. Det låter ju rimligt Ja, absolut. Om man tänker så här. Någon erfaren CTO eller vad det kan vara. Och det är klart att det skiljer sig säkert mycket beroende på hur mycket erfarenhet du har. Vilken roll, vilket bolag, vilken stad.

Alltså så här. Är det offentlig eller privat sektor? Så det känns ju inte orimligt.

[00:24:21] Sofia: Ja, och lön över 90 000 för utvecklare är ju inte heller omöjligt. Alltså som konsult eller en Alltså ganska många bolag jag vet att vi känner ju folk som absolut ligger där omkring ja men

[00:24:42] Madde: ja, det krävs ju ändå en del

[00:24:45] Sofia: Ja, men som sagt, man får ju tänka att många som har svarat här, det är inte folk som har jobbat tre år, det är inte folk som har jobbat fem år, det är någon som har jobbat kanske trettio år.

[00:24:54] Madde: Ja, precis, det var ju ändå ett antal procent som hade jobbat länge. Eller

[00:24:57] Sofia: bara såhär femton år och är svinduktiga och ja.

[00:25:04] Madde: Och frågan är ju lite också, vad behöver man uppoffra för att nå det Det här är liksom topp 10-procentet till exempel. Man kanske behöver jobba svinmycket eller resa jättemycket på obekväma arbetstider eller hit och dit.

Ja, du tar större risker kanske.

[00:25:20] Sofia: Du har gjort det tidigare i din karriär. Det kanske är, förlåt men det kan vara någon som typ jobbar i Danmark också. Det är folk som jobbar mot USA. Det är folk som jobbar mot England eller Tyskland. Remote. Alltså då kommer det ju lätt över hundratusen.

[00:25:40] Madde: Ja, det har jag sett på LinkedIn.

Det finns ju skitmånga sådana här remote-jobb mot typ såhär Mellanöstern, typ Dubai och sånt också. Grejer. Ja, gud ja.

[00:25:51] Sofia: Jag antar att en viss del av dem som har svarat har de här lönerna som är definitivt över hundratusen. Det är inte konstigt.

[00:26:01] Madde: Ja, ska vi gå vidare till problem på jobbet. Vad tror du är de vanligaste problemen?

Om

[00:26:11] Sofia: du bara ska gissa

[00:26:12] Madde: fritt.

[00:26:13] Sofia: Men genom ledtråd, vad är det för fråga? Det finns ju många problem, typ kodproblem eller relationsproblem Nej, men alltså

[00:26:21] Madde: typ... Säg då mer seriösare om själva arbetsplatsen. Inte att det är dålig kod eller något sånt.

[00:26:31] Sofia: Tänk

[00:26:32] Madde: typ såhär mobbning och liknande.

[00:26:33] Sofia: Jaha, okej. Och jag vet inte vad som är det vanligaste.

Alltså med tanke på... Och det är så subjektivt.

[00:26:43] Madde: Jag har faktiskt ingen

[00:26:44] Sofia: aning.

[00:26:45] Madde: Okej men de vanligaste problemen var dåligt ledarskap, utbrändhet och brist på balans mellan arbete och fritid. Och orsaker till det kan vara toxisk kultur och känsla av maktlöshet till exempel. Okej men vill du ha en annan gissning eller är det bara jobbigt att gissa?

[00:27:10] Sofia: Jag undrar är lite lättare. Okej men

[00:27:13] Madde: vanligaste diskrimineringsfaktorn, kan du gissa det? Okej ja det här är intressant.

[00:27:24] Sofia: Ålder tänker jag. Ja. Det var det för jag tänkte om det är flest män som svarar vad kan det vara då det är svårt att mitt kön eller att jag är vit ofta ser ut tvärtom men jag tänker att man är för ung eller för gammal

[00:27:43] Madde: ja det var den vanligaste och särskilt efter att man har fyllt 50 så blir det det är då det börjar eskalera vilket är så himla sorgligt ja verkligen

[00:27:55] Sofia: Alltså efter 50 dessutom 50 är typ på något sätt prime, för att dina barn har ofta växt upp.

Ja får inte vabba. Ja precis, du vabbar inte, du är fortfarande ung, du är mer erfaren än du någonsin har varit i ditt liv liksom. Och du är typ såhär... Ofta är det typ din bästa hälsa. Alltså folk har förstått vad livet handlar om. Ja. Men det gäller ju absolut tvärtom också. Alltså diskrimineringen Jag vet inte om du har varit med om det.

Men jag har ju fått kommentaren om att jag är... Ja men du som är så ung, men på ett lite nedvärderande sätt tycker jag.

[00:28:40] Madde: Ja men du var inte ens född när Commodore 64 kom. Kanske inte att man säger det just så, men att det är så mycket som inte du har varit med om. Ja,

[00:28:53] Sofia: jag har fått höra typ att jag kommer förstå när jag är äldre.

När det handlar om yrkessaker och många saker stämmer säkert men det är lite jobbigt att få höra det liksom är det typ så att jag gör saker för att jag har så mycket energi för att jag är ung det är nog bara att de är avundsjuka ja men det stämmer, absolut när du kommer ut i branschen och är 24 och du får möjligheter så tar du alla möjligheter du kan alltså absolut, men att det blir lite så här nedvärderande typ så här, ja Att det är en mognadsgrej typ.

[00:29:32] Madde: Ja, det kan vara. Ja, det leder oss vidare i alla fall lite på jobbhappiness. Om man trivs på jobbet eller inte. Det där var en skala 1 till 5. 1 var väldigt olycklig och 5 var väldigt lycklig. Och vi fick ett medelvärde på 3,6. Så det är väl ändå ganska bra tänker jag. En majoritet svarade happy. Ja Eller very happy.

Det antyder ju ändå att generellt sett så är utvecklare ganska nöjda med att det finns ändå lite utrymme för förbättring kanske.

[00:30:07] Sofia: Men jag undrar hur det hade sett ut i en annan bransch. Alltså om man, vad tänker man är olyckliga arbetare, då tänker man typ såhär sjukvård. Hade folk där verkligen svarat då?

Att det är bara eländigt och jag olycklig. Eller tycker man ändå om, alltså det känns som att de flesta människor gillar ändå sitt jobb.

[00:30:26] Madde: Ja, man gillar väl jobbet men inte alla faktorer runt omkring. Jag tänker på alla larm om barnmorskor som inte hinner gå på toa och hit och dit och sånt.

[00:30:36] Sofia: Absolut.

[00:30:36] Madde: Men sen är det typ så

[00:30:37] Sofia: här, du gillar ju den gemenskapen du har och den identiteten du får.

Du kan inte tänka dig att inte jobba med det på något sätt. Ja. Ja.

[00:30:47] Madde: Ja Nej jag vet inte, det har varit intressant att veta för att kunna jämföra såklart. Det var i alla fall en stark indikation på att nöjdheten ökar efter typ tio år i yrket. Jag vet inte riktigt man ska göra med den infon, det var bara en parallell man kunde se.

Men jag vet inte, på något sätt så antyder det ju lite att vara junior eller medior Det är kanske lite stressigt. Man kanske blir lite mindre belönad. Men att det blir bättre sen när man har fått jobba

[00:31:26] Sofia: ett tag. Hur känner du själv? Du som har jobbat mer än tio år. Mm. Har du blivit lyckligare eller olyckligare?

Ja. Har det ökat linjärt med lönen? Nej det

[00:31:41] Madde: har det verkligen inte gjort. Det har nog bara gått lite upp och ner skulle jag vilja säga. Men ja, absolut de första åren var ju tuffa. Man ville bevisa sig och liksom... Man tog på sig mycket saker och allting Så att ja... Det kanske ligger något i det. Jag känner ju absolut mig tryggare i min yrkesroll.

Jag känner att jag har liksom kött på benen Jag har med pondus. Och det kanske också är en åldersgrej Precis som du sa. Vi båda började ju ändå relativt unga. Jag kom in som typ 22-åring. Jag kommer ihåg att jag bara längtar efter att jag bara vill ha några år erfarenhet. Ja.

[00:32:23] Sofia: Jag tycker att jag håller med om det du säger.

Det handlar om att man är mer trygg i liksom man kan och så vet man att det är okej när man inte kan mer så. Och Jag tror, men kanske att kompensationer också spelar roll när man kommer upp till någon nivå som är såhär, det här är bra. Det var ett tag som jag, precis som ett barn, jag bara ville bli äldre på något sätt.

Alltså fast i hur många år jag jobbat. Och sen när man kommer över någon viss nivå så kan jag nästan känna såhär, du vet när jag är lite dum. Då vill jag ju liksom ha kortare erfarenhet nej jag har ju inte jobbat så länge typ häromdagen så skrev jag bara såhär nej jag har ju inte jobbat pre-cloud liksom det är ju en grej som gör att jag kanske

[00:33:12] Madde: inte

[00:33:12] Sofia: förstår vissa saker jag minns inte hur man tänkte då du har börjat

[00:33:15] Madde: starta om ISen

[00:33:17] Sofia: jo det har jag för sig men du fattar man har ju inte såhär den förståelsen på samma sätt så det varierar hur Senior jag vill att folk ska veta att jag är.

Ja,

[00:33:28] Madde: det klart det kommer ju man få vissa förväntningar också.

[00:33:32] Sofia: Vad gör man när man har jobbat 20 år men så behöver man googla på, jag vet inte, något sånt där skitbasiskt.

[00:33:40] Madde: man åldersdiskriminerad kanske. Man kunde ju se ett tydligt samband mellan distansarbete och lycka eller vad man säger, tillfredsställelse.

Jaså. Eller snarare tvärtom brist på att man får lov att jobba remote hängde ihop med faktiskt både lägre lön men också lägre då...

[00:34:01] Sofia: Jobb

[00:34:02] Madde: happiness.

[00:34:03] Sofia: Alltså du fick

[00:34:04] Madde: lägre

[00:34:04] Sofia: lön om du inte hade. Remote jobb.

[00:34:07] Madde: Ja precis. Okej. Men framförallt då lägre. Lycka på jobbet. Så att ja flexibilitet. Men det vet vi ju redan.

Det är en tydlig faktor För att man ska må bra. Ja. Och sen som sagt, jag är inte heller för att man ska jobba 100% remote eller någonting, utan jag tycker fortfarande det är, eller för mig så vill jag att man ska träffa sina kollegor. Om man nu inte har ett fully remote jobb där alla är fully remote då förstås

[00:34:36] Sofia: Ja, åtminstone face to face dagligen i kameran på något sätt.

Annars känns det ju lite tråkigt. Men ja... Nej men intressant att det hänger ihop med hur lite remote man är, men jag kan tänka mig typ såhär är du på ett jobb som kräver att du är inne varje dag så kanske det är mossigare på något sätt, att det mer omodernt överhuvudtaget, för att ha en ledning som är såhär, vi ska se att ni sitter och tittar på skärmen hela tiden.

[00:35:06] Madde: Fy nej ja. Nej, så att det ledde oss vidare också på workplace perks, fördelar benefits och sånt. Alltså lönen kom ganska långt ner där, jag var lite tvungen, alltså kompensation kom på sjätte plats. Okej

[00:35:27] Sofia: sjätte? Men är det här hela världen eller Sverige?

[00:35:35] Madde: Detta var nog för hela världen faktiskt. Men jag för mig så rätt likadant.

Alltså jag tror inte det skiljer sig jättemycket.

[00:35:41] Sofia: Jag tror inte heller i för sig att lön är nummer ett i Sverige heller. Jag har inte heller satt den som nummer ett. Okej

[00:35:49] Madde: vad är det för något? Nummer ett var relation med kollegor.

[00:35:54] Sofia: Jaha.

[00:35:55] Madde: Ja Ja

[00:35:56] Sofia: det förstår

[00:35:59] Madde: jag. Alltså relation och kultur och allt sånt. Jag vet inte, det är i alla fall någonting jag sätter.

[00:36:08] Sofia: Det är bara att tänka privatlivet, alltså det hjälper ju inte att ha en man som skämmer bort en med rosor och guldsmycken och allt, men sen är relationen liksom skrik och bråk och otrohet och misshandel typ.

[00:36:23] Madde: Ja, nej eller hur, exakt. Ja, nummer två, work-life balance, det är ganska också, ja. Nummer tre, arbetsvillkor, jag vet inte, där kanske kommer in typ...

Om du får jobba remote och sånt. För det fanns ingen annan. Eller jo på nummer nio fanns remote work benefits.

[00:36:41] Sofia: Ja okej. Men det är det när folk kryssar ju liksom i. Det är lite svårt när man måste välja Det lite egen tolkning.

[00:36:49] Madde: Sen var det ju arbets. Alltså själva arbetsinnehållet. Vad du jobbar med.

Företagskultur. Och sen på sjätte då kom kompensationen På sjunde kom job security. På åttonde kom. Training and professional development. Så det är rätt lågt faktiskt. Det är intressant för att vi har jobbat på ett bolag som pratar mycket om kunskapsutveckling och sånt. Men det är klart, jag tycker det är jätteviktigt.

Men jag tycker inte det viktigare än bra kollegor till exempel. Så det är såhär när man ställer det i relation till varandra. Det känns bara som en

[00:37:25] Sofia: perk, som en extra grej Men det här är så himla sant. Du och jag har pratat lite lön ganska nyligen och jag tycker det är intressant för jag tror att du och jag har ändrat hur vi pratar om lön på senaste tiden också med erfarenhet och antagligen med att man blir äldre och man skaffar barn och sådana här saker.

Och det är väl någonting, jag vet inte hur det är med dig, men jag tänker att det är någonting vi hade velat skicka med till folk, särskilt när man är i början av sin karriär, att man är så fixerad på den här lönen, men det är inte det som, absolut så skulle det bli normalt kompenserad typ, men just såhär, hur nära du har till jobbet, alltså att du har ett fantastiskt team, att du har en chef som bryr sig om dig, Och att du, om man får utvecklas och ha frihet, det är ju det som gör att man, alltså det viktigaste är att du mår bra.

Att du orkar träna efter jobbet, att du liksom orkar leva ditt liv och är lycklig. Det spelar liksom ingen roll om du har 50 eller 55 år

[00:38:42] Madde: Nej alltså det är väl så när man kommer över en viss nivå så spelar det inte så stor roll. Och jag har sett mig själv som någon som har... tidigare nästan

[00:38:52] Sofia: mindre. Alltså vadå, du vet när du är junior typ så.

Spelar det för roll att du fick 35 eller 38?

[00:39:00] Madde: Nej visst man vill ju hela tiden uppe i någon slags standardlön eller någonting men sen har inte jag den som är jättedriven av pengar heller och aldrig varit det alltså jag har oftast varit det har varit mer om jag känner mig orättvist att jag har orättvist låg lön jämfört med andra, då har jag tyckt det har varit jobbigt men när jag väl har varit nöjd så har det varit fine liksom så att ja nej men det är ju ja Närhet till jobb till exempel är ju guld nu enkel pendling till exempel och sånt, ja det är ju superkul

[00:39:36] Sofia: ja och en såhär alltså när man får en wow-lön den lyckan räcker ju typ i tre månadslöner sådär när man vant sig alltså det är ju men att ha en dålig relation med sin chef förstör liksom varje dag före ja, ja gud

[00:39:53] Madde: ja

[00:39:53] Sofia: ja

[00:39:56] Madde: Alltså den här serien är ju skitomfattande Jag har några punkter kvar jag ändå vill ta upp Men vissa är inte så jätte Jag ville gå igenom en punkt som heter sömn För jag tyckte det var kul Men vi kan gå igenom den lite fort Vi börjar liksom lite djupdyka i det Men det var sen såhär Folk sover ändå faktiskt rätt okej 44% sover sju timmar Minst Och såhär Ja, vill man veta exakt statistiken så får man kolla själv.

Men det fanns en fråga som var vilka sömnstrategier använder du dig av? Och då blev jag så här, jag bara, vad är en typ sömnstrategi? Men sen när jag läste alternativen så kände jag, okej jag använder ändå några. Så jag tänkte kolla vilka du prickar av, av de här sömnstrategierna.

Okej så jag ställer dem som frågor. Lägger du dig vid samma tid? Alltså att var såhär consistent bedtime hette de. Ja, det skulle jag säga. Samma. Mörkläggning i skriner.

[00:40:58] Sofia: Ja.

[00:41:00] Madde: Du måste också säga ja eller nej. Ja men jag på den också. Dimmar skärmarna innan det är dags att sova. Alltså att de blir mörkare. Ja.

Ja det sker automatiskt på Iphone typ.

[00:41:12] Sofia: Jag rekommenderar det finns en app både för Windows och Mac som heter F5 Lux. Den justerar typ såhär alltså den dimmar mer än det här bara gula tonen du får från vanliga typ datorn har inbyggt. Men den gör mer typ såhär den gör nästan Det är rödaktigt när det är riktigt riktigt riktigt sent och den justerar efter vart i världen du är och du kan ställa in din sovtida.

Den är lite mer avancerad men det är en jätte jätteliten app så jag länkar till den.

[00:41:46] Madde: Bra tips, tack. Nästa, undviker skärmar helt innan sovdags? Ja. Jag skrollar inte in innan ska sova i alla fall.

[00:41:58] Sofia: Nej det gör jag inte heller, men jag läser Kindle och det räknas väl inte.

[00:42:03] Madde: Nej men den är ju svartvit och den är ju nästan papper.

Du då? Det är lite olika. Oftast undviker jag det men ibland händer det att jag har fastnat på något. Tillskott. Då antar jag att de menar melatonin och sånt. Jag har lite magnesium eller vad det är.

[00:42:30] Sofia: Jag tar vitaminer. Ja men det är också.

[00:42:34] Madde: Men inte så här specifikt för att sova bättre. Jag

[00:42:37] Sofia: har provat melatonin.

Men det känns som mer placebo. Så det har hänt Men... Sovmask Check på den Ja, när det är sommar Ja, du vill ha likadan, eller hur Ja ju den av mig

[00:42:52] Madde: För höga procent ju Jag länkar

[00:42:55] Sofia: till den också Världens bästa sovmask Vi borde bli sponsrade

[00:43:02] Madde: Öronproppar Ja Ja det vet jag inte Ja, även

[00:43:08] Sofia: med dig.

[00:43:10] Madde: Sydrighet med mig.

Ja, det snackar ju en del. Sen piller. Nej. Nej inte jag heller. Träning. Jag skulle sagt...

[00:43:24] Sofia: Ja, den här podden.

[00:43:27] Madde: Där är det vissa som berättar såhär jag lyssnar på podden, jag lyssnar på den när jag ska somna men sen somnar jag. Tack. Jag har också hört att Sofia har lite såhär sövande röst alltså på ett bra sätt.

[00:43:41] Sofia: Förlåt vad sa du nästa? Träning.

[00:43:44] Madde: Ja. Jag tränar ju också, men inte innan jag ska sova men det kanske är mer så att jag tränar på dagen jo

[00:43:52] Sofia: men jag tror att vi båda använder träning för att man vet att man får bättre hälsa och sover bättre meditation och avslappning

nej inte på det här sättet inte längre men jag körde det typ sen jag hade en Alltså period precis under när jag pluggade och lite efter att jag hade så bränt ut mig. Och då körde jag ändå mycket mindfulness och sådana här grejer för att komma ner. Men jag tycker att läsa en bok funkar lika bra nu.

[00:44:28] Madde: Ja.

Hur då? Det är också en sån grej som går perioder och jag har inte en sån period just nu att jag håller på med meditation men jag har gjort en del i perioder faktiskt, men det var nog ett par år sedan senast jag lyckades hålla den rutinen

det fanns en fråga typ såhär vad oroar utvecklare globalt och då är det liksom inte oro för liksom buggar och sånt utan det är mer, ja Klimatkrisen till exempel var topp ett. Jaha, okej Intressant. Största gemensamma oron. Andra Nu kommer ditt favoritord här. Jag vet inte om jag kan säga det. Ja, näst mest oroande är stigande auktor...

auktoritarianism.

[00:45:22] Sofia: Är det mitt favoritord? Jag minns inte när vi pratade om stigande DNS va? Ja det var DNS va? Jag tror det.

[00:45:31] Madde: Det var ju de här auktoritära Jag sa bara auktoritära till slut. Ja men.

[00:45:40] Sofia: Geopolitiskt. Att demokratin. Håller på att minska. Det är väl det man menar. Det är mer så vi pratar om det. På svenska nyheter tror jag att färre färre länder Har faktiskt en riktig demokrati va?

[00:45:56] Madde: Ja, och det behöver ju inte betyda att man har en diktator bara för det, utan vi ser ju tydligt i USA till exempel att det går ju Men

[00:46:03] Sofia: det är som Ryssland,

[00:46:04] Madde: de

[00:46:04] Sofia: säger ju att Ryssland är en demokrati i Ryssland.

[00:46:08] Madde: Det

[00:46:08] Sofia: hade inte

[00:46:09] Madde: vi kanske hållit med om här. Nej, såklart. Ja, geopolitiska spänningar, ökad intolerans var också saker som oroar.

Ja. Ja Men det faktiskt, särskilt i USA, så är man orolig för då auktoria, ja, det är A-ordet. 71% av alla amerikaniska som svarade hade det. Men kollar man mer på ålder så om man kollar på de som är under 20, och den här förvånar mig, så det som oroar dem är erosion av traditionella värden Och det är sådant som ett större problem än intolerans, vilket går typ tvärt emot vad jag trodde, att du vet såhär, unga är väldigt progressiva och liksom, ja du vet, står för det nya, men nej de är rädda att typ såhär kärnvärlden ska brytas ner.

Okej. Det

[00:47:09] Sofia: går inte att säga så mycket för att den här gruppen som har svarat alltså det räcker med att någon skickade ut den här i ett visst typ av forum som och samman med att

[00:47:22] Madde: kanske

[00:47:25] Sofia: mer äldre utvecklare är rädda för att USA blir mer autoritärt. Det är antagligen inte Trump-väljare då som är oroliga för det.

För att de är skitglada att presidenten får mer makt. Så att Men det är intressant att det finns ungdomar som svarar det här, för man tänker ju alltid att ungdomar oavsett vad, är ju mer rebelliska och tycker att fuck allt som är normer. Ja, sant. Men det är ju mer trend om att, det är mycket på TikTok att du ska vara hemmafru och...

Att män ska vara män och countrymusiken tycker jag också, den tar tillbaka lite den manliga och den feminina rollen.

[00:48:12] Madde: Ja, kanske det i och för sig.

[00:48:14] Sofia: På ett romantiskt fint sätt, men kanske inte så som en mer woke kultur vill se på det.

[00:48:21] Madde: Nej, förvisso. Ja, nej kanske. Vad är det det heter? Det heter ju något speciellt med sån...

Alltså... Det är någon sån här TikTok-trend att man ska vara en flickvän som är hemmafri. Det heter något speciellt jag minns det inte. Är det

[00:48:38] Sofia: inte Soft Girl? Jo, just

[00:48:40] Madde: det.

[00:48:40] Sofia: Soft Girl. Ja, de är trötta på att två personer ska jobba heltid och ha en karriär och... Ta hand om barn.

[00:48:54] Madde: Jag menar så ärligt talat Ibland så kan jag också tänka så här.

Gud vad skönt det vore att bara få vara hemmafru. Alltså så här. Få ta hand om mitt barn liksom. I lugn ro och uppfostra. Jag ska absolut inte vilja hemskola. Och det tycker jag är helt sjukt. Men liksom allt annat där runt omkring. Och slippa den här stressen kring att. Städa och du vet, fixa. Nu har vi, både du och jag hemstädd liksom och sånt.

Alltså när man ändå har en bra lön så vill jag inte lägga min lilla fritid på att städa. Men ja, samtidigt så skulle jag inte vilja bara vara hemma heller. Alltså jag behöver ju stymlandesen från jobbet. Nej. Våra män får bli hemmamän istället.

[00:49:35] Sofia: Ja, men det är det jag tänker att i våran generation, män är så himla

Tar ett sånt himla stort ansvar över barn och är med så himla mycket och de hade också väl velat vara soft boy soft boy men idag hade jag nog också sagt att jag hade också kunnat tänka mig att vara hemma 50% för att klara vardagen det känns väldigt jämställt på det sättet vad man vill ha Jag vet inte nu skriker alla män här jo men det tror jag man vill jobba men man vill jobba mindre Man vill ha mer tid att ha tid att städa, ha tid att plocka upp sina barn, ha tid att träna.

Man

[00:50:29] Madde: vill ha mer tid helt enkelt. Jag tänkte avsluta med ett lite lättsammare fråga här som handlar om vad man har för hobbys. Föga förvånande Kanske Den vanligaste hobbyn var då att spela tv-spel

[00:50:48] Sofia: Jag

[00:50:48] Madde: tänkte att du skulle

[00:50:49] Sofia: säga programmering Jag tänkte nästan börja buva Nej,

[00:50:52] Madde: den var faktiskt inte Alltså det var folk som skrev det Men den kom liksom inte ens med på 10 i topplistan Okej ja Men det kanske var att alla Jag tror att programmering fanns inte som Du vet såhär fördefinierat val, men du kunde skriva den i fritext.

Det

[00:51:06] Sofia: är ju konstigt, för det är så många som just har hört ut programmeringen som hobby.

[00:51:11] Madde: Ja. Men jag kan dra igenom listan ett till tio lite snabbt bara. Så det var tv-spel, film slash tv, läsning, sport och träning, spela musik, matlagning, elektronik hobby, brädspel, hantverk och trädgårdsarbete. Förlåt

[00:51:30] Sofia: men spela musik det är såhär...

Det är så konstigt svar tycker jag. Min hobby är att lyssna på musik. Jag får säga nog att

[00:51:39] Madde: man själv spelar musik tänker jag. Okej

[00:51:44] Sofia: Du

[00:51:45] Madde: spelar gitarr eller något sånt antar jag. Jag

[00:51:47] Sofia: hoppas det. Annars så... Jag lyssnar på radion.

[00:51:52] Madde: Ja, exakt. Men man kunde ju se lite skillnader. Äldre som svarade för dragfilm och tv över tv-spel.

Och de som var 60 plus, där var läsning vanligast. När det gäller kvinnor och icke-binära så var det vanligare att ha typ så här hantverk som hobby. Varför klumpas

[00:52:14] Sofia: kvinnor ihop med icke-binära? Jag vet inte jag funderar på det. Det är precis som att säga män och icke-binära och så får kvinnor vara en grupp men

[00:52:23] Madde: det var för att vi är två minoriteter och klumpas ihop ja okej jag tycker att det var icke-binära ja vet inte låt mig vara de hade till och med tagit fram vad är ditt favoritband så det var väldigt roligt vad var det absolut populäraste

[00:52:44] Sofia: Åh band också.

Band?

[00:52:48] Madde: Ja, alltså, jag vet inte. Nej, inte band. För Taylor Swift var tvåa till exempel. Det kan ju vara solartister också. Okej så Taylor är inte högst upp. Men det var ett band som var etta.

[00:53:01] Sofia: Jag skojar till det och säger solid work, som jag kallade dem en gång. Solid work ja.

[00:53:08] Madde: Nej, det var det inte. Men faktiskt, Linkin Park. Aha, ja

[00:53:14] Sofia: okej

[00:53:15] Madde: Linkin

[00:53:15] Sofia: Park är bra alltså

[00:53:18] Madde: jag har typ inte lyssnat så mycket på dem

[00:53:20] Sofia: nu hör de ju ny musik det är ju någonting annat men vem gillar inte Linkin Park och alla som säger att de inte gör det, ni gör det jag

[00:53:29] Madde: kan typ bara Numb det är nog den enda låten

[00:53:32] Sofia: nej du kan nog många jag kan bara att har koll

[00:53:35] Madde: på men ja, jag ska lyssna lite på Linkin Park sen

[00:53:39] Sofia: Ja,

[00:53:39] Madde: rest

[00:53:40] Sofia: in peace.

[00:53:43] Madde: Men på tal om, du nämnde ju Arcane förut som en liten så. Den var ju faktiskt med på topplistan då över populäraste TV-serier. Inte på plats ett, men den kom på en är och fyll plats sju. Ja okej. Vet du

[00:53:58] Sofia: som var ett då?

[00:54:02] Madde: Jag kommer inte ihåg Det får man gå in och titta. Var det

[00:54:07] Sofia: nördiga grejer? Typ såhär, alla gillar Mandalorian och Andor.

Ja, Dune

[00:54:15] Madde: var den populäraste filmen till exempel. Och Andor var också med bland tv-serier och någon annan av dem, alla de Star Wars. Men jag minns inte. Så det är ändå nördigt? Ja, men inte så extremt nördigt heller. Det var ju vissa andra också. Ja, men det inte Handmaid's

[00:54:35] Sofia: Tale på första plats.

[00:54:37] Madde: Nej, det var nog inte med, tror jag.

Men min upplevelse var att det var typ så här, många nya. Alltså serier som typ precis har kommit ut för att de ligger nära till här. Alltså så här, när du ska svara då svarar du någonting du precis har tittat på, typ.

[00:54:50] Sofia: Mm, tror

[00:54:51] Madde: jag.

[00:54:52] Sofia: Men

[00:54:53] Madde: ja, det fanns jättemycket mer. Jag kan inte gå in i detalj på allting Jag har pratat i snart en timme.

Så vill man undersöka mer och se om man har något specifikt man undrar över så gå in. Vi länkar såklart till den här också. Om man har några intressanta slutsatser att dra kanske.

[00:55:12] Sofia: Ja, men tack för den här genomgången. Tack för att ni andra lyssnade också. Och vi hörs ju nästa vecka. Det gör vi, det handlar mer.

Hej då.

Skapare och gäster

Madeleine Schönemann
Värd
Madeleine Schönemann
Madde är en riktig allrounder! Hon har haft många roliga och lärorika roller inom branschen, som utvecklare, scrum master, product manager, konferensarrangör och föreläsare på flera olika evenemang. Programmering ligger henne varmt om hjärtat och hennes stora glädje är att tillsammans med sitt team leverera produkter som gör verklig skillnad för användarna.
Sofia Larsson
Värd
Sofia Larsson
Sofia är en erfaren utvecklare som tycker om att vara en del av produktupptäcktsfasen och skapa effektiva lösningar med användaren i fokus. Hon har ett starkt engagemang för digital hållbarhet och i sin roll som Digital Sustanability Competence Lead jobbar hon för att öka det digitala mijömedvetandet. LinkedIn
image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter image of podcast supporter
Bli en av 36 supportrar