228. Glue work - osynligt ledarskap som kan bli en karriärfälla
[00:00:00] Madde: Så menar inte glue-worken i sig som är problemet utan det är hur man, alltså hur organisationen värderar Glu-worket som kan skapa att det blir en fälla Du
[00:00:16] Sofia: lyssnar på Developers podden där du får följa med oss, Sofia och Madde på allt inom mjukvaruutveckling Vi träffar
[00:00:23] Madde: spännande gäster, testar nya teknologier söker inspiration och tar upp aktuella ämnen Jag har en liten story här, jag läste i tidningen. Det låter ju som att jag satt och bläddrade i en fysisk tidning, gjorde jag inte.
Jag läste den på The Guardians hemsida.
[00:00:41] Sofia: Du brukar ju ha avancerat. Brukar du gå in på The Guardian?
[00:00:45] Madde: Nej, okej, men jag fick, jag vet inte. Jag såg den i något flöd eller whatever. Så som det brukar vara. Men i alla fall, det är faktiskt en helt sjuk story från USA då. Lite bakgrund. 2021 så var det en snubbe som heter Chris Pelkey.
Som mördades i en sån här, du vet, road rage-skjutning i Arizona. Jättehemskt och tragiskt och så. Nu så var det dags för rättegången.
[00:01:12] Sofia: Vänta, vänta. Road rage-skjutning. Är det när man kliver ur
[00:01:17] Madde: bilen
[00:01:19] Sofia: och blir jättearg på någon för att den inte blinkade och så blir personen skjuten? Är det en road Jag
[00:01:27] Madde: tror inte att...
Chris Pelkey var den som var arg utan jag vet inte, han hade gått ur sin bil av någon anledning och gått fram till någon jag vet inte om de stod stilla vid ett rörljus alltså jag vet inte, någon anledning behövde han konfrontera och då blev han skjuten
[00:01:41] Sofia: nej jag gillade att du sa, men du vet en sån här road rage skjutning nej men jag tänkte
[00:01:47] Madde: det händer ju
[00:01:48] Sofia: då
[00:01:48] Madde: och då, det är ju ingenting som händer här i Sverige tack och lov
[00:01:51] Sofia: nej vi har bara vi springer bara portar ja
[00:01:56] Madde: Anyway, det var dags då för rättegången och alltså rättegångar i USA är ju något helt annat än här i Sverige också alltså de det är ju så typ dramatiskt de gör så stora grejer av det, så det som har hänt nu var att Pelkey syster har gjort liksom en AI-video av Pelkey Där han säger till mördaren då, såhär alltså du vet, man matar in en stillbild och så får man en video, och så kan man lägga på med typ såhär Eleven Labs eller någonting säger han såhär, till Gabriel Horcasitas, mannen som sköt mig, det är synd att vi möttes just den dagen på det sättet i ett annat liv, hade vi kanske kunnat vara vänner okej alltså jag tycker det här är så sjukt alltså jag har blivit så jävla förbannad Om jag har blivit mördad och sen går någon och gör en AI-video av mig och säger att jag förlåter min mördare.
Hade du blivit arg? Ja du är död. Ja jo, men om jag tänker på det, om jag tänker att ska hända i framtiden då blir jag ju fan sur. Alltså ingen kan väl få bestämma åt mig att jag förlåter honom
[00:03:06] Sofia: Åh det här blir svårt för det är alltså som sagt du är död så egentligen såhär man vill ju att ensamhöriga bara såhär men gör vad du vill så länge det om det här hjälper dig Så gör vad du vill typ men det är en märklig grej som hon gjorde alltså att
[00:03:27] Madde: djupt kristna exakt och domaren hade ju gillat det också och tyckte att det var väldigt bra och brorsan som också var med på på rättegången sa att det var väldigt helande och han var säker på att hans bror skulle ha förlåtit sin mördare och så här och Men det
[00:03:45] Sofia: låter ju som att de vill att mördaren ska få ett lindrigare straff när man gör något sånt.
Eller hur? Jag
[00:03:53] Madde: vet inte. Han fick tio och ett halvt års fängelse i alla fall. Jag bara tyckte det var en intressant applicering av hur man använder AI.
[00:04:04] Sofia: Ja, okej Nej, det känns faktiskt inte okej. Jag vet inte men vad finns det för regler egentligen? Alltså... Och visst det blir väldigt mycket mer nära till hans, men du får väl göra, alltså, jag vet inte, du har ju fått göra sådana här saker innan också, eller hur, antar jag?
Alltså det
[00:04:25] Madde: jag vet, det har i och för sig att göra med typ så här... Copyright och sånt Men det är ju att det finns ju någonting som heter Satir Alltså satirrätten Eller något sånt Att du har rätt att göra satir på saker Därför kommer jag ju undan med ganska mycket AI
[00:04:42] Sofia: Ja du får ju skämta Alltså jag lakar skämt och sånt I de flesta länder Ja
[00:04:47] Madde: men det här är ju verkligen Lite i gråzonen faktiskt
[00:04:52] Sofia: Ja men det blir ju obehagligt På tal om sånt här Jag skickade ju någon video till dig Nej, det var inte till att jag skickade till någon annan.
Jo, du skickade
[00:05:01] Madde: den här hemmafri videon, om du redan tänker på.
[00:05:04] Sofia: Just det, men den tror inte jag är genererad. Men ändå, det var någon annan video som någon skickade till mig. Jag bara, är det här på riktigt För det såg riktigt ut. Och så gick jag in på det här kontot som postare. Och så var typ alla videor så här, men är det här på riktigt Och sen kom jag till någon video där jag såg att någon hade sju fingrar.
Och jag bara shit, nej det här är ett kontorambarade grupp absurda grejer som är genererade med AI. Och då var det bara så avtändande att vad fan, nu när man skickar absurda videor så kommer man inte veta om det här är på riktigt eller inte. Alltså det tar bort det är liksom roligare med saker. Ja. Det var synd.
Alltså jag vill fortfarande ha sådana här riktiga memes och riktiga fails. Men om du bara kan generera allting, nej.
[00:06:06] Madde: Jag har sett att det har börjat komma skitmånga sådana här typ am I the asshole-trådar på Reddit också som är typ AI-genererade för de blir såhär man bara, det stämmer, alltså det är helt orimligt.
[00:06:16] Sofia: Åh nej jag har också hört massa forskare som går in och typ såhär låter AI-n svara och så är AI-n mycket bättre. På att ge råd och allt möjligt jag vet inte vad som kommer hända med det om vi kommer uppskatta AI's input och låta den finnas där eller om vi försöker separera den från det mänskliga mm Ja vi får se.
Ja, ja. Men låt oss tacka våra patrons som jag tror faktiskt inte är AIs. Man vet dem nu. Nej, men dessa stjärnsupportrar som sponsrar oss med hundra spänn i månaden är i alla fall Alicia, Anders Nylund, Björn Jonsson, Dark Rönnell, Hest blev konsult., Kajetan Kazimierczak, Lars Nyström, Martin Haagen, Molly Haglund, Oskari, Per Nåtby, Selim Hjorthall, och Tomas Nilsson
[00:07:14] Madde: Ja, stort tack till er allihopa. Och tack till våra andra patrons och alla som stöttar oss på ett eller annat sätt. Vi uppskattar det oavsett. Ja, vi har en lyssnafråga med oss idag. Ska vi bara läsa den rakt upp och ner till att börja med?
[00:07:30] Sofia: Ja, kör. Vi
[00:07:31] Madde: kör. Hej och tack för en grymt bra podd. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig och andra som hamnar i en liknande sits.
Det kallas för gluework och det skulle vara givande att höra er diskutera detta och era erfarenheter. Och så har personen skickat mig en länk också till en talk där det står om gluework. Jag har hamnat i den sitsen och jag hör aldrig någon prata om det. Det känns så ensamt att strida tillbaka till en teknisk roll.
Kodad i början men har haft mer allt i alloroller därefter på grund av dålig självkänsla. Men snart tio års erfarenhet i branschen känns vägen tillbaka mörk. Ska jag ta enorm löneminskning med att bli juniorutvecklare? Borde inte min breda erfarenhet spela någon roll? Skulle en master hjälpa? Jag har redan bytt arbetsgivare och pratat med dem i hopp om en mer teknisk roll.
Men som konsult så säljs man ju på det man är bra på. Och som social kvinna så sätts jag direkt i facket som projektledare, som för mig är ett marmsjobb. Jag önskar att jag kunde vara tillfreds och tacka för alla jobb och beröm men jag längtar verkligen tillbaka till tech och finner ingen glädje i mitt arbete idag.
Den sortens historier hör jag inte från andra it-branschen och därmed vet jag inte hur jag kommer vidare. Så ja, vi kanske ska börja bara med vad är gluework? Även om man kanske kan läsa ut det lite. Ja Jag har inte sett taket men jag läste hela, kollade på alla slidesen och läste. Det var en väldigt bra sida vi länkar till den också om man vill gräva ner sig i det lite mer.
[00:09:05] Sofia: Jag har sett det innan och också läst. Jag har aldrig hört talas om detta
[00:09:10] Madde: innan ens faktiskt.
[00:09:12] Sofia: Nej, jag antar att det dyker upp så här i... Om man läser typ engineering leadership och sånt. Att man gör det här arbetet. Men den här personen, alltså det var en kvinna va? Ja, hon skrev det. Den skrev ju att den inte hör den här historien från andra i it-branschen.
Och när hon skrev det så trodde jag att det här var en annan person jag känner som skrev det. För det var så... Liksom på orden det är precis det jag hört men nu var det inte hon för det var ett annat namn så det finns definitivt där ute det är därför det här glue work grejen är så stort och glue
[00:10:00] Madde: work alltså det är ju typ allt sånt här osynligt arbete som man inte riktigt Mäts på men som ändå gör att teamet tar sig framåt alltså det kan vara allt från att onboarda nya teammedlemmar eller typ såhär se till att dokumentationen är uppdaterad eller bara typ såhär någon utvecklare har fastnat och är helt blockad och lyckas inte ta sig vidare att man typ hjälper den personen och jaha men du behöver prata med XY jag bokar in det här mötet och sånt
[00:10:29] Sofia: allt det här faciliterande man springer runt och Och liksom, en kollega som du också känner från ett gammalt företag, han gör det arbetet också.
Så det verkligen inte bara kvinnor, definitivt inte. Han säger typ såhär, mitt jobb är att bara skiffla skit framför andra så att de kan jobba. Vem är det? Eller det behöver du inte hänga ut. Det får jag så att du säger det sen. Han har samma roll som mig, liksom, och lid. Och det är lite så. Man liksom... Det är ingen som är tacksam för att man bokar alla möten och städar upp en gira bräda.
Det folk ofta gör är att gnälla typ. Åh nu har det uppdaterats hela mötesserien igen. Gud vad irriterande med alla mejl jag fick. Alltså vad tacksam att någon har gjort det. Nej men folk är ju inte det. Det här är ju... Jag förstår det om den här personen dessutom inte hamnar i facket lead engineer utan blir typ scrum master.
Alltså då får du ju bara otacksamhet. Ja eller hur? Ofta Ofta det så i alla fall tycker jag.
[00:11:43] Madde: Ja, alltså det är ju något så här osynligt omsorgsarbete. Alltså jag fick mig att tänka på att det är lite likt hur det kan ofta bli i relationer också. Att det är en som tar mer av allt det här.
Projektledningsarbetet för att allting ska gå runt. Sen kanske det är så att man är jämställd på pappret att man gör hälften var, men oftast är det ju att den ena, och kanske då generellt sett ofta är kvinnan som delegerar och håller ihop allting. Och det kanske är därför ofta många kvinnor hamnar i just det här glue work också på jobbet.
Som sagt, det kan vara män också.
[00:12:20] Sofia: Absolut. Men jag har också hört det just från kvinnor som du säger att det ser jämställd ut på pappret, vi hämtar lika många gånger och Laga mat lika ofta men allt det här administrativa bara komma ihåg när
[00:12:37] Madde: någon fyller år eller vilka dagar eller bara en sak jag har insett nu när jag har barn på förskola att man alltid ska ha extra kläder ja okej men nu kommer han hem med andra kläder än vad han hade på sig när han kom morse det betyder att vi behöver lägga till en ny extra tröja alltså så sånt är jättemycket att tänka på hela tiden
[00:12:55] Sofia: men ja Men ja, nej absolut inte bara kvinnogrej Jag tänker, det kanske var så förut att män gick och jobbade och så fick man sköta allt som har runt hushållet att göra.
Inte så jättekonstigt i och för sig om ens jobb är på hemmaplan. Ja, om man är hemma förut, så visst Då kanske man kan förvänta sig att då gör du det alltid runt hemmet. Men jag har definitivt manliga kollegor som har varit så här, jag ska inte heller säga namn men vars fru inte kunde laga mat och inte ens brygga kaffe.
Kan du inte sätta på kaffe? Nej men snälla.
[00:13:39] Madde: Ja, nej visst Det finns ju såklart alltid massa olika variationer på hur det ser ut.
[00:13:49] Sofia: Okej men jag tror att folk fattar väl då vad vi menar med att glue work är. Alltså man bara är den som får faktiskt teamet att överleva. Men det är liksom Sen den som kräddas är utvecklaren som löste pullrequesten eller drog sakerna på brädan.
Jag skulle nog ändå säga att så länge du har en okej eller bra chef så tror jag att cheferna ofta ser att du gör det här. För att de själva är ju i en roll där de gör typ glue work. Alltså folk berömmer ju inte chefen så mycket.
[00:14:27] Madde: Nej,
[00:14:27] Sofia: men det är ju en del av dess
[00:14:29] Madde: arbetsuppgifter då typ.
[00:14:31] Sofia: Men det ju lite där det kan bli
[00:14:32] Madde: en fälla när du gör massa glue work och det inte är en del av din roll.
[00:14:39] Sofia: Nej, jag vet inte om det är för tidigt för att hoppa in i det här men en sak som jag har reflekterat över med folk som pratar om det här och kanske... Jag menar, gnäller över eller gnäller... Ja men pratar om att gluework är så jobbigt och att man inte blir sedd väldigt länge är att man får någonstans skylla sig själv.
För att det är ens egna ansvar att börja säga nej eller om man tycker att teknik är mer kul. Ja men då är det lite upp till dig att fokusera på de sakerna?
[00:15:13] Madde: Ja, både ja och nej. Jag tror att en anledning till att man fastnar lite i typ gluework är att... Man kanske är ganska bra på det. Och det är ganska lätt att man då fortsätter med saker man är bra på.
Och kanske särskilt då om man, som hon som skrev in, känner sig lite otrygg i den tekniska kompetensen. Jag tyckte hon skrev att hon hade lite impostorsyndrom och sådär. Då är det väldigt lätt att man fortfarande vill leverera värde. Okej då ser jag till att leverera värde genom att göra bokemöten och allt sånt här.
Och det... Det är där det blir en fälla. Okej då är du bra på det. Då får du göra det ännu mer och ännu mer och ännu mer. Så ja,
[00:15:54] Sofia: absolut
[00:15:56] Madde: att man får
[00:15:58] Sofia: skilja sig själv på det sättet. Jag förstår också anledningen. Men också det här. Du är bra på det. Eller du är bättre på det än andra. Men är det så är det bara att du är den som vet hur du ska göra.
Alltså du piskar dig själv till ett tag i det. För att du ser att... Om inte ditt team gör det här, då är det ingen som gör det här. Så du måste rädda teamet det så här så får
[00:16:23] Madde: man ju låta som om det är något negativt. Och det är det ju inte. För att många roller har ju faktiskt gluework i sig som en del.
Alltså är du typ lead eller arkitekt eller liknande. Då kanske du förväntas göra mer av de här sakerna Eller chef liksom. Så jag menar det är inte glueworken i sig som är problemet. Utan det är hur organisationen värderar Glu-worket som kan skapa att det blir en fälla. Och hur man själv förhåller sig till det.
Precis. Och jag menar vill man gå mot en mer teknisk roll så är det bra att man visar de färdigheterna innan man faktiskt gör det. För ofta så kräver det ju lite erfarenhet. Ja, men då kan man kanske påvisa att man har haft lite mer informell ledarskap, som man brukar kalla det. Men då ska det ju ändå vara medvetet och inte att det blir någonting som man gör för att Man tycker att man inte är tillräckligt duktig rent tekniskt.
Fälla blir det ju ifall man inte uppmärksammas för det. Att det syns inte i CV-et. Det är inte så att någon sitter och skriver på sitt CV. Jag har där bokat alla våra möten och jag har varit och sett till att folk har blivit oblockade. Men borde man inte göra det? Eller? Det kanske är mer någonting som här hemma i det personliga brevet då.
Att man säger att man är sån som person kanske. Men jag vet inte, det är ju... Det är kanske inte en kompetens. Jag tycker det är så svårt att skriva CV än så att jag vet att det kanske man ska
[00:17:45] Sofia: skriva. Men jag tänker om du var så utvecklare och sen höll du i alla retros och att det ändå finns någonting att ta fram ur det.
Jag gjorde allt det här. Jag har just sett till att folk blir oblockade Jag är den som städar backloggen. Jag tycker det är jättevärdefullt skriva det och även i intervjun ta upp det. Vem är du? Mer än att man säger att jag är en dotnetutvecklare. Jag är den som gör alla de här sakerna. Då blir det ju påtänkt för kanske en, det kanske inte blir en tech lead roll om du inte kan visa de färdigheterna men Det är väl jättebra att just lyfta upp det.
Det här jag menar lite så här med ansvaret man får ta lite så här, ja tycker jag det här är jätteroligt, ja men då är det mitt ansvar att försöka vässa det och se till att jag får beröm för det. Om jag inte får beröm för det, men jag får inte byt jobb eller gör inte det då?
[00:18:52] Madde: Nej. Risken blir ju annars om man fokuserar för mycket.
Alltså att det blir bara möten hela tiden Kalendern är fullbokad. Du hinner liksom inte koda. Jag har ju sett din kalender hur den ser ut. Alltså till exempel. Nu menar jag inte att du är full av glue och så men din roll är ju kanske inte så mycket kodande som massa annat också. Mm. Och det är ju jättesvårt och det var samma när jag var park manager också eller då skulle jag ju fint koda men det var så mycket möten så man hann liksom inte göra själva jobbet och liksom det är ju lite konstigt och då halkar man ju efter och ja
[00:19:31] Sofia: och då blir du som den här personen då säljs du ju inte som en kodare om allt du gör är att inte koda precis Men det är bra att hon har lyft det, hon verkar ju lyft det med det nya jobbet, att jag skulle vilja ändå titta på det här.
Så jag tänker att det kanske inte finns någon chans att, nu vet jag inte om hon är typ Scrum Master då, som hon säljs som. Men där finns det ju ofta utrymme att såhär, kan jag ta den här lilla buggen? Eller att man såhär fixar lite pipelines, alltså de här små grejerna och kommer in i det sakta Så tror jag att det skulle funka
[00:20:11] Madde: Ja, det skulle man ju kanske kunna göra på en fråga är typ såhär är det realistiskt att gå tillbaka eller en fråga kanske inte det, men det var såhär kan jag gå tillbaka, och det tycker jag ju absolut, alltså bara för att man hon har jobbat tio år nu även om hon kanske inte jobbat som utvecklare men hon har utvecklat i grunden alltså hon har ju fortfarande jättemycket relevant erfarenhet och Det är ju inte så att man har glömt allting.
Alltså det är lite som att typ cykla. Kan man koda så visst det kanske är lite ringrostigt i början. Men man börjar ju verkligen inte från noll.
[00:20:43] Sofia: Nej. Man säger också så här. Skulle en master hjälpa? Ska jag verkligen gå mot en enorm löneminskning och bli juniorutvecklare? Borde inte min breda erfarenhet spela roll?
Jag hoppas på en mer teknisk roll. Nej Jag tycker inte hon ska läsa en master. Nej det skulle inte hjälpa. Det blir bara ännu mer så. Ja, du har ännu mer fluff liksom. Ja, det är bara onödigt. Men det jag undrar med henne här är ju att alltså vill du verkligen bara sitta och koda? Varför har du hamnat där?
Kan det vara så att du faktiskt dras mot att leda eller göra annat typ av arbete? Det är ingen... Jag vet att man kan titta tillbaks på hur det är att bara sitta och koda. Särskilt som juniorutvecklare. För är du seniorutvecklare då förväntas det ju också. Senioritet är arkitektur och prata med folk igen.
Jag tror att vi är många som kan se tillbaks på att vara junior och bara ta sin ticket. bara leva det livet. Det var så bra. Cool monkey. Vill du det? Vill du hamna där igen då får du ta lönekatt. Alltså att bara sitta och koda. Det är mindre lön. Om inte du har någon speciell erfarenhet liksom. Men jag hade verkligen frågat mig själv.
Vad är det faktiskt jag vill om jag fick ha en drömroll? Alltså överdrivda. Ja
[00:22:25] Madde: men det kan ju vara någon kombination av att koda och att faktiskt också få göra sånt här. Alltså det finns ju vissa teamleads som har lite mer coachansvar och liknande över teamet men som fortfarande kodar också. Kanske något sånt är relevant för att nämna något.
[00:22:43] Sofia: Precis. Det är inte svart eller vitt men det är klart har man hamnat utanför det för länge Då är det svårt att bara bli techlead som ska coacha men även ta tekniska beslut och koda.
Man kan inte bara gå uppåt uppåt uppåt i sin karriär. Så absolut att man kanske får ta ett kliv åt sidan och sen om tre år då kommer du ha både den här ledarskapsbiten Och att du utvecklar det och då kommer du kunna ta det här riktiga klivet
[00:23:23] Madde: Men då har man ju en otrolig bredd och det är ju en stor styrka att ha det.
Alltså att både ha kodbakgrunden men samtidigt kunna leda och samordna och allting och förstå affären är ju någonting som är superviktigt också som kanske juniora utvecklare. Nu har folk ju sagt att vi är väldigt kanske förminskande mot juniora så nu är jag så försiktig med vad jag säger men det är inte alla typer av utvecklare om säger så.
Det finns seniora också som inte alls är intresserade av att förstå affären. Oh oh ja. Eller hantera stakeholders och sånt också så att det är ju jättemånga aspekter som är en bra bredd att ha så att nej jag tycker ändå inte det att börja om från scratch liksom
[00:24:05] Sofia: Nej men vi har pratat om det någon gång förut när vi pratat om typ såhär lönutveckling och sånt där alltså att vägen, det är en varje dag bana, du kommer ibland får man tillbaka Precis, du kanske hoppar ner i lön men får en schysstare titel och sen nästa gång så har du en schysstare titel och kommer göra värsta lönlyftet på nästa företag Men det företaget de säger inte att du är lead engineer, de kommer kalla dig för bara engineer.
Och så går det. Men... Ja, nej men absolut inte hoppa på master, det hade jag inte gjort då
[00:24:47] Madde: är det nog bättre att bara typ försöka sitta lite, alltså kanske försöka ta något särt eller någonting eller bidra till open source alltså jag vet inte men
[00:24:58] Sofia: samtidigt du vet såhär, hon sa att För hon verkar vara konsult och så säljs hon bara som det hon är bra på kan de inte sälja henne som juniorutvecklare det är ju inte som att Det är ju sällan man säljer ens någon som juniorutvecklare.
Man säljer bara en utvecklare med okej erfarenhet. Jag tänker att hon klarar sig, jag vet inte vad hon kodar, men ett vanligt React-projekt eller speciellt med alla AI-verktyg idag. Hon kommer ju känna igen mycket. Hon vet ju, efter tio år så vet du mycket mer om Om du vet det här vi har pratat om att det AI spottar ut du vet ju vad du faktiskt förväntar dig när du har kodat utan AI en gång i tiden exakt jag ser inte något problem där det är inte som att konsultbolaget skulle katta din lön
[00:25:54] Madde: det svåra där tror jag och det är nog också varierande från konsultbolag till konsultbolag är ju typ såhär hur involverade säljarna är alltså jag menar att Klart de säljer det man är bra på alltså det är det som är lättast det är det man får pengar för så någonstans måste man ju själv liksom driva sin egen agenda, vad är det jag vill och säga till dem det här är det jag vill jobba med detta är vad jag vill att ni ska sälja in mig för de säljer ju bara alltså den man är just nu inte den man vill vara på sikt så nu verkar ju hon givetvis ha pratat med dem och då kanske det är läge att byta till annat konsultbolag om de inte är lihörda för Att hon faktiskt vill utvecklas inom djupföreutveckling och inte bara de här mjuka värdena.
[00:26:41] Sofia: Jag hade också pushat mer på att sälja mig som en kodande Scrum Master. Om man byter jobb så, till exempel där jag är så försöker man verkligen att inte ha en ren Scrum Master-roll utan alla Scrum Masters är... Du är en engineer som bara har ett assignment att du också gör ska och måste jobbet men du absolut en engineer precis som ett testare liksom är också lite modern grej kanske att man inte anställer rena testare utan alla de är mjukvaruutvecklare.
Är det bara en bisyssla att ha, eller vad man ska säga? Ja, det är liksom precis som att jag är software engineer, men jag kanske uteslutande jobbar med frontends och webb. Men jag kan ju också dela med mig själv, för du sa att du har sett min kalender. Absolut. Fortfarande är det så att Det finns vissa veckor där det är liksom totalens liksom bommat med saker men ofta så är det ändå så här beslut som kommer ta oss framåt, att så här okej vi måste bestämma hur vi hur vi löser autentiseringen för att vi sitter fast, vi kan inte bygga vidare på den här featuren om två veckor om vi inte vet det så att ja, vissa veckor är så men men Efter att jag själv satt i det här och bara, jag har inte tid att koda.
Då fick jag ta tag i det själv. Så jag blockade, när jag kollade i kalendern två veckor fram. Så blockade jag bara allt som var fritt i kalendern så att ingen kan boka mig. Då fick ju folk fråga, du ser helt full ut nästa vecka. Och då fick jag ju bestämma Om jag ville ha det mötet eller inte. Eller lägga det liksom så att det passade mig.
Så det var så jag började liksom blocka av kalender. Och sen att jag faktiskt slutade göra vissa sådana här scrummasteriga saker. För att vi har ingen scrummaster. Så det ligger som ett delat ansvar. Mest på produktägaren. Och kanske mig. Men egentligen ska det vara hela teamet. Och då var jag bara så här.
Jag tänker inte sitta och städa i backlogen längre.
[00:29:16] Madde: Nej.
[00:29:17] Sofia: Så. Alltså ibland får man bara backa.
[00:29:22] Madde: Ja. Ja det tror jag är väldigt sunt. Om man nu känner att det har blivit ett problem.
[00:29:28] Sofia: Man kan göra det lilla jobbet. Men att man får bara så här. Nej men då får det bli dåligt och då får vi som team ta tag i det och då får vi som team ta upp det på retro att det har blivit kaos och som team känna att okej vi behöver ha bättre refinements inte att jag går och ser till att det sker
[00:29:50] Madde: för
[00:29:51] Sofia: det blev oftast så att jag kanske såg till att det skedde men det blev mer så här att folk då feedbackade mig hur jag höll i refinement Och då blir man ju lite såhär, men det här är inte direkt, det här är lika mycket ditt jobb som mitt jobb.
Är du med? Gör det bättre själv då. Ja men lite såhär, jag gör det, du får jättegärna att ha det färg med nästa gång. Nej det vill jag inte. Nej okej men då gör jag det på mitt sätt. Så jättegärna feedback, men inte bara... Du vet såhär, folk gillar inte refinement-möten så då kan man kritisera dem varenda gång bara för att alltså lite så att man lägger ut mer av ansvaret på teamet så att för mig var det mitt ansvar att delegera
[00:30:39] Madde: så
[00:30:40] Sofia: vissa saker slutade jag göra och teamet fångade upp dem eller så fick jag liksom säga att någon annan får ta det här mötet eller jag gör inte det här Så moges av dig.
[00:30:54] Madde: Nej men alltså på riktigt. Alltså det är ju verkligen. Så skulle du kanske inte gjort för några år sedan tror jag.
[00:31:01] Sofia: Nej Men. Jag säger inte att det är dåligt. Det är inte dåligt heller. Alltså att ta på sig alla de grejerna. För då blir man ju bra på det. Så att det hon gjort. Alltså hon har ju byggt upp ett CV som ingen annan har.
När hon går tillbaka till att vara utvecklare. Så att det kan vara jättebra.
[00:31:19] Madde: Absolut, och man kan ju lyfta fram det också som att det är bra saker det är ju lite hur man säljer sig själv liksom det är ju typ såhär teknisk ledarskap och så så att man får liksom våga framea det på ett positivt sätt också
[00:31:34] Sofia: Ja, och jag skulle också säga att just i mitt fall så är min chef medveten om att jag gör det här Och min chef har varit både produktägare och Scrum Master själv innan Och utvecklare.
Det måste hjälpa mycket tänker jag. Det hjälper. Så där har jag fått bekräftelsen att jag ser hur det har tagit tag och lyft teamet i allt det här. Och när jag fick den liksom... Aha, han vet att jag har gjort extra. Då... Då måste ju liksom inte jag fortsätta. Jag behöver inte bevisa mig själv för någon här.
Jag vet redan att jag gör extra. Så att det är viktigt att ha en dialog med sin chef tror jag.
[00:32:20] Madde: Ja, definitivt Har man inte det så får man ju ta upp det liksom. Nu har jag gjort jättemycket koordination kring de här besluten som ska fattas. Jag har bokat in möten och sånt kring det. Hur kan det liksom, är det värdefullt?
Ska jag fortsätta? Är det inte värdefullt? Nej, okej då vill jag inte göra det liksom. Men det bästa är ju att synliggöra det,
[00:32:44] Sofia: tänker jag. Det är ju jättebra att så rakfråga mot sin chef eller sitt team.
[00:32:52] Madde: Ja, faktiskt. För om det inte värdesätts. Nej, varför ska man göra det då? Då är det ju verkligen helt i onödan.
Alltså det för inte en själv framåt eller ens karriär eller någonting.
[00:33:05] Sofia: Det här är ju också en del av senioritet, eller egentligen borde man göra det här hela tiden, men det här är ju att faktiskt ta feedback över sitt arbete, alltså tycker du att det är värdefullt att jag gör det här mötet, nej okej då måste jag fokusera på någonting annat, men om man aldrig frågar, du får aldrig input på vad du gör bra, vad du kan göra bättre, Så det här borde alla göra i alla roller alltid.
Ja, det
[00:33:37] Madde: är sant
[00:33:37] Sofia: faktiskt.
[00:33:39] Madde: Sen tror jag att det är jättebra att vi pratar om det. För som sagt, jag kan verkligen känna igen mig i hela det här gluework. Jag har också gjort jättemycket gluework i min karriär. Vilket har lett mig till positiva ställen också. Så det har ju inte varit i onödan. Verkligen inte.
Men jag tror det väldigt bra att man synliggör det. Och visar att det måste inte vara någonting som bara en person gör. Utan precis som du gjorde att man delegerar vidare det till andra också. För ju mer medveten man är desto lättare kommer det ju vara att fördela. Och värdera arbetet som någonting viktigt.
[00:34:17] Sofia: Men ja. Jag upplever ju också att du just har varit... Mycket bättre än många andra på att göra det eller bara varit den som okej men då gör jag det för att ingen annan gör det men du har alltid balanserat tillbaka det för att folk ska se det som en utvecklare alltså det är det här egna ansvaret du har tagit att när du går för långt åt det hållet så har du alltid på något sätt sett till att verkligen poängtera att du är främst en utvecklare eller typ tagit en sån roll eller Ja, jag vet inte vad du själv tänker om det.
Men jag upplever att du alltid balanserar det. Att du går mot en sån roll och sen går du tillbaka och sen... Ja, har nog
[00:35:04] Madde: försökt det ganska mycket. Inte just nu dock. Nu har jag ju inte en roll som är särskilt täckig överlag.
[00:35:11] Sofia: Nej, men jag misstänker ju att det är någonting sånt du kanske gör då. Att du tänker, okej nästa uppdrag så kommer det vara i en teknik.
Men nu när jag inte jobbar hundra procent, då är det lite det här. Men jag vet ju att du alltid balanserar tillbaka det dit.
[00:35:28] Madde: Mm. Mm Men jag tror att jag har landat lite i det också som hon också kände att man har lite impostorsyndrom. Alltså det har varit redan sen jag började jobba. Okej jag känner mig inte så duktig på att koda så därför gör jag allt annat runt omkring och sen har det bara blivit en vana och det vill jag liksom komma ifrån lite ändå tror jag.
[00:35:48] Sofia: Mm, men det har ju tagit dig någonstans där andra människor inte är, som sagt. Nej,
[00:35:55] Madde: så jag menar jag är inte vissnöjd över det, det inte det jag säger utan, men som sagt att vara medveten är ett jättebra första steg. Men ja, vi har ju gett lite råd till lyssnarna under hela det här samtalet men om vi ska försöka sammanfatta lite.
Dels läs inte en master jag tror inte jag ger dig någonting men jag tänker såhär du behöver inte börja om försök liksom börja säga att du vill ha lite mer tekniska roller som du sa teknisk scrum master eller kodande scrum master tror jag är jättebra att få in lite steg för steg så att man får upp lite tekniskt på sitt cv och sen kanske ja Det är alltid svårt det här med hobbyprojekt, ska man, ska man inte.
Men för att få upp lite av sin egen självkänsla kring att koda så kanske det kan vara bra att göra det lite och investera lite i den här kompetensutvecklingen så att man känner att jag är ändå lite up to date i det senaste.
[00:36:56] Sofia: Speciellt om hon vill söka nytt jobb eller om de ska sälja in henne i någon mer teknisk roll som konsult Ja men då är det väl ändå bra om det är react ja men kolla verkligen nyaste react och testa det själv men annars tycker inte jag hobbyprojekt är såhär jag vet inte hur värdefullt det är att fokusera för mycket på det och sitta det, för det är just det du måste synliggöra det då ja precis men ja jag tycker jag tycker vi har sagt rätt mycket om det här ja Man får ta eget ansvar, men också vara rätt snäll mot sig själv.
[00:37:38] Madde: Och.
[00:37:39] Sofia: Ja, ändå krädda sig själv för att man gjort den resan. Ja, verkligen. Kommer du ihåg hur... Så var det i alla fall för mig. När jag pluggade och skulle ut i arbetslivet, även kanske första året, så... Så förstod jag inte hur det ens överhuvudtaget var möjligt att gå från utvecklare till typ Scrum Master eller någon slags projektledare.
Folk sa att man kunde bli det.
[00:38:07] Madde: Ja.
[00:38:08] Sofia: Men det kändes jävligt svårt och jag förstod aldrig hur de personerna blev det. Men... Det är det här, det kräver den här insatsen och visa helt andra typer av skills. Så att det är bra jobbat för att det är nog inte alla som vet hur man tar sig dit.
[00:38:29] Madde: Nej, verkligen. Vänd dig till en styrka istället.
[00:38:32] Sofia: Mm, verkligen.
[00:38:34] Madde: Lycka till. Och ja, vi andra vi hörs ju nästa vecka.
[00:38:41] Sofia: Det gör vi.
[00:38:42] Madde: Ha det bra.
Skapare och gäster

